Grönekulla

Gårdsliv i vacker miljö
Areal: 31 ha
Kommun: Svedala
Objektstyp: Gård
Prisidé: 22 000 000 SEK
Grönekulla är en tilltalande lantbruksfastighet på attraktivt läge. Här har bedrivits jordbruk med nötköttsproduktion i kombination med gårdsbutik. Gårdens karaktär med trivsam bostad och på ett naturskönt läge bjuder på höga livsvärden.

Norr om landsvägen skiftar det annars så för Söderslätt karakteristiskt platta landskapet till ett mer småbrutet och böljande backlandskap. Här ligger Grönekulla gård vackert beläget i naturen, omgiven av sädesfält och inslag som märgelgravar och trädridåer.

Infarten till den välkomnande grusvägen som leder fram till gården markeras av grindstolpar med lykthus. Väl på gården möts vi av en klassisk grusad gårdsplan omgärdad av gårdens äldre ekonomibyggnader.

En parkliknande trädgård rymmer det fina mangårdshuset uppfört i 1,5 plan. Bostaden har ett vackert glaserat tak under vilket bostaden har ljus tegelfasad och småspröjsade fönster. Hemmet är inrett i klassisk lantstil vilket harmoniserar väl med husets karaktär. Här finns gott om både sociala ytor för stort umgänge och rum för familjen.

Trädgården övergår i ett grönområde med dammar som bjuder in till både rekreation, kräftfiske och jakt på änder. Med sitt enskilda läge omgärdat av vacker natur bor man verkligen på landet, samtidigt är det nära till Malmö, Köpenhamn och Sturup.

Nuvarande ägare har bedrivit lantbruk med växtodling i kombination med en köttdjursbesättning. På gården har också funnits klädesbutik i de äldre stallängorna. Med andra ord är möjligheterna till att bedriva lantbruk kombinerat med någon annan verksamhet stora på denna fastighet.

Välkomna till Grönekulla!

Kontakta Areal

Andreas Wahn

Agronom
Reg. fastighetsmäklare

Grönekulla

Andreas Wahn

Agronom
Reg. fastighetsmäklare
070-320 29 10

Bilder

Visa alla 53 bilder
Visa alla 53 bilder

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Vacker bostadsbyggnad uppförd i sten i mitten av 1800-talet. Huset som är i 1,5 plan har fasad klädd med tegel under tak av glaserade tegelpannor. En större renovering av bostaden genomfördes 1991 då bostaden delvis blev utbyggd samt inreddes på ovanvåningen. Husets ursprungliga del besitter mycket av den äldre charmen i form av bland annat synliga takbjälkar, äldre spegeldörrar och djupa fönsternischer. Samtidigt tillför övervåningen och den tillbyggda delen en både praktisk och modernare planlösning. Sammantaget ett gediget hus med känsla av historia men väl anpassat för ett modernt liv. Bostaden har en boarea om hela 262 kvadratmeter.

Planlösning
Entréplan med finhall, vardagsingång och grovingång. Kök med matplats, matsal, salong,
toalett, badrum, och tvättstuga.
Övre plan med stort allrum med öppet upp i nock, två sovrum varav det ena med stor balkong, badrum.
Källare under liten del av huset.

Vatten och avlopp
Enskilt vatten från borra, eget avlopp genom trekammarbrunn (avloppet är ej godkänt).

Uppvärmning
Bostadshuset är uppvärmt via vattenburet system från pelletspanna. Pelletspannan ligger i ett pannhus och värmen går genom kulvert både till bostad och butiksdelen i stallbyggnaden.

Energideklaration

Energideklaration genomförd 2022-11-14.

Ekonomibyggnader

Maskinhall

Maskinhall om 52m*16m uppförd på stålstomme, utvändigt klädd med plåt under tak klätt med plåt. Ej gjutet golv.

Äldre ekonomibyggnader

Gårdens äldre ekonomibyggnader är uppförda i H-formation vilka mot bostadshuset omgärdar en grusad gårdsplan.

Den västra länga samt mittenlängan är uppförda i sten med putsad fasad under tak av eternit. Byggnaderna rymmer butikslokal/förrådsutrymmen. Byggnaderna har uppvärmning genom vattenburen golvvärme från pelletspanna. Toalett finns i byggnaden.

Den östra längan utgörs av loge och verkstadsdel. Byggnaden är uppförd i sten/ på trästomme med fasad klädd med plåt under tak av eternit.

Maskinhall/stallbyggnad

Byggnad om 32m*19m uppförd på stålstomme, utvändigt klädd med plåt under tak av cembonit. Byggnaden har gjutet golv och är sammanbyggd med de äldre ekonomibyggnaderna.

Skog och mark

Åkermark

Åkerarealen uppgår till ca 29 ha. Åkermarken är av jordklass 8 enligt den fysiska riksplaneringen.

Marken är utarrenderad på ettårsavtal.

Rättsförhållande

Fastighet

Svedala Törringe 17:3

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 31,4 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Åkermark 8 305 000 kr
Tomtmark 1 267 000 kr
Bostadsbyggnader 3 218 000 kr
Ekonomibyggnader 1 675 000 kr
Summa: 14 465 000 kr

Inteckningar

Med fastigheten följer uttagna pantbrev om 7 860 000 kr.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Malmö

Stortorget 15
235 31   Vellinge
Alla objekt från Malmö

Ansvarig mäklare

Andreas Wahn
Andreas Wahn
Agronom
Reg. fastighetsmäklare
070-320 29 10

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier