Kommande

Djörkhyttan

Boendegård med skog och åker
Areal: 12 ha
Kommun: Hedemora
Objektstyp: Gård
Prisidé: 3 400 000 SEK
Gård med avskilt läge omgiven av inägomark och skog. Virkesförråd om ca 2100 m³sk. Jakt.

Varmt välkommen till Djörkhyttan!

Gården har ett fint och avskilt läge omgiven av den egna inägomarken och ett gårdscentrum som är omslutet av ett mindre skogsbestånd. Endast ca 3 kilometer sydväst om Hedemora centrum med närhet till service och bekvämligheter.

På gården finns ett bostadshus, ekonomibyggnader samt en fint timrad sommarbostad. Marken utgörs av ca 6 ha åkermark i ett skifte samt ett separat skogsskifte om ca 5 ha med imponerande virkesförråd om ca 2100 m³sk vilket motsvarar nästan 400 m³sk/ha.

Omgivningarna bjuder på ett böljande och brutet landskap med brukade åkrar, skog och vattendrag. I närheten finns bland annat en väletablerad handelsträdgård som är ett populärt utflyktsmål.

Välkommen på visning!

Kontakta Areal

Fredrik Skovshoved

Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare

Djörkhyttan

Fredrik Skovshoved

Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-995 75 35

Bilder

Visa alla 35 bilder
Visa alla 35 bilder

Foto: Fredrik Skovshoved, Areal.

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

På gården återfinns en mangårdsbyggnad i 1 ½ plan med källare och garage under del. Byggnaden är uppförd med en timmerstomme, grunden består av en torpargrund och källare under del. Taket är beklätt med betongtegel på den ursprungliga huskroppen och plåt på tillbyggnadsdelen. Fasad i rödmålad stående lockpanel. Fönstren i byggnaden är kopplade tvåglas. För ca 15 år sedan utfördes en större utbyggnad om ca 65 m² med ett stort allrum, stora glaspartier och balkong.


Planlösning entrévåning
Entrévåningen består av en välkomnande mindre entré som leder in i en hall där det finns ett badrum med toalett och duschhörna. Vidare på våningen återfinns ett fullt utrustat kök med matplats, ett kontor med vackra trägolv samt en sal med öppen spis och utgång till den nybyggda delen som består av ett isolerat rum med stora breda plankor i golv och tak.

Planlösning övervåning:
Från hallen på entrévåningen leder en svängd trapp upp till övervåningen där du möts av en hall. I hallen finns ett mindre badrum med toalett. På övervåningen finns även ett sovrum samt två större kattvindar där en av dessa är varmbonad och den andra oinredd. Huset har tidigare fungerat som generationsboende och spår av detta syns genom att det fortfarande finns ett utrustat kök på våningen med bland annat en vedspis.


Planlösning källarvåning
Källarvåningen nås från hallen på entrévåningen och består av ett mindre rum med vedpanna och bergvärmepump. Under den äldre delen av huset finns en finns valvad matkällare. Resten av källaren består av ett större garage med dubbla portar.

Uppvärmning av bostaden sker via bergvärme och vattenburna ledningar. Vedpanna finns som stöd och komplement.

Kommunalt vatten.
Enskilt avlopp, avloppet är utdömt och föreläggande finns om att nytt avlopp måste anläggas. Nytt avlopp bekostas av ny köpare till fastigheten.

Taxerad boyta är 197 m² och biyta 32 m².

Lillstuga

Vackert utsmyckad timrad byggnad uppförd i 1 ½ plan. Lillstugan uppfördes under 1983-1985 av dåvarande ägare med stort intresse för timmerkonst och äldre byggnadsvård. Byggnaden är uppförd med liggande timmerstomme, taket är beklätt med enkupigt lertegel och prytt med spänd björknäver som underlagspapp, gjuten grund och blyinfattade fönster.

Byggnaden inrymmer en ett samlingsrum med på nedervåningen samt ett kök med större vedspis och bakugn. Övervåningen består av ett rum där möjlighet för övernattning finns.

Byggnaden saknar idag vatten och avlopp. Uppvärmning sker genom eldning i vedspis och bakugn i köket eller den öppna spisen i vardagsrummet.

Timrad bod

I direkt anslutning till lillstugan återfinns en mindre bod som används till förvaring. Byggnaden är uppförd i samma utförande som lillstugan med en stomme av timmer, tak med enkupigt lertegel, gjuten platta och handsmidda detaljer.

Energideklaration

Giltig energideklaration saknas.

Driftskostnader

El (förbrukning): Ca 17 000 kwh.
Elnätsavgift: Ca 17 000kr
Vatten & Renhållning ca 8000kr
Försäkring: Ca 9 000 kr
Vägavgift: Ca 1000kr

Ovan uppgifter är årliga ungefärliga och baseras på de senaste 12 månadernas avgifter och förbrukning.

Ekonomibyggnader

Ladugårdslänga

Belägen strax öster om mangårdsbyggnaden står en större äldre ladugårdslänga. Uppförd till största del med en stomme av timmer men även regelstomme i en tillbyggd del på den norra gaveln som inrymmer en moderniserad snickarbod med gjuten platta. I övrigt är byggnaden uppförd med plåtbeklätt tak och trägolv.

Byggnaden innehåller även en äldre ladugårdsdel, loge samt höskulle.

Taxerad byggyta är 280 m².

Maskinhall

Större ekonomibyggnad uppförd 2011 med gjuten platta, väggar och tak av plåt. En större skjutport.
Taxerad byggyta är 187 m².

Äldre garage

På gården återfinns ett äldre garage i behov av renovering. Byggt i rödmålat lösvirke samt plåttak.

Ekonomibyggnad

Äldre rödmålad ekonomibyggnad med tegeltak. Används idag som förvaringsutrymme.

Mark

Skogsmark

Till fastigheten hör enligt skogsbruksplanen 5,4 ha produktiv skogsmark med ett uppskattat virkesförråd om 2128 m³sk, vilket motsvarar hela ca 394 m³sk/ha. Av trädslagen står tall för 40% av virkesförrådet medan gran har 55% och löv 5%. Skogsmarkens medelbonitet är beräknad till fina 8,1 m³sk per hektar och den årliga tillväxten uppskattas för närvarande till ca 24 m³sk.

För mer ingående information, se den bilagda skogsbruksplanen vilken upprättats i mars 2024 av Christer Carlsson.

Inägomark

Till fastigheten hör ca 5,7 hektar inägomark i form brukad åkermark. Marken ligger fint samlad runt gården och ämnar sig väl för djurhållning eller odling i mindre skala.

Marken är utarrenderad med ettårigt avtal.

Jakt

Jakten på fastigheten bedrivs inom två olika jaktklubbar.

Det separata skogsskiftet ingår i Davidshyttans jaktklubb med en jaktbar areal om ca 350-400 ha. Jakten på småvilt bedrivs på egen mark och jakten på älg är gemensam.

Gårdsskiftet ingår i Djörkhyttans jaktklubb. Gemensamhetsjakt på älg mot en avgift om ca 300kr per år. Jakt på småvilt sker för tillfället på egen mark. Jaktbar areal om ca 500 ha.

Kontaktperson: Bengt Salåker 070-630 09 97

Rättsförhållande

Fastighet

Hedemora Djörkhyttan 11:1 och 16:1

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 5,4 ha
Inägomark 5,7 ha
Övrigmark 0,6 ha
Summa: 11,7 ha

Taxeringsvärde

Fastigheten Djörkhyttan 11:1 är taxerad som en bebyggd lantbruksenhet (Typkod 120). 2023 års taxeringsuppgifter: 2 549 000 kr. Fastigheten Djörkhyttan 16:1 är taxerad som en bebyggd småhusenhet (Typkod 220). 2023 års taxeringsuppgifter: 265 000 kr. För mer information se prospekt.

Inteckningar

I fastigheten finns tre stycken skriftliga penninginteckningar med ett sammanlagt belopp om 8200 kr. Nuvarande fastighetsägare kommer att ansöka och begära om dödning av pantbreven. Fastigheten säljs fri från lån.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärvstillstånd erfordras för juridisk person.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Hedemora

Åsgatan 62
776 31   Hedemora
Alla objekt från Hedemora

Ansvarig mäklare

Fredrik Skovshoved
Fredrik Skovshoved
Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-995 75 35

Fastighetsmäklare

Fredrik Luhr
Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Djörkhyttan & vill bli kontaktad

Mäklaren för Djörkhyttan kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier