Hållsättra gård

Magnifikt sjöläge med vacker gårdsmiljö. Hagar, stall och hus med möjligheter…
Areal: 47 ha
Kommun: Haninge
Objektstyp: Gård
Prisidé: 16 000 000 SEK
Anbudsdag: 16/6 2021
Visning:
30/5 kl 14:00
Anmälan önskas till ansvarig fastighetsmäklare före visning.
1/6 kl 16:00
Anmälan önskas till ansvarig fastighetsmäklare före visning.
Omgiven av vackra betes- och ekhagar samt med en bländande utsikt över den idylliska Vedasjön ligger Hållsättra gård med enskilt läge vid vägs ände. Stockholm nås inom 40 km åt norr och Tungelsta, 6 km österut, bistår med pendeltåg och samhällsservice. Fastigheten omfattar cirka 47 ha inom en sammanhållen ägofigur, varav bland annat cirka 12 ha utgör skogsmark och 6 ha betesmark. Gårdscentrum utgörs av en ståtlig och representativ huvudbyggnad, ytterligare två bostadshus samt användbara och praktiska ekonomibyggnader med bland annat ett gediget stall som har åtta boxplatser. Invid gårdens ridbana finns även tre uteboxar. Förutom att Hållsättra gård kan leverera en svårslagen idyllisk boendemiljö för eget bruk finns även goda intäktsmöjligheter från fastighetens övriga byggnader med omkringliggande marker.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Stockholm
Nybrogatan 34
114 39   Stockholm
Jens Agensjö
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-567 40 80

Bilder (33)

Foto: Jens Agensjö och Magnus Jansson, Areal samt Pernilla Andersson.

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Huvudbyggnad

Högt belägen och med en magnifik vy över beteshagarna och Vedasjön finns gårdens vackra huvudbyggnad. Ursprungligen uppförd på 1930-talet i klassisk stil med en taxerad bostadsarea och biarea om 294 m2 respektive 36 m2. Boendet fördelas på två plan samt souterräng/källarplan. På entréplan möts vi av hall med gäst-wc och via de generöst tilltagna sällskapsrummen nås husets platsbyggda kök i björk med matplats, här finns också en köksingång. Husets härliga och stora vardagsrum har öppen spis och utgång till den rymliga altanen med strålande utsikt över sjön. Från vardagsrummet nås även biblioteket. På ovanvåningen finner vi master-bedroom med wc en-suite, ytterligare två sovrum samt ett arbetsrum. Här finns också badrum med badkar och två klädkammare. Från det ena sovrummet samt från hallen på övre plan når man husets två balkonger. I souterrängdelen finns en spaavdelning med bastu och jacuzzi, en generöst tilltagen tvättstuga samt möblerbar hall. I källardelen finns förråd, pannrum och soprum. Vattenburen värme med radiatorer kopplad till en bergvärmepump. Vatten via borrad brunn. Avlopp till trekammarbrunn med infiltration gemensamt för hela gården.

Rättarbostaden

Rättarbostaden, med en taxerad boarea om 99 m2, nås från södra långsidan via en inglasad veranda. På bottenplan finns en möblerbar hall som ansluter till det hemtrevliga och rymliga köket med vedspis, matplats och utgång till verandan. Vardagsrummet, till vänster om hallen har en öppen spis. Här finns också ett badrum och förråd. På övre plan finns en möblerbar hall med fin utsikt över beteshagarna samt två sovrum, varav det ena med en garderob och det andra med en eldstad. Uppvärmning via luftvärmepump, elradiatorer och eldstäder. Vatten via grävd brunn. Avlopp till trekammarbrunn med infiltration gemensamt för hela gården. Rättarbostaden är tillgänglig för en ny ägare från tillträdesdagen. Tidigare har Rättarbostaden varit uthyrd som permanentbostad, där även stall inklusive garagedel och betesmark ingick i upplåtelsen.

Jaktstugan

Enkel jaktstuga, belägen norr om Längan, om 30 m2 som rymmer kök med vedspis och rum med kakelugn samt ett sovloft. El finns och sommarvatten från grävd brunn gemensam med gården. Jaktstugan är idag uthyrd som sommarbostad, men är tillgänglig för en ny ägare per tillträdesdagen.

Sjöstugan

Mindre stuga om 15 m2 idylliskt belägen öster om gårdscentrum invid Vedasjön. El och vatten saknas och stugan är ej uthyrd.

Lusthuset

Gårdens charmfulla lusthus är placerat norr om gårdscentrum vid Vedasjöns strand och här finns även grillplats och en privat brygga.

Energideklaration

Energideklarationer har upprättats för Huvudbyggnaden och Rättarbostaden som har beräknade energiprestanda om 152 respektive 170 kWh/m2 och år.

Ekonomibyggnader

Stallet

Gårdens välbyggda stall inrymmer åtta hästboxar med måtten 4 x 3 meter och en takhöjd på 2,4 meter, sadelkammare samt toalett. Det finns en stor höskulle samt gödselplatta bakom stallet. I byggnaden finns även ett isolerat garage med betonggolv. Byggnaden har yttermåtten 9,6 x 23 meter. Strax väster om stallet ligger en ridbana samt tre uteboxar.

Längan

Ekonomibyggnad som på bottenplan rymmer ett isolerat garage samt en enklare lägenhet om tre rum och kök. På övre plan finns en väl tilltagen festlokal för trevliga sommarfester. Garaget är för närvarande uthyrt. Byggnaden har yttermåtten 7,4 x 21 meter samt en vinkel på 3,3 x 6 meter.

Magasin

Vacker träbyggnad placerad i vinkel till huvudbyggnaden som rymmer gårdens kontor, garage med tre platser, förrådsutrymmen och en snickarbod. Invid takåsen på magasinets östra gavel finns en stämningsskapande vällingklocka. Byggnaden har yttermåtten 5,6 x 19,8 meter.

Smedjan

Gårdens gamla smedja om knappt 20 m2, belägen cirka 100 meter sydost om Rättarbostaden, är uppförd i timmer och används i dag som förråd.

Skog och mark

Betesmark

Gårdens betesmarker ligger väl samlad kring gårdscentrum. Arealen uppgår till 6,22 ha enligt SAM-ansökan. Betesmarken har tidigare varit upplåten tillsammans med stall och Rättarbostaden. Ägaren har sökt och erhållit EU-stöd för betesmarken. Samtliga stödrätter ägs av fastighetsägaren och övergår vederlagsfritt vid tillträdet.

Skogsmark

Skogsmarken omfattar cirka 12 ha enligt uppgifterna i fastighetstaxeringen. Skogsbruksplan saknas men enligt en översiktlig bedömning bör virkesförrådet uppgå till cirka 3 000 m3sk.

Enligt planbestämmelser som gäller för fastigheten Lilla Hållsättra 3:1 finns trädfällningsförbud enligt 110 § Byggnadslagen. Det har emellertid inte hindrat att ett naturvårdsinriktat skogsbruk löpande har bedrivits på fastigheten.

Nyckelbiotoper

Inga nyckelbiotoper finns registrerade, men i anslutning till infarten till Lilla Hållsättra 3:113 finns en mycket ståtlig gammal ek som utgör ett skyddat Naturminne.

Fiske

Nuvarande ägare har i mindre skala bedrivit viss jakt på fastigheten, vilket lämpligen kan ske i form av vakt- och smygjakt. Tillstånd för skottlossning behöver sökas och erhållas hos polisen. Jakten är fri för köparen på tillträdesdagen.

Fiskerätt i Vedasjön.

Övrigt

Badplatsen vid Vedasjön, ca 190 meter öster om huvudbyggnaden, förvaltas av Lilla Hållsättra samfällighetsförening och utgör en fin möjlighet för bad och fiske med handredskap, som ibland nyttjas av de boende i området.

Haninge kommun planerar att bygga ut kommunalt vatten och avlopp till området Hållsättra-Väländan, där anslutning tidigast kan ske år 2026.

Rättsförhållande

Fastighet

Haninge Lilla Hållsättra 3:1, Lilla Hållsättra 3:113 och Ålsta 3:24

Ägare

John Sandblom 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 39,8 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Betesmark 297 000 kr
Skogsmark 1 086 000 kr
Skogsimpediment 39 000 kr
Tomtmark 2 540 000 kr
Bostadsbyggnader 5 826 000 kr
Ekonomibyggnader 516 000 kr
Summa: 10 304 000 kr

Inteckningar

Antal 6 st
Totalt belopp 3 050 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Jens Agensjö
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
08-678 40 80
070-567 40 80

Fastighetsmäklare

Magnus Jansson
Agronom
Reg. fastighetsmäklare
070-606 91 53

Jag är intresserad av fastigheten Hållsättra gård och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning