Vinterstorp

Areal: 37 ha
Kommun: Tranås
Objektstyp: Gård
Prisidé: 6 500 000 SEK
Anbudsdag: 26/4 2021
Visning:
16/4 2021
Anmälan om deltagande och tidsbokning sker till undertecknad fastighetsmäklare.
18/4 2021
Anmälan om deltagande och tidsbokning sker till undertecknad fastighetsmäklare.
Strax söder om Tranås ligger gården Vinterstorp, med ett högt och vackert läge och fin utsikt över omgivningarna i väster. Här får du möjlighet att bo på egen gård med absolut närhet till stan. Marken består av 24,2 ha högproduktiv skogsmark och 11,8 ha jordbruksmark. Med gården följer även en avstyckad tomt söder om gårdscentrum. Den rymliga mangårdsbyggnaden uppförd 1974 är perfekt för den stora familjen. Är ni också intresserade av djurhållning i någon form finns en ladugård i gott skick, och med många användningsområden.

Välkommen till Vinterstorp!
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Jönköping
Klubbhusgatan 15
553 03   Jönköping
Reidar Pettersson
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-536 76 41

Bilder (46)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Ett rymligt bostadshus i 1 ½-plan med många rum, uteplatser i flera väderstreck och källare under hela huset. Uppfört 1974 med en boyta om 139 m² enligt fastighetstaxeringsuppgifter. Den verkliga boytan torde dock vara omkring 200 m² (se bifogade byggritningar). Därtill kommer källarplanet som utgör ca 125 m². Invändigt renoveringsbehov föreligger, se av säljaren ifylld frågelista på areal.se.

Huset har källargrund, stomme av trä, gjutet valv mellan källare och nedre plan, fasad av tegel, tak med betongpannor (ca 8 år gammalt), och fönster som delvis är kopplade och delvis är av typen perspektivfönster. Vattenburet värmesystem med kombipanna. Eget vatten (borrad brunn) och eget avlopp (äldre avloppsbrunn med äldre infiltration). Fiberslang är nergrävd och framdragen ända till huset, blåsning av fibern och installation återstår (köparen står för denna installationskostnad, uppskattad till ca 20 000 kr).

Nedre plan: Hall/entré. Mindre toalett med wc. Kök med elspis, diskmaskin samt kyl/sval (1 år gammal). Vardagsrum med öppen spis, ekparkettgolv och utgång till uteplats i norrläge. Tre rum med trägolv. Det ena rummet kan med fördel användas som matrum, eller om man vill ta det i anspråk för att utöka kökets storlek.

Övre plan: Kombinerad hall/vardagsrum med trägolv och utgång till balkong i härligt kvällssolsläge. Tre sovrum varav ett har trägolv och två har utgång till balkong i österläge. Klädkammare. Badrum med wc, badkar och dusch.

Källare: Trappnedgång från nedre plan/hall. Groventré med hall/förråd. Pannrum med kombipanna (ved, olja, el), oljetanken är belägen utanför huset under ett gjutet valv. Förrådsutrymme/klädkammare. Större hobbyrum/gillestuga som ej färdigställts. Tvättstuga med dusch och bastu. Torkrum. Mindre toalett med wc. Matkällare. Pump-rum med hydrofor. Mindre hobbyrum med vedspis.

Energideklaration

Bostadshuset har energiklass E. Energiprestanda, primärenergital 154 kWh/m2 och år.
För fullständig energideklaration se energideklaration.

Driftskostnader

Driftskostnad ca 39 100 kr/år som fördelas enligt följande: försäkring ca 10 000 kr (hela gården), el ca 15 000 kr (hela gården), sotning ca 1 000 kr, avlopp ca 2 000 kr, renhållning ca 2 500 kr, samt fastighetsavgift ca 8 600 kr. Uppvärmning har skett med egen ved från gården. Beräknad vedåtgång ca 40 m³/år.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Rejäl ladugård uppförd 1927 med en byggnadsarea om ca 375 m². Mjölkrummet om ca 15 m2 är tillbyggt senare. Ladugården har konstruktion av trä/timmer och undermurades i sin helhet 1980. Plåttaket är av aluminium.

Djurdel med 36 självstängande bås, 8 kortbås samt 25 ungdjursbås. Skraputgödsling till gödselplatta om ca 20 x 20 m, med hög kant. Mjölkrum med inkommande vattenledning från bostadshuset. Övriga utrymmen är foderavdelning, snickarbod/verkstad samt stor skulle med rännebro.

Bod/drängstuga

Trevlig, timrad bod med lertegeltak. Byggnadsarea ca 35 m². Utgörs av f.d. drängkammare, förrådsutrymme samt loft. Lämplig att göra om till en gäststuga eller liknande.

Övriga byggnader och installationer

På fastigheten finns även en linbasta uppförd av trä med plåttak, samt jordkällare och ett uthus som delvis är nerrasat.
Uttag för reservelverk finns installerat vid inkommande elanslutning. Alla gårdens (inklusive bostadshuset) elinstallationer kan matas via reservelverket.

Skog och mark

Skogsmark

Skogsmarken på fastigheten är belägen i en bördig sluttning mot nordväst. Skogen är grandominerad men det finns också ett stort inslag av löv, främst ek och björk. Bestånden är överlag välslutna vilket i kombination med den höga boniteten kommer ge hög tillväxt i framtiden.

Skogsbruksplanen över fastigheten upprättades av Vida februari 2021. Enligt denna utgörs fastigheten av 24,2 ha produktiv skogsmark med ett totalt virkesförråd om 3 688 m³sk. Bonitet om 8,2 m³sk/ha. Trädslagsfördelning: gran 53%, ek, 10%, björk, 26% samt övrigt löv 11%.

Åker- och betesmark

Jordbruksmarken är i huvudsak koncentrerad kring gårdscentrum och består av totalt ca 12 ha enligt skogsbruksplanen, varav ca 8 ha åkermark och 4 ha betesmark.

För jordbruksmarken finns ett brukningsavtal som löper till 2022-03-13. Avgiften är 11 000 kr exklusive moms.

Med köpet av fastigheten följer de stödrätter som använts för gården.

Befintligt stängsel ingår i köpet av fastigheten.

Jakt

Jakten tillfaller köparen på tillträdesdagen.
I dagsläget ingår älgjakten i Tokarps-Söramålens jaktlag om ca 470 ha.

Rättsförhållande

Fastighet

TRANÅS VINTERSTORP 1:1 och 1:2

Ägare

Göran Johannesson dbo 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 37,3 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 24,2 ha
Inägomark 11,8 ha
Väg och kraftledning 0,3 ha
Övrigmark 0,8 ha
Summa: 37,1 ha

Taxeringsvärde

För taxeringsvärde se prospekt.

Inteckningar

I fastigheten finns 4 st penninginteckningar om totalt 800 000 kr. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej av fysisk person.
För mer information se prospekt

Försäljningssätt

För mer information se prospekt

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Reidar Pettersson
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
036-16 76 41
070-536 76 41

Mäklarassistent

Karl Magnusson
Jägmästare
036-16 76 42
070-536 76 25

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning