Budgivning pågår!

Risnäs

Många möjligheter
Areal: 26 ha
Kommun: Härnösand
Objektstyp: Gård
Prisidé: 3 950 000 SEK
Gård med enskilt och ostört läge om 26 ha med mark mot Gussjön. Byggnader i mycket bra skick som bostadshus uppfört 1992 samt nybyggd verkstad och maskinhall om 440 kvm. Här finns goda möjligheter för den som vill bedriva näringsverksamhet eller har en hobby med behov av stora lokaler.

Budgivning

Budgivare 4 4 100 000 SEK 2023-09-12   kl. 17:41

I Risnäs, 20 km väster om Härnösand ligger denna trevliga gård med enskilt ostört läge och mark mot Gussjön samt byggnader i mycket bra skick. Nära till skola och mataffär ca 5 km samt pendlingsavstånd till Härnösand och Sundsvall. Gårdscentrum med modernt bostadshus uppfört 1992 i två plan, nybyggt garage om 440 kvm, 220 kvm som är isolerad samt maskinhallsdel om 220 kvm, loge och stor tomt med begränsad insyn. Fastigheten är i ett skifte om 26 ha och består av 19 ha skogsmark och 5,5 ha betes/åkermark i anslutning till gården vilket gör gården lämplig för mindre djurhållning som hästar eller får. Ägaren har påbörjat en nybyggnation för djur med att gjuta en platta på 150 kvm. Det finns många härliga platser på gården som bland annat klipphällar vid Gussjön. Möjlighet finns även till två fritidstomter i närhet till Gussjön.

Kontakta Areal

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare

Risnäs

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare
070-664 02 85

Video

Bilder

Visa alla 77 bilder
Visa alla 77 bilder

Foto: Anna-Clara Eriksson, fotograf ACE

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshus

Välplanerat bostadshus, Novahus uppfört i två plan på gjuten platta 1992/1993. Stående träpanel, stomme av trä samt tegeltak. Huset värms upp med Essvex 55 värme och återvinningssystem, elpanna kopplad till golvvärme på bottenvåningen samt radiatorer på övervåningen. Luftvärmepump är installerad 2017 och är placerad i hallen på bottenvåningen. Enskilt avlopp med två st brunnar. Vatten tas från kallkälla som finns på fastigheten och används även av flera grannar. Boarea 126 kvm, biarea 12 kvm enligt taxeringsuppgifter. Inglasat uterum är påbyggt om ca 17 kvm. Fiber finns indraget i bostadshuset.

Entréplan
Rymlig hall med förvaringsmöjligheter under trappen, klinkergolv och tapetserade väggar, till övervåningen går en trapp från hallen. Till vänster finns vardagsrummet. Rakt fram i hallen finns toalett med kakel och klinker och dusch. Bredvid toaletten finns tvättstugan som också är beklädd med kakel, utgång finns till trädgården från tvättstugan. Till höger från hallen finns ett stort kök med vitmålade snickerier, rymlig matplats samt utgång till ett härligt inglasat uterum.

Övreplan
Första rummet på övreplan är en möblerbar hall med utgång till en balkong. Tre sovrum finns på övervåningen varav ena rummet är större och med en praktiskt rymligt förrådsutrymme. På övervåningen finns också en kaklad toalett med dusch.

Boendekostnader
Uppskattade kostnader av säljaren är elförbrukning för hushållsel och uppvärmning 18 000 kwh, 28 500 kr/år, vatten och avlopp 1 116 kr/år, renhållning 4 668 kr/år, försäkring 11 520 kr/år, fiber 2 388 kr/år och fastighetsskatt 6 802 kr/år. Totalt ca 55 000 kr/år.

Huvudsäkringen är det 16 ampere.

Lekstuga/gäststuga

Lekstuga uppförd i stomme av trä samt med plåttak. Utgörs av ett rum. Kan även användas som mindre gäststuga. Byggnadsarea ca 8 kvm. El är indraget i byggnaden.

Tomt

Till gården finns en stor tomt med begränsad insyn från väg och grannar. Här finns gott om plats för barnen att leka både på gräsmattor eller i skogsdungar intill gården. Välordnat med gatulyse från allmänna vägen in till gården, grillplats m.m. Vid garaget finns även växthus samt plats för odling.

Ekonomibyggnader

Verkstad/maskinhall

Nybyggd verkstad och maskinhall uppförd i byggsats från Lövångersbygg. Uppförd i stomme av trä med hammarband och stomreglar i dimensionen 45×195, träpanel på väggar och plåttak TRP 20. Byggnaden utgörs av två delar. En isolerad del med gjuten platta om ca 220 kvm med takhöjd om ca 4,7 m. Garagedelen utgörs av ett stort öppet utrymme med tre st garage portar, vilket gör det möjligt att själv indela utrymmet som passar bäst utifrån den verksamhet som man skall bedriva i lokalerna. Två av portarna är på långsidan och en mindre port på gaveln. Maskinhallsdelen är oisolerad med gjuten kantbalk och grusgolv om ca 220 kvm om takhöjd om ca 4,7 m. En stor port i varsin gavel gör det mycket praktiskt med möjlighet att köra rakt igenom byggnaden. Det finns även en mindre port på ena långsidan.

Billyften som står i garagedelen ingår inte i försäljningen. Kan eventuellt köpas separat.

Loge

Loge uppförd i två plan med stomme av trå och plåttak. Utgörs av ett stort förrådsutrymme på bottenplan. Del av övervåningen består av loge med trägolv. Byggnadsarea ca 149 kvm. Byggnaden är påbyggd med utrymme med snedtak ca 70 kvm.

Betongplatta

Ny gjuten betongplatta där ägaren tänkte uppföra fårhus, kan även vara lämpligt för stall eller garage. Area ca 150 kvm.

Övrig

Växthus

Växthus finns på gården om ca 24 kvm.

Skog och mark

Skogsbruksplan

På fastigheterna finns en skogsbruksplan upprättad i september 2018 av Bengt-Olov Westman, telefon 070-289 55 50. Uppdatering av skogsbruksplanen har skett i juli 2023 av Bengt-Olov Westman genom fältbesök på del av fastigheten. Volymen är uppräknad med 5 års tillväxt.

Av skogsbruksplanen framgår det att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 19 hektar med totalt virkesförråd om ca 2 370 m³sk, vilket ger ett medeltal om 125 m³sk per hektar. Tillväxten beräknas för närvarande vara ca 109 m³sk per år och boniteten ligger på 4,4 m³sk/ha. Det dominerande trädslaget är löv som upptar 51% av virkesförrådet, gran 47% och tall 2%. Största andelen är gallringsskog om 48% (9,1 ha) med ett virkesförråd om ca 1 720 m³sk. Övrig skog består av röjningsskog om 40% (7,7 ha) samt skogs om uppnått slutavverkningsbar ålder, S1 och S2 om 12% (2,2 ha) med ett virkesförråd om ca 430 m³sk. Andelen yngre skog än 20 år är 18% (3,5 ha).

Skogsvårdsåtgärder

Köparen är medveten om att fastigheterna är i behov av skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.
Enligt skogsbruksplanen finns skogsvårdsåtgärder så som röjning om 6,8 ha under planperioden.

Naturvärden

Det finns inga kända naturvärdet på fastigheten. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- eller kulturlämningar

Det finns inga kända forn- eller kulturlämningar på fastigheten. Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige samt Fornsök.

Inägomark

Betes/åkermarken (inägomarken) är enligt skogsbruksplanen på 5,5 ha. Säljaren har årligen putsat ner marken.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt hör till fastigheten. Fastigheten ingår i Viksjö Älgskötselområde. För närvarande bedrivs älgjakten genom Risnäs jaktlag om ca 500 ha. I dagsläget är det ca 6 jägare i jaktlaget Tilldelningen är två vuxna och två kalvar. Beslut från jaktlaget måste alltid tas för att ny ägare av fastigheten skall få vara med i jaktlaget. Jaktledare i jaktlaget K-G Stolpe 070 320 64 19.

Småvilt jagas på egen fastighet eller enligt överenskommelse över större område.

Jaktlaget har arrendekontrakt om 5 år på fastigheten från 2019-04-23 .

Vägar

Det går två vägar över fastigheten som även brukas av grannar. För närvarande inga årliga avgifter för vägarna.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten. Frågelistan går att beställa via fastighetsmäklaren på 070-664 02 85 eller [email protected].​

Information om kommunen

Se kommunens hemsida https://www.harnosand.se.

Stigsjö

I Stigsjös dalgång bor det ca 1 100 personer permanent. Under sommarens månader när fritidsfolket är i sommarstugorna och utflyttade kommer hem ökar befolkningen betydligt. Jord och skogsbruk har av tradition bedrivits i socken. Närheten till tätorterna Härnösand, Sundsvall, Timrå & Kramfors gör att arbetspendling från Stigsjö är möjlig. Brunne är som ett centrum i Stigsjö där skola, förskola, mataffär, bensinpump och äldreboende finns. Det finns många sjöar i området och flera har badplatser.

Byggnadsplan

Det finns en byggnadsplan sedan 1968 på fastigheten med byggrätt för två fritidshus trevligt belägen med närhet till Gussjön. Tomterna är inte avstyckade.

Rättsförhållande

Fastighet

Härnösand Risnäs 1:37

Ägare

Alida Melman 1/2
Cornelis van der Lingen 1/2

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 25,4 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 19,0 ha
Berg/hällmark 1,0 ha
Inägomark 5,5 ha
Väg och kraftledning 0,3 ha
Övrigmark 0,6 ha
Summa: 26,4 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 96 000 kr
Skogsmark 883 000 kr
Tomtmark 141 000 kr
Bostadsbyggnader 766 000 kr
Ekonomibyggnader 30 000 kr
Summa: 1 916 000 kr

Inteckningar

Antal 1 st
Totalt belopp 111 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridisk person.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Härnösand

Järnvägsgatan 2
871 45   Härnösand
Alla objekt från Härnösand

Ansvarig mäklare

Patrik Ulander
Patrik Ulander
Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare
070-664 02 85

Skogsmästare

Peter Zetterström
Peter Zetterström
Skogsmästare
Auktoriserad Lantbruksvärderare
070-664 02 90

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Risnäs & vill bli kontaktad

Mäklaren för Risnäs kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier