Nydal

Nydal
Areal: 11 ha
Kommun: Hjo
Objektstyp: Lantbruk
Prisidé: 4 100 000 SEK
Gård med trevligt läge nära Mullsjön.

Nydal är en trevlig mindre gård belägen väster om Hjo med närhet till Mullsjön. Gårdscentrum med bostadshus, torp och flertalet ekonomibyggnader som omgärdas av de egna markerna som uppgår till 11 ha varav 4 ha skog och 6 ha åkermark.

Kontakta Areal

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Nydal

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder

Visa alla 30 bilder
Visa alla 30 bilder

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

Nydals bostad är ursprungligen uppfört 1918 och byggd i 1,5 plan. Renoveringar har därefter skett genom åren. Byggnaden är uppförd med trästomme ståendes på stensatt grund och beklädd med stående träpanel. På taket ligger lertegel och fönstren är kopplade tvåglasfönster.
Boarean uppgår till 143 kvm enligt taxeringsinformationen och planlösningen är trevlig med fördelning enligt följande. Nedre våning nås via huvudentrén med ingång till hall med uppgång till övre plan. Till vänster ligger ett vardagsrum i två delar med en kakelugn som är godkänd att elda i och
en öppen spis som ej eldats i på senare tid. Till höger om hallen ligger en matsal med luftvärmepump och kakelugn (ej eldad i på senare tid). Från matsalen når man köket som har äldre snickerier, spis, spisfläkt, kyl/frys samt värmande vedspis. Innanför köket finns en köksentré samt ett badrum renoverat 2004 med wc, tvättställ och duschplats.
Övre plan har möblerbar hall med en öppen spis (ej eldad i på senare tid) och med utgång till balkong. Här finns även tre sovrum av varierande storlek samt en äldre toalett med wc och tvättställ.

Uppvärmningen av bostaden sker via vedspis, kakelugn, luftvärmepump från 2016 samt elradiatorer (en del elradiatorer har ej använts på senare år). Vatten tas ur en djupborrad brunn om ca 90 meter från 1970-talet där ett vattenprov från 2017 visar på tjänligt vatten med anmärkning. Avloppet är äldre, anlagt på 1970- talet, och därmed ej godkänt utifrån dagens krav. Inga åläggande finns dock. Brandskyddskontroll är utförd med noterade brister för montering av glidskydd samt takstege.

Före detta brygghus

Före detta brygghus som byggts om till boende med äldre standard. Huset har torpargrund, trästomme och lertegeltak. Invändigt ryms hall, vardagsrum med öppen spis, och ett kök på nedre plan samt hall och två rum på övre plan. Byggnaden har ej nyttjats på längre tid och är i behov av upprustning. Funktion på inkommande vatten och avlopp är okänt.

Prästastugan

Stuga belägen på motsatt sida om framfartsvägen som gårdscentrum. Prästastugan som har en egen registerbeteckning, Svebråta 1:35, är av enklare utförande och har hyrts ut men blir tillgänglig för nya ägaren i samband med tillträdet. Invändigt finns enklare kök, allrum med öppen spis (ej eldad i på senare tid och skall besiktigas innan eldning), toalett med torr-wc samt ett uterum. Stugan är uppförd med trästomme ståendes på plintar. På taket ligger plåt och fönster är av typen 2- glasfönster.
Invid stugan ligger en friggebod med ett sovrum.

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Ladugård byggd i vinkel, uppförd i trä med plåt på taket. Invändigt finns förrådsutrymmen i både logdelen och djurdelen. Här finns även pumprummet där gårdens hydrofon finns placerad. På baksidan av ladugården finns vidbyggd del för ytterligare förvaringsutrymmen. Utvändig gödselplatta med underliggande urinbrunn.

Arbetsbod med betongväggar på gjuten platta, överbyggnad av trä och plåttak. På nedre plan finns arbetsbod samt en tvättstuga och bastu samt ett toalettutrymme med egen ingång på byggnadens
baksida. På övre plan ryms en liten hall och två rum.

Inom gårdscentrum finns även ett mysigt lusthus, växthus, jordkällare samt ett mindre förråd (f.d. utedass). Dessutom finns en förrådsbod och ett plåtförråd för virkeslagring.

Skog och mark

Åkermark

Nydal omfattar totalt ca 6,5 ha åkermark på lättare jordar, allt i ett brukningsskifte beläget i anslutning till gårdscentrum. Marken är för närvarande muntligt utarrenderad till och med 2022-12-31 med en årlig arrendeintäkt på 6 000 kr + moms.

Skogmark

Till Nydal hör 4,4 ha skogsmark med dominans av barrskog i föryngringsavverkningbar ålder. Virkesförrådet uppgår till hela 1495 m3sk enligt skogsbruksplan upprättad juli 2022. Detta ger ett mycket högt genomsnittligt virkesförråd om 340 m3sk/ha. Boniteten är hög, 10,1 m3sk och trädslagsfördelningen utgörs av 75 % gran, 18 % tall samt 7 % löv asp och björk.

Jakt

Jakten är fri för köparen efter 2022-12-31.

Rättsförhållande

Fastighet

HJO SVEBRÅTA 1:30, 1:35

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Åkermark 6,5 ha
Skogsmark 4,4 ha
Tomtmark 0,6 ha
Summa: 11,5 ha

Taxeringsvärde

För information se prospekt.

Inteckningar

Antal 2 st
Totalt belopp 33 000 kr

Karta

Mäklare

Areal | Skövde

Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Alla objekt från Skövde

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier