Det här är inte bara en gård vilken som helst. Här – i en vild och mycket vacker del av Sörmland – har kulturen odlats både för sinne och kropp, en plats där skogen brukats med en tanke om mångfald, här har det odlats äpplen som försett bygdens familjer med frukt, och nu senast har gårdens växtlighet vandrat raka vägen in i Blå hallen!
Det finns en entreprenörsanda och ett driv hos ägarna av denna plats sedan länge, vi pratar inte om en släktgård som ärvts i generationer, utan en levande plats där varje ägare satt sitt avtryck. För här finns det möjligheter! Med sina rika marker och 12 hus av olika funktioner och karaktär kan man förverkliga sina drömmar – hur det blir framöver, det vet bara Högtorp Gårds nya ägare.
Högtorp är ett hemman där människor bott och verkat sedan 1600-talet. Skog, jord, djur och växter har försörjt de som bott här, anpassat till tidens olika idéer och varierande behov, ur en palett av skogar, berg, våtmarker, beten och odlad mark. De senaste nästan 20 åren har här samlats mat och smaker från skog och mark, provsmakats, experimenterats och förädlats örter och växter ur vår nordiska flora. Det har gått så bra att produkterna från Högtorp Gård har varit en självklar komponent hos lyxkrogarna, i Sörmlands Matkluster och på Nobelmiddagar. Dessförinnan möttes konstnärer här, musiker, skribenter, växtodlare. Prinsar och professorer har varit gäster på gården. Markerna har betats av får, nötboskap och hästar.
På gårdens marker vandrar de flesta sorters klövvilt och de gamla inägorna bär namn som Mångfalden, Maskrosvallen, Björkhagen och så vidare. Med en alldeles speciell omsorg och respekt har blommor, örter, träd, fåglar, djur och människor fått leva här. Resultatet av det arbetet är en miljö som är vacker, frodig och gör att man kan vara självförsörjande om man så önskar. Landskapet är småbrutet med skogar som är rika på lövträd, du hittar mängder av god matsvamp, en rikedom av nyttiga bär och växter till allehanda smakupplevelser. I trädgården finns plats att odla allt som går i vårt nordiska klimat. För den jakt-, skogs- och hushållningsintresserade är detta ett paradis.
Med 15 minuter till Flen respektive Hälleforsnäs, där tågen passerar är det också möjligt att arbeta på annan ort men att bo på denna inspirerande och kreativa plats. Fiber är indraget, rejäl bergvärme med modern pump värmer huset, alla moderniteter finns så livet på Högtorp är bekvämt men också exakt så utmanande som du själv väljer. Att Högtorp Gård är en plats att älska och trivas på står utom alla tvivel, varmt välkomna att kontakta ansvarig mäklare för bokad visning!
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
Foto: Filip Fyhr, Fyhrvideo, August Häger & Fredrik Luhr, Areal
Bostadshuset
Timmerbyggnad i 1 1⁄2-plan uppförd sent 1700-tal. Taxerad boyta 330 kvm.
Byggytan på grund är 21 x 10,5 meter. Tak av enkupigt tegel och falsad plåt.
Uppvärmning via bergvärmeanläggning först installerad 1991, bergvärmepumpen utbytt till en ny 2010 med en 500-liters ackumulatortank. Enligt uppgift finns två cirka 100 meter djupa borrhål. Huset har nio kakelugnar varav de fem kakelugnarna på entréplanet är godkända och fungerande, för de övriga fyra fordras renovering.
Elementen är från 1960-talet. Det finns också en vedspis i köket samt en öppen spis i hallen. Timmerhusets lerklining har i stora delar av husets sparats, den har klätts med skivmaterial som därefter tapetserats.
Vatten från egen borrad brunn (djup cirka 90 meter), vattnet renas från mangan och järn med filter, hydrofor från 2007. Gården har även en grävd brunn, restaurerad 2012, som förser Matstugan samt bostadshuset på berget med vatten. Båda brunnarna ger testad och godkänd dricksvattenkvalitet.
Avlopp till trekammarbrunn med infiltrationsanläggning från 1999.
Husets elektricitet drogs om på nedre botten runt 1990, på övervåning 2010.
Källare (under del av huset): Här finns bergvärmeanläggningen, vattenfilter samt förrådsutrymmen.
Planlösning
Nedre plan
Innanför husets pampiga entré med sina dubbla pardörrar möts man av en rymlig och välkomnande hall. Hallen har ett golv av breda furutiljor, en fungerande öppen spis och dörrar till köket, salongen och trapphus till övervåningen. Via en kort passage nås badrum med dusch och toalett. I rumsfilens innersta del ligger nuvarande arbetsrum. Samtliga fem kakelugnar på husets nedre plan är fungerande och används frekvent, förutom hög mysfaktor är det välfungerande värmekällor. Taken är genomgående breda handhyvlade plank där flertalet är målade med linoljefärg, golven är alla av trä av gran eller furu med olika ytbehandling. Genomgående är huset omsorgsfullt renoverat och vårdat och husets ursprungsmaterial och originaldetaljer är väl bevarade, vilket skapat ett vackert och tidstypiskt hem.
Mat ligger nuvarande ägare varmt om hjärtat så köket är modernt utrustat, trots dess lantliga uttryck. Köket är i gammal stil, men här hittar du varmluftsugn av toppklass, en nyrenoverad, murad bakugn, induktionshäll, inbyggd diskmaskin samt en vit SMEG-kyl med frys. Ett vackert grangolv, platsbyggd inredning, ett generöst kallskafferi med gott om plats, underbara munblåsta originalfönster gör köket till en plats där man kan sitta länge och njuta av umgänge och måltider.
Från köket når du trädgården genom en praktisk groventré där det finns plats för kläder, skor och andra bra-att-ha-saker.
En smal och lite hemlig trappa leder upp till två rum, det ena används idag som sovrum.
Den andra rumsfilen börjar innanför köket med en s.k handkammare med platsbyggd förvaring, hyllor, extra bänkyta och skåp. Här finns gott om plats för finserviser, uppläggningsfat, extraglas och allt det där som inte riktigt ryms i “vardagsskåpen”. Kammaren är också platsen där maten dukats upp vid fester och högtider, det är bara att ta sin tallrik och kliva in i matsalen, med sin storslagna utsikt över trädgården genom fantastiska originalfönster.
Matsalen går i skandinavisk stil och är tapetserad med Linné från Boråstapeter. Breda golvplankor och en kakelugn ger en varm känsla i den rymliga matsalen som verkligen inspirerar till trivsamma middagar med nära och kära. I fil med matsalen ligger stora salongen med sitt målade golv och en kakelugn från cirka 1850, som utrustats med glaslucka vilket gör att den sprakande elden både syns och hörs. Salongen är fantastisk, kanske kan man kalla den husets hjärta? Från salongen når man den nymålade verandan mot trädgården. Salongen rymmer också en liten klädkammare/förvaring i ena hörnan.
Vidare kommer man till biblioteket. Även det med kakelugn, platsbyggda bokhyllor från golv till tak, med en harmonisk färgsättning som går i grönt, har en rofylld plats skapats, ett rum där man enkelt kan försjunka i en intressant bok. De fina fönstren mot trädgården är inramade av långa gardiner som förstärker känslan av lugn. Från biblioteket kommer du in i det sista av dessa underbara fem rum som ligger i fil. Idag är det ett gästrum, även detta med en vacker kakelugn, originalfönster mot norr och rummet är utrustat med bra förvaringsmöjligheter och skulle fungera utmärkt som sovrum till exempel.
Vägg i vägg med gästrummet ligger nuvarande ägares arbetsrum. Vackra brädgolv, kakelugn, fönster mot norr gör även detta rum till en kreativ och härlig yta i detta rymliga hus. Från arbetsrummet når du den lilla passagen där du hittar toalett, ett kaklat badrum och tvättmaskin.
Övre plan
Du når övre plan från en trappa i hallen, men också från en mindre trapp i köket. Tar man trappen upp från hallen möts man av ett enormt rum. Härligt högt i tak och salen bjuder på en rik historia. Här har det varit en “herrhörna” dit dåtidens barn smög för att tjuvlyssna och med stora ögon titta på männen som rökte, drack och drog historier för varandra. Det har varit dragspelskalas, storslagna fester, glöggmingel och samlingar av skilda slag. För att försöka beskriva detta minst sagt rymliga rum kan nämnas att det har använts till kalas med 40 sittande och det var inte trångt. På norra sidan synlig timmervägg, på södra en magnifik murstock med vacker änglatrappa. En modern täljstenskamin med bra uppvärmningskapacitet gör att rummet kan användas hela året. Golvet är rustikt furugolv och ljusinsläppet är vackert från husets karakteristiska takkupor. Det ryktas om att det fungerat som ateljé för en av gårdens tidigare ägare.
Från det stora rummet hittar du också en balkong, en toalett, tre sovrum, ett hobbyrum samt i söder ingång till två rum varav det ena används som sovrum och det andra till klädförvaring. Rummen är renoverade i olika tider och visar därmed årsringar från 1900-talet, charmiga och väl fungerande.
Här finns också fyra förvaringsvindar av varierande storlek, med ståhöjd, här ryms det mesta en stor familj kan tänkas behöva förvara off season eller saker man helt enkelt vill spara. De fyra vackra kakelugnarna som finns på övre plan används inte i nuläget utan har eldningsförbud.
Högt belägen, söder om mangårdsbyggnaden ligger den gamla drängstugan. Du når den på ett par minuters promenad uppför en vacker höjd. Byggnaden är uppförd i timmer med tak av enkupigt tegel.
I en svunnen tid bodde gårdens dräng här. Stugan är renoverad med kärlek och kärnvirke. En nyligen renoverad mur och rörspis med gjutjärnsinsats värmer stugan. El är indraget. Ny dörr, nya fönster med kulturglas skapar ett vackert ljus inomhus. Stugan används idag som skrivarstuga. Drängstugan mäter 4,10 m x 4,80 m. Det finns även ett vidbyggt förråd i lösvirke som mäter 4,10 x 1,90 m.
Alldeles nära skrivarstugan ligger en nyuppförd (2012) stuga på plintgrund i lösvirke om 42 kvm. Huset har vatten, köksavlopp, dusch, torrtoalett och el och fungerar bra som ett året-runt-boende för tonåringen, en förälder eller hyresgäst. Högbo värms av direktverkande el (oljefyllda element) och en vedspis.
Stugan är uppförd i gammal stil och passar utmärkt in i de charmiga omgivningarna och har använts som generationsboende. Högbo består av ett större allrum med pentry, ett litet sovrum och ett badrum med dusch och toalett. Över sovrum och toalett finns ett loft med hyfsad takhöjd som fungerar både som förvaring och extra sovutrymme vid behov.
Nuvarande ägare har utökat Högtorp gårds ägor söderut och införlivat 23 ha i ursprungliga fastigheten. I det förvärvet tillkom en fantastisk 1700-talsstuga som är väl bibehållen och underhållen. Målad med byggnadsvårdsfärger ute och inne. Rörspis, bakugn och murstock murades om 2015. Nytt kök i gammal stil. Rummet med munblåsta fönsterglas åt tre håll ger ett fantastiskt ljus och en vacker utsikt över ån. Stugan saknar bekvämligheter i form av el, vatten och avlopp. Men bra utedass finns. Det finns en enklare bilväg dit. Stugan används idag för rekreation, en tillflyktsort där endast naturens egna ljud råder. Det är gott om vilt på Högtorp Gårds marker, när vi besökte Myrstugan betade en flock med dovhjortar alldeles utanför den gärdesgårdsinhägnade tomten.
I anslutning till stugan finns en enklare ekonomibyggnad med renoveringsbehov. Myrstugan var bebodd fram till och med andra världskriget och här har bland annat en skomakare med familj levt sitt liv, fostrat barn och lagat mat. Tiden, livet och historien är tydlig på denna plats, spåren efter tidigare generationer är påtagliga i stort och smått.
Här kan du stänga av omvärlden och verkligen koppla bort och av om så önskas. Mobiltäckning finns sen några år tillbaka. Några hundra meter från Myrstugan finns en kallkälla på gårdens egna marker.
Strax söder om mangårdsbyggnaden finns en charmig liten lekstuga som anpassats efter barnbarnens önskemål och behov.
Högtorp gård har en naturligt vacker trädgård där endast tid och fantasi sätter begränsningar. Nuvarande ägare värnar om naturlig artrikedom och trädgården är, precis som gårdens övriga mark, en del i det viktiga ekosystemet där bin, humlor och insekter trivs.
Här ser vi en trädgård som följer årstiderna, vårens blåa matta av scillor är hänförande! En gång i tiden fanns en omfattande fruktträdsodling på gården och många av dessa träd finns kvar. Träden bär fortfarande rikligt med äpplen, päron och plommon. Den ursprungliga fruktträdgården finns dokumenterad på äldre kartor som följer med huset.
Högtorp Gårds trädgård bjuder in till stora möjligheter för den intresserade att odla grönsaker, blommor och bär.
Uppskattade driftskostnader:
El 30 000 kWh (inkl. elbilsladdning)
Sophämtning 3 300 kr
Gårdsförsäkring 20 700 kr
Vägsamfällighet 1 300 kr
Sotning 1 000 kr
Någon energideklaration för mangårdsbyggnaden har inte upprättats med tanke på husets ålder. Har du frågor kontakta ansvarig mäklare.
Väster om mangårdsbyggnaden finns en byggnad som rymmer en före detta ladugård och loge. Ladugården är uppförd på gjuten platta med lösvirkeskonstruktion. Logen är uppförd på plintgrund med stolpverk i trä. Hela byggnaden är klädd i träpanel och tak av plåt. Byggnaden var först ett stall för hästar, sedan ett suggstall, men idag är inredning utriven och ytan nyttjas som lagerlokal och är uthyrd. Logdelen rymmer äldre spannmålstork och förrådsutrymmen. På logdelens tak finns gårdens solcellsanläggning som producerar cirka 14 000 kWh årligen.
Samtliga ekonomibyggnader på gården har el.
Äldre spannmålsmagasin uppfört i timmer med tak av tegel. Magasinet är i 1 1⁄2-plan och mäter cirka 8 x 7 meter.
Här har vi en plats där det historiskt mest värdefulla förvarades. De små fönstren är gallerförsedda och dörrens låsanordning för tankarna till en gammal stadsport. Atmosfären är magisk och nuvarande ägare har renoverat och inrett magasinet med sin känsla för byggnadsvård till en plats att samlas på. Det har förelästs, provsmakats, provdruckits och samtalats. Smakfullt gömda spotlights, en bar med en vacker bardisk av gran från gårdens marker gör detta till ett magasin där vänner kan samlas och umgås.
El är indraget.
Byggnad uppförd i lösvirke med betonggolv och tak av tegel. Byggnadsyta cirka 9,5 x 6,0 meter.
Byggnaden har plats för jordbruksredskap och maskiner.
Elektricitet är indraget.
Byggnaden som är belägen mellan köket och maskinhallen är uppförd på gjuten platta med träkonstruktion. Fasaden är fodrad med träpanel och taket är belagt med enkupigt tegel. Västra delen utgörs av kylrum och förrådsytor. Mittdelen av byggnaden utgör isolerad verkstad och snickeri och östra delen rymmer gårdens sågverk och virkesförråd. Byggnaden mäter cirka 21 x 5,5 meter.
Timmerbyggnad med tak av tegel från 1860-talet som flyttats hit från andra sidan vägen. Byggnaden har gjutet betonggolv och har använts som kök för beredning av de olika delikatesser som tagits fram på Högtorp gård, här finns rejäla rostfria arbetsytor, vatten och proffsdiskmaskin.
Ett perfekt utrymme för tillvaratagande av vilt eller förädling av bär och växter från gården. I del av byggnaden finns även två torkskåp som använts för livsmedel samt teknikutrymme för vatten. På södra sidan om byggnaden finns en äldre gjuten platta. Byggyta cirka 7,5 x 4,2 meter.
Boden är en timmerstomme på stenfot med tillbyggd vedbod av lösvirke på plintar och ligger i anslutning till mangårdsbyggnaden. Den inrymmer vedbod, garage, ett öppet vagnslider samt brädlagda förrådsutrymmen. Timmerdelen har också en övervåning. Här finns även trefasuttag för elbilsladdning.
Byggnaden mäter cirka 20 x 7 meter.
Till fastigheten hör ca: 24,4 ha öppen mark. Marken är hävdad och har nyttjats för vallodling av nuvarande ägare. Marken blir tillgänglig för ny ägare vid tillträdet.
En ny skogsbruksplan är framtagen inför försäljning. Planen är upprättad av Andreas Wistrand, Anemone skog, fältarbetet utfördes under februari 2025. Skogarna på Högtorp har brukats med en varsam hand där stort fokus har lagts på att skapa biotoper som växter, djur och människor trivs i.
Skogsbruksplanen anger att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 44,8 ha. Det totala virkesförrådet uppgår enligt planen till 7 404 m³sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd på 165 m³sk/ha.
Skogen har brukats över tid och har skog i alla åldersklasser.
Det finns hela 2 200 m³sk i huggningsklass S1. Resterande volymer återfinns i yngre till medelålders skog och har en hög löpande tillväxt, detta skapar möjligheter för en ny ägare att forma sin skog framgent.
Fastigheten är grandominerad och trädslagsfördelningen är 50% gran, 12% tall och resterande löv, 4% av virkesförrådet utgörs av ek. Den höga lövandelen tillsammans med den insprängda inägomarken skapar tillsammans fantastiska skogar att ströva i såväl för människa som vilt.
Den löpande tillväxten uppgår innevarande år till 7,1 m³sk/ha/år eller hela 320 m³sk. Medelboniteten uppgår till 6,4 m³sk/ha. För ytterligare information se skogsbruksplanen.
På fastigheten finns ett objekt med höga naturvärden registrerat hos Skogsstyrelsen. Det rör sig om 0,8 ha lövrik barrnaturskog i avdelning 17 (Diarienummer N 3154–1995).
Inga nyckelbiotoper eller naturvårdsavtal finns registrerade på fastigheten.
Källa: Skogsstyrelsen.
På Högtorp gård ges möjlighet till mycket spännande jakt. Biotoperna är goda och här finns många viltarter representerade så som älg, rådjur, vildsvin, dovhjort och kronhjort men också många arter av de jaktbara småvilten. Markerna skapar synnerligen fina möjligheter till framför allt smygjakt kring åkermarken och de kringliggande skogarna, där man aldrig vet vad som står runt nästa holme.
På Högtorp gård har även många fina jaktminnen skapats när skallen från en långsamdrivande bassethund ekat mellan höjderna.
Jakten har skötts i egen regi och finns tillgänglig för ny ägare på tillträdesdagen. Markerna är idag inte anslutna till områdets älg- och kronskötselområde, vilket är Granheds ÄSO.
Fastighet |
|
Flen Högtorp 1:6 |
Taxeringsvärde |
|
Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023 | |
Åkermark | 1 179 000 kr |
Betesmark | 318 000 kr |
Skogsmark | 3 620 000 kr |
Skogsimpediment | 9 000 kr |
Tomtmark | 1 000 000 kr |
Bostadsbyggnader | 3 127 000 kr |
Ekonomibyggnader | 514 000 kr |
Summa: | 9 767 000 kr |
Inteckningar |
|
Fastigheten är intecknad med 11 inteckningar om sammanlagt 3 000 000 kr. Inga lån skall övertas av köparen. |
För mer information se prospekt. |
För mer information se prospekt. |