Emila-Karla

Emila Karla
Areal: 35 ha
Kommun: Tibro
Objektstyp: Skog
Prisidé: 5 700 000 SEK
Med högt, fritt och naturskönt läge i Höghult.

Med högt och fritt läge i byn Höghult ligger fastigheten Emila-Karla som är en skogsgård som omfattar totalt 35 ha varav fördelat på 31,3 ha skogsmark med ett virkesförråd om 6 400 m3sk, 2,4 ha inägomark samt övrig mark. Gårdscentrum ligger intill byvägen och omfattar bostadshus och behändiga ekonomibyggnader i välhållet skick. Gården ligger i närheten av Höghultssjön där det finns en äldre brygga. Till gården hör ytterligare en bostad, Sven-Erika, med intilliggande magasin.
Sammanfattningsvis en trevlig gård i Höghults skogsbygder som erbjuder rofylld tillvaro och möjlighet till skogsbruk och rekreation.

Kontakta Areal

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Emila-Karla

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder

Visa alla 47 bilder
Visa alla 47 bilder

Foto: Kristian Strandell

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostad Emila-Karla

Emila-Karlas bostad är ursprungligen uppförd 1883 och i bra skick och belägen på Höghult 1:30. Huset är byggt i timmer stående på torpargrund. På taket ligger lertegel och fönstren är av typen 2-glasfönster. Bostaden har permanentstandard med boende på nedre plan där det finns hall, sovrum med öppen spis, vardagsrum och badrum med wc, tvättställ, dusch och tvättmaskin. Vidare finns kök med matplats, spis, spisfläkt, vedspis och en kökspanna vilken tjänar som bostadens värmekälla då den är kopplat till vattenburet värmesystem med radiatorer på nedre plan. Köket nås även via bostadens baksida där det finns en inglasad altan. Övre plan är oinredd. Boarean enligt taxeringsinformationen uppgår till 67 kvm. Vatten fås ur borrad brunn och avloppet är en nyare 3-kammarbrunn med infiltration.

Bostad Sven-Erika

Charmig och äldre bostadsbyggnad med enkel standard under namnet Sven-Erika, belägen på registerbeteckningen Höghult 2:14.
Bostaden flyttades hit 1888 och är uppförd i timmer på torpargrund med lertegel på taket och englasfönster med innanfönster. Det finns indragen el och vatten som tas ur grävd brunn med begränsad tillgång. Avlopp saknas sånär som på ett enkelt köksavlopp till stenbädd.
Invändigt har huset kvar sin äldre och enklare standard. Nedre plan rymmer köksentré med toalett med tvättställ, enkelt kök med vedspis och bakugn (ej eldade i på senare tid), vardagsrum med två öppna spisar, hall samt ett allrum med spis med vedkamin.
Utanför finns en vedbod med plåttak och ett välbyggt utedass.

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Ladugård
Äldre ladugård i behändig storlek med förvaringsutrymmen i logdelen som har trägolv och garage på jordgolv. Äldre djurdel som används som vedbod. Ladugården har trästomme och yttertak av plåt.

Vedbod
Vedbod uppförd i trä med lertegel på taket.

Bastu
Före detta brygghus om idag är inredd med en fin bastu med vedkamin.

Gäststuga
Det gamla brygghuset har renoverats och inretts till en trevlig enkel gäststuga med lärkplank på golv, väggar och tak. Uppvärmning via braskamin. Byggnaden har trästomme, träpanel och lertegel på taket.

Jordkällare
På gården finns två jordkällare, varav en mindre, i bra skick.

Skog och mark

Skogsmark

Fastigheten omfattar 31,3 ha produktiv skogsmark och 3,5 ha impediment och övrig mark. Skogen är fördelad på 4 skiften med tillgänglig vägar. Skogen utgörs i huvudsak av bördiga granmarker av bra skötsel med övervikt av gallringsskogar och föryngringsavverkningsmogen skog. Virkesförrådet har uppskattats till 6 463 m3sk, vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd på 206 m3sk/ha. Medelboniteten har bedömts till 9,6 m3sk och den löpande tillväxten under planperioden är beräknad till 240 m3sk/år.Av virkesförrådet utgör 77 % gran, 1 % tall, 15 % björk, 2 % ek samt 5 % övrigt löv. Under planperioden ligger avverkningsförslaget på ca 3 000 m3sk.
Ovanstående information är hämtad från bifogad skogsbruksplan, upprättad september 2023.

Inägomark

Gårdens öppna mark uppgår idag till ca 2,4 ha åkermark och betesmark. Utöver det används en viss del av avdelning 14 i skogsbruksplanen som betesmark. Marken nyttjas idag av arrendator men inga skriftliga arrendekontrakt föreligger.

Jakt

Jakten på fastigheten har varit muntligt upplåten. Fri för köparen efter innevarande jaktår.

Rättsförhållande

Fastighet

Tibro Höghult 1:4, 1:30, 2:14

Taxeringsvärde

För information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit

Mäklare

Areal | Skövde

Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Alla objekt från Skövde

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier