Ekekullen

Naturskön idyll på Hökensås med många möjligheter.
Areal: 57 ha
Kommun: Tidaholm
Objektstyp: Gård
Prisidé: 6 250 000 SEK
Visning:
27/8 kl 17:00-18:30
Vänligen anmäl ert deltagande till ansvarig fastighetsmäklare.
25/8 kl 14:00-15:30
Vänligen anmäl ert deltagande till ansvarig fastighetsmäklare.
Ekekullen är en vackert och enskilt belägen skogsgård, ca 18 km söder om Tidaholm och ca 25 km norr om Mullsjö och Habo. Med små inägor och den lövdominerade skogen kring byggnationen, samt dammen strax söder om gården är boplatsen en sann naturupplevelse.
Den produktiva skogsmarken omfattar ca 55 ha med resliga barrskogar i kombination med mer blandade bestånd och ungskogar på tillväxt. Allt finns samlat i en välarronderad enhet med gårdscentrum mitt i fastigheten.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Skövde
Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
John Enander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-891 27 91

Bilder (37)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Stugan

Charmig stuga som uppfördes redan under mitten av 1800-talet och som därefter försetts med en mindre tillbyggnad i anslutning till kök och köksentré. Byggnaden står på stenfot över torpargrund och har timrad stomme med fasad av stående träpanel samt tak av enkupiga takpannor. Fönstren är kopplade 2-glas.
Ingång genom huvudentré till hall med trapp till övre plan. Till höger finns salen med en vacker kakelugn och till vänster finns kammaren som också den inrymmer en kakelugn. Kök med kökspanna, elspis, kylskåp och gott om köksförvaring. Under köket finns en mindre källardel där även inkommande vatten är placerat. Toalett/duschrum med tvättmaskin i ett mindre utrymme. Köksentré med mindre hall. Golven i kammare och badrum är omlagda på 80-talet. Övre plan utgörs av hall, två sovrum samt förvaringsutrymmen i kattvindar och övriga garderobsutrymmen.

Uppvärmning sker via kökspanna samt elpanna och kakelugnar som komplettering. Fastigheten har enskilt vatten från ny djupborrad brunn samt enskilt avlopp till trekammarbrunn med infiltration (ca 15 år gammalt).

Energideklaration saknas och kommer ej att upprättas av säljaren.

I hörnet av den stora och vackra tomten finns ett lusthus i glas och aluminium, uppfört på trägolv. Här kan man sitta och betrakta vyerna över gårdsplanen och björkskogen ner mot dammen.

Ekonomibyggnader

Ladugården

Gårdens gamla ladugård har genomgått en ombyggnad och upprustning sedan tiden då den fungerade som fähus och foderförråd. Idag är knappt halva byggnaden utrustad med gjuten golvplatta där det inryms en verkstadsdel med möjlighet att förvara redskap och maskiner för skogs-/ och trädgårdsbruk. I den äldre delen finns körlogen med sitt brädgolv kvar samt ett vagnslider på jordgolv och med ett ovanliggande ränne. Hela byggnaden bär plåttak som är nylagt för ca 10 år sedan. Väggar och stomme är av trä.

Garage/gäststuga

Ekonomibyggnad under plåttak som uppfördes år 1993 på gjuten platta. Stomme i trä och väggar av stående träpanel. Invändigt har en del av byggnaden förberetts för att bli en gäststuga med indraget vatten och ett enkelt köksavlopp. Intill denna del finns en rejäl garagedel med genomfartsport och golvbrunn. Övriga utrymmen används idag som vedförråd och redskapsbod.

Robbans garage

Rejält uppförd garagebyggnad med stomme och väggar i trä. Garaget rymmer plats för gårdens robotgräsklippare Robban, som medföljer i fastighetsöverlåtelsen.

Jordkällare

Vacker och välhållen jordkällare med valv. Jordkällaren har försetts med nytt tak under senare tid.

Skog och mark

Skogsmark

Den produktiva skogsmarksarealen uppgår totalt till 55,4 ha med ett uppskattat virkesförråd om ca 8 500 m3sk, vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd om ca 154 m3sk/ha. Medelboniteten är beräknad till 8,6 m3sk. Av virkesförrådet utgör 6 % tall, 78 % gran och 16 % löv. Under planperioden ligger avverkningsförslaget på ca 3 900 m3sk, varav ca 2 650 m3sk som föreslagen slutavverkningsvolym.

Skogsmarken är väl samlad i en sammanhängande ägofigur med god tillgänglighet från bilväg på merparten av arealen. Fastigheten är generellt välskött, men med behov av ungskogsröjning på ca 8 ha. En del bestånd är påverkade av stormar och barkborreangrepp förekommer, hittills dock i liten omfattning. Skogsmarken är huvudsakligen frisk med inslag av fuktigare områden. Ovanstående information är hämtad från bifogad skogsbruksplan, upprättad i juni 2019.

Inägomark

Kring byggnationen och i den södra delen av fastigheten finns några mindre inägor. Arealen för dessa uppgår till ca 1,7 ha. På senare tid har man endast låtit putsa ner växtligheten en gång/år. EU-stödrätter finns ej.

Dammen

Strax söder om gårdscentrum finns en trevlig damm med källvatten. Dammen omges av vacker björkskog och en skogsbeklädd höjd i söder.

Jakt

Jakträtten är upplåten till 2020-06-30 och övergår därefter till köparen. Fastigheten erbjuder variationsrika marker med god tillgång på de vanligaste jaktbara vilten i trakten.

Rättsförhållande

Fastighet

TIDAHOLM EKEKULLEN 1:2

Ägare

Bengt Pettersson 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 55,7 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 55,4 ha
Inägomark 1,7 ha
Övrigmark 0,3 ha
Tomtmark 0,3 ha
Summa: 57,7 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Skogsmark 2 709 000 kr
Skogsimpediment 3 000 kr
Åkermark 138 000 kr
Tomtmark 120 000 kr
Bostadsbyggnader 333 000 kr
Ekonomibyggnader 29 000 kr
Summa: 3 332 000 kr

Inteckningar

Antal 5 st
Totalt belopp 322 500 kr

Karta

Ansvarig mäklare

John Enander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
0500-41 09 10
070-891 27 91

Senast inkomna fastigheter till försäljning