Pershyttan

Gård i Pershyttan
Areal: 2 ha
Kommun: Hedemora
Objektstyp: Gård
Prisidé: 3 700 000 SEK
Vackert belägen gård med alla moderna bekvämligheter och hög standard.

Vackert belägen gård i kulturhistoriska miljöer strax utanför Hedemora. Här bor du i en äldre by med anor från 1500-talet med alla moderna bekvämligheter och hög standard. Gården består av en större mangårdsbyggnad som genomgått en rad moderniseringar utan att tappa sin äldre charm. Ekonomibyggnaderna är i gott skick och erbjuder möjligheter till både djurskötsel, verkstad med mera!

Omgivningarna präglas av ett böljande landskap med skog, åkrar, vattendrag och klungbyar med rödmålade gårdar. I omkringliggande byar erbjuds förutom försäljning av lokalodlade grönsaker och gårdsmejeri även förskola samt grundskola årskurs 1-6.

Välkommen på visning!

Kontakta Areal

Fredrik Skovshoved

Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare

Pershyttan

Fredrik Skovshoved

Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-995 75 35

Bilder

Visa alla 45 bilder
Visa alla 45 bilder

Foto: Patrick Persson

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Charmigt äldre hus som genomgått en omfattande renovering under de senaste fem åren med ny grund, nytt kök och badrum, tilläggsisolering av vind, installation av bergvärme, vattenburen golvvärme på nedervåning med mera!

Byggnaden är uppförd i 1 ½ plan med rödmålad stående träpanel, timmerstomme, gjuten betongplatta under största delen av huset, torpargrund under badrumsdel, tak av tegel, treglasfönster.

Huset omges av en större variationsrik trädgårdstomt med äldre fruktträd och i tomtgränsen vid fastighetens gamla tvätteri porlar Anstaån.

På den västra kortsidan av huset finns en vidbyggd veranda med en vedeldad badtunna där du kan njuta av ett dopp i solnedgången.

Boyta enligt fastighetsdata: 161m2. Biyta 46m².

Planlösning entrévåning
Genom husets huvudentré möts du av en välkomnande och rymlig entré och hall med bra förvaringsmöjligheter. Golvet är beklätt med stora klinkerplattor och väggarna är tapetserade.
I hallen återfinns ett renoverat (ca 2019) badrum med wc och dusch. Klätt med kakel och klinker.

Vidare från hallen leds du in till våningens rymliga vardagsrum med stora fönster, laminatgolv, tapetserade väggar samt förberett för kamin i ena hörnet.

Husets kök är beläget i den östra delen av huset och innehåller en vacker fungerande vedspis och bakugn samt ett fullt utrustat kök med alla moderna bekvämligheter. Köket och matsalsrummet bjuder på en öppen och ljus planlösning med en dörr och utgång till husets östra kortsida där du kan njuta av morgonsolen. I matsalsdelen som är klädd med vitmålad bröstpanel och tapetserade väggar finns även en äldre vacker fungerande kakelugn.

Vid sidan av matsalsdelen ligger ett sovrum med plats för dubbelsäng och garderober. Fortsätt västerut ut och du når husets större badrum/tvättstuga som håller fin standard med wc, badkar, duschhörna, tvättställ med kommod. Ovanpå tvätt- och torkmaskinen finns en praktisk arbetsbänk.
Praktisk utgång till veranda med den vedeldade badtunnan.

Planlösning övervåning:
Från hallen leder en trapp upp till husets övervåning där du möts av ett större allrum med fungerande täljstenskamin. På våningen finns även tre rum som ligger parallellt och vetter mot norr, används idag som kontor och musikrum men kan även användas till sovrum. I våningens västra del finns ett par vackra pardörrar som leder in till ett större sovrum. Genomgående på våningen finns vackra bevarade träbalkar framtagna och synliga samt fina trägolv.

Huset bjuder på smarta lösningar med möjlighet att styra klimatet i varje rum på entrévåningen genom separata monitorer. Uppvärmning via bergvärmepump och vattenburna ledningar med golvvärme på entrévåningen. Radiatorer på övervåningen med direktverkande el. Fungerande eldstäder i form av en vedspis och bakugn i kök, kakelugn i matrum samt täljstenskamin på övervåningen. Enskilt avlopp som delas med grannfastigheten. Det planeras för kommunalt avlopp. Beräknas vara färdigt i slutet av 2024. Nyinstallerade fläktar på övervåning för bättre ventilation.
Fiber finns indraget.

Energideklaration

Giltig energideklaration finns att ta del av på vår hemsida.

Driftskostnader

El: 12 200 kwh
Elnätsvagift: 12 000kr
Vatten: 6 800 kr
Renhållning: 2 700 kr
Försäkring: 10 000 kr
Avlopp: 1000 kr

Ovan uppgifter är årliga ungefärliga uppgifter och baseras på de senaste 12 månadernas avgifter och förbrukning för en familj bestående av två vuxna och tre barn.

Ekonomibyggnader

Större vinkelbygd ekonomibyggnad

Byggnaden har ett plåttak omlagt i modern tid. Den norra huskroppen mäter 8,2 x 17 meter på grund. Byggnaden inrymmer festlokal, logdel samt i den västra änden stall med två boxar samt hönshus. Trägolv med undantag för stall och hönshus som har ett golv av betong.

Huskroppen som går i nord-sydlig riktning inrymmer ett öppet vagnslider, gårdsverkstad i den gamla ladugårdsdelen med väggar av tegel och betongplatta samt förrådsutrymmen. Gårdsverkstaden är utrustade med moderna portar och har vatten och el, värme från luftvärmepump.
Den södra huskroppen är uppförd i timmer på en plintgrund och inrymmer förrådsutrymmen samt äldre vagnslider. Vidbyggt finns en carport.

Sädesmagasin/förråd

Byggnaden ligger öster om ovanstående byggnad. Byggytan är 6,4 x 13,3 meter. Förrådsdelen har jordgolv och är en stolpresning på plintar. Den södra delen av byggnaden är uppförd i timmer med trägolv, på övre plan finns ett tidigare planlager för spannmål, numera nyttjat som snickarverkstad.

Lösdrift

Belägen på den egna hagmarken ligger en lösdrift ursprungligen upprest för hästar. Plintgrund, rödmålat lösvirke och tak av plåt.

Paddock

Sydväst om ekonomibyggnaderna återfinns fastighetens paddock.

Pumphus

Mindre rödmålad byggnad belägen i kanten av hagmarken, upprättad för inkommande vatten till gårdens tidigare hästar.

Växthus

Fint växthus i glas med gröna karmar i metall placerad mellan den större vinkelbyggda ekonomibyggnaden och paddocken. En del glasrutor saknas.

Garage med påbyggd hundbur

I anslutning till bostadshuset finns ett garage med plats för en bil samt en smörjgrop under ena delen. Byggnaden är uppförd med murade väggar på en betongplatta samt tak av tegel.

Hönshus

Rödmålat hönshus uppfört i lösvirke på en plintgrund, tak av plåt.

Jordkällare

Vid den gamla smedjan finns gårdens jordkällare.

Tvättstuga

Norr om bostadshuset, i anslutning till bäcken ligger gårdens gamla smedja som även fungerat som tvättstuga.

Växthus

Strax öster om bostadsbyggnaden finns ett vitmålat växthus uppfört i lösvirke med tak av plast.

Hockeyramp

På fastigheten finns även en hockeyramp uppförd.

Skog och mark

Inägomark

Till fastigheten hör ca 2 hektar inägomark i form åker/hagmark. Marken ligger fint samlad runt gården och ämnar sig väl för hästhållning eller odling i mindre skala.

Rättsförhållande

Fastighet

Hedemora Södra Pershyttan 5:6

Ägare

Johan Strand 1/2
Helena Strand 1/2

Areal

Enligt fastighetsdata: 23 940 m².

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2021
Tomtmark 174 000 kr
Bostadsbyggnader 900 000 kr
Ekonomibyggnader 287 000 kr
Summa: 1 361 000 kr

Inteckningar

Antal 2 st
Totalt belopp 2 635 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysiska personer. Förvärvstillstånd erfordras för juridiska personer.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Hedemora

Åsgatan 62
776 31   Hedemora
Alla objekt från Hedemora

Ansvarig mäklare

Fredrik Skovshoved
Fredrik Skovshoved
Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-995 75 35

Fastighetsmäklare

Fredrik Luhr
Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Pershyttan & vill bli kontaktad

Mäklaren för Pershyttan kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier