Utegård

Vackert belägen gård nära Henån. Rejält bostadshus, stor ladugård och välskött skog.
Areal: 41 ha
Kommun: Orust
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 900 000 SEK
Anbudsdag: 26/9 2019
Vackert belägen gård med bra boendeläge nära Henån. Fastigheten har ett rejält bostadshus med tillhörande stor ladugård. Från bostadshuset har man en fin utsikt över nejden och gårdens ca 5 ha jordbruksmark. Till fastigheten hör också ca 31 ha mycket välskött och virkesrik skogsmark. Med skola och kommunikation på nära avstånd, är denna fastighet lämplig för familjen som vill bo och leva på landet men ändå med närheten till samhället. Fastigheten är väl lämpad för enklare djurhållning så som t.ex. häst, får eller nöt. Därtill erbjuder fastigheten fina jaktmöjligheter för den intresserade.

För visning av fastigheten kontakta ansvarig mäklare Torbjörn Mellin.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Uddevalla
Ödsmål 230
459 94   Ljungskile
Torbjörn Mellin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-355 50 01

Bilder (17)

Foto: Torbjörn Mellin, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Rejält bostadshus i 1 ½ plan med inredd källare. Byggår 1946. Gott om plats och med fräsch och inredd källare. Bostadshuset ligger lugnt och med fin utsikt över gårdens åkermark och ekonomibyggnader. Bra vägförbindelse till allmän väg och till kommunikation. Fräsch och inredd källare med golvvärme och klinkers. Byggnaden är i ok skick men renoverades på 80-talet och har därför idag behov av lite ny omvårdnad.
Byggnadssätt: Källare med gjuten platta och murade väggar. Tak: Betongtegel. Stomme: Trä, Bjälklag: Trä. Fasad: Trä. Fönster: 3-glas (huvudsakligen). Plåtarbeten: Plåt. Ventilation: Självdrag samt köksfläkt och Bad/WC ventilation.

Planlösning
Entréplan: Entré/hall med trappa till övervåningen samt till källarplan. Bad/WC i anslutning till entrén. Stort kök med matplats vid fönster och med utsikt över gårdsplan och åkermark. Luftigt och ljust vardagsrum med utgång till altanen.
Övervåningen: Mindre hall samt tre sovrum. Var av ett större med utgång till altan. Ett mindre och enklare kök samt WC/Bad och ett förvaringsutrymme.
Källarplan: Groventré, Bad/WC, hobbyrum och pannrum. Golven belagda med klinkers.

Kök
Entréplan: Stort och rymligt kök. Köket är från ca -83, men funktionsdugligt. Spis, fläkt, diskmaskin, kyl/sval samt diskbänk med kakel över diskbänk och bänkytor. Plats för frysskåp finns.
Övervåning: Enklare och mindre kök med diskbänk, spis, fläkt, kyl/frys och kakel.

Bad/WC
Entréplan: Bad/WC ca -83 med våtrumsmatta och våtrumstapet. Toalett, duschkabin och tvättställ med kommod.
Övervåning: Bad/WC ca -83 med våtrumsmatta och våtrumstapet. Toalett och handfat med kommod.
Källarplan: Fräscht Bad/WC ca – 90 med kakel och klinker, tvättställ, toalett, dusch och äldre tvättmaskin.

Vatten, avlopp, uppvärmning och eldstäder
Vatten från egen grävd brunn. Brunnen ligger i skogskanten invid gärdet i början av skogsskiftet och har grävd ledning till huset med självtryck. Eget avlopp till äldre trekammarbrunn, efterrening finns enligt säljaren men skick och utformning är ej känt. Uppvärmning: I byggnaden finns ett traditionellt vattenburet värmesystem med vägghängda element samt vattenburen golvvärme i källarplan. Uppvärmningen sker med oljepanna och med vedspisen i köket. Skorsten med ansluten vedspis och oljepanna är kontinuerligt sotad av sotare och skorsten och eldstäder är godkända enligt säljaren.

Fiber
Fiber finns framdraget till yttervägg men är ej indraget/inkopplat i bostadshuset. Säljaren har betalt kapitalinsatsen om 19100 kr. Resterande installation/inkoppling ombesörjes av köparen och eventuell ytterligare kostnad bekostas av köparen. Fiberföreningen är MittOrust Fiber ek.förening. För mer info. se vidare: www.mittorust.se

Renoveringar
Fastigheten är renoverad ca 83-85 med bl.a. tilläggsisolering, ny klädsel och fönster samt kök och Bad/WC. Källarplan är renoverad mellan ca -83 till -90.

Energideklaration

Beställd, och finns att få vid visning samt tillgänglig på areals hemsida under fastigheten Utegård 1:3.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Större s k högbyggd ladugård i bra skick. Fähusdel med murade väggar och med äldre inredning för uppbundna nötkreatur. I anslutning till fähusdelen finns en gjuten gödselplatta under tak. Ränne och loge med hötork och hö fördelare i taket samt mindre kalluftstork för spannmål. En mindre verkstadsdel finns i västra delen av byggnaden. Ladugården har aluminiumplåttak och träklädsel. Vidbyggt på norra sidan finns en maskinhallsdel om ca 18 x 8 m med snedtak och portar.

Vedbod/garage

Mindre garage i sämre skick med träklädsel och tegeltak samt en vedbod med träklädsel och tegeltak.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Bra och välskött åkermark mestadels i direkt anslutning till bostad och ekonomibyggnader. Åkermarken är lättskött och i god hävd för framtida brukande. Enligt skogsbruksplan ca 5,4 ha där merparten utgör åkermark. Inga EU-stöd finns kopplade till fastigheten. Fastighetens åkermark är ej utarrenderad och därmed tillgänglig för en ny ägare på tillträdesdagen. All åkermark ligger idag insådd i äldre vall och kommer att så vara vid överlåtelsen.

Skogsmark

Mycket välskött och virkesrik skogsmark om ca 31,3 ha produktiv skogsmark enligt skogsbruksplan upprättad 2019-05-20. Skogsbruksplanen och fältarbetet är upprättat av Arne Matsson, Skogsfakta i maj 2019. Bedömt virkesförråd är ca 6 900 m3sk (plus årets tillväxt) Skog och skogsmark är mycket välskött och virkesrik. En stor andel är äldre grandominerad skog där ca 6 000 m3sk är äldre än 70 år. Skogen fördelar sig på ca 63 % gran, ca 31 % tall och ca 6 % löv. Medelboniteten är bedömd till ca 6,8 m3sk/ha/år och ger därmed en förväntad tillväxt första året på ca 194 m3sk/år. Skog och skogsmark är mycket lättillgänglig, med bra terräng och med ett bra vägnät. Se vidare bilaga Skogsbruksplan.

Nyckelbiotoper/Sumpskogar

På fastigheten finns en nyckelbiotop som berör del av avdelning 1 i skogsbruksplanen. På fastigheten finns också ett mindre område registrerat som sumpskogsmark.(Uppgifterna härrör från Skogsstyrelsen och Metrias kartmaterial)

Jakt

Fastigheten ligger i ett viltrikt mosaiklandskap med både öppna åkrar och skogsmark, vilket gör jakten trevlig och variationsrik. Jakten är ej utarrenderad och därmed tillgänglig för köpare efter att fastigheten tillträtts. Fastighetens älgjakt är registrerad i Henåns jaktlag och i Orust Älgskötselområde. Småviltsjakten bedrivs i egen regi. Ägaren har en önskan om att jakten även framledes fortsätter att ingå i Henåns Jaktlag. Det är dock köparens ansvar att tala med berört jaktlag för ev. fortsatt medverkan.

Rättsförhållande

Fastighet

Orust Utegård 1:3

Ägare

Viktor Waldenström 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 39,1 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 31,3 ha
Skogsimpediment 3,0 ha
Väg och kraftledning 1,2 ha
Inägomark 5,4 ha
Övrigmark 0,4 ha
Summa: 41,3 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Skogsmark 1 902 000 kr
Skogsimpediment 26 000 kr
Åkermark 229 000 kr
Tomtmark 392 000 kr
Bostadsbyggnader 626 000 kr
Ekonomibyggnader 283 000 kr
Summa: 3 458 000 kr

Inteckningar

Pantbrev (inteckningar) om totalt 610 000 kr fördelade på 6 st pantbrev finns i fastigheten. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Torbjörn Mellin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-355 50 01

Jag är intresserad av fastigheten Utegård och vill bli kontaktad

Senast inkomna fastigheter till försäljning