Stora Perstorp

Budgivning pågår!
Bra läge mellan Tibro och Hjo. 2 bostäder, skog, åker och rymliga ekonomibyggnader.
Areal: 5 ha
Kommun: Tibro
Objektstyp: Hästgård
Prisidé: 2 200 000 SEK
Visning:
25/1 kl 15:00
Vänligen anmäl er deltagande till ansvarig mäklare.
Med bra läge 6 km från Tibro och 9 km från Hjo ligger gården Stora Perstorp. Välhållet gårdscentrum med tilltalande gårdsbild bestående av två bostäder med permanentstandard, friggebod, jordkällare, ladugård samt en stor för detta sågverksbyggnad med rymliga lagringsutrymmen. Stora Perstorp omfattar sammanlagt 5 ha mark fördelat på drygt 2 ha skogsmark, drygt 1,5 ha åkermark samt stor tomt.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Skövde
Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder (34)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

Stora Perstorps bostadshus är ursprungligen uppfört 1930, i trä ståendes på torpargrund. Omfattande renoveringar utfördes 1990. Boarean uppgår enligt taxeringsinformationen till 74 kvm. Biarean uppgår till 63 kvm. På taket ligger betongpannor och fönstren är av typen 2-glas. Husets har stående träpanel, utbytt 2015, på fasaden.
Nedre plan innehåller entré till mindre hall som leder vidare till köket som har vedspis och äldre utrustning. Innanför köket finns tvättstuga med tvättmaskin samt en toalett med wc, tvättställ och badkar. Vidare finns TV-rum, vardagsrum samt en möblerbar glasveranda med ingång på bostadens framsida och där uppgången till övre plan finns.
Övre plan har ett vardagsrum, ett sovrum, garderober samt ett badrum med wc, tvättställ och duschplats. Bostaden värms upp med jordvärme och värmepumpen, en IVT från 2002, finns i ett källarrum under huset. Eget avlopp till 3-kammarbrunn med infiltration anlagd 2018. Vatten ur egen borrad brunn från 1975 om 88 meter. Utanför huset finns en fristående carport med plats för en bil.

Stuga

Till Stora Perstorp hör ytterligare ett boende med permanentstandard. Det är ett före detta brygghus som 2008 byggdes om till ett trivsamt boende med öppen planlösning i två rum. Byggnaden har trästomme på krypargrund med 3-glasfönster och betongpannor på taket. Uppvärmningen sker via luftvärmepump och eldstad i vardagsrummet. Avlopp och vatten gemensamt med bostadshuset. På nedre plan finns ett kombinderat kök, matplats och vardagsrum med braskamin och öppet i nock samt ett badrum med klinkergolv (elgolvvärme) och kaklade väggar innehållande wc, tvättställ och dusch. Övre plan rymmer hall, garderober och ett sovrum. Vidbyggt en gaveln finns en carport med plats för en bil.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Ladugård i behändig storlek innehållande äldre stalldel med två boxplatser och ränne ovanför djurdelen. Logdelen har bra med förvaringsutrymmen på grusat golv eller plankgolv och på ladugårdens baksida finns en tillbyggd snickarbod och vedbod. Ladugården har trästomme och lertegel på taket.

Sågverksbyggnad

Före detta sågverksbyggnad som idag främst nyttjas som förvaringsutrymmen. Byggnaden är tillbyggd vid flera tillfällen och kvar finns motorrummet, smedjan, personallokal, såverkshuset samt lagerhallen som ännu längre tillbaka var torvströfabrik. Byggnaden har trästomme och plåttak.

Hönshus

Eget hönshus med trästomme och plåttak. Vidbyggd hönsgård i gunnebostängsel.

Övriga byggnader

Friggebod
Invid bostaden finns en friggebod ståendes på plintar, lämplig som övernattningsstuga. Ett rum med uppvärmning med elvärme.

Växthus och utedass
Ett charmigt utedass samt ett mindre växthus i bra skick finns även på tomten.

Jordkällare
Rejält tilltagen och välbyggd jordkällare i två delar uppförd 1991.

Skog och mark

Mark

Stora Perstorp omfattar ca 1,6 ha åkermark i direkt anslutning till gårdscentrum. Marken är lättare, självdränerande jordar med stenförekomst. Inga stödrätter finns för marken. Enligt uppmätning på fastighetskartan finns ca 2,3 ha skogsmark i fastighetens norra och östra del. Skogmarken utgörs av ca 1,5 ha barrskog som uppnåt slutavverkningsbar ålder, 0,1 ha yngre tallbestånd samt 0,7 ha lövskog i olika åldrar. Jakten är utarrenderad till och med 2020-06-30. Årlig arrendeavgift uppgår till 320 kr.

Rättsförhållande

Fastighet

TIBRO BACKEN 1:22, 1:23, 1:26, 1:29

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 5,3 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Skogsmark 49 000 kr
Åkermark 184 000 kr
Tomtmark 160 000 kr
Bostadsbyggnader 424 000 kr
Ekonomibyggnader 40 000 kr
Summa: 857 000 kr

Inteckningar

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0511-821 90
070-607 37 13

Senast inkomna fastigheter till försäljning