Bergsmansgården som tidigare varit en gästgivargård ligger vackert belägen med ett fint solläge och härlig utsikt över inägomarken och sjön Halvarsnoren åt väster. Inägomarken och del av den egna skogen finns att tillgå direkt nordväst om gårdscentrum vilket gör densamma lättåtkomlig för brukande men även för en spontan tur med fikakorgen ner till den egna viken i Halvarsnoren. Egendomen består av ett nordligt skifte samt ett sammanhängande skifte i söder. Det norra skiftet innefattar, gårdscentrum med omkringliggande inägomark samt skogsmark. Cirka en kilometer söderut finns det sydliga skiftet som utgörs helt av skogsmark. Fastigheterna är belägen i Kärvingeborn i Hällefors kommun, lättillgänglig med närhet till riksväg 244.
Innehavet omfattar, enligt skogsbruksplanen, totalt ca 44 ha varav ca 40 ha består av produktiv skogsmark och ca 4 ha är åkermark. Gårdscentrum är smakfullt placerat i ett bra läge på innehavet och utgörs av en äldre bergsmansgård, bostadsbyggnad, ekonomibyggnader och övriga uthus.
Vid mitten av 1600-talet händer mycket i trakterna kring Kärvingeborn. I och med upptäckten av stora silverfyndigheter anläggs nya vägar genom ödebygden. Bland annat byggdes en ny väg mellan Örebro och Hällefors via Grythyttan till det nyanlagda silververket i Hällefors. Utmed vägen anlades vägkrogar eller gästgivargårdar vid Skärmarboda, Nora, Grecksåsar och Kärvingeborn. I en lag från år 1649 föreskrevs att det utmed stråkvägarna skulle finnas en gästgivargård varannan mil. Platserna valdes där det fanns framtidsmöjligheter. Allmogen skulle bidra med timmer och byggnadsarbete vid uppförandet av gästgivargården. Gästgivaren fick stå för skorstenar, dörrar, fönster, bord, bänkar och sängar samt övriga inventarier. Då klasskillnaden på den tiden var stor föreskrevs att det skulle finnas tre våningar – en för adeln, en för annat hederligt folk och en för gement folk. Även inomhus ställdes krav på god standard med sängkläder, husgeråd, tvättfat, handdukar samt förråd av livsmedel för god husmanskost.
Välkommen på visning av gästgivargården i Kärvingeborn och skog med tillhörande ägor!
Foto: Alexander von Sydow.