Västerås

Lantbruksfastighet
Areal: 33 ha
Kommun: Bjurholm
Objektstyp: Gård
Prisidé: 1 595 000 SEK
Gård med lantligt boende och egen skog- och åkermark.

Lantbruksfastigheten är belägen i byn Västerås, ca 1,3 mil norr om Bjurholm samhälle och ca 1,7 mil söder om Örträsk. Med fastigheten följer jakträtt och här finns ett bostadshus i brukskick, en rymlig ladugård med bra förvaringsyta, ett bilgarage med förrådsdel samt några ytterligare ekonomibyggnader. Fastigheten är virkesrik samt består av två skiften och enligt skogsbruksplanen uppgår arealen till ca 33 ha varav ca 24 ha är produktiv skogsmark och ca 6,5 ha utgörs av åkermark som återfinns i anslutning till gårdscentrum. Virkesförrådet mäter ca 3 000 m³sk och medelboniteten beräknas till ca 4 m³sk per hektar och år. Största delen av virkesförrådet utgörs av medelålders skog med bra tillväxt.

I Bjurholm finns all den nödvändiga närservice du behöver.

Kontakta Areal

Fredrik Norlin

Ekonom
Reg. fastighetsmäklare

Västerås

Fredrik Norlin

Ekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-229 60 74

Bilder

Visa alla 14 bilder
Visa alla 14 bilder

Foto: Fredrik Norlin, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

På skiftet inne i byn återfinns gårdscentrum med bostadshus och ekonomibyggnader. Bostadshuset har torpargrund med matkällare, träfasad, 2-glasfönster, plåttak, självdrag, fiber framdraget till husväggen, vatten via vattenförening samt enskilt avlopp. Uppvärmningen består av vedpanna med elpatron.

Bottenvåning:
Bottenvåningen består av en välkomnande hall med avhängningsyta samt ett tillhörande förrådsutrymme, ett badrum med klinkergolv tillsammans med målade väggar som delvis är klädda med kakel. Här finns tvättmaskin, wc, handfat samt ett fönster. Vardagsrummet har trägolv, tapetserade väggar samt ljusinsläpp från fönster i två väderstreck. Stort lantkök med plastmatta på golvet, tapetserade väggar samt härligt ljusinsläpp från fönster i tre väderstreck. Här finns såväl arbets- som förvaringsyta samt köksmaskiner i form av spis med murstock. I köket finns en matkällare som även nås via en separat ingång från husets bortre gavel. Från köket har man härlig utsikt ut över en levande landsbygd. Slutligen så har bottenvåningen ett pannrum med separat ingång från husets baksida. Här finns vedpannan med elpatron. Pannrummet fungerar även som groventré.

Övervåning:
Övervåningen har en hall med plastmatta på golvet samt tapetserade väggar. Här finns bra förvaringsyta. På övervåningen finns ett sovrum med plastmatta på golvet tillsammans med tapetserade väggar. Här bjuds vi på ljusinsläpp från fönster i två väderstreck samt en mysig vedspis. I anslutning finns ett förråd/klädkammare med bra förvaringsyta. Slutligen så finns även en oinredd utvind med fönster i tre väderstreck. Här kan man inreda till ytterligare sovrum alternativt till ett allrum.

Driftkostnad:
Då bostadshuset inte har varit permanentbebott sista året uppskattas driftkostnaden enligt schablon till ca 30 000 kr / år.

Ekonomibyggnader

Vedbod med garagedel

Byggnaden har bra förvaringsyta samt plåttak, träpanel och plintgrund.

Bilgarage med förrådsdel

Byggnaden har plats för en bil samt ett separat förråd. Konstruktionen består av ett plåttak, träfasad, gjutet golv samt indragen el.

Ladugård

Äldre ladugård med mycket bra förvaringsyta. Övervåningen består av en gammal hötork med egen ingång i form av uppkörningsramp. Byggkonstruktionen består av ett plåt-/plasttak, gjutna väggar med delvis trä, gjutna-/trägolv samt indragen el. På baksidan finns ett vidbyggt snedtak som rasat.

Bagarstuga

Byggnaden har timmerstomme, plankgolv, plåttak samt en äldre bakuhäll med tillhörande skorsten. Bakuhällen och skorstenen är inte använd i modern tid.

Korntork

Gammal korntork med timmerstomme, plåttak, el och en fläkt.

Traktorgarage

Byggnaden har timmerstomme, plåttak, grusgolv samt ett tillbyggt garageutrymme för vagnar.

Skog och mark

Skogsmark

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad i juni månad år 2024.

Fastigheten består av två skiften och enligt skogsbruksplanen uppgår arealen till ca 33 ha varav ca 24 ha är produktiv skogsmark. Virkesförrådet mäter ca 3 000 m³sk och medelboniteten beräknas till ca 4 m³sk per hektar och år. Barrträden har en klar dominans då trädslagsfördelningen är ca 73% tall, ca 20% gran och ca 7% löv. Tyngdpunkten i virkesförrådet ligger på medelålders skog med bra tillväxt.

Skogsvårdsåtgärder

Köparen ansvarar själv för framtida skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.

Fastigheten har ett visst behov av röjning.

Åkermark

Enligt skogsbruksplanen finns ca 6,5 ha åkermark. Åkermarken är brukad och muntligen upplåten.

Fastighetens gränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Naturvärden

Fastigheten har inga registrerade nyckelbiotoper. (Källa: Metria – SeSverige)

Forn- och kulturlämningar

Fastigheten har inga forn- och kulturlämningar. (Källa: Metria – SeSverige)

Jakt

Fastigheten ingår i Provåker/Öredalens VVO - Ca 3 000 ha. Höstens tilldelning på älg är ca 3 vuxna och 3 kalvar. För jakträtt på älg krävs 50 ha. Möjlighet till småviltjakt på samma område (här finns ingen gräns på antal hektar). Jaktlaget har ett provår för den nye jägaren.

Fiske

I närområdet finns bra fiskevatten i form av såväl insjöar som strömmande vattendrag - detta i form av bland annat Öreälven.

Vägar

Fastighetens ena skifte har bra tillgänglighet genom intilliggande vägnät. Det ena skiftet nås via en äldre traktorväg.

Skattetal

13/1152

Rättsförhållande

Fastighet

Bjurholm Västerås 1:27

Ägare

Sture Alix Mikaelsson 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 32,5 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 23,5 ha
Impediment 2,6 ha
Inägomark 6,5 ha
Övrigmark 0,6 ha
Summa: 33,2 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 74 000 kr
Betesmark 4 000 kr
Skogsmark 655 000 kr
Tomtmark 59 000 kr
Ekonomibyggnader 19 000 kr
Bostadsbyggnader 297 000 kr
Summa: 1 108 000 kr

Inteckningar

Det finns 4 st penninginteckningar om totalt 346 000 kr.

Förvärvstillstånd

Det krävs förvärvstillstånd för såväl privat- som juridisk person.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Umeå

Kaserngatan 3
903 47   Umeå
Alla objekt från Umeå

Ansvarig mäklare

Fredrik Norlin
Fredrik Norlin
Ekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-229 60 74

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier