Möklinta Näs

Gård i Möklinta med boende, skog och möjlighet till hästverksamhet eller annan småskalig djurhållning.
Areal: 66 ha
Kommun: Sala
Objektstyp: Gård
Prisidé: 5 000 000 SEK
Nu ges möjligheten att förvärva en gård i Möklinta med boende, skog och möjlighet till hästverksamhet eller annan småskalig djurhållning. Gården består av tre fastigheter om totalt ca 66 ha fördelat på 46 ha skog och 12 ha åker- och betesmark. Boka en visning hos någon av mäklarna eller kontakta oss så berättar vi mer om fastigheten!
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Västerås
Klockartorpsgatan 14
723 44   Västerås
Anton Stolpe Nordin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
073-693 51 18

Bilder (32)

Foto: Kim Lill och Fredrik Luhr

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Bostadshuset är beläget på en höjd på gårdscentrum med utsikt över gården och Storsjön. Huset har en stomme av timmer klädd med stående panel. Grunden är från början en torpargrund där man under 2008 har gjutit platta under hela huset. Taket är av betongtegel från 2008. Vattnet är enskilt från borrad brunn där vattenprov tagits som är godkänt med anmärkning. Avloppet är enskilt med en tvåkammarbrunn. Inventering av avlopp har ej gjorts av kommunen än i denna del av kommunen och inga förelägganden finns. Uppvärmningen sker genom bergvärme med vattenburet system med golvvärme i bottenvåningen och radiatorer på övre botten. I byggnaden sitter tvåglas isolerfönster på nedervåningen samt i sovrum på övre botten resterande fönster är tvåglasfönster. Tillbyggnaden med groventré är gjord 2008. Vitvaror i köket är från 2008 och diskmaskin bytt 2016. Tvättmaskin och torktumlare i groventrén är från 2018. Bostaden har en taxerad boarea som uppgår till 140 kvm och en tillbyggnadsyta på 30 kvm.

Planlösning entréplan:
Hall med golv av klinkers, rymligt kök med matplats och bardel, skåp av mörkbetsad ek, bänkskivor av ek. Köket har klinkers på golvet och kalkade väggar, modernt kök med side-by-side kyl/frys med vatten och ismaskin. I köket finns den äldre spiskåpan bevarad. Från köket utgång till trädäck med utedusch. Från hallen når man vardagsrum med golv av ekparkett och fasadsten på en av väggarna. Rymlig tvättstuga med klinkers på golv, här finns bergvärmepumpen IWT Greenline HT plus C9. Diskbänk, tvättmaskin och torktumlare, WC med dusch samt groventré.

Planlösning övervåning:
Från trappen kommer man upp till hallen med klickgolv och utgång till mindre balkong, WC med fristående badkar med plastmatta på golv, sovrum med trägolv och väggfast garderob, stor garderob, mindre hemmakontor samt sal med furugolv. Salen har tidigare varit uppdelad i två separata rum.

En överlåtelsebesiktning av bostadshuset är gjord av säljaren.

På baksidan finns en stor tomt medflertalet fruktträd som äpple, päron och plommon samt en uteplats med trätrall i västerläge och utedusch. Mellan bostadshuset och timmerhuset finns en matkällare med stenvalv. Överbyggnaden är i behov av renovering och fukt finns i matkällaren.

Gästhuset

Timmerbyggnad i 1½-plan uppförd på torpargrund under tak av tegel. Byggnaden värms med luftvärmepump av märket LG. Lösa innanfönster, takhöjden på entréplan är knappt 2 meter. Gästhuset mäter 6 x 8 meter på grund och har en taxerad boyta som uppgår till 60 kvm.

Planlösning entréplan: Hall i anslutning till kök med spis och äldre emaljerad fungerande vedspis, ett rum med klickgolv.

Planlösning övervåning:
Mindre hall, badrum med omfattande renoveringsbehov, rum med gamla golvplank av furu.

Härbre

Bakom bostadshuset finns en gäststuga med stomme av liggande timmer och tak av tegel. Byggnadsytan på mark mäter ca 5,6 x 5,1 m. På nedre botten finns ett rum med trägolv och en öppen spis. På övervåningen finns ett inrett loft. Byggnaden är väldigt charmig och lämpar sig som gäststuga.

Sjöstugan

Sjöstugan är belägen norr om gårdscentrum intill sjön Storsjön med vacker utsikt. Huset mäter ca 4,9 x 9,8 m i byggnadsyta. Byggnaden står på en plintgrund med en stomme av trä. Taket är klätt med tjärpapp. I byggnaden finns två rum och kök. Byggnaden är behov av renovering.

Ekonomibyggnader

Stallet

Stallet som ligger i den äldre ladugården på gården är anpassad för hästar eller annan mindre djurhållning. Byggnadsytan på mark uppgår till ca 10,6 x 27,7 m. Byggnaden har golv av gjuten betong och stomme av trä samt tak av plåt. I byggnaden finns en stalldel med sex stycken boxar. Bredvid stallet finns en spolspilta och sadelkammare samt ett rum med hydrofor, vattenpump och varmvattenberedare. Varm/kall vatten finns i byggnaden. Resterande del är två stora lösdriftboxar med öppning mot baksidan ut i hagarna. Över hela byggnaden finns en stor skulle för förvaring av halm och foder. Där finns även en kalluftstork för hö och halm. Skullbron är dåligt skick och behöver bytas ut.

Lilla stallet

Byggnaden har en byggnadsyta på ca 6 x 9,6 m och ca 3 m i takhöjd. Byggnaden har en gjuten platta och stomme av trä samt tak av plåt. I byggnaden finns 4 hästboxar. Ihop med byggnaden finns en carport med tak och väggar av plåt. Carporten mäter ca 6 x 8 m och marken är grusad.

Sågverket

Där det gamla sågverket har legat finns en idag en förrådsbyggnad. Byggnaden har stomme av trä stående på betongplintar och tak av plåt. Byggnaden är i vinkel med carport för maskinförvaring och med förvarings del i två våningar i hörnet där el är indraget.

Timmerhuset

I anslutning till bostadshuset finns en nyare timmerstomme som står på en plintgrund under tak av plåt. Stommen mäter 5,4 x 12,5 meter på grund och man har påbörjat att inreda denna för boende eller annan verksamhet.

Garagelänga

Bakom bostadshuset finns en garagelänga med ett mindre bilgarage med papptak, förrådsutrymme med gjutet golv och trägolv samt en vind med förvaringsutrymme, garage/verkstad med gjutet betonggolv, på baksidan finns ett utedass. Resterande del är ett öppet lider och vinkelbyggt med det finns en carport. Byggnaden har en stomme av trä och tak av tegel och plåt.

Sädesmagasin

Ovanför stallet finns ett äldre sädesmagasin i två våningar. Byggnaden mäter ca 5,4 x 6,5 m. Byggnaden har stomme av trä och tak av tegel. Taket är i dåligt skick.

Övriga byggnader

Mellan lilla stallet och sågverket finns ett mindre traktorgarage i dåligt skick.

I hagarna på fastigheten finns flera mindre vindskydd för hästar. Nedanför Sjöstugan finns flytbryggor i sjön som har använts vid vattenträning för hästar.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Med egna betesmarker och åker ges möjlighet att bedriva egen djurhållning och kunna odla delar av det egna fodret. Betesmarken på fastigheten är beläget runt gårdscentrum och åkermarken ligger i anslutning till gårdscentrum samt några gärden på det västra skiftet av fastigheterna. Enligt samansökan 2019 uppgår arealen åkermark till 10,97 ha och betesmarken till 1,45 ha. Stödrätter finns för hela den arealen.

Skogsmark

För skogen finns en upprättad skogsbruksplan från juli 2019. Arealen produktiv skogsmark uppgår till totalt 46,3 ha och virkesförrådet bedöms till 5 789 m3sk. Detta ger ett medeltal på 125 m3sk per ha. Medelboniteten bedöms till 6,2 m3sk per ha och år. Trädslagsfördelningen är tall 27 %, gran 53 %, löv 7 % och björk 13 %. Åldersfördelningen är relativt jämn med en tyngdpunkt i skog i åldern mellan 40 – 70 år. Andelen skog i huggningsklasserna G2 – S3 är 32 %. För mer information se bifogad skogsbruksplan.

Naturvärden

Avdelning 1 i skogsbruksplanen är ett upplåtet naturvårdsavtal på 50 år från och med 2009. Ersättningen för avtalet är redan erlagd.

Jakt

Småviltsjakten på fastigheten är enskild och älgjakten ingår i Näs/Klinta jaktlag som jagar tillsammans på ca 1 100 ha. Samtliga i jaktlaget delar på kostnader i samband med jakt och underhåll av skjutbana. Fastigheten ingår i Möklinta södra JVO. Jakträtten övergår till en köpare på tillträdesdagen.

Övrigt

På skogsvägen på det västra skiftet finns en rakbana för träning av hästar.

Rättsförhållande

Fastighet

Sala Möklinta-Näs 1:2

Ägare

Samuel Rehn dbo 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 63,1 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 46,3 ha
Skogsimpediment 0,0 ha
Väg och kraftledning 1,3 ha
Inägomark 13,3 ha
Övrigmark 5,5 ha
Summa: 66,4 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2018
Ekonomibyggnader 72 000 kr
Bostadsbyggnader 787 000 kr
Summa: 859 000 kr

Inteckningar

Inteckningar/lån Det finns 6 stycken pantbrev uttagna i Möklinta-Näs 1:2 och Möklinta-Näs 1:19 om totalt 3 347 000 kr. I Möklinta-Näs 1:30 finns det 5 stycken pantbrev om totalt 300 000 kr.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Anton Stolpe Nordin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
073-693 51 18

Fastighetsmäklare

Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning