Nya Sörby

Budgivning pågår!
Vackert och stilfullt i slättlandskap.
Areal: 3 ha
Kommun: Motala
Objektstyp: Gård
Prisidé: 6 900 000 SEK
Anbudsdag: 22/11 2021
Vacker och ståndsmässig mangårdsbyggnad med tillhörande trädgård, park, åkermark och ekonomibyggnad utbjudes till försäljning. Nya Sörby ligger naturskönt i Östergötlands slättlandskap mellan Motala och Skänninge och erbjuder utöver ett ståndsmässigt boende i toppskick även fina möjligheter till mindre djurhållning och egen trädgårdsodling. Gårdens totala areal på 3,5 ha, varav 1 ha prima åkermark, samt dess stora ekonomibyggnad öppnar upp möjligheter för vitt skilda verksamheter. Mangårdsbyggnaden har under de senaste 10 åren genomgått en mycket smakfull interiör renovering med stor omsorg för och bevarande av byggnadens klassiska 1800-talsattribut med stora salar, massiva trägolv, kakelugnar, stuckaturer och magnifik takhöjd. Motala ligger ca 8 km norr om gården och Linköping nås med bil på 35 min.

Nya Sörby är en gård med en fantastisk boendemiljö som måste upplevas på plats, Välkommen!
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Vadstena
Storgatan 34
592 30   Vadstena
Johan Westman Dickson
Ekonomagronom
Reg. fastighetsmäklare
070-520 88 91

Bilder (38)

Foto: Johan Westman Dickson och Petter Öhman, Stavlösa Gård AB

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Ståndsmässig byggnad uppförd 1889 som mangårdsbyggnad till gården Nya Sörby. Mangårdsbyggnaden är uppförd i 1 ½ plan med timrad stomme och reveterad fasad under sadeltak med frontespiser mot både norr och söder samt yttertak i lertegel. Byggnaden vilar främst på en kryp/torpargrund med naturstensfot och till mindre del av källare. Mangårdsbyggnaden har under de senaste 10 åren genomgått en mycket pietetsfull interiör renovering med stor omsorg och bevarande av byggnadens klassiska 1800-talsattribut med stora salar, massiva trägolv, kakelugnar, stuckaturer m.m., Takhöjden är magnifik med sina ca 3,2 m på nedre plan och ca 2,9 m på övre plan. Enligt tidigare taxeringsuppgifter uppgår boytan till 300 m2 och biytan till 100 m2, enligt försäkringsbrevet uppgår bostadens boyta till 390 m2. Med andra ord finns här gott om utrymme för den stora familjen eller varför inte för ett boende kombinerat med verksamhet. Byggnaden har fönster av kopplad 2-glastyp och uppvärmning sker via vattenburet system från modern jordvärmepump. Vatten tas från gemensam källa med stamfastigheten, se punkten ”Gemensamhetsanläggningar, samfälligheter m.m.” och avlopp sker till 3-kammarbrunn med infiltration. Fiberbredband finns draget längs med den allmänna vägen men är ej indraget på tomten.

Mangårdsbyggnaden rymmer totalt 10 rum, hallar, kök och gott om stora förrådsutrymmen. Genom huvudentrén nås stor hall med gjutjärnskamin, rakt fram ligger den stora salen med kakelugn och vackert ljusinsläpp från tre stora fönster. I salen finns en lönndörr till ett dolt förrådsutrymme.
I den västra delen av byggnaden ligger ytterligare två salar med kakelugnar, här finns även ett kaklat badrum med wc, dusch och tvätt. Till vänster om huvudentrén ligger två rum i fil varav ett har en kakelugn. Vidare rymmer denna del av byggnaden ett större modernt lantligt kök från 2015 med en vacker gammal murad spiskåpa i vilken man numera har modern spis, ugn och braskamin. Vid köket finns även ett rejält skafferi och en trapp upp till det som troligtvis förr var pigkammare på övre plan. I köket finns också en utgång till ett större trädäck med söderläge. På den östra gaveln finns en groventré och två pannrum.

Via trapp i den större entréhallen nås en möblerbar hall på övre plan. Här finns fyra stora rum med massiva trägolv och kakelugnar samt förrådsutrymmen i stora snedgarderober och ett större rum som ej är inrett. Vidare finns ett stort härligt badrum från 2013 med dubbla badkar, kaklad dusch, wc och tvätt. I badrummet finns även en vacker kakelugn.

Mangårdsbyggnaden omgärdas av stor lummig trädgård och park. I trädgården finns gott om gamla fina äppel- och körsbärsträd.

Energideklaration

Det finns en energideklaration för försäljningsobjektets bostad, det finns även en upprättad överlåtelsebesiktning över bostaden.

Driftskostnader

Uppvärmning 21 653 kr
Hushållsel 21 240 kr
Renhållning 6 480 kr (inkl. slamtömning)
Vatten och avlopp 2 190 kr (el till vattenpump m.m.)
Gårdsförsäkring 12 000 kr
Sotning 1 200 kr
Summa 64 763 kr

Ägarna har inte själva bebott bostaden på Nya Sörby. Ovan angivna driftskostnader är uppskattade och enbart delvis baserat på tidigare hyresgästs förbrukning och användning. Kostnaderna kan variera stort beroende på användning och antal personer i hushållet.

Ekonomibyggnader

Ladugård och loge m.m.

På gården finns en större ekonomibyggnad uppförd i början av 1900-talet. Byggnaden är uppförd med en murad f.d. djurdel och en logdel i trä under sadeltak med yttertak i eternit. Över ladugården finns en skulle dit en körbro går genom logdelen från den södra gaveln. I mitten av 1900-talet huserade här 8 hästar, 20 mjölkkor och 30 ungdjur. Numera håller byggnaden en enkel standard och den har inte nyttjats i jordbruksdriften på många år. Här finns dock gott om uppställningsytor och med förhållandevis små medel kan ladugården anpassas för hästar, får eller annan djurhållning i mindre skala. Vidare finns på gården ett mycket enkelt garage, ett timrat trädgårdshus och ett utedass. Dessa byggnader håller ett sämre skick.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Till gården hör ca 1 ha prima åkermark samlat i ett skifte. Marken har tidigare ingått i gårdens jordbruksdrift med en klassisk slättväxtföljd. Här finns alla möjligheter till odling i mindre skala eller varför inte nyttja marken som betesmark. Marken överlåts jordbearbetad men utan höstsådd. Då gårdens areal är för liten för att utgöra en egen enhet för gårdsstöd följer inga stödrätter i fastighetsöverlåtelsen. Om så önskas kan stora delar av marken i anslutning till ladugården och parkmark i anslutning till trädgården också nyttjas som betesmark. Inga delar av gården är stängslade idag.

Övrigt

I fastighetens nordöstra hörn, vid ladugårdens norra gavel, finns en mindre damm som historiskt troligen nyttjats som branddamm.

Rättsförhållande

Fastighet

Motala Varvs-Mörby 2:1, del av

Ägare

Carl Johan Danckwardt-Lillieström 1/2
Malin Danckwardt-Lillieström 1/2

Areal

Försäljningsobjektet avser del av fastighet som ligger under avstyckning. Den blivande avstyckningen kommer enligt egen uppmätning omfatta ca 3,5 ha. Säljaren har hos det kommunala lantmäteriet i Motala kommun ansökt om avstyckning av rubricerad del av fastigheten Motala Varvs-Mörby 2:1 under sommaren 2021. Lantmäteriet bedömer att avstyckningen kommer vinna laga kraft under april månad 2022. Lantmäterikostnader för avstyckningen står säljaren för.

Taxeringsvärde

Försäljningsobjektet har inget åsatt taxeringsvärde då försäljningen avser del av fastighet. Objektet kommer få typkod 120 (bebyggd lantbruksenhet).

Inteckningar

Penninginteckningar saknas. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Johan Westman Dickson
Ekonomagronom
Reg. fastighetsmäklare
0143-125 66
070-520 88 91

Fastighetsmäklare

Mats Nilsson
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
013-24 20 06
072-531 70 88

Jag är intresserad av fastigheten Nya Sörby och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning