Backebolet

Produktionsgård i storslagen miljö.
Areal: 64 ha
Kommun: Mariestad
Objektstyp: Gård
Prisidé: 11 000 000 SEK
Vackert belägen gård på västra sidan av ön Torsö, i Vänern. Gårdscentrum erbjuder enastående utsikt över Brommösund i väster och Vänerns öppna vatten i nordväst. Backebolet drivs idag som en ekologisk och kravgodkänd mjölkgård med modernt lösdriftsstall från början 2000-tal. Gårdscentrum utgörs dessutom av bostad i mycket bra skick samt övriga funktionella ekonomibyggnader. Till gården följer ca 43 ha åkermark, ca 8 ha betesmark samt lite skogsmark och övrig mark. Dessutom finns båthamn och brygga vid Brommösund.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Skövde
Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
John Enander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-891 27 91

Bilder (30)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

Bostad i 1,5 plan som byggdes år 1985 med en boarea om 145 kvm och en biarea om 42 kvm enligt taxeringsinformationen. Byggnaden är ett arkitektritat lösvirkeshus, stående på torpargrund och på taket ligger betongpannor. Fönster av 2-glas och 3-glas isoler, delvis utbytta på senare tid. Uppvärmning via jordvärme med Thermia värmepump. Vatten och avlopp i väl fungerande anläggningar som drivs i förening med kringliggande fastigheter. Fiber och larm finns inkopplat.

Ingång till huvudentré med hall och rymligt vardagsrum rakt fram. Vidbyggt vardagsrummet finns ett större och inglasat uterum med slående utsikt över sundet i väster. Till vänster finns köket som har vitmålade köksluckor och fullutrustat med vitvaror. Helkaklat badrum, sovrum, tvättstuga och groventré utgör övriga utrymmen i markplan. I tillbyggnaden finns kontor samt pannrum/förråd med rymliga förvaringsutrymmen. Övre plan består av möblerbar hall, tre sovrum, badrum, klädkammare och övriga garderobsutrymmen. Utgång till balkong som byggts om i lärk på senare år.

Huset har ett mycket bra läge med vacker utsikt över sundet i väster samt Vänerns öppna vatten i norr. Standarden är hög med löpande utförda renoveringar och moderniseringar.

Ekonomibyggnader

Lösdriftstall

Modern stallbyggnad från 2001 med 74 st koplatser i lösdriftssystem med skrapgångar, liggbås, kraftfoderstationer och foderbord utmed ena långsidan. I stallet finns även tre kalvningsboxar. Mjölkanläggningen är en De Laval mjölkgrop om 4 * 2 platser i tandemsystem. Mjölkorgan med automatiska avtagare och separat volymmätning. Vidbyggt mjölkrum med mjölktank om 4 kbm, kylanläggning, maskinrum m.m. Här finns även ett personalutrymme med bl a kontor och kök.
Foderlada med stationär grovfoderblandare till rälshängd grovfodervagn (Rovibäck -05) med tidsinställda startintervaller. Byggnaden mäter 19 * 36 meter och är uppförd med stålstomme och plåtbeklädda väggar och tak. Byggnaden är välvårdad och tvättas invändigt varje år.

Ladugården

Gårdens ursprungliga ladugård finns fortfarande kvar. Djurdelen tjänar idag som utrymme för ca 40 st kalvar och ungdjur (upp till ett år) i djupströboxar. Golvet är plangjutet, men det upphöjda foderbordet är kvar. Ovanliggande ränne. Logdel med spannmålstork och tillhörande lagring om ca 130 kbm, fördelat i en plåtficka och resten träfickor med sveperplåtar. Torken är en satstork om 13 kbm från 70-talet som försörjs via mobil oljepanna. Plåttak och träfasad.

I vinkel med ladugården är detta ungdjursstall uppfört med byggnadsmåtten 12 * 24 meter. Här finns plats för 48 st ungdjur i tre avdelningar med liggbås, skrapgångar och foderbord. Stallet bär eternittak och träväggar.

Traktorgarage m.m.

Byggnad under plåttak med fyra fack där främre långsidan är öppen. Två av facken bär gjutna golv och kan nyttjas som planlager för spannmål. Övriga två fack har grusunderlag och används som traktorgarage och för maskinuppställning. Vidbyggt bilgarage under snedtak.

Verkstad/Garage

Isolerad och uppvärmd verkstadsdel om 6 * 8 meter med bra takhöjd. Intill finns ett traktorgarage med samma mått som verkstaden. Bakom verkstaden finns en lägre byggnadskropp som tidigare varit svinhus, men som idag är förråd. Hela byggnaden har
plåttak.

Övriga ekonomibyggnader

På fastigheten finns även ett magasin, en maskinhall/halmlager i f.d. plansilo samt ett bilgarage och ett husbilsgarage med tillhörande varmförråd.

Skog och mark

Åkermark

Till Backebolet finns ca 42,5 ha stödberättigad åkermark på blandade jordar, från mullhaltig sand till mellanlera. Hela arealen är täckdikad under 50-60-talet och fungerar huvudsakligen tillfredsställande. Markkartering finns och kan tillhandahållas av ansvarig fastighetsmäklare. Gården är även ansluten till Hushållningssällskapets rådgivning kring växtnäringsbalans.

Nuvarande ägare arrenderar ytterligare ca 70 ha åkermark av Skara Stift som är villiga att föra diskussion med ny ägare om ett fortsatt arrendeförhållande. Stödrätter motsvarande den stödberättigande arealen överlåtes vederlagsfritt till köparen. Bedömt EU-stöd för 2019 uppgår till ca 609 000 SEK (inkl stöd för arrendemark).

Betesmark

Till gården finns även ca 7,5 ha stödberättigad betesmark, belägen omkring gårdens byggnation.

Skogsmark

Den produktiva skogsmarken uppgår till ca 6 ha och fördelar sig i flera mindre områden, insprängda i fastigheten. Merparten av skogen är avverkad och ca 3 ha lämpar sig väl att ställa om till betesmark.

Jakt

Jakträtten är fri för ny ägare på tillträdesdagen. Idag ingår fastighetens mark i Backebolets jaktlag som omfattar ca 400 ha. Älgjakten ingår i Torsö Älgskötselområde och brukar ge jaktlaget en vuxen älg samt fri kalv varje år.

Fiske, brygga och båthamn

Strax väster om gårdscentrum, nere vid Brommösund, finns en anlagd båthamn och brygga. Denna nyttjas av nuvarande fastighetsägare tillsammans med grannfastigheten. Detta ger goda fiskemöjligheter i Vänern, med tillgång av bl a lax, gös, gädda och öring. Ytterligare några bryggor finns utmed fastighetens strandlinje. Dessa är upplåtna via servitutsavtal.

Nuvarande drift

Backebolet drivs idag med ekologisk och kravgodkänd mjölkproduktion, omfattande ca 60 mjölkande kor samt rekryteringsdjur och övriga ungdjur. Idag finns sammanlagt ca 130 djur på Backebolet. Därtill finns välhållen maskinpark med bl a tre traktorer, maskiner, redskap och övriga inventarier för gårdens drift. Verksamheten är välskött och genererar bra ekonomi som även kan utvecklas med en intensivare drift och fler djur. Säljaren har ett önskemål om att överlåta verksamheten med dess inkråm till ny ägare av fastigheten. För mer information om värdering av djur, maskiner m.m. kontakta ansvarig fastighetsmäklare.

Rättsförhållande

Fastighet

MARIESTAD BACKEBOLET 1:30

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 64,3 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2018
Skogsmark 122 000 kr
Skogsimpediment 22 000 kr
Åkermark 2 260 000 kr
Betesmark 192 000 kr
Tomtmark 120 000 kr
Bostadsbyggnader 871 000 kr
Ekonomibyggnader 1 572 000 kr
Summa: 5 159 000 kr

Inteckningar

Antal 5 st
Totalt belopp 5 550 000 kr

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

John Enander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
0500-41 09 10
070-891 27 91

Jag är intresserad av fastigheten Backebolet och vill bli kontaktad

Senast inkomna fastigheter till försäljning