Torpa Bäck

Vackert läge, bra byggnation, bra inkomster.
Areal: 5 ha
Kommun: Kungsbacka
Objektstyp: Hästgård
Prisidé: 5 500 000 SEK
Anbudsdag: 4/10 2021
Visning:
21/9 kl 18:00-19:00
Anmälan krävs.
26/9 kl 11:00-12:30
Anmälan krävs.
Här är en vacker gård som ligger i ett härligt öppet läge i kanten av Torpaåns dalgång och omgiven av tillhörande åkermark. På gården finns ett rejält äldre bostadshus och flera bra och välunderhållna ekonomibyggnader. Bostadshuset är uppfört i början av förra seklet med bra takhöjd på bottenvåning och har gott om rum för en stor familj. Ekonomibyggnaderna är omgjorda för flexibel användning, idag bedrivs uthyrning av platser för vinterförvaring av bilar och husbilar som ger en bra inkomst, men det går att göra om helt eller delvis för djurhållning mm.

De omgivande åkrarna kan användas för beten eller fortsätta nuvarande upplåtelse för vallodling.

För den som önskar finns även möjlighet till förvärv av angränsande skogsmark på ca 41 ha som säljs samtidigt, kontakta mäklaren för information.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Göteborg
Industrivägen 55
433 61   Sävedalen
Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Bilder (15)

Foto: Mikael Axelsson och Johan Melin, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Mangårdsbyggnaden är ett äldre hus i 1 ½ plan med källare. Enligt uppgift är huset uppfört 1917 och det är grundlagt med huggen granitsten och har en rejäl stomme av spontad plank. Huset har från 1950-talet genomgått ett antal renoveringar och har löpande underhållits. Under 2000-talet har det bytts fönster, satts ny panel och badrum på övervåningen har renoverats. Bostaden har ungefärliga yttermåtten 12*8 meter och har enligt taxeringen en boyta på 140 kvm.

På bottenvåningen som har en rejäl takhöjd finns ett ljust lantkök med köksö, matsal, vardagsrum och två rum samt toalett med dusch. En trätrappa leder upp till övervåningen där det finns tre bra sovrum och en mindre (inredd sidovind samt badrum). Här finns gott om förvaring i garderober och stora förrådsutrymmen i sidovindar.

I källaren som har nedgång från utsidan finns tvättstuga, pannrum samt matkällare/förråd.

Huset värms upp med vattenburet system och en luft/vatten värmepump. Det är anslutet till kommunalt avlopp via samfällighetsförening och det är eget vatten från borrad brunn. Det finns framdraget kommunalt vatten men man har inte anslutit sig till den föreningen så det är inte påkopplat. Det finns även bredband via fiber som ligger i avloppsföreningen.

Mot dalen och havet finns en stor träaltan och norr om tomten ligger gårdens äppelodling.

Energideklaration

Det finns ingen energideklaration upprättad för bostaden.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Stor och väl underhållen ladugård som är ursprungligen byggd 1914 och uppförd i sten och trä med plåttak. I fähusdelen har man gjort om och gammal inredning är borttagen och golven är plangjutna. Denna del används idag som förrådsutrymme. I logen är det rensat och denna används idag som traktorgarage. Ovanpå fähusdelen finns ett stort ränne.

Vidbyggt till ladugården finns ett fd svinstall som är byggt 1978. Det är byggt i plåt och mäter ca 30*15 meter. Även denna byggnad är omgjord där all inredning tagits bort och golven gjutits plana. Denna byggnad används idag för uppställning/garage för bilar mm och här finns plats för drygt 20 fordon. Här finns även ett äldre enkelt pentry och toalett. Avloppet är dock inte påkopplat på det nya kommunala avloppet. El och vatten är indraget i ladugården. I den del som används för uppställning är larm installerat.

Maskinhall/verkstad

Den gamla ladugården har byggts till och byggts om och en stor del är idag garage för uppställning av husbilar samt stor gårdsverkstad. I övrigt finns potatiskällare, hönshus och snickarverkstad. I den del av byggnaden som används för uppställning av fordon är det gjutet golv och stora skjutbara portar. I övriga byggnaden är det äldre inredning. El och vatten finns indraget.

Brygghus/vedbod

Intill ladugården finns ett äldre fd brygghus i trä. Byggnaden används idag som vedbod och förråd.

Bakom ladugården och svinstallet finns en gjuten gödselplatta samt en svämbrunn. Här finns också en enkel maskinhall för jordbruksredskap.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Gårdens jordbruksmark omfattar knappt fem hektar åkermark. Markerna omger gårdsbildningen och är för innevarande år muntligt upplåtna mot ett årligt arrende om ca 5 200 kr. Ny ägare kan bruka marken inför nästa odlingssäsong. Arrendatorn innehar stödrätterna för EU-stöd.

Jakt

Jakträtten övergår till ny ägare vid tillträdet.

Övrigt

Den uthyrningsverksamhet som bedrivs på gården med vinteruppställning av husbilar mm ger en årlig intäkt om ca 54 000 kr.

Rättsförhållande

Fastighet

Kungsbacka Torpa 12:28

Ägare

Lena Kaneby 1/1

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Inägomark 4,8 ha
Övrigmark 0,3 ha
Summa: 5,1 ha

Taxeringsvärde

Fastigheten är nybildad genom avstyckning och har ännu inte åsatts något taxeringsvärde. Den kommer troligen att få typkod 120, bebyggd lantbruksenhet.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Fastighetsmäklare

Johan Melin
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-578 22 65

Jag är intresserad av fastigheten Torpa Bäck och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning