Ryds-Hulu

Fantastiskt sjöläge vid Östra Lägern. Två bostadshus, båthus, bastu med flera byggnader. Allt i toppskick.
Areal: 214 ha
Kommun: Ydre
Objektstyp: Gård
Prisidé: 22 000 000 SEK
Anbudsdag: 6/9 2021
Visning:
22/8 2021
Anmälan och tidsbokning sker till undertecknad fastighetsmäklare.
29/8 2021
Anmälan och tidsbokning sker till undertecknad fastighetsmäklare.
I den natursköna Ydrebygden ligger Ryds-Hulu 1:1. En skogsgård med ostört läge och tillhörande enskilt vatten, öar och fiske i sjön Östra Lägern. Här erbjuds två fiberanslutna bostadshus i toppskick, stilfullt renoverade i gammal stil. Dessutom egen badstrand med båthus och vedeldad bastu. Arealen utgörs av 98 ha mark och 116 ha vatten. På fastigheten kan ni bo permanent, eller enbart del av året. Kanske jobbar ni på distans. Oavsett erbjuds en fantastisk boendemiljö med möjlighet till rekreation i form av jakt, fiske och båtliv. Dessutom med möjlighet att bedriva jord- och skogsbruk efter egna förutsättningar.


Välkommen till Ryds-Hulu!
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Jönköping
Klubbhusgatan 15
553 03   Jönköping
Reidar Pettersson
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-536 76 41

Bilder (43)

Foto: Karl Magnusson, Areal och Jana Julian, Husfoto.

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnaden på Hulu är en vacker gammal salsgård från omkring förra sekelskiftet, med hänförande utsikt över Östra Lägern. Nuvarande ägare förvärvade fastigheten 1987 och har därefter omsorgsfullt och mycket smakfullt renoverat/moderniserat huset. Stor hänsyn har tagits till husets ursprungliga karaktär och i stort är allt bevarat från när huset uppfördes. Kännetecknande är den vackra verandan med ymnig snickarglädje, nio fungerande eldstäder, vackra trägolv och listverk, samt tre rum i fil med salen i mitten.

Huset är uppfört i 1 ½-plan. Boyta enligt fastighetstaxeringsuppgifter är 145 m², men den verkliga boytan torde dock vara omkring 200 m². Grunden är av typen torpargrund med huggna grundstenar. Under del av huset finns också en murad matkällare. Stommen är av trä och fasaden är reveterad. Taket har enkupigt lertegel. Fönster på nedre plan är nyligen utbytta och är av typen underhållsfria 4-luftsfönster med isolerglas. Värmesystemet är vattenburet med golvvärme i kök och badrum. Huset värms med jordvärmepump alternativt vedpanna via kulvert. Eget vatten (borrad brunn gemensam för båda husen) och eget avlopp. Huset är fiberanslutet.

Nedre plan: Ingång från veranda i österläge. Stor välkomnande entré/trapphall. Groventré/tvättstuga med klinkergolv, tvättmaskin, torktumlare, dusch, wc och mindre utrymme med teknisk apparatur såsom jordvärmepump (Lind/Källman från 2004). Exklusivt kök med ekinredning från Ballingslöv, diskmaskin, induktionsspis med två ugnar, stor vedspis med ugn, samt gammaldags spishäll/-kupa med bakugn. Matrum med kakelugn, kyl, vinkyl, frys och ismaskin. Stor sal med kakelugn, stuckaturer, bladguldförgyllda spegeldörrar och specialbeställda tapeter i gammal stil. Sällskapsrum (Fågelrummet) med kakelugn. Bibliotek med kakelugn.

I salen finns en äldre spegel och i biblioteket finns ett större skåp som tillhört Fritiof Nilsson Piratens sekreterare. Båda dessa möbler kan ev. förvärvas om så önskas.

Övre plan: Övre hall/stort vardagsrum med klassisk Ydrespis från 1989. Tre sovrum varav två med kakelugnar och ett med rörspis. Mycket exklusivt badrum med Kolmården-marmor på golv och väggar, träullsplattor i tak, vattenburen golvvärme och handdukstork, dusch och helautomatisk wc-stol av märket Geberit. Två snedgarderober.

I anslutning till mangårdsbyggnaden finner ni en uppväxt trädgård med många växter, en paviljong samt en egen örtträdgård.

Röda huset

Väster om mangårdsbyggnaden ligger det röda huset. En f.d. arrendatorbostad i 1 ½-plan som totalrenoverades/ombyggdes under 2017-2018. Huset har hög standard och allt är mycket stilfullt utformat. I dagsläget används det som kontor och som gästbostad, men är lämpligt att hyra ut för den som så önskar.

Troligen är huset uppfört 1869. Boyta enligt fastighetstaxeringsuppgifter är 90 m², men den verkliga boytan torde dock vara omkring 130 m². Hela bottenytan har gjuten platta med vattenburen golvvärme, förutom det sydvästra rummet som har torpargrund. Stomme och fasad är av trä. Taket har enkupigt lertegel. Huset värms med bergvärmepump. Eget vatten (borrad brunn gemensam för båda husen) och eget avlopp. Huset är fiberanslutet.

Nedre plan: Välkomnande hall/entré. Rymligt vardagsrum/matrum med täljstenskamin, i öppen planlösning med köket. Stor altan i anslutning till vardagsrum/matrum. Fint kök med inredning i svart ek från Marbodal, diskmaskin, induktionshäll, varmluftsugn, kyl/frys, samt vedspis med gammaldags spishäll/-kupa. Sällskapsrum med omgjord rörspis och braskassett. Grovkök/tvättstuga med klinkergolv och bergvärmepump (IVT från 2017), samt förberedelse för tvättmaskin/torktumlare samt vask. Helkaklat badrum med klinkergolv, wc och dusch.

Övre plan: Oinrett rum i mitten med rustik känsla och öppet ända upp i nock. Det östra sovrummet har en omgjord öppen spis med braskasset, samt förberedelse i golv för vattenradiator. Sovrummet i väster har en kakelugn (ej godkänd att elda i). Dessutom finns snedutrymmen/garderober.

Driftskostnader

Driftskostnad ca 71 600 kr/år (avser hela gården) som fördelas enligt följande: försäkring ca 7 600 kr, el inkl. uppvärmning ca 32 700 kr, larm ca 7 400 kr, sotning ca 5 000 kr, slamtömning ca 2 200 kr, renhållning ca 3 500 kr, samt fastighetsavgift ca 13 200 kr.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Stor timrad ladugård med plåttak. Byggnadsarea ca 500 m². Utgörs av vagnbod/förråd, maskinhall/loge, f.d. djurdel samt f.d. häststall med spiltor som idag är inrett som enkel festlokal. El finns, även trefasuttag. På takets södersida finns en solcellsanläggning om totalt 54 solpaneler. Anläggningen installerades sommaren 2021.

Båthus

Ett mycket ändamålsenligt båthus uppfört 1991. Byggnaden har stomme och fasad av trä samt tak av plåt. Byggnadsarea ca 45 m². Trädäck i anslutning till vattnet för soliga semesterdagar. I övre plan finns ett härligt rum med fantastisk utsikt över Östra Lägern. Ett utrymme där du själv kan koppla av eller ha trevliga sammankomster med familj, släkt, vänner och affärsbekanta. El finns och även gasoluppvärmning.

Bastu

Trevlig vedeldad bastu om ca 10 m². Byggd av trä med plåttak. Ligger i direkt anslutning till båthuset.

Bod/panncentral

Timrad byggnad med tvåkupigt lertegeltak. Byggnadsarea ca 50 m². Stensatt källare under del av byggnaden. Panncentral med vedpanna (Perifal, från 2001), Isokernskorsten, två ackumulatortankar om vardera 1 000 l, samt kulvert till mangårdsbyggnaden. Isolerat förråd. Bod/förråd. Rymligt loft.

Garage/utestall

Enkel byggnad av trä med lertegeltak. Byggnadsarea ca 15 m². Används som vindskydd/utestall för hästar.

Trädgårdsbod

Byggnad av trä med plåttak. Byggnadsarea ca 30 m². Utgörs av vedbod och trädgårdsbod.

Vedbod

Enkel byggnad av trä med plåttak. Belägen i anslutning till Röda huset.

Skog och mark

Skogsmark

Skogsmarken på fastigheten är välskött och får anses vara varierad med skog i olika åldersklasser. Virkesförrådet domineras av tall och gran, men det finns också ett betydande lövinslag. Inte minst av masurbjörk som är planterat på fastigheten av nuvarande ägare. Skogsbruksplanen över fastigheten är nyupprättad av Åke Gustavsson, Aneby. Enligt denna utgörs fastigheten av 85,9 ha produktiv skogsmark med ett totalt virkesförråd om 13 873 m³sk. Bonitet om 7,2 m³sk/ha. Trädslagsfördelning: tall 33 %, gran 40 %, ek 2 %, samt löv 25 %.

Åker- och betesmark

Jordbruksmarken är i huvudsak koncentrerad kring gårdscentrum och består av totalt ca 9 ha enligt skogsbruksplanen, varav ca 3 ha åkermark och ca 6 ha betesmark.

Jordbruksmarken är tillgänglig för köparen fr.o.m. 2022-01-01.

Med köpet av fastigheten följer inga stödrätter.

Jakt

Jakträtten är tillgänglig för köparen fr.o.m. tillträdesdagen. På fastigheten finns sedvanligt vilt som älg, rådjur, hare, räv och vildsvin, men också mycket fågel som änder och gäss. I dagsläget genomförs älgjakt tillsammans med grannfastigheter.

Vatten/fiske

Fastigheten har enskilt vatten och fiske i Östra Lägern inom fastighetens gränser. Här finns ett rikt bestånd av insjöfisk såsom gädda, abborre, mört, sik, siklöja, lake, sutare och öring. Det är dock främst det goda kräftfisket som Östra Lägern är känt för. På fastigheten har det fiskats kräftor i åtskilliga mängder genom åren. Fastigheten ingår i Östra Lägerns FVOF.

Som sjö är Östra Lägern en näringsfattig sjö med många öar, och är i sin karaktär tämligen lik sjön Sommen.

Fastighetens vattenareal består av 116 ha. Dessutom finns ett flertal egna öar.

Rättsförhållande

Fastighet

YDRE RYDS-HULU 1:1

Ägare

Ann-Marie Renström 1/2
Hans Christian Renström 1/2

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 85,9 ha
Myr/kärr/mosse 0,8 ha
Berg/hällmark 1,2 ha
Inägomark 9,2 ha
Väg och kraftledning 1,0 ha
Vatten 116,3 ha
Summa: 214,4 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Åkermark 100 000 kr
Betesmark 90 000 kr
Skogsmark 8 482 000 kr
Skogsimpediment 12 000 kr
Tomtmark 734 000 kr
Bostadsbyggnader 1 075 000 kr
Ekonomibyggnader 47 000 kr
Summa: 10 540 000 kr

Inteckningar

Antal 14 st
Totalt belopp 5 614 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras i vissa fall.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Reidar Pettersson
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
036-16 76 41
070-536 76 41

Mäklarassistent

Karl Magnusson
Jägmästare
036-16 76 42
070-536 76 25

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning