Funneshult

Boende- och jaktparadis
Areal: 163 ha
Kommun: Uddevalla
Objektstyp: Gård
Prisidé: 19 500 000 SEK
Anbudsdag: 8/10 2023
Unik gård med boende, stort jakthägn med dovhjort och mufflon, viltslakteri och del i flera sjöar.

Unik jakt- och skogsfastighet med vackert boende i storslagen miljö. Stort jakthägn om ca 95 ha med ett välskött bestånd av Dovhjort och Mufflon. Gårdens jakthägn saknar motstycke med sin kuperade terräng och möjlighet till dagslånga jaktdagar, utan upplevelsen av att var i ett hägn. Fastigheten har därtill ett välskött fastighetsbestånd. Mangårdsbyggnad med ett mycket vackert och soligt läge samt ytterligare en välskött bostadsbyggnad (Uddevalla Backen 2:2). Vilthanteringsanläggning (viltslakteri), ladugårdsbyggnad och maskinhall med solcellsanläggning. Fastigheten har del i flera sjöar och för goda stunder finns en bastu att koppla av vid. Fastigheten ligger avskilt och utan större vägar i närområdet men med endast 10 min till mysiga Ljungskile samhälle där hav och fjäll möts. Här har du all tänkbar service och kommunikation både norr och söder ut med Europaväg 6 (E6 motorväg) och järnvägsförbindelse från järnvägsstationen.

Victor Rydberg skrev vid sin vistelse i Ljungskile år 1866, efter ett besök på Funneshult gård ” Den väg, som vi reste, kunde under en hel sommar sysselsätta hundra landskapsmålare, och de skulle ändå endast hinna uppfatta en ringa del af all den skönhet som här är slösad på naturen”

Kontakta Areal

Torbjörn Mellin

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Funneshult

Torbjörn Mellin

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-355 50 01

Bilder

Visa alla 34 bilder
Visa alla 34 bilder

Foto: Torbjörn Mellin och Åke Carlsson, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Mycket vackert och högt belägen mangårdsbyggnad i soligt läge med fantastisk utsikt över hjorthägn och Funneshultsjön inte minst från byggnadens altan och balkong. Bostadshuset har gamla anor som går tillbaka ända till 1600-talet. Byggnaden har tre fungerande Kakelugnar och en fantastisk Köksspis som ger en riktigt rustik och gemytlig känsla. Byggår: 1890, Boarea: ca 250 kvm, Biarea: ca 50 kvm (area uppgifter enl. taxering).
8 rum och kök var av 4 sovrum samt entré, hall, Bad /WC och förvaringsutrymmen

Planlösning:
Entréplan: Rymlig entré/hall med uppgång till övervåningen, Bad/WC, bastu och tvättstuga. Stort lantligt kök, matsal samt två finrum i fil med ekparkett och kakelugnar.

Övervåning: Stort allrum med nock tak och balkong i soligt sydväst läge. Samt fyra sovrum och förvaringsmöjligheter.
Källare: Mindre källardel med ingång utifrån, innehållande pannrum m.m.

Kök:
Ljust och trevligt kök i lantlig stil med en mycket vacker vedspis och spiskåpa centralt placerad i köket, fullt fungerande för matlagning och uppvärmning när så behövs. Matplats vid fönster mot gårdsplan. Skåp och luckor från Marbodal med bänkskivor i svart sten. Utrustning: Spis, köksfläkt, diskbänk, diskmaskin, kyl och frys i fullhöjd. (samtliga vitvaror är äldre).

Bad/WC:
Entréplan: Toalett och handfat med kakel och klinkers på golv och väggar. Samt bastu, dusch och tvättstuga i angränsande utrymme.
Övervåning: Bad/WC med duschkabin, handfat och toalett.

Byggnadssätt:
Mindre källardel med gjutet golv och murade väggar samt s.k. krypgrundsdel med murad grundmur. Stomme i trä, bjälklag och fasad i trä under ett betongtegeltak. Fönster: 2-glas isoler, Plåtarbeten: Plåt. Ventilation: Mekaniska frånluftsventilation i köks och badrum samt självdragsventilation.

Vatten, Avlopp, Uppvärmning och Eldstäder:
Vatten: Borrad brunn. Radonfilter finns installerat. Vattnet är gemensamt med Backen 2:2. Avlopp: Äldre 3 kammarbrunn med infiltrationsanläggning. Uppvärmning: Bergvärme pump, Termia Duo installerad 2015, äldre vedpanna Atmos 35 med 2 st acc-tankar om totalt ca 1800 L. 3 fungerande kakelugnar och en ej fungerande kakelugn på övervåningen, samt fungerande vedspis i köket. En skorsten med ett flertal rökgångar. Skorsten och samtliga ovan beskrivna eldstäder (en kakelugn är ej i bruk) är godkända att elda i. Se besiktningsprotokoll www.areal.se/funneshult

Renoveringar (hela gården)

Gavel mot söder 2023. Stora delar av slakteriet nybyggt ca 2020. Samt att byggnader och hägn är kontinuerligt underhållna och renoverade när behov förelegat.

Fiber

Fastigheten är medlem och båda bostadshusen är ansluten till den lokala fiberföreningen. Forshällabyggdens fiberförening. www.forshallafiber.se

Energideklaration

Funneshult 113: Energiklass C, 78 kwh per m3 och år. (Mangårdsbyggnaden)
Funneshult 112: Energiklass C, 85 kwh per m3 och år. (Backen 2:2, den mindre villan)

Fristående bostadshus

Uddevalla Backen 2:2, friliggande bostadshus på egen tomt. Vackert och rofyllt läge ca 200 m från mangårdsbyggnaden, med utsikt över gårdens ängar och hjortar. Byggnaden är i gott skick och till stor del under senare år tillbyggd och renoverad. Byggår: 1940, Boarea: 69 kvm, Biarea: 10 kvm (area uppgifter från taxering) ca 4 rum och kök samt WC/Bad, tvättstuga och entré samt en jordkällare under huset. Fastigheten har en tomtarea enl. taxering på ca 1 772 kvm.

Byggnadssätt: Torpargrund samt en jordkällare del. Däröver en trästomme med träfasad under ett lertegeltak. Fönster: Två-glas isoler samt 2-glas kopplade. Ventilation: Mekanisk fläkt i WC/Bad, köksfläkt i köket samt självdrag. Plåtarbetena är gjorda i plåt. Modernt kök och fräscht WC/Badrum från ca 2018.
Renoveringar: Kök, WC/Bad och stora delar av bostaden i övrigt är nybyggt eller renoverat under ca 2018.
Vatten: Gemensamt vatten med Ljungs-Kolbengtseröd 1:12 (Gården) från djupborrad brunn.
Avlopp: trekammarbrunn med efterföljande efterrening. Anläggningen är äldre men i dagsläget utan anmärkningar.
Värme: Värmepump Termia installerad 2018 med ca 600 m slang i en damm ca 100 m från huset. Dammen ligger på Ljungs-Kolbengtseröd 1:12 (Gården). Därtill fungerande men ej besiktigad skorsten samt öppenspis med insatskamin. Eldstaden är mycket lite använd de senaste åren. Om köpare så önskar kan brandskyddskontroll göras.

Fastigheten har indragen och ansluten fiber.

Solcellsanläggning: Fastigheten har eget elavtal och elmätare samt en egen solcellsanläggning, denna är dock placerad på Ljungs-Kolbengtseröd 1:12, gårdens ladugårdstak.

Bostadshuset är i dagsläget uthyrt. Med en hyra om 8 000 kr/månad där el och uppvärmning ingår. Om en köpare så önskar kan hyresgästen sägas upp och avflytta med 3 (tre) månaders uppsägning. Säljaren ombesörjer i så fall detta innan fastigheten tillträds. Fastigheten har historiskt använts till att inhysa jaktsällskap vid försäljning av jakt i hägnet.

Stuga och redskapsbod

Mindre stuga (friggebod) om ca 3,5 x 5,0 m. Äldre av enklare slag som är i behov av renovering. Vatten och fiber finns framdraget. Ett rum med enklare inredning. Trästomme och träklädsel under ett plåttak. Stugan bedöms ligga på fastigheten Backen 2:2 tomt. Den har genom åren använts för övernattande jaktgäster. På Backen 2:2 tomt finns även en mindre redskapsbod.

Driftskostnader 2022 Ljungs-Kolbengtseröd 1:12

Uppvärmning och el: ca 14 313 kwh. Kostnad 19 995 kr
Renhållning/Slamtömning: ca 2 360 kr
Sotning: ca 2 000 kr
Vägavgift: Bedömd kost ca 8 000 kr (enskild väg)
Försäkring: ca 25 872 kr
Totalt: ca 58 227 kr

Driftskostnader 2022 Backen 2:2

Uppvärmning och el: ca 9138 kwh kostnad 11117 kr
Renhållning: Tillsammans med Ljungs-Kolbengtseröd 1:12 (gården)
Slamtömning: ca 2 360 kr
Sotning: ca 2 000 kr
Vägavgift: Ingår i Ljungs-Kolbengtseröd 1:12 (gården)
Försäkring: Ingår i Ljungs-Kolbengtseröd 1:12 (gården)
Totalt: ca 15 477 kr

Kommentarer till driftskostnaderna:
Avser år 2022. Elförbrukningen är den faktiska totala förbrukningen för respektive fastighet. Kostnaderna för elen är efter avdrag för intjänad produktion för resp. fastighet. I förbrukning och (kostnaden) för Backen 2:2 ingår även laddning av en elbil.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Stor äldre s.k. högbyggd ladugård i gott skick i anslutning till mangårdsbyggnaden. Byggyta ca 10x50 m. Stensatt grund med gjuten platta i gamla fähusdelen. Logdel med trägolv och stall/förvaringsdel i väster med gjutet golv. Trästomme och träklädsel under ett plåttak. Gamla fähusdelen är idag omgjord till en stor förvaringsdel och en enklare verkstadsdel. Logar och ränne med hötorkar och en mindre spannmålstork. Samt del i väster om ca 10x5 m med gjutet golv, används idag till förvaring och som apparatrum för gårdens 2 solcellsanläggningar. Denna del skulle kunna iordningställas till häststall eller liknande. På ladugårdstaken sitter en mindre solcellsanläggning om ca 14400 kwh vilken är kopplad till den fristående fastigheten Backen 2:2. Vidbyggt till ladugården finns gårdens slakteri, styck och kylrum, se vidare rubrik nedan.

Slakteri, styck- och kylanläggning

Påkostat och mycket fint vilthanteringsanläggning/slakteri, delvis nybyggt och renoverat mellan åren 2018-2023. Godkänt 2023 som Vilthanteringsanläggning (viltslakteri) av Livsmedelsverket.

Beskrivning: På utsidan en gjuten mottagningsplatta. Följt av dubbelportar in till slakteriavdelning. Slaktavdelning med en takhöjd om ca 4,5 m. Utrustad med galvade slakteribanor, fjärrstyrd telfer, skinnkrokar, skumtvättsutrustning, knivsteriliseringsutrustning och tvättho m.m.
Kylrum i anslutning till slaktavdelningen med stor volym och hög takhöjd för snabb nerkylning av många djur samtidigt. Galvade slakteribanor i taket som är samman kopplade med slaktavdelningen. Innanför kylrummet finns en fullt utrustad styckavdelning med styckbänkar, kvarn, vacuumpackare, våg och knivslip m.m. I anslutning till stycken finns ett mindre kylrum för paketerat kött. Personalutrymme med egen ingång, omklädning, WC och dusch samt veterinärskåp för stämplar m.m. Nyare kylanläggning med hög kapacitet.

Ny ägare behöver söka och få ett eget godkännande av Livsmedelsverket.

Maskinhall

Välaktad Lentabhall om ca 13x23 m. Asfalterad platta, stålstomme, plåtklädsel och plåttak. Byggnaden har 2 stora skjutportar och gjuten entréplatta framför den ena porten (gamla gödselstaden). På byggnadens tak finns en solcellsanläggning om ca 24 500 kwh (Solcellsanläggningen som går till ”gården”).

Övriga byggnader

Enklare traktorgarage om ca 7x8 m. Tre väggar och öppen långsida med 2 fack och snedtak. Byggnaden har grus/jord golv, är uppförd med en trästomme och träklädsel under ett plåttak.

Bastu

På fastigheten finns det en vedeldad bastun med en enklare grillplats utanför och det gamla smidda järnräcket leder ner till sjön. En plats för relax och återhämtning.

Skog och mark

Åker- och betesmark samt EU-stöd

Åkermarken är huvudsakligen i direkt anslutning till fastighetens byggnadscentrum. Med merparten av åkermarken i två lite större skiften nedanför gården. Där ena skiftet är i hägnet och det andra utanför hägnet för foderproduktion. Betesmarken finns till övervägande del i hägnet och är trevligt insprängt i omgivande skogsmark. Enligt taxeringen är det ca 4 ha åker och ca 4 ha bete. Enligt skogsbruksplanen är den sammanlagda arealen inägomark ca 19,7 ha.
Säljaren hade för 2022 EU-stöd på ca 27500 kr. Fastigheten ligger i kompensationsområde 9 och i s.k. nitratkänsligt område.

Skogsmark

Fastigheten är väl beskogad med mycket av skogen i den växtliga åldersspannet 25 till 45 år. Vilket borgar för en god tillväxt och värdeökning under kommande år. Skogsmarken är mycket varierande med fin tallskog på höjderna och bördiga granskogar i de mer låglänta markerna. Men även med bestånd av ek och lövskog, ofta i samband med betesmarkerna i hägnet. Skogsmarken är bitvis kuperad, vilket gör den till en fantastisk jaktmark både i och utanför hägnet. Åtkomsten av skog och skogsmark bedöms trots detta som normal, detta då fastigheten har ett bra vägnät som gör fastigheten åtkomlig. En ny skogsbruksplan(sbp) har upprättats 2023-01-28 och denna ligger till grund för den skogliga beskrivningen i detta prospekt. Sbp har upprättats av SÖDRA Skogsägarna. Del av sbp jämte karta finns i detta prospekt. Den produktiva skogsmarken är ca 110 ha och med ett totalt skogsinnehav, efter uppräkning med ett års tillväxt bedömt till ca 19 000 m3sk vilket motsvarar ca 168 m3sk per ha. Bördigheten är bedömd till ca 6,3 m3sk per ha och år.

Naturvårdsavtal, Nyckelbiotoper, Sumpskogar m.m.

Fastigheten är del i ett Naturvårdsavtal rörande ett mindre område söder om Funneshultsjön. Avtalet sträcker sig till 2053-04-09. Fastigheten berörs också av ett registrerat Sumpskogområde i norra kanten och av två registrerade Naturvärdesobjekt (ädellövskog) i östra kanten av fastigheten samt av två Forn och Kulturlämnings områden runt byggnadscentrum. Fastighetens nordöstra hörn berörs av Köperödssjöarna Vattenskyddsområde. Denna information är från Metrias ”Se Sverige” kartor den 11 juli 2023 och från säljaren. För mer info se ”Naturvårdskarta” och Naturvårdsavtal på Areals hemsida, www.areal.se/funneshult

Jakt och fiske

Jakt och fiskerätten följer fastigheten och är tillgängligt för köparen efter att fastigheten till fullo betalts. För fastighetens marker utanför hägnet gäller att de är anslutna till Ljungskile älg och kronskötselområde. Älgjakten ingår i Kolbengtseröd jaktlag. Småviltsjakten bedrivs på egen hand. Fastigheten bjuder på en mycket varierande jaktupplevelse med gott om vilt, allt ifrån småvilt och sjöfågeljakt till gris, älg, rådjur samt en begynnande kronviltsstam. Fastigheten har fiskerätt i ägda delarna av sjöarna, Funneshultsjön, Stora och Lilla Djup, Annderärrsvattnet och Bukullesjöarna.

Dovhjort och Mufflon hägn

Fastigheten har ett nära nog unikt jakthägn. Hägnet är på totalt ca 95 ha var av ca 85 ha tillhör fastigheten. Detta ger en fantastisk möjlighet till jakt på Dovhjort och Mufflon. Hägnet är stort och har en sådan terräng att jaktupplevelsen blir väldigt lik jakt i det fria, fast mycket mer spännande och intensiv. Både drevjakt med företrädesvis tax, men också smyg/pyrschjakt fungerar fint och ger en fantastisk jaktupplevelse. Dagens ägare har sålt både drev och pyrschjakter under säsong, samt jagat själv för köttförsäljning. Djuren i hägnet har stora ytor att beta på, vilket ger stora och välväxta djur med många stora kapitala tjurar och baggar. Vintertid stöd utfodras djuren med ensilage. Då hägnet är stort och både Dovhjorten och Mufflon uppträder som vilda djur är det svårt att uppskatta antalet och likaså fotografera djuren. Säljaren gör dock bedömningen att det finns ca 100 Dovhjort var av ca 10-talet kapitala tjurar och ca 75 Mufflon var av ca 10-talet kapitala baggar. Ett flertal av bilderna i denna presentation är ej tagna på fastigheten. Djuren på bilderna bedöms dock vara representativa till färg och storlek. Fastigheten säljs med befintlig Dovhjort och Mufflon bestånd.

Av fastighetens totala areal är ca 85 ha hägnat. Hägnet är på totalt ca 95 ha var av ca 8-10 ha av dessa är på fastigheten Uddevalla Backen 1:1 och ca 0,5 ha (vid Andekärrsvattnet) är på fastigheten Uddevalla Vassbo 1:6. Endast muntligt avtal finns med berörda fastigheter. Vad gäller Backen 1:1 har jakten i hägnet delvis bedrivits tillsammans med denna fastighet. Om önskemål finns från köpare, kan överenskommelse avtalas om att säljaren stängslar bort detta områden av hägnet.

Tillstånd för vilthägnet finns och är utfärdat 2015-11-25. Tillståndet ger möjlighet att hålla Dovvilt, Kronvilt och Mufflonfår. Se vidare www.areal.se/funneshult

Vägar

Fastigheten har del i vägförening mot Lilla Fjället. Debitering vid behov, ingen debitering har skett det senaste året. I tillfartsvägen mot gården har flera fastigheter rätt till väg. Någon vägförening eller andelstal finns ej. Skogsbilväg nr 1 från Lilla-Fjällvägen (vid Annderärrsvattnet) flera fastigheter har rätt i denna väg. Ingen vägförening eller andelstal finns. Skogsbilväg nr 2 från Lilla-Fjällvägen in mot fastighetens östra sida, flera fastigheter har rätt i denna väg. Någon vägförening eller andelstal finns ej. Uppgifter om vägar härrör från säljare.

Solcellsanläggningar

Fastigheten har 2 solcellsanläggningar i bra söderläge. En som är kopplad till Ljungs-Kolbengtseröd 1:12 (gården) om ca 24500 kwh (68 paneler á 360 kwh) Dessa ligger på maskinhallens tak. Samt en anläggning kopplad till Backen 2:2 (villan) om ca 14400 kwh (40 paneler á 360 kwh) dessa ligger på ladugårdstaket. Anläggningarna installerades ca 2021, Fyrstads EL har sålt och monterat anläggningarna. Ny matarkabel grävdes då ner till gården. Båda anläggningarnas omvandlare och apparaturer sitter i ladugården.

Övrigt

Om köpare så önskar kan säljaren vara behjälplig med skötsel/rådgivning av hägnets/gårdens skötsel efter köp. Överenskommelse om detta träffas separat mellan parterna om så blir aktuellt.

Kommunikation, service och skola

Fastigheten ligger rofyllt och enskilt men nära till kommunikation, handel och nöjen.

Ljungskile samhälle: ca 10 min (ca 8 km) Här finns tågstation, påfart motorväg E6, livsmedel, restauranger, vårdcentral och sist men inte minst havet med alla dess möjligheter och nöjen.
Uddevalla och Torp köpcentrum: ca 20 min.
Göteborg ca 1 timme (ca 75 km).

Skola/utbildning: Ljungskile; förskola, grundskola och högstadium. Uddevalla; förskola, mellan, högstadium samt gymnasium.

Rättsförhållande

Fastighet

Uddevalla Ljungs-Kolbengtseröd 1:12 och Uddevalla Backen 2:2

Ägare

Daniel Alfredsson 1/2
Malin Alfredsson 1/2

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 110,2 ha
Impediment 11,8 ha
Väg och kraftledning 3,2 ha
Inägomark 19,7 ha
Övrigmark 9,5 ha
Vatten 9,2 ha
Summa: 163,6 ha

Taxeringsvärde

Se prospekt.

Inteckningar

4 (fyra) pantbrev (inteckningar) om totalt 10 245 000 kr i fastigheten. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Uddevalla

Ödsmål 230
459 94   Ljungskile
Alla objekt från Uddevalla

Ansvarig mäklare

Torbjörn Mellin
Torbjörn Mellin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-355 50 01

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier