Förnebo

Budgivning pågår!
Vackert boende i närhet till Järvsö. Jakt i VVO.
Areal: 18 ha
Kommun: Ljusdal
Objektstyp: Gård
Prisidé: 3 000 000 SEK
Visning:
24/10 kl 11:00
Mindre lantbruksfastighet belägen i Ljusnans dalgång ca 8 km sydöst om Järvsö. Fastigheten kallas i folkmun för ”Bettes” och ligger med mycket vacker utsikt från tomten. Bostadsbyggnaden är smakfullt renoverad de senaste åtta åren. Åkermark i anslutning till brukningscentrum. Skogsmark fördelad på fyra områden. Jakträtt i större viltvårdsområde samt möjlighet till fiske i närområdet. I Järvsö finns ett stort utbud av naturupplevelser, sevärdheter och aktiviteter. Skidåkning i Järvsöbacken, cykling i bergcykelparken, längdspår med konstsnö och elljus samt Järvzoo för att nämna några.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Ljusdal
Bjuråkersvägen 20 A
827 31   Ljusdal
Göran Persson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
070-520 09 82

Bilder (35)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Byggnaden är uppförd i timmer troligtvis i slutet av 1800-talet och flyttad till nuvarande plats i början av 1900-talet. Bostadshus i två plan, delvis med källare. Byggnaden har en byggnadsarean av ca 135 m2 och en taxerad boyta om 110 m² med biarea om 50 m².

Bostadshuset är smakfullt renoverat de senaste åtta åren. El är till större delen helt utbytt. Byggnaden innehåller fem rum och kök samt två badrum.

Grund – sten
Stomme – timmer
Fasad – träpanel
Fönster – tvåglas, flera bytta omkring 2015
Yttertak – tegel
Fiber – ja

Vattenburen värme från jordvärmepump, fabrikat Nibe. Vattenburet värmesystem inklusive pump inkopplat runt 2014. Utöver jordvärmepumpen finns punktvärme i form av vedspis i köket, två kakelugnar samt en öppen spis.

Avlopp till trekammarbrunn med markbädd från runt 2015.

Vatten tas från grävd brunn belägen på fastigheten. Brunnen delas med en grannfastighet. Vattentillförseln har enligt säljaren under innehavstiden varit tillfredsställande. Provtagning utfördes 2014-03-17 vilken visade på lågt pH och låg alkalinitet. Anmärkningarna har åtgärdats med en kalkfilteranläggning. Hydrofor finns i källaren.

Bostadshusets undervåning består av tre rum och kök, det mesta renoverat från 2013 och framåt. Rakt fram i hallen nås ett sovrum med kakelugn. Till höger i hallen finns trappan till övervåningen samt ingången till salen. Salen renoverades runt 2015 där bland annat golvet försågs med undergolv och isolering samt fönster byttes ut. Salen består bland annat av en praktfull platsbyggd bokhylla, breda trägolv och tapeter från William Morris. Till vänster från hallen återfinns köket med vedspis, elspis, kyl, stor frys samt två skafferier/förvaringsutrymmen. Köket renoverades runt 2014. På golvet återfinns ett målat trägolv och på väggarna målad pärlspont. Från köket når man ytterligare en hall som har ingång från norra sidan av byggnaden. Från denna hall nås ett mindre badrum, trapp till källare, förrådsutrymmen samt vardagsrum med öppenspis. Badrummet med handfat och WC renoverades för ca två år sedan. Från vardagsrummet nås en altan med mycket vacker utsikt över fastighetens omgivningar. Altanen byggdes 2014/2015. Fräsch källare där pannrummet återfinns samt även en vacker och praktisk stensatt jordkällare.

Husets övre våning nås genom en välkomnande ljus trappa. Hallen på övre våningen leder vidare till ett mycket stort badrum, ytterligare två sovrum samt till vinden. Sovrum med plankgolv och vackra tapeter, ett med kakelugn. Badrum med duschkabin, badkar, handfat och WC. Från badrummet nås en mindre tvättstuga med modern tvättmaskin och torktumlare samt garderob. Övre våningen är renoverad från 2013 och framåt.

Den södra sidan av bostadshuset, samt delar av den östra, har dränerats om pga. fukt i jordkällaren (vilken utgör en mindre del av källarplanet). Ett omfattande restaureringsarbete har utförts på den norra sidan av byggnaden där bland annat timmerstockar bytts ut, sidan rätats upp samt panelats om. Även den östra sidan har delvis rätats upp. Taket på husets utbyggnad lades om för ca två år sedan.

Bostadshusets utbyggnad består på det nedre planet av ett förråd med gjutet golv.

Bastu

En rejäl och rymlig bastu finns på tomten. Byggnaden stod ursprungligen längre norrut på fastighetens åkermark men flyttades upp till gårdscentrum 2015/2016 och har efter genomgående restaurering inretts till bastu. Byggnaden består av ett större sällskapsrum/omklädningsrum samt en stor bastudel. El och vatten finns. Byggnadsarean är ca 20 m².

Energideklaration

Har inte upprättats.

Driftskostnader

El – ca 21 000 kr år 2020 (14 500 kWh).
Renhållning – ca 1700 kr
Vatten och avlopp – ca 1500 kr
Försäkring – 7100 kr. Bostadshuset är fullvärdesförsäkrat, ekonomibyggnad är beloppsförsäkrad till 590 000 kr. Försäkringsbolag: Länsförsäkringar Gävleborg.
Sotning – ca 200 kr. Sotning har utförts regelbundet vart 3:e år. Senast 2020.
Brandskyddskontroll – ca 300 kr. Utförs vart 6:e år, senast gjord 2019-10-09. Avvikelser noterade vid senaste kontrollen.
Vägavgifter – 1500 kr
Fastighetsavgift – 4605 kr
Summa: ca 38 000 kr/år.

Ekonomibyggnader

Stall/grishus/loge

Byggnaden är uppförd under 1800-talet. Grunden är av sten, stommen är i huvudsak av trä samt en murad del. Takbeklädnad av plåt. Byggnaden erbjuder bland annat stora, rejäla förvaringsutrymmen. Byggnadsarean är ca 200 m².

Östra sidan av byggnaden har dränerats om.

Växthus

Stort rejält växthus finns på tomtens södra sida. Växthuset marknadsfördes enligt säljaren som stormsäkert och är uppfört runt 2016. El och vatten finns. I anslutning till växthuset finns en fungerande rök. Byggnadsarean av växthuset är ca 17 m².

Trädgårdstomt i sluttning med vacker utsikt över omgivningarna. På tomten finns både fruktträd och bärbuskar.

Skog och mark

Skogsmark

Skogsbruksplanen är upprättad 2021 av Jonas Persson, Areal Ljusdal. Arealen produktiv skogsmark är i planen uppmätt till 14,3 ha. Det beräknade virkesförrådet uppgår till 1711 m³sk vilket ger ett medelförråd om 120 m³sk/ha. Fastigheten erbjuder framförallt skog i åldersklasserna upp till 80 år. Medelboniteten är skattad till 5,5 m³sk/ha/år och den löpande tillväxten uppgår för tillfället till 76 m³sk/år (5,3 m³sk/ha/år). Fastigheten domineras av tallskog. Se vidare information i bifogad plan om planläggarens förslag till åtgärder och målklassning.

Åker- och betesmark

Inägomarken är enligt skogsbruksplanen 2,5 ha. Jorden brukas för närvarande av två olika personer genom muntlig överenskommelse. Stödrätter saknas.

Jakt

Fastigheten är belägen inom Järvsö östra Viltvårdsområde som omfattar ca 19 500 ha. Kontaktman är Gunnar Olsson, tel. nr. 070-687 43 68. Älgjakten bedrivs i fyra jaktlag. Småviltjakten bedrivs enskilt över hela området. Jakten är inte upplåten.

Fiske

Fisket i området administreras av Järvsö Fiskevårdsområde. Se mer information på www.jarvsofvo.se.

Rättsförhållande

Fastighet

Ljusdal Förnebo 2:5

Ägare

Lars Moberg 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 17,7 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 14,3 ha
Inägomark 2,5 ha
Övrigmark 1,0 ha
Summa: 17,8 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Skogsmark 359 000 kr
Tomtmark 118 000 kr
Ekonomibyggnader 21 000 kr
Bostadsbyggnader 496 000 kr
Summa: 994 000 kr

Inteckningar

I fastigheten finns ett datapantbrev om 800 000 kr uttaget. Säljaren löser eventuella lån senast på tillträdesdagen. Inga lån skall tas över av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person som är sedan mer än ett år bosatt i Ljusdals kommun. Mäklaren är behjälplig med ansökan till Länsstyrelsen. Ansökningsavgiften för fysisk person är 4 600 kr.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Göran Persson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
0651-688 52
070-520 09 82

Mäklarassistent

Malin Strand
Jägmästare
Skogsekonom
0651-688 56
070-220 66 64

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning