Björkängs gård

Ridanläggning vid Båven
Areal: 14 ha
Kommun: Flen
Objektstyp: Gård
Prisidé: 12 900 000 SEK
Charmfull 1800-talsgård med livskvalitet för både människor och djur. Stockholm inom 95 km.

Björkängs gård är belägen cirka 5 km sydväst om Sparreholm eller 95 km sydväst om Stockholm, i hjärtat av det vackra Södermanland. Fastigheten omfattar en landareal om cirka 14 ha i ett sammanhållet skifte varav 8 ha åkermark, 1 ha skogsmark och 5 ha övrig mark. Gården gränsar i söder till den natursköna Båven, i vilken fastigheten också har 18 ha eget vatten. Gårdens byggnader finns i norra delen av fastigheten och är väl underhållna och i bra skick. Bostäderna utgörs av en rymlig och karaktärsfull mangårdsbyggnad, med ursprung från 1863, två bostadsflyglar om vardera 80 kvm samt två lägenheter inredda i det gamla magasinet. På fastigheten finns också en helt förnämlig ridanläggning med två fina stallar, ridhus och ridbana med måtten 20 x 60 m, samt rejäla hagar för hästarnas bete och rörelsebehov. Ridanläggningen är tillgänglig för en ny ägare från tillträdesdagen och hyrs för närvarande av ett företag som bland annat bedriver ambitiös träning av islandshästar.

Välkommen på visning

26Sep
Tis 16:00
Anmälan önskas till ansvarig fastighetsmäklare före visning.
01Okt
Sön 11:00
Anmälan önskas till ansvarig fastighetsmäklare före visning.
Kontakta Areal

Jens Agensjö

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Björkängs gård

Jens Agensjö

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-567 40 80

Bilder

Visa alla 52 bilder
Visa alla 52 bilder

Foto: Jens Agensjö, Markus Forsbäck, Tina Hultman

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Huset, som är fint placerat på en höjd med vacker utsikt över det omkringliggande jord- och skogsbrukslandskapet, uppfördes 1863 men om- och tillbyggnader har därefter skett i mer modern tid. Mangårdsbyggnaden vilar på en torpargrund och är uppförd i 1 1/2-plan med timmer-, trästomme samt beklädd med liggande träpanel, kopplade 2-glasfönster samt några isolerglas, under sadeltak klätt med tegelpannor respektive plåt på tillbyggnaderna åt norr och söder. Mitt på respektive långsida finns frontespiser med balkonger som nås från övre plan. En gedigen veranda finns vidbyggd husets västra långsida och norra gavel med utomhuskökbar och spabad.

Huset är väl underhållet och i gott skick där exempelvis följande åtgärder skett i närtid:
Takbyte, råspont, läkt, tegelpannor och plåt, 2020. Fönsterrenovering, 2021-2022. Verandabygge, 2020. Installerat jordvärmesystem, 2019. Renovering av våtrum övervåning och kök, 2017. Invändig målning av ytskikt, löpande.

Uppvärmning sker via vattenburet system och radiatorer kopplade till jordvärmepump, kompletterat med de tre eldstäderna på entréplan. Jordvärmepumpen finns placerad i södra flygeln och ombesörjer uppvärmningen för såväl mangårdsbyggnaden som de två flyglarna. Enskilt, godkänt, avlopp med trekammarbrunn och markinfiltration som betjänar samtliga gårdens bostäder. Vatten från borrad brunn med reningsverk i stallet, förser hela gården med vatten. Fiber finns indraget i huset, vilket även gäller för samtliga bostäder på gården.

Huvudentré sker från mangårdsbyggnadens östra långsida där en inbjudande och rymlig hall möter besökaren som sedan leder vidare till husets övriga sociala ytor på entréplan. Hallen inrymmer också gästtoalett med wc och handfat samt trappa till övre plan. Till höger om hallen finns köket utrustat med ugn, spishäll, micro, diskmaskin samt kyl/frys och matplats. Köket ansluter mot norra gavelns groventré med avhängningsmöjligheter, garderob och ingång till tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och tvättho.
Från köket nås matrummet med öppen spis, matrummet ansluter till ett rymligt TV-rum med öppen spis samt utgång till verandan på västra långsidan. Från TV-rummet nås ett stort vardagsrum med parkettgolv, öppen spis samt platsbyggda bokhyllor. Via vardagsrummet nås en fantastiskt ljus och härlig matsal med god utsikt i tre väderstreck över landskapet.

På övre plan finns en hall med arbetsplats och utgång till balkong åt öster. Hallen ansluter till ett sovrum åt söder med förvaringsutrymme i kattvinden. Från sovrummet nås badrummet med kaklade väggar och plastmatta på golvet med dusch, wc, dubbla handfat samt handdukstork. Badrummet ansluter till ett dressingroom med goda förvaringsmöjligheter i garderober samt utgång till balkong åt väster. Åt norr ansluter ett sovrum med klädkammare och förvaringsutrymme i kattvinden samt utgång till hallen.

Bostaden har en taxerad boarea om 206 kvm och samt biarea om 1 kvm.

Mangårdsbyggnaden ramas in av en härlig trädgård med äldre fruktträd som gränsar mot beteshagar och den belysta ridbanan i norr, vilken håller måtten 20 x 60 meter. Strax sydväst om mangårdsbyggnaden finns en jordkällare med praktiska förvaringsmöjligheter.

Norra och södra flygeln

Öster om mangårdsbyggnaden finns två flyglar uppförda på torpargrund med stomme i trä, fasad med liggande träpanel, kopplade 2-glasfönster, under sadeltak klätt med tegelpannor. Flyglarna har var sin uteplats i bra lägen.

Uppvärmning sker via vattenburet system och radiatorer kopplade till jordvärmepump i södra flygeln. Avlopp och färskvatten via gårdens gemensamma anläggningar. Fiber finns indraget i husen.

Entré till norra flygeln sker från södra långsidan och rumsindelningen är på entréplan hall, vardagsrum med öppen spis, badrum (nyrenoverat 2023) och tvättstuga. På övre plan finns kök och två sovrum. Byggnaden är uthyrd för en årshyra (varmhyra) om 96 000 kr exkl. ersättning för hushållsel.

Entré till södra flygeln sker från norra långsidan och rumsindelningen är på entréplan hall, vardagsrum, badrum och tvättstuga. På övre plan finns kök, wc och två sovrum. Byggnaden är uthyrd för en årshyra (varmhyra) om 96 000 kr exkl. ersättning för hushållsel.

Flyglarnas respektive boarea anges av säljaren till 80 kvm.

Lägenheter i magasinet

De senaste åren har två mycket charmiga och fullt utrustade lägenheter inretts i det gamla magasinet från 1863. I norra delen av magasinet finns en lägenhet i två plan som enligt säljarens uppgift omfattar cirka 120 kvm boarea. Lägenheten är t.o.m. september månad 2023 uthyrd för en årshyra motsvarande om 72 000 kr exkl. ersättning för värme och hushållsel och blir tillgänglig för en ny ägare därefter.

I södra delen av magasinet finns en lägenhet i ett plan som enligt säljarens uppgift omfattar cirka 80 kvm boarea. Lägenheten har främst nyttjats som logi för ägarens gäster på gården.

Lägenheterna värms via luft-luftvärmepumpar, avlopp och färskvatten via gårdens gemensamma anläggningar. Fiber finns indraget i lägenheterna.

Gästhus

Två mindre gästhus med boarea om cirka 20 kvm och 12 kvm finns belägna väster om mangårdsbyggnaden respektive nordöst om magasinet. Husen har vid tidigare tillfällen nyttjats som enklare logi för gäster vid gårdens olika event.

Ekonomibyggnader

Stall/Loge

Cirka 70 meter nordväst om mangårdsbyggnaden finns gårdens stall med vidbyggd loge i vinkel till stallet.
Uppfört i trä under tak av plåt. Stalldelen har gjuten platta och inrymmer bland annat 12 boxar, varav 10 nyttjas för uppstallning av hästar och 2 boxar används för hästarnas skötsel. I stallet finns även sadelkammare, personalrum och reningsverket för gårdens färskvatten. Gödselplatta invid stallets västra gavel. Logdelen inrymmer två plan och byggnaden används dels för foderhantering och dels som allmänt förrådsutrymme, där övre planet nås via körbro från norra gaveln.
Taxerad byggnadsarea om 815 kvm.

Stall övre

Norr om stallet finns stall övre som uppfördes 2007 i trä på gjuten platta under tak av plåt.
Byggnaden inrymmer 8 boxar samt förrådsutrymmen. Byggnadsarea om cirka 200 kvm.

Ridhus

Ridhuset är beläget cirka 120 m sydväst om stallet och byggdes 2007 enligt konstens alla regler, med stålstomme och fasad av trä samt profilerad plast för bra ljusinsläpp under tak av plåt. I ridhusets norra del finns läktare. Byggnadsarea om 66 x 22 meter, eller 1 452 kvm. Ridhusets innermått är 20 x 60 meter.

För närvarande är ridanläggningen, innefattande båda stallen, ridhus, ridbana och beteshagarna, upplåten t.o.m. september månad 2023 till ett företag som bedriver träning och undervisning med inriktning på islandshästar. Hyresavtalet motsvarar en årshyra om 192 000 kr exkl. moms samt att en fast ersättning för ridanläggningens årsförbrukning av el utgår med 72 000 kr exkl. moms. Ridanläggningen är tillgänglig för en ny ägare från oktober månad 2023.

Restaurang/Konferensbyggnad

Strax söder om stallet finns en byggnad uppförd 2006 som i huvudsak inrymmer ett komplett restaurangkök samt konferensutrymmen. Köket håller alla standarder för att vara godkänt för livsmedelshantering och restaurangkök, vilket också är orsaken till att färskvattnet är kopplat till ett eget reningsverk på gården. Restaurangdelen har även ett eget avloppssystem med fettavskiljare. Uppvärmning via luft/vatten-värmepump. Byggnaden inrymmer även kylrum, lokaler för omklädning, wc, dusch- samt kontorsrum.
Byggnadsarea om cirka 200 kvm.

Magasinet

Mitt emot restaurangen finns den gamla magasinsbyggnaden från 1863. Uppförd i trä under sadeltak beklätt med plåt. Förutom de båda charmfulla lägenheterna i norra respektive södra delen av byggnaden inryms förråds- och verkstadslokaler för den praktiska förvaltningen av gårdens olika verksamheter.
Byggnadsarea om cirka 230 kvm.

Stolplada/Vagnslider

Vid fastighetens norra gräns finns sedan 2012 uppförd en stolplada med fasad av plåt under pulpettak klätt med plåt. Inrymmer fyra fack för förvaring av traktor, övriga maskiner och redskap.

Sjöbod och Bastu

Vid gårdens eget badställe vid Båvens strand finns även två charmiga mindre byggnader. En äldre sjöbod under brutet tak samt, invid bryggan, en cylinderformad byggnad som inrymmer en vedeldad bastu. Här finns även iordningställt en bänk med sköljho för hantering av fiskrensning. Sjöboden inrymmer också en vattenpump som förser såväl badstället som gården med sommarvatten. För badstället innebär det både duschmöjligheter och vatten för fiskrensning, för gården blir det vatten till hästarna i beteshagarna samt till trädgårdsbevattningen.

Energideklaration

Enligt energideklaration upprättad 2022-04-28 har mangårdsbyggnaden energiklass E, med energiprestanda (primärenergital) om 158 kWh/m2 och år.

Driftskostnader för gården

Elkostnad, cirka 107 000 kWh 200 600 kr
Vidarefaktureras till hyresgäster - 175 500 kr
Serviceavtal vattenanläggning 7 500 kr
Salttabletter 2 800 kr
Slamsugning avloppsbrunnar 6 000 kr
Gemensam sophämtning 8 200 kr
Vidarefaktureras till hyresgäster - 7 200 kr
Försäkring byggnader 50 300 kr
Fastighetsavgift (2023) 9 287 kr
Summa (netto) cirka 102 000 kr

Uppgifterna är baserade på att båda flyglarna, stora lägenheten i magasinet samt ridanläggningen är uthyrda.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Från gårdscentrum ges fin överblick söderut över fastighetens väl arronderade inägomark, som enligt SAM-ansökan för 2023 omfattar 8,0 ha med markanvändning slåtter- och betesvall på åkermark. Gårdsstödet för 2023 är cirka 165 euro per ha, vilket för Björkängs gård innebär ett bidrag på totalt cirka 15 000 – 16 000 kr som ägaren erhåller. Överlåtelse av SAM-ansökan kommer att ske vederlagsfritt till ny ägare i anslutning till tillträdesdagen.

Åkermarken ingår i hyresavtalet för ridanläggningen.

För närvarande finns också ett skötselavtal med Helgesta gård om att Björkängs gård får disponera cirka 8 ha öster om gårdscentrum, på andra sidan vägen. Ingen avgift utgår, men Björkängs gård ansvarar för markens skötsel.

Skogsmark

Skogsmarken på fastigheten omfattar enligt bedömning i Lantmäteriets karttjänst SeSverige cirka 1,4 ha och är belägen invid den avstyckade tomtmarken samt den vackra strandzonen med ekar i södra delen av fastigheten.

Nyckelbiotoper

Inga nyckelbiotoper eller höga naturvärden finns registrerade på fastigheten.

Jakt och fiske

Björkängs gård är belägen i en del av Sörmland med goda klövviltstammar och jaktupplevelser lämpar sig bäst i form av smyg- och vaktjakt anpassade till gårdens övriga aktiviteter.

Jakträtten är tillgänglig för en ny ägare från tillträdesdagen.

Till Björkängs gård hör cirka 18 ha eget vatten i Båven med samfällt fiske, en fantastiskt vacker sjö som förutom naturupplevelsen kan leverera både spännande sportfiske och goda middagar via nätfiske. På menyn kan det exempelvis bli abborre, gädda och gös. Förutom fin matfisk är Båven också känd för ett ypperligt kräftfiske som gör det enkelt att kunna bjuda in till kräftskiva med nykokade egna kräftor.

Övrigt

I fastighetens södra del finns tre bygglovsklara tomter, Flen Hall 3:12, 3:13 och 3:14, som också är möjliga att förvärva. Under våren har markarbete avseende tomternas grovplanering slutförts, kommunen har godkänt att respektive tomt får anlägga minireningsverk och ansökningsavgiften är betalad. Vidare kommer Vattenfall inom kort att dra fram el till tomterna och även fiber dras fram, vilket säljaren ansvarar för.
Tomterna har ett fantastiskt fint läge på en höjdsträckning, 400-500 meter från Båvens strandlinje, med intagande utsikt mot såväl sjön som över landskapet upp mot gårdscentrum.

Kontakta ansvarig mäklare för ytterligare information om tomterna.

Avseende service och skolor erbjuder centralorten Flen, cirka 10 km väster om Björkängs gård, skolor från F-gymnasiet och i Sparreholm finns skola från klass F-3. I Flen finns också ett bra utbud av kommersiell service, kultur- och sportaktiviteter, sjukvård och omsorg samt goda tågförbindelser. Se vidare https://flen.se/ för mer kommuninformation.

Rättsförhållande

Fastighet

Flen Hall 3:1

Ägare

Rolf Lardinger 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 28,0 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (bebyggd lantbruksenhet), taxeringsvärde år 2020. Skogsmark130 000 kr, Betesmark 134 000 kr, Ekonomibyggnad 1 958 000 kr, Tomtmarksvärde 450 000 kr. Bostadsbyggnadsvärde 2 154 000 kr, Summa 4 826 000 kr, Dessa taxeringsvärden avser Flen Hall 3:1.

Inteckningar

Fastigheten Flen Hall 3:1 omfattas av 8 penninginteckningar, datapantbrev, om totalt 9 500 000 kr. Inga lån skall övertas av köparen.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Stockholm

Nybrogatan 34
114 39   Stockholm
Alla objekt från Stockholm

Ansvarig mäklare

Jens Agensjö
Jens Agensjö
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-567 40 80

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier