Åstabolet

Åstabolet
Areal: 27 ha
Kommun: Tibro
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 500 000 SEK
Anbudsdag: 5/6 2024
Gård med rofyllt läge invid ån Tidan.

Med perfekt läge alldeles invid ån Tidan ligger Åstabolet 21. Gården är trivsamt belägen strax norr om Tibro med äldre bostadshus, rymlig ladugård, vagnslider och 27 ha mark fördelat på 12 ha skog, 13 ha åkermark samt övrig mark. Åstabolet är platsen för dig som vill ha en gård att sätta sin egen prägel på, med möjlighet till jakt, fiske, skogsbruk och djurhållning.

Välkommen på visning

21Maj
Tis 17:30
Anmälan till ansvarig fastighetsmäklare.
Kontakta Areal

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Åstabolet

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder

Visa alla 53 bilder
Visa alla 53 bilder

Foto: Kristian Strandell

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

​Åstabolets bostad är vackert belägen med Tidan i blickfånget. Huset som har renoveringsbehov är ursprungligen uppfört 1909 och byggd i 1,5 plan med trästomme ståendes på källargrund och beklädd med stående träpanel. Bostaden har tilläggsisolerats utvändigt. På taket ligger lertegel och fönstren är kopplade tvåglasfönster. Boarean uppgår till 108 kvm enligt taxeringsinformationen och biarean till 60 kvm.
Planlösningen på nedre våningsplan är enligt följande. Ingång till hall med trapp till övre plan. Till vänster ligger ett rymligt vardagsrum i två delar och till höger ligger ett allrum som leder in till köket som har snickerier från 1950-talet, vedspis och äldre utrustning. Köket nås även via köksfarstun via tillbyggd del från bostadens baksida, där även en toalett finns.

På övre plan finns en hall med utgång till balkong i sydöstligt läge, äldre toalett, 3 rum varav ett före detta kök samt garderobsutrymmen.

Källare under hela huset som man når både invändigt och via utvändig ingång. Källaren rymmer flertalet förråd, äldre badrum,tvättstuga. matkällare och pannrum med bostadens värmekälla som är en äldre Diom kombipanna från 1980-talet för ved och el med 2 st ackumulatortankar. Separat el-varmvattenberedare finns.

För närvarande är det eget äldre avlopp och egen grävd brunn. Kommunalt vatten och avlopp är framdraget till tomtgräns och anslutningsavgift för avloppsanslutning (21 000 kr) är betald. Dessutom är pumpbrunnen till avloppet inköpt och ingår i överlåtelsen av fastigheten. Anslutningen till det kommunala vattnet kvarstår . Fiber finns installerad i bostaden.

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

​Ladugård
Rymlig äldre ladugård med murad djurdel med ovanliggande ränne och stor logdel med gott om förvaringsutrymmen på plank eller jordgolv. Byggnaden har trästomme och ett bra plåttak.

Vagnslider​
Vagnslider med trästomme och lertegeltak. Innehåller förrådsutrymmen på jordgolv.

Brygghus
Brygghus i dåligt skick. Byggnaden har trästomme och lertegel på taket.
Invid brygghuset ligger en jordkällare​.

Skog och mark

Åkermark

Gården omfattar totalt ca 13,0 ha åkermark på lättare jordar, Ca 10 ha är beläget i anslutning till gårdscentrum och ca 3 ha i ett friliggande skifte nord väst om gården. Marken är utarrenderad till och med 2024-12-31 och därefter tillgänglig för köparen.

Skogsmark

Till Åstabolet hör 12,1 ha skogsmark där ungefär hälften utgör skog i föryngringsavverkningsbar ålder och hälften äldre röjningsskog. Virkesförrådet uppgår till 2010 m3sk enligt skogsbruksplan upprättad april 2024. Detta ger ett genomsnittligt virkesförråd om 166 m3sk/ha. Boniteten är uppskattad till 6,6 m3sk och trädslagsfördelningen utgörs av 61 % tall, 17 % gran samt 22 % löv. Avverkningsförslaget är ca 1200 m3sk, främst föryngringsavverkning.

Jakt och fiske

Området huserar de vanligast viltslagen såsom rådjur och vildsvin. Jakten är muntligt upplåten till och med 2025-06-30. Åstabolet är beläget med gräns mot Tidan där fastigheten har fiskerätt via 22 % andel i Tibro Åstabolet FS:1. Tidan har tillgång på gädda, abborre och vitfisk. Dessutom finns kräftor.

Rättsförhållande

Fastighet

Tibro Åstabolet 4:5, 5:2, 5:3

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 12,1 ha
Skogsimpediment 0,4 ha
Inägomark 14,2 ha
Tomtmark 0,8 ha
Summa: 27,5 ha

Taxeringsvärde

För information se prospekt.

Inteckningar

Antal 1 st
Totalt belopp 6 000 kr

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Skövde

Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Alla objekt från Skövde

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier