Bosgården

Budgivning pågår!
Bosgården i Mofalla är välbeläget mellan Hjo och Skövde. Trevlig gårdsbild med bostadshus och flera rymliga ekonomibyggnader samt 27 ha mark.
Areal: 27 ha
Kommun: Hjo
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 800 000 SEK
Visning:
7/9 2021
Anmälan till ansvarig fastighetsmäklare.
10/9 2021
Anmälan till ansvarig fastighetsmäklare.
Bosgården i Mofalla är välbelägen mellan Hjo och Skövde. Här möts man av en trevlig gårdsbild med högt läge där bostadshus och flera rymliga ekonomibyggnader är placerade i centrum av de egna markerna, som utgörs av 17 ha åker, 9 ha skog samt 1 ha övrig mark.
Bosgården är en perfekt plats att bo på i kombination med egen rekreation och möjlighet till djurhållning.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Skövde
Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder (59)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

Bosgårdens bostadshus är ursprungligen uppfört 1870 i liggande timmer på stenfot. I början av 1970-talet genomgick bostaden en omfattande renovering, vilket i huvudsak är dess nuvarande standard. Utvändigt är bostaden beklädd med stående träpanel, betongpannor på taket och fönstren är av typen 2-glas. Boarean enligt taxeringsinformationen uppgår till 174 kvm.
Nedre våningsplan rymmer hall med uppgång till övre plan med ett kontor rakt fram från hallen och ett vardagsrum samt TV-rum till vänster. Till höger om hallen når man köket som huvudsakligen har träskåp från 1957 men underskåp från IKEA 2007 samt vitvaror i form av spis, spisfläkt, kylskåp och diskmaskin. Innanför köket finns en köksentré, ett badrum med wc, tvättställ och dusch samt ett pannrum där vedpannan, en Arimax från 1990, har en ackumulatortank om 1 150 liter med elpatron i.

I slutet av 1970-talet byggdes bostaden till med en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och duschplats samt en groventré där frysskåp finns. I groventrén finns även en nedgång till en matkällare under en mindre del av huset. Vattenläckage från taket i tillbyggnaden har förekommit men åtgärdats genom byte av takpapp under betongpannorna 2020. Övre våningsplan rymmer 2 mindre hallar, 3 sovrum, ett inrett rum med snedtak, ett badrum med inredning från 1970-talet samt garderobsutrymmen.

Uppvärmningen sker med vedpanna med elpatron samt luftvärmepump placerad i hallen på nedre plan. I snedtaksrummet på övre plan finns ett elelement. Brandskyddskontroll utan anmärkning utförd mars 2020. Avloppet är äldre och ej godkänt med föreläggande att anlägga nytt när gården byter ägare. Egen borrad brunn med filtrering för höga halter av mangan. Vattenanalys genomfördes 2020 där vattenkvalitén var tjänlig utan anmärkning.

Fiber finns installerad i bostaden via Bosnet. Även larm är installerat och kan tas över vid intresse.

Trädgårdstomten på Bosgården är generöst tilltagen och lummig med otaliga fruktträd och bärbuskar såsom plommon, äpple, päron och björnbär. Gräsmattan klipps bland annat av en robot som ingår i överlåtelsen.

Ekonomibyggnader

Brygghus

Äldre brygghus med gjuten stomme och lertegel på taket. Invändigt finns en arbetsbod och den gamla murade spisen. Här finns också ett mindre källarvalv där gårdens pump och hydrofor är placerade. På loftet förvarades spannmålen förr i tiden. Tillbyggt finns en trevlig uteplats med stensatt golv, äldre glaspartier med spröjs och klättrande vinrankor.

Ladugård

Ladugård av höghusmodell uppförd 1975 med de ungefärliga byggnadsmåtten 37x14 meter. Byggd med trästomme och plåt på taket. Murad djurdel och tillbyggt mjölkrum, kontor och maskinrum. I djurdelen finns den ursprungliga inredningen kvar med 28 platser i långbås med foderbord i mitten och skraputgödsling till utvändig gödselvårdsanläggning bestående av gödselplatta och urinbrunn. I djurdelen finns även utrymme för ungdjur där inredningen är delvis borttagen. Ovan djurdelen finns ett höränne med fungerande höhiss samt foderfickor i trä. Rymlig logdel på gjuten platta med gott om förvaringsutrymmen. Exteriöra trädelar ommålade 2021.

Äldre ladugård

Äldre ladugård med loge och lada samt en äldre djurdel med lågt i tak. Ränne med äldre spannmålstork.
Vidbyggt finns en magasinslänga som rymmer vedbod, hönshus och förråd. Denna del har trästomme och lertegel på taket. Magasinslängan och del av ladugården är ommålade sommaren 2021.

Maskinhall

Maskinhall som byggdes 1982. Byggnadsmåtten är 12x21 meter och hallen har gjuten platta, trästomme, plåttak och 4 portar varav en vikport längs med byggnadens långsida. Delvis ommålad sommaren 2021.

Garage

Enklare garage byggt på 1960-talet med plats för två bilar samt förråd. Byggnaden är uppförd i trä med eternittak.

Skog och mark

Åkermark

Sammanlagd åkermark enligt skogsbruksplan uppgår till 17,5 ha. EU-registrerad areal enligt Jordbruksverkets blockareal uppgår emellertid till 17,06 ha åkermark fördelat på 8 brukningsskiften. Jordarten består främst av lättare jordar där skiftet längst västerut och del av skiftena precis öster om vägen täckdikades på sent 1970-tal. Resterande åkermark är behovsdikad eller självdränerande.

Marken är utarrenderad till och med 2021-12-31 och därefter tillgänglig för nya ägaren. Stödrätter är markägarens egendom och ingår utan ersättning i samband med överlåtelsen av fastigheten.

Skogsmark

Bosgården omfattar 8,8 ha produktiv skogsmark av varierande karaktär i lätt kuperad till plan terräng. Boniteten uppgår till Skogsmarken 7,4 m3sk.
Virkesförrådet är uppskattat till 1 155 m3sk vilket gör att Bosgården idag har ett genomsnittligt virkesförråd på 131 m3sk/ha med skog i åldersklasserna 30-60 samt yngre röjningsskog. Trädslagsfördelningen är 60 % gran och 40 % löv.
Ovanstående information är hämtad från bifogad skogsbruksplan, upprättad i februari 2021.

Jakt

Jakten är ej upplåten utan fri för köparen vid tillträdet.

Rättsförhållande

Fastighet

Hjo Bosgården 1:34

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 25,5 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Åkermark 17,5 ha
Skogsmark 8,8 ha
Tomtmark 1,2 ha
Summa: 27,5 ha

Taxeringsvärde

För information se prospekt.

Inteckningar

Antal 4 st
Totalt belopp 384 000 kr

Karta

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning