Vretaberg

Förstklassigt stall, renoverat bostadshus, belyst ridbana,välordnade hagar. Vid Hölö.
Areal: 2,6 ha
Kommun: Södertälje
Objektstyp: Gård
Prisidé: 5 900 000 SEK
Anbudsdag: 9/5 2019
Visning:
25/4 kl 16:30
Vänligen anmäl ert deltagande.
28/4 kl 11:00
Vänligen anmäl ert deltagande.
I kulturlandskapet kring Hölö, 30 minuters bilfärd från Stockholms innerstad, finner vi denna fullutrustade hästgård för den som ställer höga krav på boende såväl som hästanläggning. Bostadshus från slutet av 1800-talet omsorgsfullt renoverat under 2000-talet samt ett förstklassigt stall, belyst ridbana och välordnade hagar. Fastigheten har även sjöglimt över närliggande Kyrksjön. Utöver detta nybyggt garage, lösdriftshus och carport. Två loft över stallet, 2,6 ha mark samt mycket mer. Välkomna till Vretaberg!
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Stockholm
Nybrogatan 34
114 39   Stockholm
Victor Vretlund
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-770 38 32

Bilder (46)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Bostadshuset är uppfört i slutet på 1800-talet på en höjd som gett gården Vretaberg dess namn. Byggnaden är uppförd i ett och ett halvt plan med en taxerad boyta om 78 kvm och med 74 kvm biyta. Huset är välplanerat och ger ett trevligt och välkomnande intryck med bland annat en stor altan med utsikt över omgivningarna och den egna marken. Kring bostaden finns en välskött och trevlig trädgård med flertalet fruktträd.

Från entrén träder man in i hallen som i modern tid är utbyggd för att få mer plats för avhängning och förvaring. Till höger ligger det genuina lantköket med gott om plats för matbord och bra arbetsytor, den gamla vedspisen är i rummets centrum och bidrar som extra värmekälla. Köket har trägolv och alla vitvaror är bytta de senaste tre åren. Från köket kommer man in i badrummet som har badkar, dusch, wc och tvättpelare. Badrummet har golvvärme. Tillbaka in mot köket och till höger finner vi vardagsrummet med trägolv och en vacker kakelugn. Vidare från vardagsrummet kommer man tillbaka till hallen och trappen upp till övervåningen.

Från trapphuset på övervåningen kommer man rakt fram till kammaren, ett litet sovrum. Tag till vänster från trapphuset så återfinns ett sovrum med trägolv och en gammal vedspis samt med ett fönster som vetter åt väster. Fortsätt in genom rummet för att finna det andra sovrummet, som också har trägolv och med fönster åt öster. På övervåningen finns även en stor kattvind som idag används som förvaring men som kan användas för att göra sovrummen på övervåningen större.

Byggnadssättet är timmerstomme som vilar på en torpargrund, stommen är beklädd med locklistpanel. På taket ligger lertegelpannor och fönstren är genomgående kopplade tvåglasfönster. Uppvärmningssättet är direktverkande el-radiatorer, en luftvärmepump samt eldstäderna. Varmvattenberedaren står i badrummet och räcker gott och väl till både bad och dusch. Avloppet sker via en trekammarbrunn med infiltration med slamtömning cirka en gång/år. Vatten tas från brunn med tillhörande filter som delas med grannfastigheten, vilken säljaren äger. Alternativet finns för en köpare att dela vatten med grannfastigheten och dela på underhållskostnader för filter och pump eller att ansluta till befintlig vattenbrunn som finns på fastigheten.

Lillstuga

En mindre övernattningsstuga i anslutning till bostadshuset. Uppförd i träkonstruktion och vilar på en grund av plintar, fasaden är träbeklädd. På taket ligger papptak. Byggnaden värms upp med hjälp en el-radiator. Ett litet rum med rymlig plats för en säng.

Energideklaration och överlåtelsebesiktning

Energideklaration har upprättats våren 2019 för bostadsbyggnaden med angiven energiprestanda om 173 kWh/m2 och år. Bostadshuset tilldelades energiklass F. Energideklarationen finns tillgänglig för nedladdning via fastighetsannonsen för Vretaberg på areal.se. Överlåtelsebesiktning är upprättad för bostadshuset, kontakta mäklaren för att ta del av denna.

Driftskostnader

Uppvärmning/el: 25 000 kr/år
Renhållning: 1 500 kr/år
Vatten och avlopp: 1 500 kr/år
Service vattenfilter: 1 500 kr/år
Försäkring: 12 000 kr/år
Sotning: 500 kr/år

Ekonomibyggnader

Stall

Stallet på Vretaberg är något för den med högsta krav på kvalitet och finish. Stallet har bland annat 5 stora boxar, helkaklad spolspilta, sadelkammare med tvättmaskiner för hästtäcken samt en vanlig tvättmaskin, torkrum samt foderrum. Från ena gaveln kommer man in via stora dubbeldörrar och möts av en påkostad boxinredning från Myrby. Golvet är gjutet med indragen golvvärme om man skulle vilja byta användningsområde för byggnaden i framtiden. Genom stallgången kommer man sedan till sadelkammare och spolspiltan, och till sist i ena ändan finns ett torkrum, främst för hästtäcken, samt stora sociala ytor.

Stallet är uppfört 2007 i murad konstruktion med putsade fasader. Vatten tas från samma källa som för bostaden och avloppet från stallet sker via pump till bostadshusets befintliga avlopp. Ovanpå stallet finns Nord- och Sydloftet som beskrivs nedan.

Nordloftet

Ovanpå stallet finns en lokal, inredd som övernattningslägenhet. Med två rum och ett litet men fullutrustat kök, toalett och dusch. Trappa upp till balkongen från markplan och entré genom en stor balkong med fin utsikt över hagarna och ridbanan. Invändigt är Nordloftet välplanerad och har relativt gott om förvaring. Största delen av ytskikten på Nordloftet är från tiden då stallet byggdes 2007 men en del uppfräschningar har genomförts de senaste åren. Uppvärmningen sker via direktverkande el-radiatorer samt en luftvärmepump. Nordloftet är inte att betrakta som permanentboende då det saknar bygglov för detta utan har använts som övernattningslägenhet och kontor.

Sydloftet

Vägg i vägg med Nordloftet finns Sydloftet. Sydloftet har egen ingång genom trapp från utsidan av stallet på sydgaveln. Sydloftet är inrett som lägenhet med kök, toalett och dusch samt två rum. Lokalen har använts som övernattningslägenhet och ateljé. Uppvärmningen sker via en luftvärmepump. Sydloftet har inretts under 2017 och har genomgående fräscha ytskikt. Sydloftet är inte att betrakta som permanentboende då det saknar bygglov för detta utan har använts som ateljé och övernattningslägenhet.

Lilla stallet

På gårdsplanen, mellan bostadshuset och stora stallet finns ett mindre stall med två boxar, byggnaden ramar in gårdsplanen på ett trevligt sätt och har använts som avlastningsstall och för förvaringsutrymmen. Uppförd i träkonstruktion med träpanel och på taket ligger lertegelpannor.

Garage

Garage uppfört 2016 med plats för två bilar och stor yta för verkstad eller annan verksamhet. I anslutning till byggnaden finns även ett mindre snickeri/verkstad. Byggnaden är uppförd i träkonstruktion på platta på mark med träpanel och på taket ligger takpapp. Utanpå fasaden finns vatten som tas från stallet via värmekabelförsedd slang. Byggnaden värms upp med hjälp av en luftvärmepump.

Lösdrift

I anslutning till garagets gavel finns ett lösdriftsstall som även det är uppfört 2016 med en öppen långsida för anslutning mot hage. Byggnaden är uppförd i träkonstruktion med papptak.

Carport

En carport med plats för fyra fordon. Byggnaden är uppförd 2016.

Ridbana

Inhägnad ridbana med belysning från höga stolpar. Ridbanans mått är 60 x 25 meter. Ridbanans underlag är sand, dräneringen kring ridbanan är god.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Fastighetens areal består till stor del av hagmark som ligger mycket väl samlat. Arealen hagmark bedöms uppgå till cirka 1,8 ha. Hagarna har under de senaste åren dränerats och hagarna har använts växelvis. En del av hagarna har även under senare tid såtts om med gräsfrö.

Fiske

Fastigheten har andel i fiskesamfälligheten Hölö-Vreta FS:5 för fiske i Kyrksjön.

Övrigt

Fastighetsägaren är arrendator till cirka 2 ha intilliggande mark. Möjlighet kan finnas att teckna ett nytt arrendeavtal för ny ägare på samma areal.

Rättsförhållande

Fastighet

Södertälje Hölö-Vreta 1:13

Ägare

Alma Öhlander 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 2,6 ha

Taxeringsvärde

För fastighetens taxeringsvärden se prospekt.

Inteckningar

Antal 1 st
Totalt belopp 300 000 kr
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Victor Vretlund
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-770 38 32

Mäklarassistent

Marcus Hallenberg
Ekonomagronom
070-625 98 03

Jag är intresserad av fastigheten Vretaberg och vill bli kontaktad

Senast inkomna fastigheter till försäljning