Kårud

Gård med milsvid utsikt över skogar och sjöar. 91 ha produktiv skogsmark med bra tillgänglighet. Jakt i viltrika marker och bra fiske.
Areal: 98 ha
Kommun: Bengtsfors
Objektstyp: Lantbruk
Prisidé: 5 950 000 SEK
Anbudsdag: 27/9 2018
Visning:
7/9 kl 16:00-17:00
Kårud är för Dig som söker en unik skogsgård med ett boende som har milsvid utsikt över skogar och sjöar i den Dalsländska vildmarken. Den rejäla mangårdsbyggnaden som passar väl in i skogsmiljön erbjuder generösa ytor med det stora köket i bästa läget. Huset är färdigställt 2015 och tillsammans med lillstuga erbjuder ett boende i en unik skogsmiljö. I anslutning till huset ligger en maskinhall/garage där det ovanför garaget finns ett uterum med balkong där man har en hänförande utsikt. Gården erbjuder goda möjligheter till skogsbruk och bra tillgänglighet genom det välutbyggda nätet med drivningsvägar samt den sammanhängande marken.Skogsmarken omfattar ca 91 ha med mycket skog på gång. Marken erbjuder bra chanser till jakt genom att den ligger i ett skifte, gränsar mot sjö och jordbruksbygd samt genom sin kupering och variation, det finns även bra fiske i Marsjöarna och Teåkersälven som fastigheten har fiskerätt i.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Vänersborg
Östra vägen 1
462 32   Vänersborg
Åke Carlsson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
070-363 56 35

Bilder (33)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnaden

Mangårdsbyggnaden ligger högt med milsvid utsikt över skog och sjö. Huset är ett tvåplans lösvirkeshus som är färdigställt 2015 och har en boarea om ca 240 m².

Via huvudingång kommer man in i en generös hall där badrummet ligger till vänster och ett sovrum till höger. Rakt fram kommer man till det stora och välutrustade köket där kaminen står mitt i, köket hänger ihop med vardagsrummet som tillsammans med utsikten bildar en generös och intagande känsla. Man når även köket genom groventrén som går via tvättstugan.

Från trappen i hallen kommer man upp till övervåningen där det finns ett kaminförsett sällskapsrum som sträcker sig över hela huset längd samt två rum, klädkammare och ett badrum som inte är färdigställt.

Grunden utgörs av en legalettgrund vilket är en gjuten platta med vattenburen golvvärme som ger en bra värmeekonomi och fungerar som värmebuffert. Huset är byggt i trä med träfasad. Treglasfönster. Plåt på taket. Eget vatten från borrad brunn (140 m) som servar hela gården. Eget godkänt avlopp med markbädd. Värme genom elpanna samt kamin uppe och täljstenskamin i köket. Driftskostnader för gården det senaste året har varit: Försäkringskostnad ca 6 500 kr/år, slamsugning kostnad ca 1 000 kr/år, renhållning ca 500 kr/år, elkostnad ca 25 000 kr/år med en förbrukning som var ca 19 000 kWh.

Lillstuga

Strax söder om mangårdsbyggnaden ligger lillstugan som är byggd 2005. Lillstugan är ett 1-planshus byggt i trä med träpanel under plåttak med en boarea om ca 30 m2. Stugan omfattar ett rum med kök samt ett badrum. Gemensamt vatten och avlopp med mangårdsbyggnaden genom isolerad kulvert i marken. Värme genom direktverkande el och vedkamin.

Energideklaration är inte upprättad och kommer inte att upprättas av säljaren.

Ekonomibyggnader

Maskinhall/garage

I anslutning till mangårdsbyggnaden ligger maskinhallen/garaget. Ovanför för garaget finns ett inglasat uterum (lofthus) samt balkong. I garaget finns hydrofor, elpanna och varmvattenberedare samt beredare med värmeväxlare för anslutning av solvärme och värmepump. I maskinhallsdelen finns ett oisolerat snickarrum samt förberett för ytterligare ett rum vid uppgång till lofthuset. Total byggyta är ca 260 m². Byggt 2007 i trä med träpanel under plåttak.

Skog och mark

Skogsmark

Sammanhängande kuperad skogsmark om 91 ha med bra tillgänglighet genom det välutbyggda nätet av drivningsvägar. Skogen är välskött och domineras av växande skogar i unga åldrar (5-40 år). Enligt nyuppdaterad skogsbruksplan av Torgny Nygren är virkesförrådet dryga 6 500 skogskubikmeter och trädslagsfördelningen är tall 37 %, gran 44 % och löv 19 %. Boniten varierar stort men ligger i snitt på 5,9 m³sk/ha och tillväxten nu är ca 400 m³sk/år. Se vidare i bilagt utdrag ur den nygjorda skogsbruksplanen. Det finns nyckelbiotop på fastigheten som berör bestånd 3 och del av bestånd 2 enligt skogskartan.

Jakt/fiske

Fina och viltrika marker i ett kuperat och varierat landskap som ger jaktmöjligheter på älg, rådjur, skogsfågel, vildsvin mm. Älgjakten ingår i Gunnarsnäs Älgskötselområde och tilldelning för 2017/2018 var en vuxen och fritt antal kalvar. Jakten är tillgänglig för köparen från tillträdet.
Fiske i de vackra Marsjöarna samt i Teåkersälven genom del i fiskvårdsområdesföreningarna. Det finns flodkräfta i både sjön och älven.

Rättsförhållande

Fastighet

BENGTSFORS KÅRUD 1:53

Ägare

Ellen Nydal 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 90,2 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 91,0 ha
Myr/kärr/mosse 5,4 ha
Berg/hällmark 0,8 ha
Övrigmark 0,8 ha
Summa: 98,0 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Skogsmark 1 174 000 kr
Skogsimpediment 12 000 kr
Tomtmark 218 000 kr
Bostadsbyggnader 1 535 000 kr
Ekonomibyggnader 70 000 kr
Summa: 3 009 000 kr

Inteckningar

På fastigheten finns det ett pantbrev om 4 214 500 kr. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras för fysisk person som inte är bosatt i Bengtsfors kommun. Förvärvstillstånd söks av Köparen och kostar 3 700 kr. Även förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Åke Carlsson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
0521-27 27 55
070-363 56 35

Jag är intresserad av fastigheten Kårud och vill bli kontaktad

Senast inkomna fastigheter till försäljning