Skarpens

Skarpens gård i Sunnansjö
Areal: 37 ha
Kommun: Ludvika
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 200 000 SEK
Välskött gård i vackert bergsmanslandskap

Möjlighet att förvärva en gård med anor från 1700-talet med flertalet byggnationer, 32 hektar skogsmark, inägomark samt egen strandremsa. Till gården hör även jakt i viltvårdsområde om ca 4100 hektar samt fiske i fiskevårdsområdesförening. Gårdens höga läge gör att vart du än befinner dig på fastigheten så bjuds du på fina utsikter över omgivningarna och sjön Väsman.

I Sunnansjö finns ett levande centrum med en nybyggd förskola, grundskola årskurs 1-6, matbutik, bibliotek samt övrig service. Ludvika är endast ca 20 minuter bort med bil. Omgivningarna bjuder på intressanta kulturhistoriska utflykter med bland annat Dan Anderssons hemvist och Cassels konserthus men även ett rikt friluftsliv med närhet till skidåkning i Säfsen samt milsvida skogar och vattendrag för vandring och paddling.

Välkomna att uppleva friheten av att vandra genom den egna skogen och uppleva utsikten från Låsbergets topp, bruka den egna marken, och avsluta med ett dopp i Väsman från den egna stranden!

Välkommen på visning

04Jun
Sön 15:00
07Jun
Ons 16:00
Kontakta Areal

Fredrik Skovshoved

Civilekonom
Reg, fastighetsmäklare

Skarpens

Fredrik Skovshoved

Civilekonom
Reg, fastighetsmäklare
070-9957535

Bilder

Visa alla 37 bilder
Visa alla 37 bilder

Foto: Fredrik Skovshoved, Areal.

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Bostadshus i 1 ½ plan uppförd 1916 på torpargrund och matkällare under del. Husets stomme består av timmer och är klädd med en rödmålad stående träpanel. Inifrån huset bjuds det på fina vyer och utsikter över gårdstunet och framförallt sjön Väsman. Taxerad boyta om 71 m². Biyta 30 m².

Huset värms med direktverkande el, oljefyllda radiatorer, luftvärmepump från 2020 samt vedspis i kök och kamin i vardagsrum. Kommunalt vatten och avlopp.

Planlösning entréplan:
Från den välkomnande verandan nås du av en hall med trägolv och väggar beklädda med bröstpanel av björk från gårdens egen skog. I hallen återfinns även en separat WC och klädhängning under trapputrymme. Vidare från hallen når du ett kök med alla bekvämligheter samt vedspis och separat skafferi. Våningen innehåller även ett större vardagsrum med bland annat vackra trägolv, kamin och luftvärmepump. I denna del av byggnaden finner du även husets badrum innehållande tvättmaskin, varmvattenberedare, duschhörna, tvättho och torkskåp.

Planlösning övervåning:
Från hallen leder en trapp upp till husets övervåning där det återfinns en mindre hall med förråd och separat WC. Övervåningen innehåller även ett större samlingsrum som även kan användas som sovrum, samt ett kontor och kattvindar.

Källare
Byggnadens källare nås från utsidan och innehåller en matkällare samt rum med bland annat varmvattenberedare.

Energideklaration

Energideklaration saknas.

Driftskostnader

El: ca 9 500 kwh/år
Vatten/Avlopp/Sophämtning ca 8 400 kr/år.
Försäkring: ca 9 000 kr/år
Väg: ca1500-2000 kr/år

Lillstuga

På gårdstunet finns en äldre charmig byggnad med vackra bevarade detaljer med enklare standard. Troligtvis uppförd under 1700-tal. Rödmålat timmer på torpargrund med tak av tegel. Uppvärmningen sker genom eldning i vedspis och bakspis i kök och bergslagskamin i samlingsrum, dock så råder för tillfället eldningsförbud då de ej blivit sotade eller besiktigade.

Lillstugan består av en farstu med förvaring längs ena väggen. Vidare från farstun återfinns ett kök med enklare standard innehållande bland annat en vedspis och bakugn. Vackra äldre trägolv och trä i tak. Vidare finns det ett samlingsrum med en bergslagskamin daterad 1851 samt en snickarbänk.

Ekonomibyggnader

Fårstall

Större ekonomibyggnad uppförd delvis i timmer och lösvirke samt ett mindre tillbyggt lider med jordgolv, tak av plåt. Byggnaden har tidigare fungerat som fårstall men innehåller även en höskulle på ovanvåningen och ett separat förråd med äldre trägolv. El finns indraget.

Boa

Äldre mindre byggnad i rödmålad liggande träpanel, plintgrund och rött plåttak från 2017/2018. Belägen i skogskant med vacker utsikt över vatten. Används idag som förråd.

Carport

Öppen carport med plats för en bil samt tillbyggd del med plats för förvaring. Uppfört i rödmålat lösvirke och tak av plåt. Grunden består av delvis grusad backe och gjuten platta under den tillbyggda delen.

Äldre byggnationer

På fastigheten finns även fem stycken äldre byggnader vackert belägna och omgivna av den egna inägomarken och fårhagar. Byggnaderna är uppskattningsvis daterade 1700-tal eller tidigare. Bland annat återfinns en spektakulär lada uppförd i slaggsten. Byggnaderna har stor potential för den kulturhistoriskt intresserade men har ett visst renoveringsbehov.

Skog och mark

Skogsmark

Fastighetens skogsmark har en god arrondering i form av ett enda sammanhållet skifte i direkt anslutning till gården. Marken är kuperad och stiger från betesmarken upp mot bakomliggande Låsberget där du nås av en fantastisk utsikt samt en kyrkstig som fortfarande används och underhålls av vandrare. På fastigheten finns även en egen anlagd drivningsväg som sträcker sig över i stort sett hela skogsmarken och ned till väg.

Till fastigheten hör enligt skogsbruksplanen 31,6 ha produktiv skogsmark med ett uppskattat virkesförråd om 4613 m³sk, vilket motsvarar ca 146 m³sk/ha. Av trädslagen dominerar tall med 53 % av virkesförrådet medan gran har 33% och björk 14%. Skogsmarkens medelbonitet är beräknad till 5,7 m³sk per hektar och den årliga tillväxten uppskattas för närvarande till ca 141 m³sk.

För mer ingående information, se den bilagda skogsbruksplanen vilken upprättats i januari 2023 av Andreas Wistrand (Anemone Skog).

Inägomark

Till fastigheten hör ca 1,7 hektar inägomark i form av betesmark. Inägomarken ligger fint samlad runt gården och har tidigare betats av gårdens får. Fårstängslen finns fortfarande kvar. I en av fårhagarna ligger flertalet äldre byggnader med anor från 1700-talet som ger området en speciell och fin karaktär.

Nyckelbiotoper och naturvärden

Fastigheten berörs ej av några områden med förhöjda naturvärden enligt Skogsstyrelsen (Skogens pärlor).

Jakt

Fastigheten ingår i Sunnansjö-Norhyttans VVO med en jaktbar Areal om ca 4150 ha enligt Länsstyrelsen. Som ägare till denna fastighet är du berättigad till en jakträtt. Alla som jagar betalar en avgift till viltvårdsområdet för jakträttsbevis, för närvarande 1200 kr för älg och 600 kr för småvilt.

Jakten är utarrenderad för jaktåret 2023.

Kontaktperson: Conny Larsson, 070-559 16 87

Fiske

Ingår i Sunnansjö fiskevårdsområdesförening. Området erbjuder ett varierat fiske med fiske i ett 20 tal sjöar, mindre tjärnar samt rinnande åar och bäckar. Vanligt förekommande fiskarter är gädda, abborre samt övrig vanligt förekommande insjöfisk. I vissa vattendrag fiskas även utplanterad ädelfisk.

Se www.ifiske.se/fiske-bysjon-saxen-noren-m-fl-vatten.htm för mer information.

Rättsförhållande

Fastighet

Ludvika Sunnansjö 10:1

Ägare

Arne Andersson 1/2
Linnéa Andersson 1/2

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 31,6 ha
Inägomark 1,7 ha
Övrigmark 3,8 ha
Summa: 37,1 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Betesmark 12 000 kr
Skogsmark 1 556 000 kr
Tomtmark 96 000 kr
Bostadsbyggnader 261 000 kr
Ekonomibyggnader 29 000 kr
Summa: 1 954 000 kr

Inteckningar

Antal 2 st
Totalt belopp 410 000 kr

Förvärvstillstånd

Fastigheten ligger inom Grangärde socken vilket klassas som glesbygdsområde enligt Jordförvärvsförordningen. Förvärvstillstånd erfordras därför för såväl fysisk som juridisk person. För fysiska personer som förvärvar en fastighet inom glesbygdsområde är avgiften 4 600 kr. För juridiska personer är motsvarande avgift 7 100 kr. Ansökan behandlas av Länsstyrelsen i Dalarna.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Hedemora

Åsgatan 62
776 31   Hedemora
Alla objekt från Hedemora

Ansvarig mäklare

Fredrik Skovshoved
Fredrik Skovshoved
Civilekonom
Reg, fastighetsmäklare
070-9957535

Fastighetsmäklare

Kenneth Skovshoved
Kenneth Skovshoved
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-654 53 06

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Skarpens & vill bli kontaktad

Mäklaren för Skarpens kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier