Nedre Hoga

Traditionell Bohuslänsk gård centralt på Orust. Skog, mark samt ekonomibyggnader.
Areal: 44 ha
Kommun: Orust
Objektstyp: Gård
Prisidé: 5 000 000 SEK
Anbudsdag: 7/9 2018
Visning:
18/8 kl 11:00-12:00
Vänligen anmäl ditt deltagande.
23/8 kl 16:00-17:00
Vänligen anmäl ditt deltagande.
Traditionell Bohuslänsk gård om ca 44 ha i de centrala delarna av Orust. Stor mangårdsbyggnad med gott om plats för den stora familjen. En fristående lägenhet för uthyrning eller generationsboende. Verkstad, ladugård med b.la. tre hästboxar. Utestall/maskinhall och vedbod. Bördig åkermark och fina kultur betesmarker i direkt anslutning till fastighetens byggnader. Skogsmark med riktigt fina promenad- och ridvägar. Men även för uttag av virke och ved samt för jakt i viltrika marker.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Uddevalla
Ödsmål 230
459 94   Ljungskile
Torbjörn Mellin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-355 50 01

Bilder (24)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Stor härlig mangårdsbyggnad i traditionell stil. 1½ plan med delvis källare och vind. Ursprungligen upp-förd ca år 1827. Boarea ca 185 kvm. Biarea ca 80 kvm. (area uppgiften är enligt säljarna och något osäker) Totalt finns 8 rum var av 6 möjliga sovrum. Därtill kök, bad/WC och hallar samt förvaringsutrymme.

Planlösning
Entréplan: Entré med rymlig hall och uppgång till övervåningen. Stort lantligt kök (2015) matsal och vardagsrum. Groventré och bad/WC.
Övervåning: Hall med uppgång till vind. 6 st möjliga sovrum i varierande storlek. WC med handfat.
Källare: Med nergång från hallen på entréplan och med en ingång från gården. Innehållande Pannrum, vedförvaring, tvättstuga mm.
Vind: Vindsutrymme för förvaring mm, enkelt åtkommet med gåvänlig/fast trappa.

Kök, utrustning
Nytt mycket trevligt kök från 2015 i klassisk lantlig stil. Köket är i vitt med exklusiva svarta bänkskivor i sten. Köksö i mitten med induktionsspis och rejäl bänkyta i ek med tillhörande barstolar. I köket finns också en vedspis för värme och matlagning vid behov. Utrustning: Induktionsspis, kolfilterfläkt, diskho i porslin, kyl/frys i full höjd (2014) och kakel.

Bad/WC och tvätt
Entréplan: Bad/WC med dusch, handfat och bidé. Våtrumsmatta och våtrumstapet.
Övervåning: WC med handfat.
Källare: Tvättmaskin 2015 och torktumlare 2015 samt WC.

Byggnadssätt
Grund, Källardel med gjuten platta, i övrigt s.k. torpargrund.
Grundmurar, Mestadels murad i natursten
Tak, Lertegel, plåt och glasfiber
Stomme, Trä
Bjälklag, Trä
Fasad, Trä
Fönster, 2-glas kopplade (huvudsakligen)
Hängrännor och plåtarbete, Plåt
Ventilation, Självdrag
El, Jordfelsbrytare, Ja

Renoveringar
Kök 2015, Vedpanna 2010, Borrad brunn 2011, taket omlagt ca 2003. Tillbyggnad med groventré och bad/WC är gjort på 60-talet. Därtill har det som på de flesta bostadsfastigheten kontinuerligt skett renoveringsarbete under åren.

Vatten, avlopp, uppvärmning och eldstäder
Vatten: Borrad brunn (år 2011) Vatten prov inskickat och kommer finnas tillgängligt under försäljningen (se, under övrig information på areal.se eller på hemnet.se för aktuell fastighet).
Uppvärmning: Vattenburet värmesystem med väggmonterade element. Vedpanna (Molle panna) år 2010 med el patron och 3x500 l ackumulatortankar. Till detta finns 4 solpaneler (år 2005) om ca 11,5 m2 monterade på taket och kopplade till ackumulator-tankarna, vilket sommartid ger huvuddelen av varm-vattnet. Därtill finns en köksspis/panna i köket och en öppen spis med insatskamin i vardagsrummet. (insatskaminen har benägenheten att ibland ryka in lite, enl. säljarna) I bostaden finns också några el-element monterade.
Eldstäder och skorsten: byggnaden har en skorsten som tillsammans med ovan beskrivna eldstäder (vedpanna, vedspis/kamin i köket och en öppen spis i vardagsrummet) är godkända att elda i.
Därtill finns en bakugn i källaren som ej är använd av säljarna och därmed ej heller besiktigad. (se vidare PDF-dokument sotnings protokoll, under övrig information på areal.se)
Avlopp: Äldre 2-kammarbrunn utan känd efter-rening (ej godkänd).

Trädgård/uteplatser mm
Stor härlig altan i soligt söder läge om ca 40 kvm. Rejäla altandörrar från både vardagsrum och matsal gör altanen tillgänglig och integrerad med bostadens entréplan. Ett något mindre altandäck i skyddat läge in mot gården finns också. Trädgården är lättskött med gräsmatta, några äppleträd och syrenbuskar.

Fiber
Mangårdsbyggnaden är ansluten till igångsatt fiber.

Fristående lägenhet

Trevlig lägenhet för extern uthyrning eller för generationsboende, med en boarea om ca 80 kvm. (area uppgiften är enligt säljarna och något osäker)
Byggår ca 1978. Planlösning: Entré, hall, kök, vardagsrum med vedkamin och två sovrum samt nyrenoverat bad/wc 2017. I samband med entrén finns en väl tilltagen altan i söderläge. Lägenheten är ej uthyrd. Byggnadssätt: Bjälklag: trä. Stomme: trä. Tak: plåt (2014). Fönster: 2-glas. Hängrännor och plåtarbete: plåt. Ventilation: självdrag.

Kök och utrustning
Kök med matplats, spis, fläkt, diskmaskin, diskbänk, kyl och frys. Samtliga vitvaror är äldre.

Bad/WC
Nytt bad/WC 2017. WC, dusch, handfat. Våtrumsmatta och våtrumstapet på väggarna (Jotuns våtrums system)

Vatten, avlopp, el, uppvärmning och eldstad
Vatten och avlopp gemensamt med mangårdsbygg-naden. El går på samma mätare som mangårdsbygg-naden och gården i övrigt. Uppvärms med el element och med vedkamin i vardagsrummet. Finns även en äldre luft/luft värmepump som är ur funktion. Vedkamin och skorsten till denna är godkända av sotare för eldning.

Fiber
Den fristående lägenheten är har indragen och igångsatt fiber.

Energideklaration

Energideklaration för mangårdsbyggnaden utförd 27 april 2018. Energiklass F (se pdf-dokument under övriga uppgifter på hemsida eller på hemnet) Lägenheten är inte separat energideklarerad.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Äldre traditionell ladugård med tillbyggnad utmed del av ena långsidan. Fähusdel med murade väggar och den gamla nötkreaturs inredningen kvar. Loge och ränne med travers i taket. Stalldel med 3 st hästboxar. Hönshus med hönsgård. Kallvatten och el finns i ladugården. Byggnadssätt: Murade fähusväggar, trästomme, träklädsel och eternittak. Byggnaden är i behov av underhålls renovering.

Verkstad och garage

Verkstad/garage. Med en verkstadsdel om ca 8 x 10 m
i byggyta, med arbetsbänkar och skjutport. Garage med dubbeldörr ca 3 x 8 m i byggyta. Både garage och verkstad har gjutna golv och murade väggar.

Maskinhall/lösdriftsstall

Enkel plåthall med trästomme och sadeltak om ca 8 x12 m. el finns framdraget.

Vedbod

Enkel vedbod med snedtak, ena långsidan är öppen. Ca 6 x 12 m. Trästomme, träväggar och plåttak.

Förrådsbyggnad 1

Mycket enkel byggnad i dåligt skick. Trästomme, plåtklädsel och plåttak.

Förrådsbyggnad 2

Enkel förrådsbyggnad en liten bit från gården (invid bäcken) i sämre skick.

Magasin

Äldre magasinsbyggnad i dåligt skick.

Jordkällare

Äldre jordkällare.

Paddock

I direkt anslutning till byggnaderna finns en välgjord och väldränerad paddock om 20 x 40 m med staket och belysning.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Väl samlad åker och betesmark i anslutning till fastighetens byggnader. Enligt taxering är det ca 9 ha åkermark och ca 4 ha betesmark. Enligt nygjorda skogsbruksplanen är det ca 15,6 ha åker och inägomark tillsammans. Fina betesmarker i kulturhistorisk-miljö med gärdsgårdar och fornlämningar i direkt anslutning väster om fastigheternas byggnader. Merparten av åkermarken ligger i den bördiga dalgången direkt öster om fastighetens byggnader. Av fastighetens åkermark är ca 10 ha utarrenderade. Arrendeavtalet har en löptid tills den 2020-04-11 Arrendeavgiften är 1 000 kr/ha och år (se vidare arrendeavtal och karta under övriga uppgifter på areal.se).

Till fastigheten finns ca 10 st stödrätter som arrendatorn disponerar idag. När arrendet upphör följer dessa fastigheten.

Skogsmark

Mycket trevlig och mestadels lättillgänglig skogsmark i 3 skiften om totalt ca 22,8 ha produktiv skogsmark. Ny gjord skogsbruksplan finns upprättad per den 2018-05-11. Fastigheten har ett virkesförråd om ca 2 510 m3sk. Varav ca 62 % tall, ca 19 % gran och ca 19 % löv. Medelboniteten är ca 5,7 m3sk/ha/år.

Skogsmarken har ett flertal fina promenad- och ridvägar och den s.k. kuststigen passerar i kanten på det större av skogsskiftena. Se vidare utdrag ur planen i detta prospekt eller komplett plan på areal.se.

Nyckelbiotoper

Det finns inga registrerade nyckelbiotoper på fastigheten enl. Lantmäteriets kartor.

Jakt

Fastigheten erbjuder fina möjligheter till trevliga och minnesvärda jaktupplevelser. I ett mosaiklandskap med både öppen mark och skogsmark blir jakten variationsrik. Här finns småvilt som hare och rådjur men också älg på marken. Jakten är ej utarrenderad och är därmed tillgänglig för köparen efter att denne till fullo betalt fastigheten. Fastigheten ingår idag inte i något jaktlag.

Rättsförhållande

Fastighet

Orust Nedre Hoga 1:29

Ägare

Hanna Klaesson 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 43,0 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 22,8 ha
Impediment 5,0 ha
Inägomark 15,6 ha
Övrigmark 0,9 ha
Summa: 44,3 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Skogsmark 766 000 kr
Skogsimpediment 46 000 kr
Åkermark 389 000 kr
Betesmark 58 000 kr
Tomtmark 387 000 kr
Bostadsbyggnader 794 000 kr
Ekonomibyggnader 163 000 kr
Summa: 2 603 000 kr

Inteckningar

Totalt finns det 14 st inteckningar/pantbrev till ett värde av 2 274 000 kr, vilka följer fastigheten.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Ansvarig mäklare

Torbjörn Mellin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-355 50 01

Jag är intresserad av fastigheten Nedre Hoga och vill bli kontaktad

Senast inkomna fastigheter till försäljning