Budgivning pågår!

Björklunds

Gård med åkermark
Areal: 12 ha
Kommun: Ljusdal
Objektstyp: Gård
Prisidé: 2 975 000 SEK
Boende och funktionella byggnader i öppet lantligt läge vid Yg, Färila. Jakt i viltvårdsområde.

Budgivning

Budgivare 1 2 300 000 SEK 2023-05-30   kl. 10:10

Här säljs gården Björklunds, ett guldkorn i Ygs öppna jordbrukslandskap omgärdat av skogar och blånande berg, ca 5 km sydost om Färila. Med bostadens fem rum, två kök och ytterligare utrymmen finns här förutsättningar för såväl den lilla som stora familjen. Skick och planlösning ger förutsättningar för direkt inflyttning samtidigt som renovering kan ske på ett smidigt sätt utifrån behov och önskemål.

Äldre ekonomibyggnader i form av ladugård med stall, maskinhall, gårdsverkstad, snickarbod, sädesmagasin mm skapar förutsättningar för lantbruk, djurhållning eller annan verksamhet. Fastighetens åkermark ligger samlat i ett stycke vid gården.

I Färila finns skola åk 1-9, hälsocentral, apotek, mataffärer mack mm. Med Ljusdal och Järvsö inom 2 mils avstånd erbjuder fastigheten goda förutsättningar för boende, lantliv och jakt kombinerat med möjligheter till arbete och ett varierat utbud av fritidsaktiviteter.

Kontakta Areal

Anders Berglund

Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare

Björklunds

Anders Berglund

Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
070-221 76 04

Bilder

Visa alla 34 bilder
Visa alla 34 bilder

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshus

Byggnad i 1 ¾-plan, delvis med källare, uppförd i slutet av 1800-talet. Under 40-talet minskades bostadshuset storlek och ladugårdsbyggnaden uppfördes i direkt anslutning. På 70-talet renoverades bottenvåningens kök och badrum, altanen uppfördes på 80-talet och 1989 utfördes tilläggsisolering med nya fasad av stående träpanel samt att balkongen försågs med tak. Bostaden uppförd i träkonstruktion, delvis på källare och delvis på torpargrund. I torpargrunden återfinns en välbevarad jordkällare som nås från källaren. Kopplade 2-glasfönster och yttertak av plåt. Bostadshusets byggnadsarea (byggnadens yta på marken) uppgår till ca 110 m² plus altanen om ca 18 m².

I källaren finns tvättstuga, dusch med bastu, plats för frysboxar mm samt ingång till jordkällaren. Bottenvåningen har två entréer med en hall vardera, stort rymligt kök med rejält skafferi, vardagsrum och rum. Från hall når man badrum och ytterligare ett rum som är belägna i del av ladugårdsbyggnaden. Badrummet har wc, handfat och dusch. På den övre våningen är ett allrum, kök, två sovrum, klädkammare, wc med handfat samt badrum med badkar, bidé och handfat.

Uppvärmning genom bergvärmepump från 2018 och vattenburna radiatorer. Som värmekälla finns även en flisanläggning från -89 (belägen i ladugårdsbyggnaden), men som ej har använts och sotats på några år varför eldningsförbud råder. I bostadshuset finns också en murstock till vilken en vedspis i källaren är ansluten. Även här råder eldningsförbud då den ej har nyttjats och sotats på många år.

Vatten tas från en källa som är gemensam för ca 30 hushåll. Äldre enskild avloppsanläggning.
Bredband via fiber.

Energideklaration

Energiklass C, energiprestanda 77 kWh/m².

Överlåtelsebesiktning

Överlåtelsebesiktning utförd av Anticimex 2023-03-21.

Driftskostnader

Elförbrukning ca 18 000 kWh

Försäkring 9 004
Sophämtning 4 000
Vatten 1 000
Slamtömning 1 383
Vägavgift 2 283
Summa 17 670 kr

Ovanstående förbrukning och kostnader avser det senaste året då fastigheten bebotts av en person.

Ekonomibyggnader

Bagarstuga

På gården finns en charmig äldre bagarstuga med bakugn och vedspis. Hall, sovkammare och storstuga, den övre våningen oinredd så när som på ett mindre enklare rum. Uppförd i timmer med yttertak av lertegel. Eldstäderna har ej nyttjats på många år varför eldningsförbud råder. Byggnadsarea ca 44 m².

Ladugård, stall, loge

En längre byggnad uppförd på 40-talet i gott skick. På markplan finns ladugård med 12 båsplatser, två stallplatser, vagnslider med plast för traktor och redskap samt rejält förrådsutrymme. I en del gjordes på 90-talet flisförråd och pannrum. Den östligaste delen mot bostadshuset utgör bostadsutrymme med ett sovrum och badrum. Under dessa är ett garage med plats för en bil.
Hela byggnadens övre våning utgör loge där man bl.a. återfinner utrustning för torkning av hö. Logen nås smidigt via körbrygga och erbjuder goda möjligheter att t.ex. nyttjas för lantbruksändamål, till förvaring, som festlokal etc.

Byggnad uppförd delvis på platta och delvis med jordgolv. Ladugården har murade väggar och i övrigt träkonstruktion, takbeklädnad av lertegel. Byggnadsarean uppgår till ca 450 m².

Gårdsverkstad , snickeri mm

Äldre byggnad som rymmer verkstad, snickeri och förrådsutrymmen. Verkstadsdelen är isolerad och har betonggolv med smörjgrop. Där finner du bland annat äldre remdriven verkstadsutrustning i form av pelarborrmaskin och slipsten samt en ässja för smide. Snickeridelen är också isolerad och erbjuder ett bra utrymme för hobbysnickaren. Båda byggnadsdelarna har tidigare uppvärmts genom eldstäder men dessa saknas delvis och har i övrigt inte nyttjats på många år varför eldningsförbud råder. I övrigt rymmer byggnaden förrådsutrymmen och i mittendelen finns på den övre våningen ett enkelt rum för sommarbruk. Byggnadsarea ca 130 m² varav verkstadsdelen och snickeriet utgör ca 40 m² vardera.

Härbre

Uppfört i två plan av timmer och med yttertak av lertegel. Byggnadsarea ca 21 m².

Vedbod

Mellan gårdsverkstaden och svinhuset finns en vedbod uppförd i trä på plintar och takbeklädnad av pannplåt.

Grishus

Äldre byggnad i sämre skick med betonggolv och murade väggar där det tidigare hållits grisar. Vidbyggt finns en mindre ligghall som senast nyttjats för hästhållning. Över hela byggnaden ett yttertak av lertegel.

Kornlada

Byggnad uppförd i trä på plintar, innergolv av trä och yttertak av pannplåt. Byggnadsarea ca 100 m².

Lekstuga

Vid infarten till gården står en lekstuga.

Skog och mark

Åkermark

Fastighetens åkermarksareal omfattar enligt mätning i Metrias kartprogram drygt 11 ha och ligger samlad i en rationell enhet i direkt anslutning till gården. Marken är muntligen upplåten under 2023. Ny ägare till fastigheten disponerar marken från och med 2024.

Skogsmark

På fastighetens södra del, invid Svartån, finns ca 0,5 ha skogsmark med lövdominerad skog.

Jakt

Fastigheten är belägen inom Färila-Östra viltvårdsområde som omfattar ca 7 500 ha. Älgjakt utövas i tre olika jaktlag medan småviltjakt får bedrivas över hela området. Ytterligare information om jakten kan ges av Kjell Mickelsson som är områdets ordförande. Kjell nås på mobilnummer: 073-057 55 74.

Fiske

Fisket i området förvaltas av Färila FVO. Se deras hemsida för närmare information, https://www.farilafiske.se/

Rättsförhållande

Fastighet

Ljusdal Yg 22:1

Ägare

Per Olsson 1/3
Peter Olsson 1/3
Gunilla Skyttner 1/3

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 15,0 ha

Taxeringsvärde

Fastigheten saknar eget åsatt taxeringsvärde efter nyligen genomförd lantmäteriförrättning. då mark styckades av.

Inteckningar

Två penninginteckningar om totalt 75 200 kr finns uttagna i fastigheten. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras för fysisk person som ej varit bosatt i Ljusdals kommun det senaste året. Avgiften är f.n. 4 600 kr. Mäklaren hjälper till att ansöka om förvärvstillstånd. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För vidare information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För vidare information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Ljusdal

Bjuråkersvägen 20 A
827 31   Ljusdal
Alla objekt från Ljusdal

Ansvarig mäklare

Anders Berglund
Anders Berglund
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
0651-688 53
070-221 76 04

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier