Åna

Åna
Areal: 29 ha
Kommun: Skara
Objektstyp: Gård
Prisidé: 6 600 000 SEK
Gård i Öglunda.

Åna är en mycket trevlig gård i Öglunda med fridfullt och naturskönt läge i Vallebygdens vackra omgivningar.
Här möts man av en tilltalande mangårdsbyggnad, en inredd bostadsflygel och mindre ekonomibyggnader, belägna alldeles vid Missunnebäcken. Förutom ett enastående boendemiljö får man också sammanlagt 29 ha landareal i böljande landskap där ca 19 ha är delvis skogbevuxen betesmark och ca 8 ha är friliggande skogsmark.

Kontakta Areal

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Åna

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder

Visa alla 64 bilder
Visa alla 64 bilder

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Bostad med fantastiskt läge i lugn och naturnära omgivning. Boarean enligt taxeringsinformationen är 163 kvm, fördelat på 7 rum, hall och kök. Byggnaden är ursprungligen uppförd i slutet av 1800-talet och har därefter byggts till och genomgått renoveringar med bas från 1950-talet. Bostaden har timmerstomme ståendes på stenfot, 2-glasfönster och på taket som lades om 2019 ligger betongpannor. Uppvärmningen sker via ca 10 år gammal jordvärmeanläggning som är kopplat till vattenburet värmesystem med en värmepump av märket Thermia. Vatten fås via Valle el där även avlopp och fiber är anslutet.
Via huvudentrén, med dess fina veranda med snickarglädje, nås man av en hall med uppgång till övre plan. Till vänster ligger en matsal och ett rymligt vardagsrum med öppen spis (spjället fungerar ej). Vidare finns ett allrum med kakelugn och kök med snickerier från 1980-talet, kyl, frys, spis och spisfläkt. Köket nås även via en köksentré med ingång på bostadens baksida där även ett pannrum finns där värmepumpen är placerad.
Övre plan rymmer en möblerbar hall, 2 sovrum ett sommarrum samt ett badrum från 1978 med wc, tvättställ, dusch, tvättmaskin samt bastu med elaggregat. På övre plan finns även garderobsutrymmen.

Flygelbyggnad

Förutom mangårdsbyggnaden finns ytterligare en bostad på Åna. Det är ett före detta magasin som delvis inretts boende i två rum och kök. Här sker uppvärmningen via direktverkande el samt eldstäder. Ingång till hall med direkt anslutning till ett badrum med wc, tvättställ och dusch. Köket har enklare utrustning och en värmande vedspis och i sovrummet intill finns en öppen spis som ej eldats i på senare tid och behöver provtryckas och eventuellt åtgärdas innan den tas i bruk. Vardagsrummet har en Keddy braskamin och utgång till altan med utsikt över de egna markerna i väster.
Byggnaden som har trästomme och betongpannor på taket består till övrig den av förvaringssutrymmen.​

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Inom gårdscentrum finns en vedbod samt tillbyggt bilgarage med plats för en bil. Byggnaden har trästomme och lertegeltak.
På andra sidan Missunnebäcken ligger ett enklare vagnslider med lertegeltak. På Åna finns också ett mindre brygghus samt ett egensnickrat växthus.

Skog och mark

Betesmark

De öppna markerna som idag betas omfattar ca 19 ha varav 11,2 ha idag berättigar till EU-stöd. Alldeles nyligen har en restaurering av betesmarken genomförts med utglesning och utgallring för att förbättra betet som tidigare börjat växa igen. Detta kan innebära att man kan ha möjlighet att utöka den bidragsberättigande arealen något. All mark betas idag men där en del fortfarande domineras av växande skog. Marken ligger i mycket vacker, lätt kuperad terräng och kommer efter restaureringen bli än mer naturskönt.
Utmed Missunnebäcken finns registrerade nyckelbiotoper för höga naturvärden och gammal kvarnlämning.
Marken är utarrenderad till och med 2024-03-14.

Skogsmark

Till Åna hör ca 8 ha skogsmark fördelat på 4 skiften. Skogen är mycket varierande med lövdominans nedanför bergssluttningen och barrdominans på skiftet på Billingen. Skogen består mestadels av gallringsskog i olika åldrar där virkesförrådet enligt laserscanning är ca 1400 m3sk.

Jakt

För älgjakten är fastigheten idag registrerad i A-licensområde med jakt på ca 440 ha som ingår i Björnabackens jaktlag. Jakten på småvilt sker dock i egen regi.

Rättsförhållande

Fastighet

SKARA ÅNA 1:1

Taxeringsvärde

För information se prospekt

Inteckningar

Antal 21 st
Totalt belopp 2 990 000 kr

Karta

Mäklare

Areal | Skövde

Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Alla objekt från Skövde

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier