Rossvik

Lantgård i Höga kusten
Areal: 64 ha
Kommun: Kramfors
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 500 000 SEK
Två bostadshus samt ladugårdar och flertalet ekonomibyggnader, åker- och skogsmark. Gården passar bra för fortsatt mjölkproduktion eller köttdjurs uppfödning.

Jordbruksfastighet om 64 ha i Nora i Höga kusten 35 km norr om Härnösand. På fastigheten finns två bostadshus, mjölkladugård uppförd 2000 som är inredd med 35 liggbås samt mjölkgrop och rymmer därtill ungdjur och kalvboxar och 15 liggbås i äldre ladugårdsdel, ungdjursladugård kall lösdrift med 33 liggbås och verkstad, plansilo m.m. Skogsmark om 24 ha samt 35 ha åkermark med mycket hög produktionsförmåga i nära anslutning till gården. På gården har det bedrivits mjölkproduktion fram till våren 2024, gården är även lämplig för köttdjursproduktion.

Kontakta Areal

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare

Rossvik

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-664 02 85

Bilder

Visa alla 85 bilder
Visa alla 85 bilder

Foto: Anna-Clara Eriksson, fotograf ACE

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshus

Bostadshus i två plan som är uppförd i timmerstomme med torpargrund på huggen sten sockel, fasad av stående träpanel. Treglasfönster, plåttak med tegelprofil. Under en mindre del av huset finns en äldre källardel som inte används längre. Vattenburen värme via bergvärme samt vedspis. Eget borrat vatten och trekammarbrunn. Det finns två borrhål på fastigheten, ett hål har eget el abonnemang. Huset har renoverats på 80-talet. Boarea enligt taxeringen192 kvm. Byggnadsarea ca 112 kvm. Huset är påbyggt i ett plan med stomme av resvirke på platta. Byggnadsarea ca 32 kvm.

Från tomten kommer man in i hallen via farstukvist som är centralt placerad på ena långsidan. Till höger i hallen kommer man till köket. Ett ljust och rymligt lantkök med vitmålad köksinredning, vitvaror som spis, diskmaskin, kyl och frysskåp i full höjd. Vedspis Westminister med bakugn finns även i köket, sitt med morgonkaffet och upplev den mysfaktor som blir av lågornas sken eller bra om man vill hålla nere elförbrukningen. Vidare genom köket kommer man till kammaren som säljaren idag använder som kontor. Innan för kammaren ligger vardagsrummet. Båda rummen är slipade trägolv. Man når även vardagsrummet från hallen genom de genuina parspegeldörrarna. Tar man till vänster i hallen så är uppgången till övervåningen. Vidare kommer man till tvättstugan med tvättmaskin och tvättbänk och badrummet med badkar, badrummet är klätt med våtrumsmatta på golv och väggar. Det finns en grovingång via utbyggnaden. I utbyggnaden ryms, grovingång med möjlighet att hänga av sig ladugårdskläder, garage, pannrumsdel med äldre ved panna Diom samt bergvärmepumpen Nibe F 1245-10.

På övervåningen kommer man först till stort öppet rum som man kan nyttja som tv-rum. Toalett med dusch samt tre sovrum och en skrubb finns även på övervåningen.


Fiber finns indraget till huset.

Uppskattade kostnader av säljaren är elförbrukning för hushållsel och uppvärmning ca 20 000 kwh/år, 31 400 kr/år, avlopp 1 300 kr/år, renhållning 2 156 kr/år, försäkring ca 9 500 kr/år, sotning 1 000 kr/år, vägkostnad 6 600 kr, fiber 4 275 kr och fastighetsskatt 3 855 kr/år. Totalt ca 60 000 kr/år.

​Total elförbrukning för gården med drift var under 2023 82 700 ​kWh.

För närvarande 50 Ampere säkring, säljaren tänker säkra ner till 25 Ampere samt ett avtal med 16 Ampere för vattenhål.

Energideklaration
Energiklass C
Energiprestanda, primärenergital: 84 kWh/m² och år.

Gårdshus

Gårdshus i 1 1/2 plan som är uppförd i timmerstomme med torpargrund på huggen stensockel, stående brädfodring, treglasfönster och plåttak med tegelprofil.
Direktverkande el för uppvärmning samt vedspis i köket och kakelugn i kammaren. Gemensamt vatten och avlopp med bostadshuset. Byggnadsarea ca 89 kvm.

Från gårdsplanen kommer man in i hallen. Till höger i hallen finns toaletten med dusch och som även inrymmer tvättmaskin. Toaletten är beklädd med våtrumsmatta på golv och väggar. Uppgång till övervåningen sker även från hallen. Tar man till höger i hallen kommer man till köket. Ett trevligt kök med målad köksinredning, spis, vedspis kyl/frys. Vidare genom köket kommer man till ett mindre rum med kakelugn som nyttjas som sovrum. Innanför rummet finns vardagsrummet. Vardagsrummet nås även från hallen.

På övervåningen kommer man först till stort öppet rum som man kan nyttja som tv-rum. Två sovrum varav ena har en balkong och en oinredd alkov finns även på övervåningen.

Friggebod

Friggebod uppförd i plantimmer med plåttak. Kan använts som gäststuga eller förråd, ingen el eller vatten är indraget.

Matkällare

På gården finns även en valvad matkällare.

Ekonomibyggnader

Bagarstuga

Bagarstuga i stomme av timmer på huggen stensockel och tegeltak. Byggnadsarea 45 kvm.

Ladugård

Mjölkladugård varm lösdrift uppförd 2000 i trä och betongelement från A-betong och plåttak. Ladugården inrymmer 35 liggbås med madrasser. Mjölkgrop DeLaval, tandemstall 2x3 med individuellt utsläpp från mjölkgropen. Utfodringen sker med bandfoderfördelare Mullerup samt två kraftfoderstationer. Spaltgolv med gummimattor och skrapor till tvärkulvert och vidare med hydraulisk tryckare till gödselbrunnen. Frihängande ryktborste. Ventilation via innertaket och frånluft med fläkt i kulvert. Ladugårds del ca 385 kvm. Vidbyggt mjölkrum med mjölktank om 3 kubik, toalett med dusch, kontor/fikarum samt maskinrum.

Äldre ladugård/loge

Ladugård och vidbyggd höloge m.m. Ladugården är renoverad i samband den nya ladugården byggdes 2000 med bland annat tre nya skrapgångar. Använts till sinkor 15 liggbås, kalvningsbox och plats för ungsdjur. Ladugårdsdelen ca 145 kvm. Byggnaden inrymmer även olika förrådsutrymmen, två kraftfodersilos i tyg som rymmer ca 6 och 10 ton, förvaring av spannmål i spannmålstork kalluft, höloge med hökanon och fördelare som rymmer ca 40 ton samt vedbod.

Gödselbrunn

Öppen gödselbrunn med en lagringsvolym om ca 1 000 m³.

Ungdjursladugård/verkstad

Ungdjursladugård med vidbyggd gårdsverkstad. Byggnaden är uppförd 2007 på betongplatta i stomme av trä med plåttak. Ladugården är en kall lösdrift för ungdjur. Ladugårddelen är uppdelad i tre avdelningar med totalt 33 liggbås / 3 avdelningar med 11 liggbås i varje. Största avdelningen avsedd för dräktiga kvigor ca 15-24 månaders ålder med låsbar foderfront, mellandelen för 8-15 månaders djur med låsbar foderfront samt minsta delen 2-8 månaders djur. Det finns även en sjukbox i byggnaden samt utrymme för förvaring av förnödenheter m.m. Utgödsling och utfodring sker med traktor. Byggnadsyta för ladugården ca 345 kvm

Isolerad verkstad med golvvärme via bergvärmepump Nibe F 1126 med eget djupborrat hål, elektrisk varmvattenberedare. Verkstaden är i ett öppet utrymme med två portar 3,45 m*4 m som är elektriskt manövrerad samt mindre port om 2,5*3 m manuell, placerad på gaveln. Byggnadsyta för verkstaden ca 100 kvm.

Plansilo

Plansilo uppförd i början av 2 000-talet i betong med uppdelad i tre fack. Två fack 5 m breda och 24 m långt samt ett fack 6 m brett och 24 m långt. Rymmer ca 1 150 m³.

Loge

Äldre loge uppförd i två plan med stomme av trä, träpanel samt plåt och eternittak. Byggnaden använts som förråd med trägolv övre plan samt maskinförråd botten plan. Byggnadsarea ca 244 kvm.

Förråd

Äldre byggnad uppförd i ett plan med stomme av trä, träpanel samt plåttak. Byggnaden använts som förråd. Byggnadsarea ca 65 kvm.

Övrig

Område för ny ladugård

Markarbeten har påbörjats på gården där det har planerats att bygga en ny ladugård.

Skog och mark

Skogsmark

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad i augusti 2024 av Bengt-Olov Westman, telefon 070-289 55 50.
Av skogsbruksplanen framgår det att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 24,8 hektar med totalt virkesförråd om ca 3 500 m³sk, vilket ger ett medeltal om 139 m³sk per hektar. Tillväxten beräknas för närvarande vara ca 135 m³sk per år och boniteten ligger på 5,3 m³sk/ha. Det dominerande trädslaget är gran som upptar 52 % av virkesförrådet, löv 28 % och tall 20 %.

Största andelen skog är röjningsskog i huggningsklassen R2, 45 % (11,2 ha). Övrig skog består av skog som uppnått slutavverkningsbar ålder i huggningsklasserna S1, 42 % (10,5 ha) med ett virkesförråd om ca 2 700 m³sk, gallringsskog G1, 8 % (2,1 ha) med ett virkesförråd om ca 500 m³sk samt K1, 1 ha (4 %).
Andelen yngre skog än 20 år är 49 % (12,2 ha).

Skogsvårdsåtgärder

Köparen är medveten om att fastigheterna är i behov av skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.
Enligt skogsbruksplanen finns skogsvårdsåtgärder så som plantering av 1 ha samt röjning om 10,1 ha under planperioden.

Naturvärden

Det finns inga kända naturvärden på fastigheten. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- eller kulturlämningar

Det finns flera kända fornlämningar på fastigheten som rösen, stensättningar och högar. Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige samt Fornsök.

Betes/åkermarken

Betes/åkermarken (inägomarken) som hör till gården är väl samlad kring gården och mycket bördig och ger oftast tre skördar årligen. Betes/åkermarken är enligt skogsbruksplanen på 35,2 ha och enligt SAM ansökan sökt egen mark 35,59 ha. Säljaren äger även annan gård med garanterade arrenden för en köpare om 9,73 ha enligt SAM ansökan. Resterande mark som brukas tidigare av gården har arrenderats av 6 olika markägare, ca 40 ha. Den egna marken är för närvarande upplåten genom muntligt avtal för 2024.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt finns. Älgjakt på fastigheten bedrivs genom Berge/Rossvik jaktlag som är 10 jägare och som jagar på en areal ca om 1 200 ha. Beslut tas av jaktlaget om man har möjlighet att vara med i jaktlaget som ny ägare.
Jaktledare Mats Wiberg 070-511 33 39, nås endast på kvällstid.

​Småvilt jagas på egen fastighet eller över större område enligt överenskommelse.

Vägar

Fastigheten ingår i Rösättsvägen (Kramfors Rossvik GA:2). Vägen går från allmänna vägen och passerar förbi gården.

Fastighetsgränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten. Frågelistan går att beställa via fastighetsmäklaren på 070-664 02 85 eller [email protected].​

Planfil Google Earth

Det finns en digital planfil över skogsbruksplanen som gör det enkelt för dig som spekulant att hitta till och navigera fram på fastigheten när du är ute i fält och besiktigar försäljningsobjektet. Allt du behöver är en telefon med internetuppkoppling och Google Earth installerat, sedan
kan du enkelt följa den interaktiva (gps) kartan och se i vilken avdelning du befinner dig i. Du kan även avläsa avdelningsdata för samtliga avdelningar. Kartan med den digitala planen kan du klicka dig in på under rubriken Karta på fastighetens sida på Areals hemsida.

Rättsförhållande

Fastighet

Kramfors Rossvik 15:8

Ägare

Alf Bergström 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 65,4 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 24,8 ha
Myr/kärr/mosse 0,3 ha
Berg/hällmark 0,2 ha
Inägomark 35,2 ha
Väg och kraftledning 0,7 ha
Övrigmark 2,6 ha
Vatten 1,6 ha
Summa: 65,4 ha

Inteckningar

Det finns penninginteckningar uttagen i fastigheten om totalt 4 778 000 kr som även belastar annan fastighet som säljaren äger. Säljaren skall döda och nyfastställa penninginteckningarna så att totalt 2 778 000 kr följer med fastigheten.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridisk person.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Ägoslag

Mäklare

Areal | Härnösand

Järnvägsgatan 2
871 45   Härnösand
Alla objekt från Härnösand

Ansvarig mäklare

Patrik Ulander
Patrik Ulander
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-664 02 85

Kontaktperson

Peter Zetterström
Peter Zetterström
Skogsmästare
Auktoriserad Lantbruksvärderare
070-664 02 90

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Rossvik & vill bli kontaktad

Mäklaren för Rossvik kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier