Vägen

Naturskönt ostört läge, två bostadshus och ekonomibyggnader. 17 ha åker, 8 ha skog.
Areal: 26 ha
Kommun: Essunga
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 000 000 SEK
Anbudsdag: 11/4 2019
Visning:
23/3 kl 11:00-12:00
5/4 kl 17:00-18:00
Lantgård med naturskönt ostört läge, två bostadshus, snickarbod, maskinhall/verkstad, ladugård. Gården ligger med ett skyddat men soligt läge och den öppna marken finns i direkt anslutning och skapar mycket goda möjligheter för odling och djurhållning. Möjlighet till generationsboende eller att hyra ut ”Suttås” som ligger ett stycke söder om gården. Goda möjligheter att flytta med befintlig egen verksamhet till gården eller äntligen få möjlighet att starta upp något eget. Har du drömt om hur det skulle kännas att få bruka den egna jorden. Att få följa årstiderna, att glädjas och se hur det växer, gror och spirar grönt. Då är detta gården för dig.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Göteborg
Industrivägen 55
433 61   Sävedalen
Johan Melin
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-578 22 65

Bilder (26)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset Vägen

Rejält bostadshus uppfört i ett och ett halvt plan. Bostadshuset är ursprungligen byggt runt sekelskiftet 1900 och har av nuvarande ägare totalrenoverats under åren 1985 till 2000. Huset har ett tak belagt med enkupigt lertegel och är uppfört i trä med träfasad och har treglasfönster. Bostadshuset har en taxerad boyta om 135 m2 och inrymmer lantkök som har snickerier och skåp av ek. Köket är utrustat med spishäll, ugn, diskmaskin och kyl- och frysskåp samt köksfläkt. I köket finns även en värmande vedspis som nyss blivit sotad. I anslutning till köket finns ett större skafferi. Större vardagsrum med öppen spis, och utgång till inglasad altan. Hall med entré och trappa till övervåningen. På första våning finns TV-rum, groventré, samt tvättstuga och toalett. Toalettstolen behöver bytas ut.

Övervåningen fördelar sig på hall och två rymliga sovrum samt ett lite mindre varav ett av de större har utgång till balkong. På andra våning finns även ett mindre rum som idag används som kontor och ett badrum med toalett och dusch. Säljarna vill upplysa om att det kan bildas kondens på takfönstret om temperaturen är för låg på övervåningen.

Huset har uppvärmning genom direktverkande el samt vedspis i köket och öppen spis med insats i vardagsrummet. Eldstaden är sotade och godkända att användas. Enligt påpekande från sotaren uppfyller inte huset de regelverk för att sotaren ska kunna ta sig upp på taket. Vatten från grävd brunn, filter finns installerat mot järn/mangan. Avloppet är idag inte godkänt och behöver åtgärdas. Bostadshuset omgärdas av en större trädgård med flera fruktträd. I trädgården finns en trägårdsdamm, Dammen ligger på en samfällighet. Bostadshuset Vägen är ansluten till fiber genom Nossebro energi.

Soldattorpet Suttås

Ett bra stycke söder om gårdscentrat finns det gamla soldattorpet Suttås. Soldattorpet har renoverats och byggts till under perioden 1995-2005. Huset är byggt med en trästomme på en torpargrund och har ett tak belagt med tvåkupigt lertegel. Suttås värms upp med direktverkande el genom oljefyllda element samt den täljstenskamin som finns i storstugan.

Bottenvåningen inrymmer även kök, toalett med dusch, samt ett sovrum. Andra våning med inrett loft som har lägre takhöjd och fördelar sig på två rum och en mindre hall. Vid entrén finns en inglasad uteplats. I köket finns en vedspis men den är ej sotad kontinuerligt och bör undersökas innan användning. Enligt påpekande från sotaren uppfyller inte huset de regelverk för att sotaren ska kunna ta sig upp på taket. Avloppet är idag inte godkänt och behöver åtgärdas. Suttås hyrs idag ut till en hyresgäst. Suttås är ansluten till fiber genom Nossebro energi.

I anslutning till Suttås finns en maskinhall med två större portar. Byggnaden är uppförd i trä med plåttak. En del av maskinhallen har en entrésoldel. En mindre del av byggnaden inrymmer en rejäl vedeldad bastu samt omklädningsrum med dusch. Ström finns indraget i byggnaden samt sommarvatten. I omklädningsrummet finns även en varmvattenberedare. Byggnaden disponeras idag av hyresgästen som bor i torpet.

Lillstuga/snickarverkstad

Snickarbod uppförd i två plan. Byggnaden som har tvåkupigt lertegeltak är uppförd i trä, med träfasad på en gjuten grund. Byggnaden har en byggarea på ca 70 m2. Ström finns indraget. Byggnaden är delvis isolerad och värms upp med vedspis. I byggnaden finns även en vedeldad bastu. Eldstäderna i byggnaden är inte sotade och bör kontrolleras innan användning. Lillstugan har använts som snickeriverkstad och inrymmer även förrådsdelar och ett loft. Nuvarande ägare har haft ett växthus på södergaveln.

Energideklaration

Energideklaration saknas och kommer inte att upprättas av säljaren.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Ladugården är ursprungligen uppförd 1938, med uppmurad fähusdel och logdel med träfasad taket är omlagt med plåt. I logdelen finns en äldre tork med tillhörande förvaringsfickor. Fähusdelen har gjutet golv med rännor samt äldre ladugårdsinredning. I anslutning till fähuset finns en överbyggd gödselstad med gjutet golv och plåttak. Ovan fähusdelen finns ett ränne.

Maskinhall/verkstad

Ladugården är ursprungligen uppförd 1938, med uppmurad fähusdel och logdel med träfasad taket är omlagt med plåt. I logdelen finns en äldre tork med tillhörande förvaringsfickor. Fähusdelen har gjutet golv med rännor samt äldre ladugårdsinredning. I anslutning till fähuset finns en överbyggd gödselstad med gjutet golv och plåttak. Ovan fähusdelen finns ett ränne.

Vedbod/vagnsbod

Vedbod/vagnsbod uppförd i trä med plåttak och uppgrusat underlag. Troligen uppförd på 1930-talet. Ström finns indraget.

Vedbod

Vedbod uppförd i trä med plåttak.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Jordbruksmarken utgörs av ca 17 hektar åker enligt fastighetstaxeringen. Jordbruksmarken ligger väl samlad i direkt anslutning till gården. Nuvarande ägare innehar stödrätterna på jordbruksmarken men har inte ansökt om EU-stöd för odlingssäsongen 2018. För år 2017 söktes EU-stöd och den ersättingsberättigade arealen var då 17,15 hektar. Under odlingssäsongen 2018 har en granne fått skörda gräs på marken. All jordbruksmark ligger samlad på hemskiftet. De stödrätter som säljaren innehar vid tillträdet kommer föras över till köparen utan ytterligare ersättning.

Skogsmark

Gårdens skogsmark omfattar 8,4 hektar enligt skogsinventering upprättad av jägmästare Johan Jonsson januari 2019. Virkesförrådet är uppskattat till ca 1 200 m3sk. Inga skogliga åtgärder har skett sedan skogsinventeringen upprättades. Skogen är varierad med både yngre-, medelålders- och äldre skog. Den äldre skogen domineras av granskog med inslag av tall och löv. För mer information, se bifogad skogsinventering.

Jakt

Fastigheten har en för området stark viltstam. All jakt på fastigheten har bedrivits i egen regi, de senaste åren har ingen jagat på fastigheten. Jakten på fastigheten är tillgänglig för köparen på tillträdesdagen. Fastighetens utskifte är registrerad i Västra Nossans älgskötselområde. Utskiftet och sydvästra delen av hemskiftet är registrerad i Västra Nossans kronskötselområde.

Rättsförhållande

Fastighet

ESSUNGA VÄGEN 1:2

Ägare

Karl Erik Stenberg 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 26,7 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 8,4 ha
Skogsimpediment 0,9 ha
Väg och kraftledning 0,2 ha
Inägomark 17,8 ha
Övrigmark 1,0 ha
Summa: 28,3 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Skogsmark 576 000 kr
Åkermark 954 000 kr
Tomtmark 102 000 kr
Bostadsbyggnader 516 000 kr
Ekonomibyggnader 379 000 kr
Summa: 2 527 000 kr

Inteckningar

Fastigheten belastas av penninginteckningar inom 281 100 kr i form av två stycken datapantbrev.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Johan Melin
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-578 22 65

Fastighetsmäklare

Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Jag är intresserad av fastigheten Vägen och vill bli kontaktad

Senast inkomna fastigheter till försäljning