Köparen har enligt lag en långtgående undersökningsplikt. Undersök därför noga samtliga delar av fastigheten och dess byggnader för att hitta eventuella fel eller brister. Är man inte själv mycket kunnig bör man anlita en professionell besiktningsman. Det är inte möjligt att i efterhand ställa krav på säljaren för de fel man borde ha upptäckt vid en noggrann besiktning. Oftast är det köparen som betalar kostnaden för att anlita en besiktningsman.
En besiktningsman gör en besiktning och du får ett besiktningsprotokoll. Kontrollera också om besiktningsmannen har en ansvarsförsäkring. Den kan vara till nytta om besiktningsmannen skulle missa någonting. Det är också viktigt att läsa igenom besiktningsavtalet för att veta vad som ingår. Det kan t.ex. krävas en tilläggsbesiktning för att kontrollera elinstallationer, värmeanläggning, radonhalt, provtryckning av skorsten m.m. Om stora brister framkommer bör man omförhandla priset eller dra sig ur köpet.
Säljaren är i laglig mening egentligen inte skyldig att upplysa köparen om fel i fastigheten. Det ligger dock i säljarens eget intresse, då alla fel som säljaren upplyst köparen om inte längre är okända för köparen och givetvis begränsar köparens möjlighet att i efterhand kräva ersättning för från säljaren. Fel som framkommer efter köpet och som köparen inte rimligen kunnat upptäcka kallas för dolda fel. I de flesta fall ansvarar säljaren för dessa och blir ersättningsskyldig. Ansvaret för dolda fel gäller tio år efter köpet. Säljaren kan i vissa fall friskriva sig från fel och brister, även dolda fel.