Österåsen

Lantligt i Österåsen
Areal: 18 ha
Kommun: Östersund
Objektstyp: Gård
Prisidé: 3 450 000 SEK
Smakfull gård med vacker utsikt, charmigt boende och egen skog och mark.

Smakfull gård i Österåsen med rustikt boende och egen skog och mark! Gården med dess 18,5 ha mark är trevligt belägen med utsikt över den egna inägomarken och de omgivande böljande skogslandskapet. Charmigt boende om 6 rok där den höga takhöjden, kakelugnen och trägolven skapar en god känsla och påminner om ursprunget. Stor härlig och välskött trädgård med bärbuskar, växter och fruktträd som inramning. Att lägga till detta är det pittoreska gårdshuset, uterummet och en väldisponerad ekonomibyggnad, allt omgivet av den egna åkermarken, så kan nog gården uppfylla mångas önskningar av ett liv på landet inom pendlingsavstånd till Östersund.

Fastigheten lämpar sig väl för den som söker lantligt boende med egen mark i lugn och vacker miljö. Även goda möjligheter för någon form av egen verksamhet inom den gröna näringen.

Thomas Persson

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Österåsen

Thomas Persson

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-290 60 58

Video

Bilder

Visa alla 34 bilder
Visa alla 34 bilder

Foto: Jens Larsson, jenslarsson.se

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Rustikt bostadshus uppfört i timmer i början på 1900-talet på grund av huggen natursten. Huset är totalrenoverat och håller hög standard med en fin kombination av det äldre och det mer moderna där renoveringarna har utförts med varsamhet och respekt för det ursprungliga. Inrett med 6 rok med stort klassiskt modernt lantkök med braskamin och inbjudande vardagsrum med fungerande kakelugn ger huset naturliga gemensamhetsytor. Högt i tak och genomgående trägolv tillför en god känsla av kvalitet. Plåttak och fönster av kopplade tvåglas. Bekväm och ekonomisk uppvärmning med vattenburet system från jordvärmepump. Uppkoppling via fiber. Huset håller enligt fastighetstaxeringen en boarea om 160 m².

Planlösning
​Entréplan med hall, stort välplanerat kök med braskamin, vardagsrum med kakelugn, sovrum/allrum, kontor, toalett, grovingång med dusch samt utgång med farstukvist.
Övre plan med möblerbar hall m utg till balkong, tre sovrum, garderober och badrum med bastu.

Uppvärmning
Uppvärmning från jordvärmepump till vattenburet system. Braskamin i kök och kakelugn i vardagsrum. Jordvärmepumpen sitter i pannrummet i ekonomi-byggnaden med kulvert till bostadshuset.

Vatten och avlopp
Eget vatten från borrad brunn
Eget avlopp till trekammarbrunn

Driftskostnader

Driftskostnader totalt ca 49 185 kr per år fördelade enligt nedanstående:

El inklusive uppvärmning 28 000 kr
Sophämtning 2 000 kr
Slamtömning 1 285 kr
Fiber 5 200 kr
Försäkring 9 300 kr
Vattenfilter m.m. 1 500 kr
Sotning 1 900 kr

Driftskostnaderna grundar sig på nuvarande ägares förutsättningar och brukande. De uppvisade drifts-kostnaderna skall således ej ses som någon utfästelse för framtida driftskostnader utan endast som mycket ungefärliga och ej någon garanti.

Energideklaration

Energideklaration finns.

Bryggstuga

Charmig och pittoresk klassisk bryggstuga med till största delen originalinredning. Uppförd i trä med liggande träpanel på gjuten torpargrund och plåttak. Enkelfönster och trägolv. Bakugn 2 rum plus vind. El indraget.

Charmig och pittoresk klassisk bryggstuga med till största delen originalinredning. Uppförd i trä med liggande träpanel på gjuten torpargrund och plåttak. Enkelfönster och trägolv. Bakugn 2 rum plus vind. El indraget.

Uterum

Trevligt inglasat uterum inrett med enklare utekök och trätrall runt. Perfekt som centralpunkt för samkväm fina ljusa sommarkvällar och tidig höst. Inrett med kökspentry, kylskåp, diskho och vattenutkastare. Trägolv inne och trall med soldäck utanför. Stenläggning med plats för grill m.m.

Trevligt inglasat uterum inrett med enklare utekök och trätrall runt. Perfekt som centralpunkt för samkväm fina ljusa sommarkvällar och tidig höst. Inrett med kökspentry, kylskåp, diskho och vattenutkastare. Trägolv inne och trall med soldäck utanför. Stenläggning med plats för grill m.m.

Jordkällare

Klassisk stensatt valvad jordkällare under del av huset. Överbyggd i trä.​​​

Ekonomibyggnader

Fd ladugård/garage/pannrum

Timrad fd ladugårdsbyggnad som totalrenoverats och byggts om till garage, pannrum och förrådsbyggnad. Byggnaden är uppför i timmer på grund av huggen granit. Plåttak samt kopplade tvåglasfönster Bra ordnat med garage/verkstad med stora utrymmen och högt i tak.

​Elmanövrerade port (Krokomsporten), golvvärme och plåtbeslagna väggar. Vidare inrett med mindre garagedel även den med elmanövrerade port, idag nyttjats som bilgarage, men bör även kunna inredas som stall för den som önskar. Pannrum i tillbyggnad (2008). Gjuten platta med golvvärme och inrett med värmepump och kulvert till huset. Fungerar även som pumprum för inkommande vatten. Torkskåp. Loge på hela övreplan.​​

Vedbod/förråd

Äldre timmerlada med plåttak. Byggnaden fungerar idag som förråd och vedbod och har vidbyggt enklare maskin garage. Byggnaden håller sämre skick och kräver renovering för dess bevarande.

Timmerlador

Till fastigheten hör ytterligare lador som sedvanligt är till denna typ av fastigheter i området. Dessa är uppförda i timmer med plåttak.

Skog och mark

Skogsmark

På fastigheten finns en ny skogsbruksplan upprättad i maj 2022 av Folke Lindblom, PF-planer. Enligt skogsbruksplanen utgörs fastigheten av 75 % produktiv skogsmark. Skogsmarken omfattar 13,9 ha och visar på stor andel gallringsskog, med god bonitet. Totalt virkesförråd om 926 m³sk varav 624 m³sk är G1 skog. Trädslagsblandning med i huvudsak tall (71 %), men även viss gran och löv.

Skogsvård

Enligt skogsbruksplanen finns inga lagstadgade skogsvårdsåtgärder. Det åligger köparen att överta ansvaret för samtliga åtgärder som finns på fastigheten per
kontraktsdagen.

Åkermark

Fastighetens åkermark brukas idag av lantbrukare enligt årlig muntlig överenskommelse tom 2022-12-31.

Nyckelbiotoper, forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns idag inga registrerade områden med höga naturvärden, nyckelbiotoper eller dylikt registrerade på fastigheten. (Källa SeSverige)

Jakt

Fastigheten ingår idag i mindre jaktlag.

Det åligger ny ägare till fastigheten att själv ansöka om ev medlemskap i befintligt jaktlag, angränsande jaktlag, alt registrera marken själv.

Köparen övertar till fastigheten all tillhörande jakträtt på tillträdesdagen, om inget annat avtalats per kontraktsdagen.

Rättsförhållande

Fastighet

Östersund Österåsen 10:9 samt 50% av 10:13

Ägare

Ola Lassemo 1/1

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 13,9 ha
Övrigmark 0,6 ha
Inägomark 3,3 ha
Summa: 17,8 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (bebyggd lantbruksenhet)/ Typkod 122, taxeringsvärde år 2020. OBS! Fastigheterna är samtaxerade med andra fastigheter. Nedanstående värde är en grov proportionering. Tomtmarksvärde 200 000 kr, Bostadsbyggnadsvärde 1 114 000 kr, Skogsmark 199 000 kr, Åkermark 43 800 kr, Summa 1 556 800 kr.

Inteckningar

Det finns idag 6 inteckningar om 1 800 000 kr som belastar fastigheten. Dessa är idag samintecknade, men kommer att överföras på denna fastigheten senast på tillträdesdagen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs ej för privatperson. Förvärv krävs alltid av juridisk person. Tillståndspliktigt förvärv söks hos Länsstyrelsen i Jämtlands län. Ansökningsavgift för juridisk person är 7 100 kr. Övriga upplysningar gällande förvärvstillstånd: Förvärvstillstånd ansökes av köparen i samband med upprättande av köpekontrakt mellan parterna (köpare och säljare). Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller ansökningshandlingar och medverkar till att ansökan lämnas in till Länsstyrelsen.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Östersund

Ringvägen 2
831 34   Östersund
Alla objekt från Östersund

Ansvarig mäklare

Thomas Persson
Thomas Persson
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-290 60 58

Fastighetsmäklare

Sofia Palmkvist
Sofia Palmkvist
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-290 60 16

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier