Pellesgården

Gård med jord och skog. Vackert boende vid Jätteklacken.
Areal: 29 ha
Kommun: Säter
Objektstyp: Gård
Prisidé: 5 250 000 SEK
Visning:
7/9 kl 11:00
Anmälan krävs! Välkommen!
Pellesgården erbjuder ett boende för generationer eller plats för många gäster. Vackert belägen nedanför Klacken i genuin bymiljö med möjlighet till djurhållning i mindre skala och rekreation i egen skog. Jakt i viltvårdsförening ca 15 000 ha. Fiske i Fiskevårdsförening. Ett liv på landet med dess fördelar samt nära till Säters centrum, med affärer, skolor mm. Goda och snabba förbindelser med Hedemora, Borlänge och Falun. Bra kommunikationer med Mälardalen och Stockholm.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Hedemora
Åsgatan 62
776 31   Hedemora
Kenneth Skovshoved
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-654 53 06

Bilder (33)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Stommen av timmer på torpargrund, del av huset (veranda, hall och vardagsrum) har gjuten betongplatta. Tak av tvåkupigt betongtegel, verandan har tak av falsad plåt. Byggnaden har kopplade tvåglasfönster. Byggnaden genomgick en omfattande renovering 2011, tilläggsisolerat både utvändigt och invändigt, samtidigt bekläddes huset med den rödmålade träpanelen, Då byttes även alla fönster förutom glasdörrana i köket och det lilla rummet.

Planlösning nedre botten. Ingång genom den inglasade verandan, med trägolv från Dala-Floda, till vänster ligger det stora bondköket med utgång till trädgården. Plastmatta, tapet och målad träpanel i taket, fullt utrusta kök med elspis, diskmaskin, köksfläkt och kyl o frys, innanför köket ligger tvättstugan med tvättmaskin, torktumlare och värmepumpen (jordvärme), golvet belagt med klinkers (golvvärme). Till höger i verandan kommer man till vardagsrummet med den öppna spisen, golvet belagt med Dala-Floda golv (golvvärme), ytskikt tapet och taket målad träpanel. Från vardagsrummet når man ett litet rustikt rum med kilgolv och äldre trätak spikat med järnspikar. Rummet har utgång mot trädgården.. Under trappen finns centralen för den vattenburna golvvärmen.

Planlösning övervåning: Man kommer upp i trappen till den nyrenoverade hallen med burspråk mot infarten. Badrummet och de båda sovrummen renoverades samtidigt, Badrummet med dusch och wc har golvet belagt med klinkers (elektrisk golvvärme) väggbeklädnaden med kakel och träpanel, träpanel i taket. Två stora sovrum med snedtak varav ett med målad träpanel i taket.
Byggnadsmått: 14,0 x 6,0 meter samt veranda 6,1 x 2,2 meter.
Hela fastigheten har vatten via egen djupborrad brunn (110 m), samt enskilt avlopp: tvåkammarbrunn med rensbrunn, infiltrationsbädd.

Tants stuga

Stomme av timmer på en torpargrund av sten, tak av trekupigt lertegel, kopplade tvåglasfönster. Byggnaden är välisolerat för året-runt boende samt uppvärmd med direkt el-värme.

Planlösning nedre botten: Entré genom isolerad farstu uppförd i lösvirke, hall med furugolv och trapp till övervåning. Vardagsrum med kakelugn, kök med skåpsinredning från ca 1990-tal, kyl/frys, diskmaskin och spis från Eelectrolux. Övre botten: Möblerbar mindre hall; badrum renoverat 2018 med klinkers på golv och kakel/målade väggar, kommod med handfat och förvaring, duschkabin; stort sovrum under snedtak med inbyggda garderober. Byggnadsmått 9,4 x 5,8 meter samt farstukvist 2,3 x 2,0 meter.

Gäststugan

Tidigare ekonomibyggnad med stomme av liggande timmer. Byggnaden står på en plintgrund och har ett tak av tvåkupigt lertegel. Byggnaden har kopplade tvåglasfönster, den är välisolerat för året-runt boende samt uppvärmd med direkt el-värme.
Planlösning nedre botten: Kök med pentry och diskbänk, väggfasta köksskåp i furu, spis och kylskåp. Sovrum med garderober, WC med handfat och dusch, plastmatta på golv och våtrumstapet på väggar.
Övre botten: Ett stort rum under snedtak med plats för sängar och soffa. Byggnaden har genomgående äldre fina plankgolv. Byggnadsmått 8,0 x 4,1 meter.

Tvättstugan

Äldre byggnad uppförd i timmer på gråstensgrund, under ett tak av tvåkupigt lertegel, kopplade tvåglasfönster. Tvättstugedelen är välisolerad för året runt bruk. Under huset finns en valvad jordkällare.
Planlösning: Tvättstuga med diskbänk och förvaring och garderober, tvättmaskin från Cylinda, torktumlare från Samsung. WC med plastmatta på golv, handfat. Resterande del av byggnaden har egen ingång och nyttjas som förråd, ursprungligen tänkt att inredas som bastu. Byggnadsmått 6,2 x 5,0 meter.

Energideklaration

Ingen energideklaration har eller kommer att upprättas av säljaren.

Driftskostnader

El hela fastigheten: 27.241 kwh ( 38 706 kr). Ingår uthyrd stuga mm.
Renhållning: 3 761 kr
Försäkring:10 260 kr
Sotning: 523 kr
Vägavgifter: 2 972 kr

Ekonomibyggnader

Loge

Loge uppförd med stolpresning på plintgrund under ett tak av tvåkupigt lertegel. Byggnaden har trägolv och mäter 25,0 x 11,5 meter på grund. Invändig takhöjd under nock är 6,40 meter. Byggnaden har rejäla portar och fungerar som förråd.

Stall/förråd

Byggnaden är uppförd i lösvirke och stalldelen i timmer. Stalet har gjjuten betongplatta, resten av byggnaden står på en plintgrund. Tak av eternit.
Byggnaden inrymmer ett äldre stall med två boxplatser samt förrådsutrymmen. Byggnadsmåtten är 15,0 x 8,0 meter.

Redskapsskjul

Förrådsbyggnad uppförd i timmer på en plintgrund av sten, tak av tvåkupigt lertegel. Byggnadsmåtten är 8,5 x 4,1 meter.

Vedbod

Vedbod uppförd i liggande timmer på en plintgrund av sten. Stommen har en del rötskador i bottensyllen. Tak av tvåkupigt lertegel. Byggnadsmåtten är 7,2 x 4,9 meter.

Dass/förråd

Uppfört i lösvirke på en plintgrund av sten, tak av tvåkupigt lertegel. Omfattande renoveringsbehov på tak och grundläggning. Byggnadsmåtten är 4,2 x 2,5 meter.

Gamla ladugården

Stomme av liggande timmer som står på en plintgrund av sten, tak av tvåkupigt lertegel. Bottensyllen i dåligt skick. Byggnaden nyttjas som förråd och har ett stampat jordgolv. Byggnadsmåtten är 7,2 x 5,5 meter.

Pumphus

Mindre pumphus uppfört i lösvirke under tak av tegel, isolerad. Byggnaden inrymmer hydrofor (2018) samt vattenpump (2017), element med värmevakt.

Skog och mark

Åker- och betesmark

6,5 ha åkermark fördelat på två skiften. 0,8 ha betes/åkermark i direkt anslutning till gårdscentrat. Åkermarken utarrenderad 30/4-2023. Inga bidragsrätter följer åkermarken. Finns möjlighet till överenskommelse med arrendator om att nyttja marken intill gårdcentrat.

Skogsmark

Skogsbruksplanen som upprättats av Mellanskog 2016 är framräknad till och med år 2018. Den anger att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 20,4 ha. Det totala virkesförrådet uppgår enligt planen till 2 645 m³sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd på 130 m³sk/ha. Skogen har en relativt jämn åldersklassfördelning. Medelboniteten uppgår till 6,2 m³sk/ha och den löpande tillväxten uppgår till 135 m³sk/år under planperioden. För ytterligare information se skogsbruksplanen.

Nyckelbiotoper

Inga nyckelbiotoper enligt Se Sverige.se

Jakt

Fastigheten ingår Säters Viltvårdsförenings jaktmarker. Jakt på ca 15 000 ha. Kontaktperson och ordförande Torbjörn Orr: Telnr: 076-128 68 30

Fiske

Fastigheten ingår i Säters Fiskevårdsförening. Information finns på fiskaisater.se

Rättsförhållande

Fastighet

Säter Pungmakarbo 5:6

Ägare

Magnus Pelles 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 27,4 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 20,4 ha
Myr/kärr/mosse 0,3 ha
Inägomark 7,4 ha
Väg och kraftledning 0,3 ha
Övrigmark 0,6 ha
Summa: 29,0 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Skogsmark 709 000 kr
Åkermark 351 000 kr
Tomtmark 122 000 kr
Bostadsbyggnader 834 000 kr
Ekonomibyggnader 120 000 kr
Summa: 2 136 000 kr

Inteckningar

Fyra penninginteckningar om totalt 1 197 000 kr finns uttagna i fastigheten. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras för fysisk person och juridisk person (exempelvis aktiebolag) då fastigheten ligger inom socken i omarronderingsområde enligt jordförvärvslagen.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Kenneth Skovshoved
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-654 53 06

Fastighetsmäklare

Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
08-678 40 41
070-650 40 83

Senast inkomna fastigheter till försäljning