Blindsvik

Miniherrgård på stor sjötomt med avskilt läge.
Areal: 3 ha
Kommun: Söderköping
Objektstyp: Gård
Prisidé: 11 800 000 SEK
Anbudsdag: 5/6 2018
Blindsvik ligger ca 3 mil sydost om Söderköping, inom bekvämt bilavstånd från Linköping och Norrköping och ca 2,5 tim. bilresa från Stockholm. Gården ligger avskilt på en stor sjötomt med gräsmattor sluttande ner mot Gropviken och finns omnämnd redan på 1640-talet. Huvudbyggnaden uppfördes i början av 1800-talet och är mot sjösidan flankerad av två flyglar som inramar en vacker, stensatt och grusad gårdsplan. Under flera decennier tjänstgjorde Blindsvik som prästgård till Sankt Anna kyrka, fram till 1945 då det avstyckades från Thorönsborgs egendom. Sedan dess har Blindsvik varit i samma familjs ägo.

Det är inte ofta ett så komplett och genuint sjöställe som Blindsvik kommer ut på marknaden. Här ges möjlighet till ett representativt, privat och bekvämt boende, antingen permanent eller för fritid, i en härlig skärgårds- och skogsmiljö.

Läs mer om denna fina fastighet i prospektet som du hittar under fliken dokument nedan.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Linköping
Gumpekullavägen 8
582 78   Linköping
Carl-Otto Béve
Lantmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-510 88 39

Bilder (40)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Huvudbyggnaden

Huset är uppfört i reveterat timmer i 1 ½ plan med tak av tvåkupigt lertegel och yttermåtten ca 10 x 17 m. I nordvästra hörnet ligger en liten tillbyggd köksfarstu om ca 2 x 3 m. Huset genomgick större renoveringar åren 1946 och 1980, då det tilläggsisolerades, och har underhållits väl genom åren. Total boyta är 313 kvm samt 6 kvm biyta.

Entréplanet innehåller hall med garderober, wc och trappa upp till övervåningen.

Hallen leder till det stora vackra vardagsrummet med öppen spis och utsikt över viken. Via franska dörrar kommer man ut på den stora altanen täckt med glastak. Till höger i vardagsrummet leder franska dörrar till matsalen med en vacker 1700-tals kakelugn. Innanför matsalen ligger det stora välutrustade köket med vedspis och trevlig matplats. Från köket når man tvättstuga och köksutgång mot jordkällaren.

I husets östra del ligger ett trivsamt TV/arbetsrum med kakelugn och inbyggda garderober och innanför det finns ett rymligt sovrum, även det med garderober och en vacker blå kakelugn. I anslutning till sovrummet ligger WC och dusch.

Till övre planet leder en bekväm trappa till en stor hall/rum med bl.a. stort biljardbord. En dörr leder ut till balkong över huvudentrén. I vardera gaveln ligger sovrum med kakelugnar, tvättrum och plats för kläder, WC, badrum och två klädkammare. En liten sovkammare finns också. Se bifogad ritning.

Uppvärmning sker med luftvärmepump med inblåsningsaggregat i nedre och övre hall, samt direkt-el och ved. Samtliga eldstäder i huset är kontrollerade och godkända.

Östra flygeln

Flygeln är byggd i timmer på 1860-talet i 1 ½ plan med källare. Yttermåtten är 8,4 x 10,5 m. Mot söder och vattnet finns en utvändig altan om 2,5 x 8,4 m. Fasad av stående träpanel och taket belagt med tvåkupigt lertegel Boytan är ca 100 kvm samt 14 kvm biyta.

Nedre planet består av hall med trappa upp till övervåningen. Till höger ligger vardagsrummet med rörspis och utgång till altanen. I anslutning till vardagsrummet finns badrum med dusch och WC. Rakt fram från hallen når man köket med matplats. Här finns också en mindre vedspis.

Övre planet består av rymlig hall/sovrum och ett sovrum med garderober och rörspis. Vid sidan om sovrummet finns ett vindsförråd. Se bifogad ritning.

I källaren finns varmvattenberedaren. Uppvärmning sker med ved och direkt-el. Rörspisarna har vid kontroll under våren visat sig behöva tätas och är för närvarande ej eldningsbara, men går att åtgärda.

Driftskostnader/energideklaration

Uppvärmningskostnader är delvis uppskattade då husen under senare år ej varit helt åretruntbebodda. Skyddsvärme, ca 15 grader, har dock alltid varit på i huvudbyggnaden. Elkostnaden har varit ca 32 000 kr under senaste året då huset varit bebott även under två vintermånader. Kostnaderna beror förstås också på hur mycket ved som eldas.

Energideklaration kommer att överlämnas i samband med visning.

Vatten finns i riklig mängd från egen brunn och avloppet går till trekammarbrunn med infiltration på tomten. Den årliga kostnaden för sophämtning, slamtömning, sotning och försäkring är ca 15 000 kr. Därtill kommer kostnad för larmanläggning, ca 9 000 kr.

Västra flygeln

Denna flygel är byggd i timmer i 1 ½ plan utan källare och har yttermåtten 5,4 x 11,6 m. Tak av tvåkupigt lertegel.

Den innehåller på nedre planet mot sjösidan en isolerad uppvärmningsbar snickarbod om ca 15 kvm. Där finns också en liten vedspis.

Bredvid ligger två oisolerade bodutrymmen om ca 15 kvm vardera lämpliga för mindre maskiner. Där finns också trappa upp till det ca 45 kvm stora isolerade loftet med fönster mot sjösidan. På gaveln finns dörr till litet soputrymme.

Jordkällare

Nära västra gaveln på huvudbyggnaden ligger en fantastiskt välbyggd jordkällare i välvd granit som håller svalt året om. Den har två rum om ca 8 kvm vardera. Ovanpå ligger ett tak av tvåkupigt lertegel som skydd mot regn och väta. I källaren finns gårdens vattenanläggning med pump och hydrofor.

Bodlänga

Bakom östra flygeln ligger en bodlänga i 1 ½ plan och yttermåtten 4,2 x 8,5 m och tak av tvåkupigt lertegel. Här finns vedbod och förråd. På loftet var tidigare spannmålsmagasin.

Torrdass

Bakom boden ligger det gamla dasset, ca 2 x 4 m, med tak av plåt.

Garage

Den första byggnad man kommer till när man kör in till Blindsvik är det år 1984 uppförda dubbelgaraget med yttermåtten 6,4 x 7,3 m. Det har tak av tvåkupigt lertegel och ett loft ovanpå garaget.

Tennisbana

Nära garaget ligger en inhägnad tennisbana med asfaltsbeläggning som dock är i behov av ny beläggning.

Sjöstuga

Nere vid stranden och bryggan ligger en mycket charmig liten gäststuga med pentry och vedkamin. Den är byggd i timmer med måtten 3,5 x 4,2 m och har ett soldäck om ca 12 kvm utanför mot vattnet. Taket är av enkupigt lertegel.

Sjöbod

Intill Sjöstugan ligger en sjöbod med måtten 3,6 x 3,7 m, tak av enkupigt lertegel och fasad av stående panel. I boden finns ett litet torrdass med egen ingång och i övrigt förvaringsutrymme för fiskeredskap och dylikt.

Båtbrygga

Bryggan är 2 m bred och ca 30 m lång. Den består av en fast del om ca 10 m mot land, följt av en flytbrygga från 2016 av betongelement med däck av tryckimpregnerat virke. Fritt djup är ca 2 m.

Skog och mark

Skogsmark

Fastighetens norra och västra delar består av drygt ett hektar skog, mestadels tall.

Fiske

Till fastigheten hör fiskerätt på det egna vattenområdet. Det ger möjlighet till att fiska med nät och ryssjor. Handredskapsfisket är fritt.

Övrigt

Fiberkabel är ansluten till fastigheten och installerad i byggnaderna.

Rättsförhållande

Fastighet

Söderköping Bostebo 5:4

Ägare

Barbro Olin 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 3,3 ha

Taxeringsvärde

För aktuella taxeringsvärden se prospekt.

Inteckningar

Antal 7 st
Totalt belopp 775 000 kr
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Dokument

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Carl-Otto Béve
Lantmästare
Reg. fastighetsmäklare
013-24 20 03
070-510 88 39

Jag är intresserad av fastigheten Blindsvik och vill bli kontaktad

Senast inkomna fastigheter till försäljning