Lommagården

Välhållen hästgård med pågående verksamhet, belägen mellan Lidköping och Skara i Västra Götaland.
Areal: 18 ha
Kommun: Lidköping
Objektstyp: Gård
Prisidé: 8 450 000 SEK
Lommagården är en trevlig och mycket väl underhållen hästgård. För hästverksamheten finns idag tolv boxplatser i moderna stallbyggnader. Därtill byggdes ett stort ridhus år 2017 med påkostad utrustning. Bostaden är genomgående renoverad och tillbyggd till ett boende av hög standard. Gårdens egna marker ligger i direkt anslutning till byggnadsbeståndet och i området finns gott om möjligheter att rida ut på tur. Detta tillsammans har gjort Lommagården till en populär och komplett hästgård, såväl för ägaren som för inackorderingar.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Skövde
Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
John Enander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-891 27 91

Bilder (58)

Foto: John Enander, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnaden har sitt ursprung från 1870-talet och är uppförd med timrad stomme på torpargrund. Torpargrunden är utrustad med en luftavfuktare som årligen kontrolleras via avtal med Anticimex. Under mitten av 90-talet gjordes en tillbyggnad och omfattande upprustning av bostaden. Tillbyggnaderna har stomme med reglad plank som står på torpargrund. På taken ligger enkupigt glaserat lertegel samt bockad plåt på vissa utbyggnader. Byggnaden har modern uppvärmning med en jordvärmeanläggning från 2012. Detta kompletteras med flera eldstäder som, förutom en kakelugn, är godkända att eldas i. Fiber finns installerad och vattnet är kommunalt. Avloppet är en enskild och äldre anläggning.

Entré till rymlig hall med trapp till övre plan. Rakt fram finns köket som gjordes nytt år 2012 med moderna vitvaror, köksö och matplats. Vardagsrummet inrymmer en kakelugn och har framtagna bjälkar i taket. Badrummet gjordes i samband med renoveringen på mitten av 90-talet och är helkaklat med elgolvvärme, duschplats, wc och handfat m.m. I markplan finns ytterligare ett rum som kan användas till kontor/sovrum samt en möblerbar hall med täljstenskamin. Vidare finns en groventré till hall med tvättstuga, förvaringsutrymmen och central för inkommande vatten och värme. Övre plan består av en möblerbar hall, ett större sovrum med rikliga garderobsutrymmen samt ytterligare ett sovrum med eget badrum.

Vidbyggt ena gaveln ligger ett rymligt och ljust uterum med fönsterpartier i tre väderstreck och en grusad uteplats framför. Vid den andra gaveln finns ett större trädäck som även är utrustat med en nedsänkt jacuzzi. Trädäcket sträcker sig även runt till husets baksida med ingång direkt till köket.

Tomten är stor och välskött med grönytor, träd och buskar samt en grusgång med rundel fram mot husets entré. På tomten står även ett växthus som fungerar lika bra till sällskapsutrymme.

Energideklaration, driftskostnader

Energideklaration och besiktningsprotokoll läggs ut så snart rapporterna är producerade. För driftsinformation se prospektet.

Ekonomibyggnader

Ridhuset

Modernt ridhus som byggdes nytt år 2016 med yttermåtten 66 * 22 meter. Ridhuset är väl utrustat med underlag av fibersand, ett sprinklersystem för bevattning samt väl tilltagen belysning. På en kortsida finns utrymme för hinderförvaring m.m. samt en läktaravdelning. Utanför ridhuset finns en större uppgrusad ställplats för hästtransporter.

Stora stallet

Det stora stallet inreddes och togs i drift 2015 efter en genomgående upprustning från att tidigare varit nötdjursstall. Idag är det ett lyxigt häststall med 9 boxplatser varav 4 boxar med godkända mått som fölboxar. Övriga boxar håller samtliga godkända mått för storhäst. I stallet finns även ett solarium, en rymlig spolspilta, uppställningsplats och utmed ena långsidan ett utrymme för hästtillbehör m.m. Sadelkammaren är väl tilltagen och ligger i anslutning till ett större sällskapsutrymme med bardisk, möblerade ytor och förvaringsytor. Innanför detta rum finns ett mindre pentry med möjlighet att utvecklas vidare.

Logdelen är idag anpassad för hästar på lösdrift med två stora lösdriftsboxar som rymmer 5-6 hästar vardera. Intill lösdriftsboxarna finns ett lagerutrymme på gjutet golv där foder och strömaterial m.m. förvaras. Utanför byggnaden finns en väl tilltagen och godkänd gödselplatta.

Hela byggnaden har tak av plåt och väggar av rödmålad träfasad.

Lilla stallet

Mindre stallbyggnad med tre boxplatser, stora nog att använda som fölboxar. stallgång och ett mindre förvaringsutrymme vid ena kortsidan. Byggnaden är uppförd i trä med plåttak.

Garage

Garagebyggnad på gjuten platta med golvbrunn. Trästomme, träfasad och plåttak. Garaget är utrustat med dubbla portar och inrymmer plats för två bilar samt övrigt förvaringsutrymme.

Skog och mark

Åkermark

Åkermarken utgör totalt ca 15 ha av vilken nuvarande ägare själv brukar ca 7 ha som vall för gårdens behov av grovfoder till hästarna. Ägaren nyttjar ytterligare ca 2 ha som beteshagar. Övrig åkermark är upplåten på arrende via muntlig överenskommelse till 2021-12-31. Arrendeintäkten för detta uppgår till 16 000 kr + moms/år. Jordarten varierar från sandjord i ytterkanterna som övergår i lättare lera där emellan.

Skogsmark

Lommagården består även av ca ett ha skogsmark som fördelar sig i två holmar samt ett bestånd i den södra delen av fastigheten. Skogen är av blandskogskaraktär med tall och björk samt övrigt löv. Den större av skogsholmarna omfattar även en fornlämning.

Övrig mark

Den övriga arealen om ca 2 ha utgörs av gårdsplan, tomt, ridbana, framfartsväg samt annan mark som ej kan härledas till ett specifikt ägoslag.

Verksamheten

Lommagården är en populär hästgård med flera inackorderade hästar. Nuvarande ägare har ett koncept där varje boxplats i det stora stallet hyrs ut för 3 750 kr/månad och boxplatserna i det lilla stallet för 3 550 kr/månad. I avgiften ingår foder, mineraler, halm, nyttjande av ridhus, ridbana samt förvaring av tillbehör till respektive inackorderad häst. För tillfället är 9 av 12 boxplatser uthyrda. Övriga platser nyttjar ägaren själv.

Rättsförhållande

Fastighet

Lidköping Hasslösa 9:7

Areal

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Åkermark 1 423 000 kr
Skogsmark 86 000 kr
Tomtmark 145 000 kr
Bostadsbyggnader 566 000 kr
Ekonomibyggnader 2 283 000 kr
Summa: 4 503 000 kr

Inteckningar

Penninginteckningar motsvarande 4 762 500 SEK följer fastigheten vid försäljningen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver Förvärvstillstånd. Köparen ansvarar för kostnaden för ansökningsavgiften.
För mer information se prospektet

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospektet

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

John Enander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
0500-41 09 10
070-891 27 91

Jag är intresserad av fastigheten Lommagården och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning