Hålltorp

Välskött gård i Varnhem. Tilltalande byggnation, åker, bete och skog.
Areal: 17 ha
Kommun: Skara
Objektstyp: Gård
Prisidé: 7 000 000 SEK
Visning:
27/9 kl 17:00
Anmälan skall ske till ansvarig fastighetsmäklare.
Hålltorp är en praktfull gård med lång historik som kan härledas ända tillbaka till 1600-talet. Gården är belägen i Vallebygdens mycket vackra omgivningar utanför Varnhem, endast 10 minuters bilresa till både Skara och Skövde. Här möts man av en rymlig mangårdsbyggnad med äldre karaktär som under 2000-talet genomgått omfattande åtgärder till att vara ett boende med mycket bra standard. Förutom ett enastående boende får man också sammanlagt 17 ha landareal där ca 7 ha är skogsmark på före detta betesmark, 4 ha åkermark, 3 ha betesmark och 2 ha övrig mark.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Skövde
Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder (50)

Foto: Kristian Strandell

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnaden

Hålltorps mangårdsbyggnad är uppförd 1888 av större modell och har en byggnadsstil som skapar entusiasm. Utvändigt är huset beklädd med stående träpanel som målades om 2017. Taket är omlagt med utbytt underlag och ovanliggande tvåkupigt lertegel. Invändigt har omfattande renovering genomförts på nedre plan men där rumsindelning och äldre byggnadsdetaljer i möjligast mån bevarats. Övre plan som var oinrett så sent som 2009 men är sedan dess ett fullt inrett våningsplan. Därmed är den taxerad boarean hela 367 kvm. Standarden är genomgående hög med genomtänkta materialval och väl genomförda renoveringar och förbättringar.

Nedre våningsplan inleds via huvudentréns veranda med snickarglädje till en stor välkomnande hall. I hallen finns avhängningsyta för kläder samt ett badrum med dusch, wc och tvättställ med klinkergolv och elgolvvärme.
Till höger om hallen finns ett mycket trivsamt allrum som leder vidare till ett tillbyggt uterum med golvvärme från 2017 som planerats väl med stora fönster och glasdörr som leder via trappan i Kinnekullesten till trädgården.

Till vänster om hallen ligger husets kök som har lantlig stil. Köket nås även via en egen köksingång på huset norra gavel. Skåpsinredningen är platsbyggd av Skärvs snickeri och nymålat i grå ton och köket har den utrustning som krävs i ett modernt hem. I anslutning till köket finns ett köksskafferi och en serveringsgång, även den med platsbyggd skåpsinredning, som leder vidare till klädvårdsrummet och tvättstugan som är det enda utrymmet som inte renoverats på senare tid. I klädvårdsrummet finns en utgång till bostadens baksida.

På nedre våning finns givetvis också storsalen och biblioteket. I dessa rum finns kakelugnarna kvar men de har ej eldats i på länge och är därför belagda med eldningsförbud. För den som vill börja elda krävs provtryckning och eventuella åtgärder innan de tas i bruk.

Nedre plan avslutas med ett rum som inretts som sovrum med platsbyggda garderober från golv till tak.

Våningsplan två når man via den stora hallen på nedre plan och möts först av en hall. Från hallen når man flertalet av våningsplanets rum där det första är ett stort rum med stora fönsterpartier och en takhöjd över det normala. Utsikten från rummet är över de egna åkerägorna. Vardagsrummet är rymligt med massiva trägolv och synliga takbjälkar och timmerväggar. Här står också rotekistan som följer gården. Vidare finns två kontorsum som fungerar lika bra som sovrum samt ytterligare ett sovrum.

Badrummet är mycket generöst tilltaget med duschplats, badkar, tvättställ och en helt ny bastu med elaggregat. Badrummet har förstås kakelbeklädda väggar och klinkerplattor med vattenburen golvvärme på golvet. På övre plan finns också en separat toalett med wc och tvättställ samt kaklade väggar och klinkergolv. Flera förrådsgarderober finns också på övre plan.

Uppvärmningen av mangårdsbyggnaden sker med bergvärmepump som installerades 2005. Den gamla pannan och ackumulatortanken är också kvar. Värmecentralen är placerad i källaren som finns under en mindre del av huset. Här finns även matkällare och förråd. Vatten och avlopp anslöts till det kommunala nätet 2013. Gårdens vattenbrunn finns kvar men används ej idag.

På nedre plan och källare finns fönsterlås i alla fönster och larm är installerat. Fiber finns via Vallebygdens energi. 2008 gjordes en radonmätning som visade en radonhalt om 210 Bq/m3. Ingen energideklaration kommer att upprättas.

Nämnas bör också att de 4 robotgräsklipparna som underlättar trädsgårsskötseln ingår i överlåtelsen.

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Flygelbyggnader
Hålltorps mangårdsbyggnad flankeras av två flygelbyggnader på vardera sida om gårdsrundeln. Den södra flygelbyggnaden är ett gammalt timrat sädesmagasin i två våningar. Idag används det som en av gårdens förrådsbyggnader.
Den norra flygelbyggnaden är den forna drängstugan som än idag är orörd invändigt. Dock har nya kopplade fönster satts in på samma plats och med samma mått som de gamla. Drängstugan omfattar 4 rum och snickarbod på nedre plan där kakelugnarna finns kvar. Även på övre plan finns kakelugnarna kvar i de två sovrummen på vardera sida om hallen. Drängstugan kan med fördel inredas för den som vill ha ytterligare boende på Hålltorp.
På båda byggnaderna har taket lagts om och beklätts med tvåkupigt lertegel.

Brygghus
Invid framfartsvägen finns ett äldre brygghus som troligen uppfördes under 1600-talet med timrade väggar i en gammal skiftesverkteknik som placerats på en stenfot. Byggnaden har med åren fått sättningar och behöver lite omvårdnad för att återställas till sitt ursprungliga skick.

Vagnsskjul
Enkelt vagnsskjul med jordgolv uppförd i trä. Även här har taket lagts om och beklätts med tvåkupigt lertegel.

Jordkällare
Jordkällare med överbyggnad med tegeltak.

Ladugård
På Hålltorp uppfördes på 1950-talet en rymlig ladugård av höghusmodell. Byggnadskonstruktionen i trä är imponerande och skicket alldeles utmärkt. Idag används den gamla murade djurdelen, som har gjuten platta, som förrådsutrymmen men den äldre stallinredningen i trä finns fortfarande kvar. Stalldelen är delad i två där den stora delen var för korna och den mindre delen för gårdens hästar. Här finns även ett mjölkrum och ett före detta hönshus. I den murade delens västra ände finns traktorgarage och bilgarage som även fungerar som redskapsförråd. Utvändigt är djurdelen spritputsad och välmålad. Ovanför ligger ett riktigt stort höränne med höhiss och skulltork som inte använts på länge. Logdelen är mycket rymlig och här finns gott om plats för uppställning av maskiner, husvagnar etc, på grusat golv. På taket ligger eternitplattor.
Utanför ladugården finns en gjuten gödselplatta.

Skog och mark

Mark och jakt

Mark
Markerna ligger väl samlade i ett skifte och i direkt anslutning till gårdscentrum. Efter genomförd fastighetsbildning blir den totala markarealen ca 17 ha.
Av dessa utgör 4,43 ha stödberättigad åkermark och 2,99 ha stödberättigad betesmark med stöd för särskilda värden. Stödrätterna ingår vederlagsfritt vid överlåtelsen av fastigheten.
Skogen uppgår till ca 7,3 ha och består av lövskog på före detta betesmark och det uppskattade virkesförrådet uppgår till ca 1 000 m3sk.

Jakt
Jakten är tillgänglig för köparen vid tillträdet.

Rättsförhållande

Fastighet

Skara Hålltorp 3:1, del av,

Taxeringsvärde

För information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning