Tolleby

Stort bostadshus, rejält häststall med 12 boxar. 12 ha jordbruksmark och 2 ha skog.
Areal: 22 ha
Kommun: Tjörn
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 750 000 SEK
Visning:
5/12 kl 10:00-11:00
På södra delen av Tjörn mellan Skärhamn och Rönnäng finner ni denna vackra hästgård. Här finns ett stort och rymligt bostadshus i typisk stil för Bohuslän som är uppfört i början av 1900-talet och som renoverats under de senaste åren invändigt och utvändigt. På gården finns även stor ladugård som byggts om till häststall med 12 hästboxar och stora utrymmen för uppställning av maskiner och hästtransporter under tak. Invid häststallet finns påbörjad paddock och rundcorall. Fastigheten har en total markareal på drygt 22 hektar varav lite mer än hälften finns samlat runt gårdscentrat. Marken fördelas på ca 12 hektar jordbruksmark, ca 2 ha skogsmark och resten är skogsimpediment. Till det kommer ca 0,8 ha vatten (Olsby vattenmagasin).
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Göteborg
Industrivägen 55
433 61   Sävedalen
Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Bilder (30)

Foto: Mikael Axelsson, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Större bostadshus som är uppfört i början av 1900-talet i 1 ½-plan med källare. Bostaden är renoverad 2014 då man bland annat inredde övervåningen, satte in nya fönster och tilläggs isolerade huset.

Bostadsytan är enligt taxeringen angiven till 89 kvm och biytan till 100 kvm. Den angivna boytan stämmer inte då byggytan på andra våning inte har räknats med. På bottenvåning finns hall, badrum med tvättutrymme, rejält lantkök med skafferi och spiskupa över spisen. På entréplan finns även matsal, vardagsrum med kakelugn samt kontor/sovrum. På den nyrenoverade övervåningen finns fyra ljusa sovrum ett fräscht nygjort badrum och allrum.

I källaren finns pannrum, matkällare samt stora förrådsutrymmen.

Källargrunden är av huggen granit och huset är ett rejält timmerhus med träfasad och plåttak. Det är nya treglasfönster i hela huset. Uppvärmning sker med pelletspanna kopplat till ett vattenburet system samt med den vackra kakelugnen i vardagsrummet.

Eget vatten från borrad brunn och avlopp till äldre tvåkammarbrunn. Avloppet kommer att behöva åtgärdas, för mer information om enskilda avlopp, se Tjörns kommun www.tjorn.se

Säljaren har låtit Anticimex göra en överlåtelsebesiktning av bostaden. Protokoll från besiktningen kan erhållas från mäklaren.

Energideklaration

Energideklaration finns upprättad för fastighetens bostad. Bostaden har erhållit energiklass F. Kopia av energideklaration kan erhållas från mäklaren.

Driftskostnader

Uppvärmning 12 000 kr
El (inkl ekonomibyggn) 24 000 kr
Sophämtning 3 100 kr
Vatten och avlopp 1 560 kr
Försäkring (inkl ek.byggn) 12 000 kr
Sotning 1 000 kr
Vägavgifter 2 000 kr

Ekonomibyggnader

Ladugård

Stor högbyggd stallbyggnad med en byggnadsarea på 425 kvm (enl taxering). Stallet är uppfört 1992 och har väggar av betongelement och plåt och tak med Cembonitplattor . Byggnaden gjordes om för hästverksamhet 2016 och inrymmer idag stall med 12 boxar plus möjlighet till ytterligare ett par boxar (inredning finns). I stallet finns även spolspilta med varmvatten och i anslutning till stalldelen finns inrett för bl a sadelkammare och utrymmen för ombyte med tvättmaskin och torkskåp för hästtäcken samt kaklad toalett med dusch. Uppvärmning av den inredda delen sker med luftvärmepump.

Ovanpå stalldelen finns ett stort ränne och i bortre delen av byggnaden finns loge med stora portar för genomkörning och stora lagringsmöjligheter för maskiner, hästtransporter mm. På rännet finns hö som kommer att lämnas till ny ägare.

Avloppet från toaletten är idag kopplat till gödselbrunn vilket inte är godkänt och det måste åtgärdas. Även taket behöver åtgärdas då flera fibercementplattor är trasiga.

Vid ladugården har påbörjats byggnation av paddock med måtten 24*60 meter och en rundcorall med en diameter på 14 meter. Invid ladugården finns även en gjuten gödselplatta för gödselhanteringen.

Maskinhall

Vid gården finns också en äldre maskinhall som är byggd med stomme av trä och med väggar och tak av plåt. Den har ca 100 kvm byggyta och har gjutet golv och el är indraget även trefas. Det är två stora skjutportar och byggnaden används idag som verkstad och för förvaring. Det är idag läckor i taket som behöver åtgärdas.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Åkermarken har en sammanlagd areal på 9 ha (enl taxering) som är fördelad på tre skiften. Det största är hemskiftet med gårdscentrum och det har en total areal på ca 11,5 hektar varav ca 8 hektar är jordbruksmark.

Säljaren har stödrätter för EU-stöd på ca 8 hektar. Åkermarken har i taxeringen klassats som tillfredställande dränerad och med något sämre beskaffenhet än området i övrigt.

Det finns dessutom 3 hektar betesmark (enl taxering) på fastigheten som i taxeringen klassats med beskaffenhet normal för området.

Skogsmark

En stor del av skogsmarken består av bergbundna skogsimpediment. I kanten av de öppna markerna och mellan bergskullarna finns en del skogbevuxen produktiv skogsmark. Skogen kan främst plockas ut till virke och ved för husbehov. Skogsvolymen har bedömts till ca 300 m3sk.

Jakt

Jakträtten är inte upplåten och övergår till köparen på tillträdesdagen.

Fiske

Det finns möjlighet till fiske i Tolleby tjärn och Olsby vattenmagasin.

Övrigt

På åkerskiftet ca 300 meter från gårdscentrum finns en mindre paddock som nyttjas av grannar. Det pågår en tvist angående nyttjanderätten till paddocken.

Rättsförhållande

Fastighet

Tjörn Tolleby 8:1

Ägare

Ann-Sofie Sjöblom 1/2
Anders Elonsson 1/2

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 22,2 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Åkermark 456 000 kr
Betesmark 74 000 kr
Tomtmark 570 000 kr
Bostadsbyggnader 751 000 kr
Ekonomibyggnader 435 000 kr
Summa: 2 286 000 kr

Inteckningar

Det finns sex penninginteckningar uttagna i fastigheten om sammanlagt 1 996 000 kr. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Fastighetsmäklare

Johan Melin
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-578 22 65

Jag är intresserad av fastigheten Tolleby och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning