Jakobstorp

En idyll vid sjön Ören
Areal: 11 ha
Kommun: Jönköping
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 800 000 SEK

I det natursköna Gränna-landskapet mellan sjöarna Bunn och Ören är Jakobstorp 1:12 belägen. En mycket trevlig fastighet om 11 ha med fina byggnader och mark som ansluter till sjön Ören. Med fastigheten följer brygga, vatten och fiske. För ca tio år sedan totalrenoverades och tillbyggdes mangårdsbyggnaden i mycket smakfull stil och är definitivt ett hus utöver det vanliga. På fastigheten finns också en ladugård och vedeldad bastu.

Fastigheten kan även förvärvas av juridisk person.

Välkommen till Jakobstorp!​

Kontakta Areal

Reidar Pettersson

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Jakobstorp

Reidar Pettersson

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-536 76 41

Bilder

Visa alla 29 bilder
Visa alla 29 bilder

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Ett mycket trevligt hus, troligen från början av 1800-talet, som totalrenoverats smakfullt i gammaldags stil under 2014. Huset har en fantastisk rymd i vardagsrum och kök med öppet ända upp i nock. Utformning av detaljer, materialval m.m. har gjorts med stor omsorg och inget har lämnats åt slumpen. Mycket av husets äldre karaktär är väl bevarad och detaljer som ersatts har gjorts med eftertanke, t.ex. koniska golvplank som finns i del av huset och spiskupa/murstock som är nygjorda i gammal stil. Den tillbygga punschverandan från 2014 är också uppförd helt i tidstypisk stil med pärlspontsbeklädnad samt vackert spröjsade fönster och dörrar.

Boytan uppskattas till ca 120 m². Huset har torpargrund, stomme och fasad av trä, och tak med enkupiga betongpannor. Uppvärmning sker med direktel och befintliga eldstäder. Hall, groventré, badrum samt punschveranda har el-golvvärme. Eget vatten (grävd brunn) och avlopp. Inbrottslarm. Besiktningsprotokoll utfört av Anticimex 2019 finns att ta del av på Areals hemsida.

Nedre plan: Nås via en välkomnande farstukvist och hall/entré. Vardagsrummet i söder har en vacker kakelugn och tillsammans med köket en fantastisk atmosfär. Köket är trevligt och funktionellt med diskmaskin, kyl/frys, och ny-murad spiskupa/häll med vedspis, varmluftsugn samt elspishäll. Sovrummet i norr har lägre takhöjd, kakelugn samt stor och praktisk garderob/klädkammare. Baksidan är tillbyggd på 1980-talet med groventré och badrum. Badrummet från 2014 har klinkergolv, wc, dusch och tvättmaskin/torktumlare. Sist men inte minst den härliga punschverandan som man kommer till via en passage/serveringsgång från köket.

Övre plan: Trapphall med utrymme lämpligt som kontor/arbetsplats. Stort och härligt sovrum med öppet till nock, och utgång till en fin balkong.

Källare: Under del av huset. Här finns vattenpump med hydrofor, varmvattenberedare, inspektionslucka till krypgrund och solcellsdriven avfuktningsanläggning för torpargrunden.

Energideklaration

Upprättad 2019 av Anticimex och kan tas del av på Areals hemsida. Energiprestanda: 75 kWh/m², år.

Driftskostnader

Driftskostnad ca 19 500 kr/år som fördelas enligt följande; försäkring 3 900 kr, el inkl. uppvärmning (har använts enbart under sommarsäsong) 11 000 kr, avlopp 1 800 kr, sotning 500 kr, vägavgift 1 000 kr samt renhållning (sommar) 1 300 kr. Beloppen är uppskattade och översiktliga.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Äldre ladugård. Timmerstomme, stengrund samt plåttak. Byggnadsarea ca 225 m². F.d. djurdel, skulle, logedel och sedvanliga utrymmen.

Bod/bastu

Äldre byggnad. Byggnadsarea ca 20 m². Timmerstomme, stengrund samt plåttak. Vedeldad bastu samt förrådsutrymme.

På fastigheten finns även ett mindre förråd med torrtoalett.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Fastighetens jordbruksmark utgörs av ca 4,6 ha, huvudsakligen betesmark, och är ej upplåten.

Skogsmark

Uppgifterna om skogen bygger på en skogsbruksplan som Sydved upprättade 2015. Därefter har planen reviderats med hjälp av laserscanning-mätningar. Avdelningsbeskrivning, sammanställningar samt skogskarta bifogas. Enligt skogsbruksplanen är produktiv skogsmarksareal 6,0 ha och virkesförrådet 999 m³sk. Trädslagsfördelning: tall 3 %, gran 5 % samt löv 92 %. Bonitet 5,6 m³sk/ha.

Köparen står risken för skador på skogen från kontraktsdagen. Köparen äger ej rätt till annan ersättning för eventuella skador uppkomna på skogen efter kontraktsdagen än utfallande ersättning från säljarens skogsförsäkring.

Jakt

Jakträtten är tillgänglig för köparen. Fastigheten erbjuder goda jaktmöjligheter på sedvanligt vilt såsom älg, rådjur, vildsvin, räv och hare. Fastigheten ingår i Gränna-Adelöv Älgskötselområde.

Fiske

Fastigheten har del i samfällt fiske i Ören och Jakobstorpagölen.

Rättsförhållande

Fastighet

Jönköping Gränna-Jakobstorp 1:12

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 11,6 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 6,0 ha
Inägomark 4,6 ha
Övrigmark 0,4 ha
Vatten 0,6 ha
Summa: 11,6 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Betesmark 172 000 kr
Tomtmark 700 000 kr
Skogsmark 1 295 000 kr
Bostadsbyggnader 1 771 000 kr
Ekonomibyggnader 55 000 kr
Summa: 3 993 000 kr
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Jönköping

Klubbhusgatan 15
553 03   Jönköping
Alla objekt från Jönköping

Ansvarig mäklare

Reidar Pettersson
Reidar Pettersson
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
036-16 76 41
070-536 76 41

Fastighetsmäklare

Karl Magnusson
Karl Magnusson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
036-16 76 42
070-536 76 25

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier