Hagshults-Boda

Småländsk idyll
Areal: 29 ha
Kommun: Vaggeryd
Objektstyp: Gård
Prisidé: 5 000 000 SEK
Anbudsdag: 2/10 2023

Fastigheten Hagshults-Boda är en småländsk idyll, belägen ca 4 km öster om Klevshult. Gården ligger högt belägen med vacker utsikt i väst. Boningshuset byggdes i mitten av 1800-talet. Här finns även en lantlig gäststuga, garage samt ladugård från sekelskiftet. Omgivningarna runt gårdcentrum är välhävdade betesmarker med en rik flora. Skogsmarken på fastigheten domineras av yngre och medelålders gallringsskogar. På många ställen i skogen finns rösen m.m. som vittnar om tidigare användning av marken.

Fastighet är något för dig som söker en gård med möjligheter till boende, odling, enklare djurhållning, skogsbruk och jakt.

Kontakta Areal

Per Josefsson

Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare

Hagshults-Boda

Per Josefsson

Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
070-536 76 40

Bilder

Visa alla 35 bilder
Visa alla 35 bilder

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Enligt Gods och Gårdars olika utgåvor byggdes boningshuset antingen 1840 eller 1860. Huset är ett 1,5 plans timmerhus uppfört på krypgrund, fönstren är av typen sidohängda tvåglasfönster, fasad av stående rödmålad träpanel, yttertak av betongpannor från 2006. Huset har en boyta om 150 m². Under slutet av 80-talet totalrenoverades huset samt att ett tillbygge gjordes i husets västra del. Uppvärmning sker med vattenburna radiatorer, jordvärmepump från CTC installerades 2015. Fiber finns indraget. Vatten och avlopp är enskilt.

Nedre plan utgörs av groventré med ingång till kök och badrum. Köket är utrustat med kyl, frys, ugn, spis samt vedspis. I badrummet finns dusch och wc. På nedre plan finns även vardagsrum med rörspis/insats, sovrum samt huvudentré/trapphall.

Övre plan utgörs av möblerbar trapphall/vardagsrum, badrum med wc. Två sovrum varav det större med klädkammare. Det mindre sovrummet är avdelat med en mellanvägg utan dörr, så att det blir som två små rum.

Energideklaration

Energideklaration är upprättad och finns tillgänglig på areal.se. Huset har energiklass C. Energiprestanda, primärenergital: 89 kWh/m² och år.

Driftskostnader

Driftskostnad ca 44 300 kr/år som fördelas enligt följande: försäkring ca 9 900 kr (hela gården), el 20 000 kr, slamtömning ca 1 400 kr, renhållning ca 3 100 kr, sotning ca 600 kr, samt fastighetsavgift ca 9 300 kr.

Ovanstående uppgifter baseras på nuvarande ägares brukande av fastigheten. Driftskostnaderna kan således komma att förändras. med ny ägare.

Lillstugan

I trädgården liggen en charmig gäststuga med ett stort rum, nyligen renoverad invändigt. Nytt tak från 2020. Fasaden är av stående rödmålad träpanel med äldre spröjsade tvåglasfönster. El finns, men inte vatten. Den är i nuläget endast för sommarbruk. Det finns murstock och kamin, men de är inte i bruk. Byggandsarea om ca 25 m².

Ekonomibyggnader

Ladugård

Äldre ladugårdsbyggnad i trä med yttertak av eternit, byggår 1904. Byggnaden inrymmer ett trivsamt stall (2001) med 4 boxar samt tillhörande sadelkammare. I resterande del finns vedbod, vagnsskjul, biutrymmen samt en övre loge. Byggnadsarea om ca 200 m².

Garage

Garagebyggnad uppförd på gjutenplatta, stomme av träreglar samt yttertak av betongpannor. Byggnaden inrymmer f.d pannrum med jordvärmepump och hydrofor. Garage med plats för en bil. Byggnadsarea om ca 55 m².

Garagebyggnad uppförd på gjuten platta, reglad stomme samt yttertak av betongpannor. Förutom garage till 1 bil, inrymmer byggnaden tvättstuga med klädkammare samt uppvärmt förråd med hydrofor. Värmepumpen finns i tvättstugan med kulvert in till bostadshuset. Byggnadsarea om ca 55 m².​

Skog och mark

Skogsmark

​Skogsmarken utgörs av två skiften, hemskiftet och ett mindre utskifte med gräns i Lagan. Skogen består främst av yngre och medelålders gallringsskogar med god tillväxt. Runt om i skogen finns tecken från tidigare användning av marken.​​

​Enligt skogsbruksplanen utgörs skogsmarken av 22,8 ha produktiv skogsmark. Virkesförråd om totalt 2 802 m³sk. Trädslagsfördelning gran 76 %, tall 13 % och löv 11 %. Bonitet om 7,3 m³sk/ha.

Inägomark

Inägomarken består enligt skogsbruksplanen av totalt 4,4 ha och brukas idag som bete. Inägomarken står till köparens förfogande.

Marken har de senaste åren betats växelvis av får och kor och är välhävdad, vilket resulterat i fina betesmarker med rik och varierad flora.

Jakt

Jakträtten står till köparens förfogande. På fastigheten finns sedvanligt vilt som älg, rådjur, vildsvin, hare och räv.

Rättsförhållande

Fastighet

Vaggeryd Hagshults-Boda 1:6

Ägare

Lina Hallberg 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 28,9 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 22,8 ha
Myr/kärr/mosse 1,4 ha
Inägomark 4,4 ha
Övrigmark 0,4 ha
Vatten 0,2 ha
Summa: 29,2 ha

Taxeringsvärde

För mer information se prospekt.

Inteckningar

Antal 2 st
Totalt belopp 1 400 000 kr
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Jönköping

Klubbhusgatan 15
553 03   Jönköping
Alla objekt från Jönköping

Ansvarig mäklare

Per Josefsson
Per Josefsson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
036-16 76 40
070-536 76 40

Fastighetsmäklare

Karl Magnusson
Karl Magnusson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
036-16 76 42
070-536 76 25

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Hagshults-Boda & vill bli kontaktad

Mäklaren för Hagshults-Boda kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier