Vi hälsar på skogsmästaren

John Enander

– Det bästa med skogen och lantbruk är friheten. Att man kan styra dagarna helt själv. Skogen och lantbruket ger alltid någonting konkret tillbaka, vilket är väldigt stimulerande! Mina döttrar är än så länge lite för unga, men man kan ju alltid hoppas att de växer upp med ett lika stort intresse för skog och lantbruk som jag har!

John Enander bor tillsammans med sambo och två döttrar på en gård söder om Ulricehamn, i en lite by som heter Boarp. Gården är en generationsfastighet och tillhörde tidigare hans mormor och morfar, men för tio år sedan tog han över den och för sex år sedan flyttade han tillbaka till gården tillsammans med familjen.
– Mormor och morfar drev gården som en mjölkgård. Idag arrenderar vi ut inägomarken men är självverksamma med skogsbruket.

Om John

Ålder
37 år

Bor
Boarp

Familj
Sambo och två döttrar

Favoritartist
Lars Winnerbäck

Rekommenderad bok
”Sapiens” av Yuval Noah Harari

intervju-vasaloppet-medalj

Han har alltid jobbat inom jord- och skogsbruk och har arbetat med fastighetsfrågor sedan 2008 och som registrerad fastighetsmäklare sedan 2010. Före det arbetade han som skördarförare i skogen och på ett par olika gårdar som både djurskötare och maskinförare.

När han var 21 år gammal reste han till Australien för att jobba på en växtodlingsgård som maskinförare, främst tröskförare.
– Jag körde inte bara maskin utan fick också lära mig att valla får på häst, vilket var väldigt häftigt!

Att lära mig att valla får på häst var väldigt häftigt.

John studerade på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Där spenderade han de första två åren på Skogsmästaskolan i Skinnskatteberg. Sedan flyttade han till Uppsala och avslutade sin skogsmästarutbildning där.
I Uppsala läste han även fastighetskurser för att kunna bli mäklare, vilket inte riktigt var meningen från början.
– Med uppväxten har det kommit naturligt med att ägna karriären inom jord och skog. Intresset för fastighetsfrågorna kom med studietiden.

Med uppväxten har det kommit naturligt.

John Enander
I kohagen
Johns äldsta dotter
Gården i vinterlandskap

John arbetade tidigare som anställd på LRF Konsult med liknande arbetsuppgifter. Sedan hösten 2015 driver han Areal i Skövde tillsammans med Kristian Strandell. John och Kristian har känt varandra i ungefär tio år och fungerar bra både som kollegor och vänner på fritiden.

Köpa och sälja mark

Enligt John så är det viktigt med god planering både när man ska köpa och sälja. När det handlar om att köpa är det viktigt att skapa en utförlig kalkyl och handlingsplan och ser till att man klarar av sina åtaganden.

När det handlar om att sälja mark så är det viktigaste att man förbereder i god tid. Han menar att det är en stor sak att sälja mark, som oftast bara händer en gång i livet, så det är viktigt att det blir rätt från början. Det också viktigt att ta hjälp av någon som kan branschen och vet hur man går till väga.
– Areals ledord betyder att vi vill förtjäna vårt förtroende som företag, mäklare och rådgivare. Med andra ord, vi kan det vi pratar om. Vi är trygga, kunniga och får saker gjorda.

Vasaloppet i siffror

Anmälda deltagare
66 700

Antalet startande
56 840

Antalet startande söndag
15 800

Gick i mål
52 912

Sammanlagt, km på skidor
Lite mer än 3 miljoner km

Bröt loppet
3 928

John Enanders placering
193

(statistik från vasaloppet.se)

Precis som för många andra är alla dagar på jobbet varierande för John, men de flesta börjar med att beta igenom mail och övriga kontorsarbeten inför dagens händelser. Sen fortsätter oftast dagen med ett fastighetsbesök och/eller kundmöten. Dagarna varierar i längd och intensitet, men oftast avslutas de med en gårdsvisning, någon kundaktivitet eller kontorsarbete. Telefonen är också med som en kär vän genom arbetsdagarna.
– Dagarna består oftast av mycket telefontid och möten på kontoret och ute på gårdarna. Jag älskar att träffa nya människor med samma intresse som mig själv. Det är ju verkligen en typ av livsstil och dagarna går alltid otroligt snabbt!

Det är ju en typ av livsstil.

Vasaloppet

Ett av Johns stora intressen i livet är sport, speciellt längdskidåkning. Han har kört Vasaloppet till och från de senaste 20 åren och i vintras slog han personligt rekord och hamnade på fantastiska 193:e plats av 15800 startande.
– För 10 år sedan kom jag på plats 242, sedan dess har jag hamnat mellan plats 300 och 500. Men i år lyckades jag lyfta mig en nivå till.

I sommar planerar familjen att resa till Sainte Maxime på den Franska Rivieran i 12 dagar. Men annars ska de bara njuta av den svenska sommaren och arbete på gården.
– När det är soliga och varma dagar är det alltid populärt att åka till stranden, hela familjen gillar att bada. Annars försöker vi ta med barnen ut i skogen så mycket som möjligt. Vi plockar svamp och bygger kojor. Det är mäktigt att se vilken fantasi och livslust barnen får när dem är ute i naturen.

 

Senast inkomna fastigheter till försäljning

Areal finns alltid nära dig. Vi har 41 kontor runt om i Sverige bemannade med mäklare & ekonomer som alla är passionerat intresserade av jord och skog.

Sök efter medarbetare & kontor