Sörby

Sörby, vackert beläget gårdscentrum vid Omberg och Vättern.
Areal: 5 ha
Kommun: Vadstena
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 500 000 SEK
Anbudsdag: 25/5 2021
Visning:
13/5 2021
Kontakta mäklaren i god tid för tidsbokad visning.
17/5 2021
Kontakta mäklaren i god tid för tidsbokad visning.
Sörby är en gård belägen i Östergötlands vackra slättbygd väster om Vadstena med Omberg och Vättern inom promenadavstånd. Gårdens mangårdsbyggnad uppfördes omkring 1850 i två hela plan och bostaden omgärdas av stor lummig trädgård med ett lusthus byggt 2007 med stora fönsterpartier, magasin och garage, ett vackert naturstensmurat uthus samt jordkällare. På gården finns en större ekonomibyggnad i bra skick med loge, förrådsutrymmen, gott om uppställningsytor, garage och rymlig verkstad. På taket installerades en solcellsanläggning 2017 som förser gården med el. Gården har kommunalt vatten och avlopp samt indragen fiber. Till Sörby hör totalt 4,6 ha mark i en fin ägofigur runt gårdscentrum varav 3,15 ha är åkermark med god jord. Gården har andel i samfälld strandmark vid Borghamn till vilken det även hör samfällt fiske i Vättern med fina möjligheter till kräftfiske. Samhället Borghamn och Vättern ligger bara någon kilometer från gården, Vadstena nås 14 km i nordöst. Välkommen!
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Vadstena
Storgatan 34
592 30   Vadstena
Johan Westman Dickson
Ekonomagronom
Reg. fastighetsmäklare
070-520 88 91

Bilder (35)

Foto: Johan Westman Dickson, Areal och Niklas Johansson, Niklas Aerial Media

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnaden

Mangårdsbyggnaden på Sörby uppfördes på 1850-talet i två hela plan med timmerstomme under sadeltak. Gårdscentrum ligger enskilt med vacker utsikt över slättlandskapet och Omberg. Bostaden har yttertak i cementtegel och vilar delvis på en källargrund, ca ¼-del av byggnadsytan, och i övrigt på en torpargrund med stenfot. På 1920-talet byggde man till en glasveranda mot söder och en tillbyggnad i ett plan mot norr. Enligt taxeringen uppgår boytan till 230 m2 men bostaden bedöms som större, uppskattningsvis ca 270 m2. Byggnaden har eternitfasad och kopplade tvåglasfönster och värms upp via vattenburet system från jordvärmepump installerad 2017. Det finns även en ved/oljepanna som inte nyttjas i dagsläget. Vatten och avlopp är kommunalt och fiber finns indraget i byggnaden. Solceller installerades på gården under 2017, anläggningen generar ca 20 900 kW/år.

Nedre plan rymmer stor entréhall, två salar varav en med öppen spis (ej godkänd), rum/sovrum, kontor samt kök med groventré och skafferi samt badrum med kaklade väggar, wc och dusch renoverat 1988. Köket rymmer matplats och har inredning från sent 1980-tal och nyare vitvaror. Mellan kök och sal finns även förråd och serveringsgång. Övre plan rymmer hall, större sovrum, två mindre rum, badrum med wc och dusch renoverat runt 2010 samt större vardagsrum/sal med kakelugn (ej godkänd). I byggnaden finns många bevarade och eller renoverade massiva trägolv och takhöjden är väl tilltagen vilket ger en härlig rymd. Källaren rymmer tvättstuga, matkällare och större pannrum.

Mangårdsbyggnaden omgärdas av större välskött trädgård. I trädgården finns ett vackert lusthus uppfört 2007 i trä med stora fönsterpartier. Vid trädgården finns även ett magasin och garage uppfört i trä under sadeltak med yttertak i eternit. Byggnaden rymmer verkstad, bilgarage med plats för två bilar samt vedbod på nedre plan. Övre plan utgör magasinsplan. I anslutning finns även ett naturstensmurat uthus med sadeltak och yttertak i lertegel. Här huserade gårdens grisar förr i tiden, idag utgör byggnaden en vacker kulturbyggnad. Här finns även en jordkällare med murat valv under sadeltak med tegel.

Driftskostnader

Uppvärmning och hushållsel 21 500 kr (avgår såld el från solceller 9 800 kr år 2020)
Renhållning 1 103 kr
Vatten och avlopp 8 529 kr (kommunalt)
Gårdsförsäkring 8 735 kr
Summa 39 867 kr

Angivna driftskostnader är uppskattade efter nuvarande ägares förbrukning och användning varmed kostnaderna för en ny ägare kan variera beroende på användning och antal i hushållet. Notera att angiven elkostnad ovan är bruttoangiven, nuvarande ägare har sålt el för 9 800 kr under 2020 varmed gårdens faktiska elkostnad bedöms till ca 11 700 kr.

Uppvärmning och hushållsel 21 500 kr (avgår såld el från solceller 9 800 kr år 2020)
Renhållning 1 103 kr
Vatten och avlopp 8 529 kr (kommunalt)
Gårdsförsäkring 8 735 kr
Summa 39 867 kr

Angivna driftskostnader är uppskattade efter nuvarande ägares förbrukning och användning varmed kostnaderna för en ny ägare kan variera beroende på användning och antal i hushållet. Notera att angiven elkostnad ovan är bruttoangiven, nuvarande ägare har sålt el för 9 800 kr under 2020 varmed gårdens faktiska elkostnad bedöms till ca 11 700 kr.

Energideklaration och besiktning

En energideklaration och en överlåtelsebesiktning finns upprättad för fastighetens bostad. Energideklarationen och besiktningsprotokoll erhålles på visning alternativt från undertecknad fastighetsmäklare.

Ekonomibyggnader

Ladugård, loge och verkstad

På gården finns en större högbyggd ekonomibyggnad uppförd 1943 i trä under sadeltak med yttertak i eternit. Byggnaden är tillbyggd under 1990-talet längs med den södra långsidan. Tillbyggnaden är uppförd med snedtak med limträbalk samt yttertak och väggar i plåt. Under 2017 installerades solceller på taket med en produktion om ca 20 900 kW. Den äldre delen, som mäter ca 14 x 59 m, rymmer f.d. potatislager, bilgarage med rullport, förrådsutrymmen och loge med spannmålstork. Byggnaden har gjutna golv och vatten finns indraget i det f.d. potatislagret. Över potatislagret och förrådsutrymmena, som historiskt utgjort ladugård, finns skulle. Torken är en Gårdsjö satstork från 1960-talet med en total lagringsvolym i träfickor om ca 250 ton. Torken värms med en oljepanna från Haga installerad 1997, oljetanken rymmer 3 m3. Torken har inte använts under senare år. Logen, i vilken bl.a. torken står, är högbyggd med stora portar. Hela byggnaden har gjutna golv. Den nyare delen rymmer gårdsverkstad med gjutet golv och större port samt uppställningsytor delvis på gjutet och delvis på grusat golv. Ekonomibyggnaden håller ett gott skick.

Skog och mark

Åkermark

På fastigheten finns i direkt anslutning till byggnationen ca 3,15 ha åkermark enligt egen uppmätning. Åkermarken fördelas på tre mindre skiften och marken är dränerad med äldre tegelrör. Jordarten är mellanleror med god avkastningsförmåga. Marken ligger i tidigare region 1 för gårdsstöd. Marken har under senare år brukats med vall. Stödrätter för åkermarken ingår inte i fastighetsöverlåtelsen då åkerarealen är för liten för att utgöra egen enhet för gårdsstöd.

Fiske

Fastigheten har andel i samfällt fiske i Vättern i anslut-ning till samhället Borghamn. I Vättern finns förutom insjöfisk så som röding, lax, abborre och gädda även en god tillgång på signalkräftor. Den fiskeintresserade kan få vidare information avseende fiske i Vättern bl.a. via www.vattern.org.

Rättsförhållande

Fastighet

Vadstena Bårstad 10:1

Ägare

Magnus Andersson 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 4,6 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Åkermark 743 000 kr
Tomtmark 248 000 kr
Bostadsbyggnader 1 068 000 kr
Ekonomibyggnader 353 000 kr
Summa: 2 412 000 kr

Inteckningar

I fastigheten finns totalt 800 000 kr i penninginteckningar. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Johan Westman Dickson
Ekonomagronom
Reg. fastighetsmäklare
0143-125 66
070-520 88 91

Fastighetsmäklare

Mats Nilsson
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
013-24 20 06
072-531 70 88

Jag är intresserad av fastigheten Sörby och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning