Konungsberg

Vackert belägen fastighet med bostadshus, stall och ridhus.
Areal: 110 ha
Kommun: Uddevalla
Objektstyp: Gård
Prisidé: 10 900 000 SEK
Anbudsdag: 16/3 2020
Visning:
25/2 kl 15:00-16:00
Anmälan krävs. Kontakta ansvarig mäklare.
29/2 kl 11:00-12:00
Anmälan krävs. Kontakta ansvarig mäklare.
Gården Konungsberg ligger högt och vackert belägen med utsikt över nejden och med en enastående kvällssol i väster. Stort ridhus och en ladugård med 19 häst boxar, lösdrifter mm. Stor mangårdsbyggnad och två ytterligare bostäder för uthyrning eller generationsboende. Väl gallrad skogsmark med goda framtida avkastningsmöjligheter samt bra åker- och betesmarker alldeles runt knuten.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Vänersborg
Östra vägen 1
462 32   Vänersborg
Åke Carlsson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
070-363 56 35

Bilder (39)

Foto: Johan Johansson, U-town media, Torbjörn Mellin, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Stort och rymligt bostadshus i 1 ½ plan med delvis källare under. Mangårdsbyggnaden ligger högt och har fin utsikt och koll över gård och omgivning. Nybyggnadsåret är 1909 och en boarea är ca 270 kvm boyta och ca 15 kvm biyta enligt taxering. Fördelat på 8 rok vara av 5 sovrum, samt hallar och förvaringsutrymme.

Byggnadssätt
Källardel med gjuten platta på mark och murade väggar. Resterande del med krypgrund var av köksdelen är uppfylld och har gjuten platta med golvvärme i. I övrigt bjälklag i trä, stomme i trä och en reveterad ytterfasad under ett äldre betongtegeltak. Nyare 3-glas fönster inåtgående i pvc (ca 2018). Ventilation med självdrag samt köks och badrumsfläktar. Plåtarbeten utförda i plåt.

Planlösning
Entréplan: Hall med trappa till övervåningen och källarnedgång. Rejält och lantligt kök (2010) med köksö och plats för ett riktigt stort köksbord. Induktionshäll, fläkt, kyl och diskmaskin samt väl tilltagna bänkytor med nerfälld diskho. I en lagom öppen planlösning övergår köket i det rymliga och ljusa vardagsrummet. Här finns öppen spis och stora ytor för umgänge. I väster finns ett uterum med generös kvällssol och möjlighet att förlänga sommaren. Groventré med toa och handfat i öster samt en altan för morgonkaffet. Övervåning: Stor hall med utgång till balkong i söderläge. Nyare Bad/WC (2017). Toalett, tvättställ, dusch och tvättmaskin. 5 st sovrum i varierande storlek samt förrådsutrymmen. Källarplan: Groventré med tvättstuga samt matkällare, pannrum och 2 bilgarage.

Vatten, Avlopp, Värme och Eldstäder
Vatten från grävda brunn, hydrofortank och vattenfilter i ladugården (ngt grumligt av ytvatten vid regn). Avlopp till äldre 3-kammarbrunn med okänd efterrening. Uppvärmning och varmvatten med en NIBE F1245 bergvärmepump installerad ca (2010) och vattenburen uppvärmning med golvvärme i köket och radiatorer övriga huset. En äldre flispanna finns också, skick och funktion är ej känt. I vardagsrummet finns en öppen spis med insatskamin från (2010). Äldre skorsten med ett flertal pipor. Pipan till den äldre flispannan är slammad (2010). Sotning har skett kontinuerligt av pipa till braskaminen. I övrigt har skorstenen inte använts sedan bergvärmen installerades.

Renoveringar mangårdsbyggnad
(2018) Nya 3-glas fönster. (2017) Nytt WC/Bad på övervåning. (2010) Nytt kök med golvvärme. Tapetsering och målning av hela huset invändigt (utom kontoret på övervåningen). Ny insatskamin i öppna spisen samt slamning av skorstenspipan kopplad till den äldre flispannan.

Fiber, Tele och TV
Fastigheten ha fiber indraget till mangårdsbyggnaden, övriga bostadsbyggnader har ej fiber framdraget. I dessa byggnader är det mobilt bredband som används. Fibernät ägare är Forshälla Fiber Förening, för mer info se www.foshallafiber.se. Fast telefon har inte använts på ett flertal år i någon av byggnaderna.

Tomt
Enkel och lättskötta tomt med lekstuga, gräsmatteytor, några fruktträd och buskpartier. Nedanför bostadshuset finns ett mindre område med Parkslide.

Magasinet

Riktigt fräsch lägenhet om ca 100 kvm, 6 rum och kök, varav 4 sovrum. F.d. magasinsbyggnad, omgjord till lägenhet på 1990-talet och invändigt totalrenoverad 2016. Entréplan: Vardagsrum och kök i öppen planlösning. WC/Bad, samt ett sovrum. Övervåning: Vardagsrum/allrum samt 3 sovrum och WC. Lägenheten har hög klass och är smakfullt tapetserad och målad.
Byggnadssätt: Stensatt krypgrund/plintgrund, trästomme, träklädsel under ett tegeltak. Treglasfönster (2016). Vatten, och avlopp gemensamt med mangårdsbyggnaden. Uppvärmning och varmvatten från elpanna (2016) och vattenburna radiatorer. Elen kommer från mangårdsbyggnaden (ej eget elabonnemang). Byggnaden är uthyrd på tidsbegränsat hyresavtal till och med 12 juni 2020. Ingen hyra betalas fram till detta datum.

Lillstuga

Fristående hus med en lägenhet om ca 50 kvm. 2 rum och kök. Invändigt nymålat och tapetserat 2016. Äldre kök och WC/Bad. Byggnadssätt: Grund, jordkällare med stensatta/murade väggar där över träbjälklag, trästomme och träklädsel under ett äldre tegeltak. Tvåglas kopplade fönster. Uppvärmning: Direktverkande el. (oljefyllda el element) Vatten gemensamt med mangårdsbyggnaden och varmvatten från varmvattenberedare. Avlopp okänt. Elen kommer från mangårdsbyggnaden (ej eget abonnemang). Undermätare finns i källaren på mangårdsbyggnaden. Lägenheten är tillsvidare uthyrd. Hyra 5500 kr/månad, el, vatten/avlopp och värme ingår. Fiber är ej indraget i byggnaden.

Energideklaration

Genomförd 2019-12-03 energiklass E, 135 kWh/m2 och år, gäller fastighetens mangårdsbyggnad.

Driftskostnader

12 mån (ca feb-19 till jan-20)
El: ca 66420 kr (51599 kWh á ca 1,28 kr/kWh)
Försäkring: 26717 kr
Slamtömning: 2916 kr
Sophämtning: 2175 kr
Sotning: ca 600 kr
Vägavgifter: ca 6000 kr
Summa: ca 104828 kr

Kommentarer till driftskostnaden:
I elförbrukningen ingår hela fastighetens elförbrukning alltså 3 st bostadshus, stall och ridhus mm. Själva elpriset är uppskattat till 50 öre/kWh. Likaså är vägavgiften och sotning uppskattade kostnader. Det har bott ca 6-7 personer på fastigheten det gångna året.

Ekonomibyggnader

Ladugård/stall

Äldre sk högbyggd ladugård/stall i U-form med mysig innergård. Två stalldelar med totalt 19 hästboxar. Den ”mindre” delen har en takhöjd på ca 2,90 m och den stora stalldelen en höjd på ca 2,40 m. Boxarna har skjutdörrar och är av varierande storlekar och skick. En enklare lösdriftsdel om ca 80 kvm i ena flygeln med öppning mot rasthage. I ”stora” stalldelen finns tre behandlings spiltor. I anslutning till detta finns ett apparatrum med bl.a. inkommande vatten, hydrofortank, vattenfilter, diskbänk och arbetsbänk samt varmvattenberedare för varmvatten i ladugården. Där utöver finns en foderberednings del med en liten kalluftstork och 3 fickor för spannmål samt ränne och en enklare verkstad/förrådsdel. På baksidan finns en äldre gjuten gödselplatta. Byggnadens ”stora” stalldel har gjutna väggar med överbyggnad i trä och träklädsel, flygelbyggnaderna är uppförda i trä med träklädsel. Merparten av ladugården har ett nytt plåttak (2017). Baksidan har ett äldre plåttak.

Ridhus/maskinhall

Ridhus uppfört 1987 om ca 1400 kvm, med byggyta ca 22x63 m. Stålstomme på plintgrund, träreglar samt plåtklädsel och plåttak. Manegedel om ca 20x40 m med lutande ridhus sarg och speglar på väggarna. Ridbanans underlag är en blandning av sand och flis. Enklare anordning för bevattning av banan finns (ej i drift). Resterande del ca 21x23 m används som maskinhall varav en mindre del används som lösdrift. Två stora portar. Ny nock och ventiler samt samtliga skruv i plåttaket bytta (2018).

Hönshus

Äldre enklare byggnad om ca 3x6 m. Gjutet golv, däröver är det en trästomme och träklädsel under ett äldre tegeltak. Byggnaden har el indraget. Idag används byggnaden som hönshus.

Skog och mark

Åker- och betesmark samt EU-stöd

Åkermarken och betesmark i nära anslutning till fastighetens byggnader. Äldre dräneringssystem torde finnas vars funktion och utförande är osäkert. Några s.k. uppskott och surare partier finns. Ett flertal hagar för häst finns i nära anslutning till stallbyggnaderna. Flera av hagarna är stängslade med äldre stängsel i varierande skick, köparen övertar dessa i befintligt skick. En nyligen uppröjd hagmark i dåligt skick finns uppe i skogen (Tubberöd).

Ca 7,21 ha åkermark är utarrenderad fram till och med 2025-12-31 (den vid försäljningen plöjda åkermarken). Arrende avgiften är 950 kr/ha och år + moms. Arrendatorn innehar 7,21 stödrätter under arrendetiden.

Arealuppgifterna varierar på åker och betesmark! Enligt EU-kartorna har fastigheten ca 14,3 ha åker och bete, enligt skogsbruksplanen ca 16,7 ha inägomark och enligt taxering har fastigheten 18 ha åker och 2 ha betesmark.

Fastigheten har totalt ca 15 stödrätter i kompensations område 9. (var av ca 7,21 är utarrenderade).

Skogsmark

91,7 ha produktiv skogsmark med bra arrondering i direkt anslutning till fastighetens byggnadscentrum. Ca 10691 m3sk enligt nygjord skogsbruksplan (sbp) 2019-11-01, var av ca 2595 m3sk i huggningsklasserna S1 och S2. Planen är upprättad av Alexander Odenius, Skogsfakta. Bonitet 9.1 m3sk/ha och år, trädslagsfördelning ca 26 % tall, 58 % gran och 16 % löv. Fastigheten har bra vägar och skogsmarken är åtkomlig. Ett röjningsbehov inom den närmsta tiden finns enligt sbp på 16,3 ha och på att 0,6 ha bör planteras. På sikt och med rätt skötsel bör fastighetens skogsmark ge en bra avkastning med sin höga bonitet och förhållandevis unga och växtliga skog.

Nyckelbiotoper

Inga kända/registrerade nyckelbiotoper enligt Lantmäteriets kartor och sök möjligheter.

Jakt

Jakten är ”utarrenderad”. Ett jaktupplåtelse avtal gällande i 35 år (t.o.m. 2049-06-31) finns som belastar fastigheten. Ingen årlig ersättning till markägaren utgår.

Rättsförhållande

Fastighet

Uddevalla Konungsberg 3:1

Ägare

Bertil Hansson 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 107,2 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 91,7 ha
Impediment 0,0 ha
Väg och kraftledning 0,4 ha
Inägomark 16,7 ha
Övrigmark 2,9 ha
Summa: 111,7 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Skogsmark 5 824 000 kr
Skogsimpediment 5 000 kr
Åkermark 719 000 kr
Betesmark 23 000 kr
Tomtmark 600 000 kr
Bostadsbyggnader 2 046 000 kr
Ekonomibyggnader 614 000 kr
Summa: 9 831 000 kr

Inteckningar

Fastigheten kommer vid övertagandet att ha inteckningar (pantbrev) om 7 542 000 kr. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Åke Carlsson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
070-363 56 35

Jag är intresserad av fastigheten Konungsberg och vill bli kontaktad

Senast inkomna fastigheter till försäljning