Vi hälsar på redovisningskonsulten

Frida Andersson

– Många tror att vi redovisningskonsulter bara sitter med en massa pappersarbete utan kundkontakt hela dagarna, men så ser inte verkligheten ut. Det allra bästa med mitt jobb är människokontakten. Det är ett väldigt varierande arbete som innebär att man får träffa en massa olika personligheter och lösa många olika problem. Man blir verkligen som en del av varje företag man hjälper!

Frida Andersson växte upp på en gård i Norsholm, som ligger mellan Norrköping och Linköping tillsammans med hennes föräldrar och storebror. Hennes pappa drev ett lantbruk där hon gärna hjälpte till med djuren.

Efter gymnasiet började hon läsa en distansutbildning, en då så kallad Kvalificerad Yrkesutbildning. En två-årig utbildning i högre ekonomi och redovisning/IT. Utbildningen innehöll mycket praktik, och det blev också ingången till Areal och Vadstena Bokföringsbyrå, där hon jobbar än idag.

– Jag började min första praktik 2005 på Vadstena Bokföringsbyrå som är delägare i Areal och 2007 fick jag anställning på riktigt. Jag flyttade då till en lägenhet i Linköping för att ha närmare till jobbet.

Det roligaste med Fridas jobb är att det är så varierande och man får träffa så mycket människor. Både genom personmöten, på telefonen och på mail. För Frida är det roligt att se hur kunderna utvecklar sig själva och sina företag, samtidigt som hon själv hela tiden utvecklas och lär sig nya saker.
– Man är med kunden i många situationer och är ofta ett bollplank i frågor som även rör privata saker så som juridiken kring arv, gåva, skilsmässa, dödsfall och så vidare.

Man lär känna sina kunder på djupet och blir en del av varje företag.

Tillbaka till landet

Några år efter att Frida hade börjat arbeta hos Areal längtade hon tillbaka till landet och bestämde sig för att flytta tillbaka till gården där hon växte upp. Där började hon, tillsammans med sin sambo, planera att bygga ett hus som de idag bor i. Ett spännande projekt, dels med ritningar, men också med ansökan om bygglov, arkeologiska utgrävningar med mera.
– Det är verkligen en av höjdpunkterna i mitt liv att flytta tillbaka till landet och bygga mitt eget hus. Ett väldigt stort och givande projekt att skapa någonting från grunden.

Hon berättar att hon oftast kommer till jobbet med en plan för dagen. Men sen ringer ofta telefonen med någonting brådskande och hon får prioritera om. Ingen dag är den andra lik, vilket innebär att jobbet aldrig blir tråkigt. Frida har sin bas i Linköping, men är också mycket i Vadstena.

Hon trivs bra med kollegorna, och i en del av hennes arbete ingår det att åka mellan de två kontoren och utbilda kollegorna i de digitala bokföringssystemen som hon själv använder sig av.
– Det är sällan en dag blir som man har tänkt sig, skrattar hon.

Det är sällan en dag blir som man har tänkt sig.

Om Frida

Ålder
32 år

Bor
Norsholm, mellan Norrköping och Linköping

Familj
Sambo och katten Polarn

Uppväxt
Norsholm, mellan Norrköping och Linköping

Efter ett tag blev Frida även invald i styrelsen och fick chansen att bli delägare i bolaget för Vadstena och Linköpings kontoret.
– Det är väldigt roligt att vara med och driva företaget framåt, och inte bara arbeta med kunderna.

Areals ledord är en viktig kombination och man måste ha alla tre för att komma vidare i branschen och yrkeslivet enligt Frida. För henne är ledordet Engagemang det viktigaste.
– Om man är engagerad i sitt arbete så kommer kunskapen och handlingskraft automatiskt, men alla tre punkterna är viktiga för att komma framåt.

Eftersom att Frida arbetar som auktoriserad redovisningskonsult så undrar vi såklart om hon har några tips eller någon rådgivning gällande redovisning.
– Det är svårt att ge ett konkret tips eller rådgivning eftersom varje kund är unik och det beror väldigt mycket på kundens situation och behov. Men ett tips som jag kan ge är att välja ett bra bokföringsprogram för att undvika dubbelarbete. Det skapar också ett bättre samarbete mellan oss på Areal och kunden.

 

Frida snickrar
Vackra resemål
På resa i Portugal

Snickra och resa

Jobbet tar upp mycket tid, men ibland är det viktigt att koppla bort det och tänka på annat. Då gillar hon att fixa saker på deras hus. Hon brukar alltid ha något projekt igång.

Ett annat stort intresse är att resa och snart är det dags att åka till Albanien tillsammans med hennes sambo. Där ska hennes sambo tävla i Rally Albania med motorcykel. De senaste gångerna har de rest till Nya Zeeland och Sydamerika.
– Vi reser gärna till lite mer udda ställen där turismen inte riktigt har nått ännu. Då hyr vi oftast motorcykel för att ta oss runt på landsbygden. Man blir verkligen rik av att resa, och inser oftast hur bra vi har det här i Sverige på många sätt.

Man blir rik av kunskap genom att resa

Under sommaren kommer Frida och hennes sambo fokusera på att måla huset, men också att fixa trädgården som är ny. Sedan kommer de mest njuta av att vara på landet i härlig natur och fågelkvitter. Fridas bror och pappa driver ett lantbruk på gården så de kommer få njuta av små söta kalvar som myser i hagarna en bit bort från huset.
– Sen älskar jag att umgås med vänner och familj också. Nu på sommaren är det ju alltid trevligt att grilla tillsammans, avslutar hon skrattandes.

 

 

Senast inkomna fastigheter till försäljning

Areal finns alltid nära dig. Vi har 41 kontor runt om i Sverige bemannade med mäklare & ekonomer som alla är passionerat intresserade av jord och skog.

Sök efter medarbetare & kontor