Krakavikens Gård

Vid Frisjöns strand
Areal: 159 ha
Kommun: Borås
Objektstyp: Gård
Prisidé: 22 000 000 SEK
Anbudsdag: 11/12 2023
Ett sällsynt tillfälle att förvärva en större egendom eller en del av den. Krakavikens Gård erbjuder unika boplatser med fantastiskt sjöläge, välskötta skogar och en del av Frisjöns vattenareal. Allt samlat i enastående vackra miljöer.

Omgiven av Frisjöns klara vatten finns Krakavikens Gård, enastående vackert belägen mellan Borås och Kinna samt endast ca 70 km från Göteborg.

Krakavikens Gård består av 159,6 ha land och vatten. Gården har en landareal på 124,1 ha varav 116 ha välskött skogsmark med rationell skiftesindelning samt 35 ha vatten och strandlinje mot Frisjön på flera ställen. Därtill finns ett byggnadsbestånd som omges av vackra hagmarker i ett mosaikartat kulturlandskap och inte minst, med en panoramavy över Frisjön och dess vattenspegel i sydöstligt läge. Kombinationen av egendomens sammansättning är svår att stå emot. Om man ändå finner vissa delar mer tilltalande än helheten, så erbjuds även försäljning av det samlade innehavet i delar.

Krakaviken 1:5 och 1:17 består av 76,5 ha varav 62,2 ha skogsmark, en egen ö (Stallön, ca 0,6 ha) och 14,3 ha vatten med ca 1,2 km strandlinje, allt till en prisidé om 10,5 milj SEK.

Krakaviken 1:6 har en areal om drygt 43 ha. Merparten, ca 27 ha är skogsmark, men även 12 ha vatten, inägomark och tomtmark ner till vattenbrynet ingår i denna fastigheten. Den moderna bostaden håller en mycket hög standard och har en av Frisjöns bästa sjölägen med egen brygga och båtramp. Den tillhörande ekonomibyggnaden är isolerat och fullt utrustat med maskiner och redskap. Även maskinhallen och magasinet hör till Krakaviken 1:6. Alla inventerier i byggnaderna överlåtes kostnadsfritt till köparen av fastigheten. Prisidé för Krakaviken 1:6 är 7,25 milj SEK.

Krakaviken 2:1 är en byggnadsfri fastighet om ca 40 ha med skogsmark, vattenareal i Frisjön, egen sjö (Mossjön, ca 1,9 ha) samt strand vid Frisjön med tillhörande båtbrygga. För denna fastighet, som ett separat försäljningsobjekt, är prisidén 3,3 milj SEK.

Krakaviken 1:47 (Bertils stuga) är en avstyckad tomt med ett välplacerat fritidshus på en höjd med utsikt över omgivningen och Frisjön i österläge. Stugan är väl omhändertagen med 78 kvm boarea, fördelat på tre rum, en sovalkov, kök och badrum. Inredningen är huvudsakligen från 70-talet och samtliga möbler/inventarier ingår utan särskild kostnad vid köpet av fastigheten. Prisidé för Bertils stuga är 950 000 kronor.

Kontakta Areal

John Enander

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Krakavikens Gård

John Enander

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-891 27 91

Bilder

Visa alla 73 bilder
Visa alla 73 bilder

Foto: John Enander, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostaden

Bostaden till Krakaviken 1:6 är en modernt inredd byggnad i 1 plan med källare under del av huset. Boarean uppgår till 92 kvm och biarean till 11 kvm enligt nyligen utförd mätning av Anticimex. År 2015 lät nuvarande ägare bygga om huset från grunden och har därefter varit noga med att hålla det i högst tänkbar standard. Via entrén möts man av en öppen hall med vy genom sällskapsrummet och ut över terassen. Rakt fram finns ett rymligt och helkaklat badrum med badkar, duschplats, wc och handfat samt tvättmaskin. Köket är inrett med vitmålade luckor i trä och fullutrustat med vitvaror. Matplatsen har en generös vy över Frisjön genom de stora fönsterpartierna. Sällskapsutrymmet är placerat i mitten av bostaden med en härligt värmande braskamin. Från detta utrymme når man terassen utanför och utsikten mot sjön är bedårande. Via korridor når man sedan två sovrum, båda med vacker sjöutsikt genom fönstren. Längst bort i korridoren finns en walk in closet. Samtliga golv i bostaden är av parkett eller klinker, bekvämt uppvärmda med vattenburen golvvärme. På senare år har även en luftvärmepump installerats, vilken också kan nyttjas för kylning under varma sommardagar. De möbler som finns kvar i bostaden ingår i köpet utan särskilt ersättning.

Bostaden är uppförd på krypgrund med källardel. I källaren finns bergvärmepump, inkommande vatten och tillhörande reningsanläggning samt övriga förvaringsutrymmen. Stomme i trä och fasad av stående träpanel. Tak av betongpannor. Enskilt vatten från djupborrad brunn och enskilt avlopp till trekammarbrunn med efterföljande infiltration.

Vidbyggt den sydöstra långsidan och sydvästra gaveln finns en rymlig och härlig terass med trägolv och vitmålade staket. Terassen är belyst och utrustad med eldrivna markiser. Från terassen sträcker sig den stora tomten ner till Frisjöns strand i en sagolikt vacker miljö. Nere vid sjökanten finns finns en gjuten brygga med badtrappa samt en hårdgjord båtramp. Båtrampen är i behov av renovering efter isskador.

Vid bostaden finns även en rymlig och välhållen ekonomibyggnad, bestående av tre portar med gjutna golv och ca 84 kvm isolerade utrymmen. En av portarna inrymmer verkstadsdel med arbetsbänkar, hyllor, skåp och övriga förvaringsanordningar. Via de andra två portarna når man ett öppet garageutrymme med plats för två bilar samt gott om förvaringsutrymmen. Hela byggnaden är uppvärmd via två luftvärmepumpar och loftet är nyligen tilläggsisolerat. Alla inventarier, redskap och verktyg som finns i byggnaden ingår i köpet, utan särskild ersättning. Byggnaden har plåtbeklädd fasad med portar i trä och tak av tegelmönstrad plåt.

Framfartsvägen och parkeringsytorna vid huset och garaget är asfalterade och entrégångarna till bostaden är stenbelagda.

Småhusbyggnad

Bertils stuga

Bertils stuga är ett fritidshus, beläget på en höjd med vacker utsikt över Frisjön i öster samt de öppna och rogivande omgivningarna. Byggnaden är uppförd omkring mitten av 1960-talet. Taket som består av betongpannor renoverades år 2017 då man även förstärkte takstolarna samt bytte läkt och papp. En av skorstenarna renoverades år 2021 med nymurat tegel och ny plåtbeklädnad. Terassen med sjöutsikt byggdes till stugan år 2019.

Boarean anges i nyligen utförd boareamätning till 78 kvm, allt samlat i ett plan. Byggnaden står på krypgrund och har en trästomme med utvändig plåtbeklädd fasad. Uppvärmning sker med luftvärmepump, två godkända och fungerande eldstäder samt direktverkande el som komplement. Enskilt vatten från djupborrad brunn och enskilt avlopp med trekammarbrunn och stenkista. Via separat ingång når man ett mindre förråd på stugans baksida. Här finns även entré till hall med avhängningsytor. Till höger om entrén finns badrummet med duschplats, wc och handfat. I badrummet finns även vv-beredare, toppmatad tvättmaskin och vattenpump med tillhörande hydropress. Köksdel med golvspis/fläkt, diskbänk, köksluckor och skåp samt en mindre matplats. I anslutning till köksdelen finns ett litet sovrum, ett skafferi och en sovalkov. Från köket når man ett sällskapsrum med braskamin och utgång till uteplats i västerläge. Det rymliga vardagsrummet har en öppen spis som försetts med en insatskasett. I vardagsrummet finns plats för matsalsmöbler och sällskapsdel med soffgrupp och tv. Från vardagsrummet finns också utgång till en härlig terass.

Stugan omges av sin egen tomt med en anlagd gräsmatta. Möbler och inventarier i stugan samt båtplats i Frisjön ingår i köpet.

Ekonomibyggnader

Maskinhallen

Ekonomibyggnad om ca 110 kvm som står på plintar med grusat underlag, stomme i trä och plåtbeklädda väggar och tak. Byggnaden är oisolerad men har indragen el och belysning. Två portar utmed ena långsidan och invändigt finns ett stort öppet förvaringsutrymme. Denna byggnad tillhör Krakaviken 1:6. Samtliga inventarier m.m. som finns i byggnaden, ingår vederlagsfritt i köpet.

Magasinet

Gårdens gamla magasinsbyggnad används idag som förvaringsutrymme med gjutet golv i markplan samt ett ovanliggande magasinsloft med trägolv. Belysning finns i hela byggnaden. Under magasinet finns en stensatt matkällare i välbevarat skick med dubbla matkällarutrymmen och valvade innertak. Hela byggnaden är utvändigt beklädd med plåt. Magasinsbyggnaden tillhör Krakaviken 1:6 och även här ingår samtligt lösöre i köpet utan särskild ersättning.

Skog och mark

Skogsmark

Det samlade skogsinnehavet uppgår till 115,9 ha produktiv mark. Skogen finns samlad vid Frisjöns västra strand och håller ett virkesförråd om ca 19 700 m³sk, vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd om ca 170 m³sk/ha. Boniteten uppgår till 8,3 m³sk och den löpande tillväxten till ca 850 m³sk/år. Avverkningsförslaget enligt nyupprättad skogsbruksplan ligger på ca 4 750 m³sk, varav ca 3 000 m³sk som slutavverkning och resterande volym som gallring och naturvårdande skötsel. Åldersfördelningen är mycket tilltalande med en bra spridning mellan åldersklasserna, men med en dominerande andel skog mellan 50-60 år.

Då försäljningen även erbjuds i delar, följer här en skoglig sammanfattning kring fastigheterna var för sig.

Krakaviken 1:5 och 1:17 utgörs av renodlade skogsfastigheter. Detta försäljningsobjekt består ett välarronderat skogsskifte om 62,2 ha med en egen ö (Stallön) samt strandlinje mot Frisjön utmed hela skiftets östra sida, vilket omfattar en sträcka om ca 1,2 km. Skogen är tillgänglig via egna skogsbilvägar och vändplaner inom fastighetens gränser. Den produktiva skogsmarken uppgår till 61 ha med ett virkesförråd om ca 13 350 m³sk. Boniteten är beräknad till 8,4 m³sk och den löpande tillväxten till 465 m³sk/år.

Krakaviken 1:6 är stamfastigheten till Krakavikens Gård. Skogsmarken till denna fastighet omfattar 26,9 ha som finns fördelade i två skiften. Skogsmarken kring byggnationen och mot Frisjön är av varierande karaktär med en större andel lövdominerade bestånd. Här finns även strandlinje mot Frisjön med ca 300 meter. Det friliggande skiftet i nordväst är mer barrskogsdominerat med skog som fördelas i flera av huggningsklasserna. Det samlade virkesförrådet för Krakaviken 1:6 uppgår till ca 3 900 m³sk med en beräknad medelbonitet om 7,7 m³sk och en löpande tillväxt om ca 190 m³sk/år.

Krakaviken 2:1 är ytterligare en skogsfastighet med strandlinje mot Frisjön samt med en egen skogssjö (Mossjön) inom fastighetens gränser. Skogsmarken omfattar 28 ha produktiv skog med ett virksförråd om ca 2 450 m³sk och en medelbonitet om hela 8,7 m³sk. Nyligen utfördes en större avverkning på denna fastighet, vilket ger ett lägre virkesförråd/ha jämfört med de övriga skogsfastigheterna. De avverkade ytorna är återbeskogade med planterad gran.

För mer information kring skogarnas innehåll och skick hänvisas till skogsbruksplanerna som upprättats i oktober 2023. Planerna är upprättade enligt standard för certifierat skogsbruk och finns att ladda ner på areal.se alternativt genom att kontakta ansvarig fastighetsmäklare.

Inägomark

Krakaviken 1:6 utgörs även av 1,9 ha inägomark. Delar av denna areal har tidigare odlats som åkermark och delar är och har varit beteshagar. Inägomarken i anslutning till bostaden hävdas idag som tomtmark av nuvarande ägare, men kan med enkelhet omställas till beteshagar eller odlingsmark igen. Resterande inägomark omger Bertils stuga och är av naturbeteskaraktär med vackert anlagda stengärdesgårdar utmed delar av hagarna.

Impediment

Den sammanlagda arealen impediment uppgår till 3,8 ha som till största del består av mossmark, dels i anslutning till Mossjön samt i den södra delen av Krakaviken 2:1.

Övrig mark

Den övriga marken utgör totalt ca 2,5 ha och består av vägar och annan mark som ej kan härledas till något specifikt ägoslag.

Friggebod

Till Krakaviken 1:6 finns även en friggebod som är inredd med ett rum. Byggnaden har nyttjats som förråd på senare tid, men ger möjlighet att renoveras/ersättas med en liknande byggnad inom strandskyddad mark. Avstånd till Frisjön är ca 130 meter.

Vatten

Den vackra och friska Frisjön adderar ytterligare ett tilltalande bidrag till den rogivande och exklusiva miljön vid Krakaviken. Förutom det unika sjöläget som bostaden besitter, så finns sjön med i nästa alla delar av försäljningsobjektet. Den samlade vattenarealen är 35,6 ha och samtliga fastigheter har sjöutsikt. Till Krakaviken 2:1 finns dessutom ytterligare vatten genom den "egna" sjön Mossjön. Den samlade vattenarealen som ingår i försäljningen är 35,6 ha enligt skogsbruksplanen.

Jakt- och fiskerätt

I området kring Krakaviken finns älg, rådjur, hare, räv och vildsvin och sjöfågel som vanligast förekommande vilt. Fastigheternas stora skogsinnehav skapar goda förutsättningar för spännande jaktupplevelser för kommande ägare. Jakträtten är muntligen upplåten till 2024-06-30 och överlåts därefter att fritt förfogas av köparen/köparna.

För den fiskeintresserade är Frisjön en erkänt bra fiskesjö där man bl a anordnar årliga fisketävlingar på gös. Fisket är reglerat i ett fiskevårdsområde, men som markägare har man rätt att lägga nät inom eget vatten. Även i Mossjön finns ett fiskbestånd, främst med gädda och abborre.

Rättsförhållande

Fastighet

Borås Krakaviken 1:6, 1:5, 2:1, 1:17, 1:47

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 115,9 ha
Impediment 3,8 ha
Inägomark 1,9 ha
Övrigmark 2,5 ha
Vatten 35,6 ha
Summa: 159,7 ha

Taxeringsvärde

Fastigheterna är nyligen ombildade varför det saknas taxeringsvärden som på ett korrekt sätt återspeglar respektive fastighet. Fastställda taxeringsvärden avseende år 2023 är följande: Krakaviken 1:5 och 1:17 (samtaxerade), 8 662 000 kr. Krakaviken 1:6, 4 561 000 kr varav bostad och tomt 3 656 000 kr. Krakaviken 2:1, 2 272 000 kr. Krakaviken 1:47, 877 000 kr (taxeringsvärde fastställt 2021). Det samlade taxeringsvärdet uppgår till 16 372 000 kr.

Inteckningar

Antal 1 st
Totalt belopp 2 000 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver Förvärvstillstånd. Köparen ansvarar för kostnaden för ansökningsavgiften.
För mer information se prospektet

Försäljningssätt

För mer information se prospektet

Karta

Mäklare

Areal | Ulricehamn

Strandgatan 42
523 31   Ulricehamn
Alla objekt från Ulricehamn

Ansvarig mäklare

John Enander
John Enander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-891 27 91

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Krakavikens Gård & vill bli kontaktad

Mäklaren för Krakavikens Gård kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier