Hjälmbacken

Representativt boende med möjlighet till verksamhet, skogsbruk och rekreation.
Areal: 45 ha
Kommun: Härryda
Objektstyp: Gård
Prisidé: 12 000 000 SEK
Anbudsdag: 24/9 2020
Hjälmbackens gård ligger i ett högt västerläge med utsikt över Storåns dalgång och erbjuder ett fantastiskt boende. Egendomen är belägen sydöst om Göteborg i Härryda kommun, strax söder om Rävlanda. Fastigheten gränsar i Storån och Stockasjön.

Här finns en stor representativ mangårdsbyggnad med flygel och en separat uppförd villa, samt flera ändamålsenliga ekonomibyggnader i gott skick. Ekonomibyggnaderna inrymmer bl a gårdskontor, verkstad och stort garage med plats för fem bilar. Ladugården är inredd med enkla hästboxar och stora förrådsutrymmen. Gården omfattar totalt 45 ha mark varav drygt 7 ha jordbruksmark med beteshagar och 33 ha produktiv skogsmark med växtliga skogar. Allt detta ger goda möjligheter till representativt boende/generationsboende, verksamheter, djurhållning, odling, rekreation med jakt och fiske allt inom 30 min från Göteborg och Borås.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Göteborg
Industrivägen 55
433 61   Sävedalen
Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Bilder (43)

Foto: Mikael Axelsson och Johan Melin, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Större huvudbyggnad som uppförd i 1 ½ plan. Rymliga och ljusa rum med genomgående hög standard i utrustning och materialval vilket ger ett mycket vackert boende. Bostaden har genomgått en totalrenovering i senare tid. På entréplan finns representativa och stora sällskapsutrymmen med matsal och ett stort vardagsrum med burspråk, öppenspis och utgång till altanen mot väster. Entréplan inrymmer även ett stort och härligt lantkök samt hall med trappa till andra våningen, grovingång, tvättstuga samt toalett. På övre plan finns en stor möblerbar hall som även fungerar som TV-rum/allrum, ett master bedroom med egen ingång till badrum intill samt ytterligare två stora sovrum. Övervåningen erbjuder även rejält med förvaring i garderober. Under del av huset finns en enkel källare.
Uppvärmning sker med vattenburen bergvärme. Vatten från egen borrad brunn och enskilt avlopp till trekammarbrunn med infiltration.

Flygeln

Flygelbyggnad som totalrenoverats och byggts om på senare tid och som inrymmer bostadsdel samt gårdens pannrum. Bostadsdelen har en boyta på ca 150 kvm i två plan. På bottenvåning finns två rum, badrum samt tvättstuga. På övervåning finns kök med öppen planlösning, stort vardagsrum samt sovrum.

Villan

Norr om mangårdsbyggnaden med egen infart ligger denna bostad som är byggd 1993. Den är uppförd i ett plan med hel källare. Byggytan är bedömd till ca 120 kvm per plan. På bostadsplan finns hall, kök med bra standard, vardagsrum, tre sovrum samt helkaklat badrum och ett förråd/garderob. På bottenvåning finns stor gillestuga, tvättrum, och två sovrum. Uppvärmning med vattenburen bergvärme, eget vatten från brunn som är gemensam för gården men med eget avlopp till trekammarbrunn. Möjlighet finns att avstycka villan till en egen fastighet.

Samtliga bostäder är i gott skick och ger fina möjligheter till generationsboende för en stor familj. Alternativt kan någon av bostäderna hyras ut. Säljaren har för tillfället villan uthyrd men den kan lämnas outhyrd vid tillträdet om köparen så önskar.

Energideklaration

Ingen energideklaration är upprättad.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Vid gården finns en äldre ladugård som är byggd i vinkel. Idag används byggnaden som förråd och traktorgarage. I delar av ladugården har inretts med hästboxar och sadelkammare. Här finns även en äldre inredd verkstad. Bakom ladugården finns en stor hårdgjord yta där man kan anlägga en paddock.

Garage/kontor

Byggnad som är uppförd i ett plan där mittendelen inrymmer ett stort kontor. I kontorsdelen finns även förberett för pentry och badrum. Här finns goda möjligheter både för den som vill jobba hemifrån eller för den som driver egen verksamhet. På båda sidor om kontorsdelen finns garage med plats för fem bilar. I ena sidan är även inrett en verkstad.

Vagnbod

Bakom villan finns en enkel vagnbod som används som förråd.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Runt gården och ner mot Storån finns drygt 7 ha jordbruksmark. Den fördelas enligt taxering på 3 ha åker och 4 ha betesmark. Marken är inte utarrenderad och används till stor del för vallodling.

Skogsmark

Fastigheten omfattar totalt 33,2 hektar produktiv skogsmark som fördelas på ett större skifte samt två mindre skiften och den har en bedömd virkesvolym om totalt ca 4 900 m3sk. Det finns en skogsbruksinventering som är upprättad i november 2018 av Olle Linder Skogstjänst. Skogsvolymen i inventeringen har uppräknats med teoretiskt beräknad tillväxt. Inga åtgärder har gjorts i skogen efter skogsinventeringens upprättande. Ungefär två tredjedelar av skogsmarken består av växtlig yngre och medelålders skog (10-50 år). Enligt inventeringen finns ca 5,5 slutavverkningsbar skog och i inventeringen finns en föreslagen avverkning på drygt 1 300 m3sk för den aktuella perioden. Den årliga tillväxten är beräknad till ca 200 m3sk och markens genomsnittliga bonitet är uppskattad till 8,4 m3sk per ha och år. Skogsvolymen fördelas på gran (58 %), tall (27 %) och löv (15 %). För mer skoglig information se bilagda skogsinventering.

Nyckelbiotoper mm

Fastigheten berörs enligt skogsbruksinventering av område med naturvärde i avdelning 27. (Brant vid Barfoteberget).

Jakt

Jakten är muntligt upplåten till granne under innevarande jaktår. Jakträtten tillfaller ny ägare på tillträdesdagen.

Fiske

Fastigheten har ca 800 m strand i Storån samt strand i Stockasjön.

Rättsförhållande

Fastighet

Härryda Björketorps-Buarås 1:5

Ägare

Urban Werner 1/2
Ninnie Werner 1/2

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 42,5 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 33,2 ha
Impediment 1,7 ha
Väg och kraftledning 0,1 ha
Inägomark 7,3 ha
Övrigmark 2,6 ha
Summa: 44,9 ha

Taxeringsvärde

För mer information se prospekt.

Inteckningar

Det finns två penninginteckningar uttagna i fastigheten om totalt 4 000 000 kr. Det är skriftliga pantbrev. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Fastighetsmäklare

Johan Melin
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-578 22 65

Jag är intresserad av fastigheten Hjälmbacken och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning