Grinda Gård

Sörmlandsgård från tidigt 1900-tal med boende i toppklass.
Areal: 11 ha
Kommun: Flen
Objektstyp: Gård
Prisidé: 10 500 000 SEK
Anbudsdag: 17/9 2020
Visning:
13/9 2020
Anmälan krävs.
På en naturskön plats i Bettna socken, mellan Flen och Nyköping, cirka 2,5 km nordost om Bettna samhälle finns Grinda gård belägen. Omgärdad av såväl skog, åker som äng och med utsikt över de egna markerna finner vi en gård med boende i absolut toppklass. Den nykrattade grusgången leder upp till en mangårdsbyggnad från början av 1900-talet i sörmländsk herrgårdsstil, som för 11 år sedan ambitiöst och varsamt renoverades med noga utvalda material och detaljer med fokus på sekelskifte och lantlig romantik.
Runt mangårdsbyggnaden finns en uppvuxen trädgård anpassad för både njutning och odling. Här finns bland annat ett orangeri med utekök, stor altan och badtunna. Grinda gård är en oas för den som vill bedriva egen verksamhet och få utlopp för både odling, mindre djurhållning och en stressfri tillvaro, men med storstaden inom bra räckhåll.

Fastigheten omfattar en landareal om 11 ha, samlad i en rationell ägofigur, som i huvudsak fördelas över 4 ha skogsmark samt 7 ha åker- och betesmark.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Stockholm
Nybrogatan 34
114 39   Stockholm
Jens Agensjö
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-567 40 80

Bilder (45)

Foto: Christian Boo, @christianboo och Markus Forsbäck, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Belägen mitt i fastigheten och utmed vägen mot Fågelsund ligger mangårdsbyggnaden med utsikt över gårdens ridbana och ängsmarker. Huset är ursprungligen uppfört i början av 1900-talet och har under 2009 byggts till och samtidigt genomgått en mycket ambitiös och varsam renovering. Till- och ombyggnaden ritades av arkitekt Björn-Olof Köllner. Karakteristiskt för hans verk är att det alltid finns ett runt fönster på byggnaden. Huset vilar dels på en gedigen stengrund och dels på gjuten platta med golvvärme. Stomme av timmer och fasad av liggande panel samt stående panel på gavelspetsarna, där virket till fasaden är specialbeställt och sågat för ändamålet med husets originalpanel som förlaga. Särskilt kan noteras plåtarbeten med samma färg som bakomliggande färgsättning samt massiva knutbrädor i ett stycke. Snickeritillverkade ytterdörrar och fönster. Fönstren är 2-glasfönster med restoverglas i ytterfönster, löst innanfönster med isolerglas och handmålade med linoljefärg. I huset har uteslutande ecofiber använts som isolering och fönstren är drevade med lindrev. Byggnaden har mansardtak beklätt med tvåkupigt lertegel samt tre stycken takkupor och mot uppfarten en välkomnande frontespis. Huset har fått utmärkelse av Monier för bästa tak.

Uppvärmning med vattenburet system som genom kulvert är kopplad till en Vedolux 37 kW vedpanna belägen i garaget intill mangårdsbyggnaden. Pannan ansluter till tre 750 liters ackumulatortankar med elpatroner, där den ena tanken också har varmvattenberedare. Anläggningen är förberedd för anslutning med solceller. Huset har även tre eldstäder, en kakelugn i stora hallen omsatt 2009, en vedspis i gjutjärn i köket och en gjutjärnskamin i vardagsrummet. Samtliga godkända och fungerande.

Vid renoveringen 2009 moderniserades hela huset, dock utan att ge minsta avkall på bevarandet av den gamla charm och själ som finns i ett äldre hus. Renoveringen började med att huset och tomten dränerades, ny el och nya avloppstammar drogs in samtidigt med ett nytt vattenburet värmesystem i hela huset. Trossbotten omgjord med rejält virke och botten av råspont samt att krypgrunden är åtkomlig från matkällaren på husets baksida. Samtliga nya furugolv är i varierande bredder och endast hela längder. Alla innertak är av samma virke som golven vilket ger en rustik känsla av svenskt trä.

Färgsättningen i huset är genomtänkt med en blandning av sobra färger kombinerat med smakfulla tapetval i lantlig stil, bland annat med tapeter från Lim & Handtryck. Detaljrikedomen i huset är påfallande, som exempelvis entrétrappa av bohusgranit, stengolv av gotländsk kalksten, friskluftsintag i gjutjärn, slottsvred på samtliga element samt lokalt handsmidda och linoljebrända gjutjärnsdetaljer i köket.

Planlösningen på bottenvåningen inrymmer en välkomnande entré som leder till en stor möblerbar hall med kakelugn. Kök med inredning från Storsjökök, modell pärlspont, bänkskiva i svart granit och franskt handslaget tegel. Murad spiskåpa med vedspis. Vitvaror från 2009 och en Falcon gasolspis. Intill köket finns en matsal och ett vardagsrum med burspråk. Från gaveln finns en groventré med ingång till tvättstuga och hall med gott om förvaring, där även förvaringsutrymme finns under trappa till övervåning. Badrum med badkar i anslutning till groventrén. Takhöjd 2,50 m i bottenvåning.

På övervåningen finns tre sovrum, varav ett med klädkammare och ett med kattvind, ett stort sällskapsrum med generös takhöjd på 3,50 m i nock och fönster åt tre väderstreck, ett badrum med duschkabin. Takhöjden på övervåningen är 2,30 m i sovrum och badrum.

Under huset finns en matkällare med nedgång från husets baksida, i matkällaren finns även en inspektionslucka till krypgrunden. Boarean i huset är ca 190 kvm.

Runt huset finns en välskött uppvuxen trädgård, planterad med växter för blomning under hela växtsäsongen samt vinbär- och krusbärsbuskar, fruktträd med äpplen, plommon och körsbär. Trädgården ramas in av ett staket mot vägen samt grindstolpar i granit och pampiga lönnar.

Gäststugan

På tomten öster om mangårdsbyggnaden ligger en vinterbonad gäststuga som är byggd 2010 och har byggnadsmåtten 8 x 4,2 m. Byggnaden vilar på granitplintar från en gammal ladugård och har reglad trästomme, fasad av träpanel och tak av plåt. Den inrymmer ett trevligt och ljust rum med pentry samt sovalkov och duschrum. Vattenförsörjning via en 200 liters tank som fylls och trycksätts. Varmvatten via elberedare. På husets ena gavel finns ett utekök med gasolplatta på bänk i betong med plintar av granit.

Orangeri

I anslutning till gäststugan ligger gårdens orangeri som används både för odling och umgänge. Byggnaden är uppförd 2019 och har måtten 3,25 x 6,6 m. Gjuten sockel, stomme av tegel och grovt trävirke sammansatt genom dymling. Fönstren är både isolerglas och planglas samt tak av 16 mm kanalplast. I anslutning till orangeriet finns en stor altan av trä med vedkamin och badtunna i plast inklädd med trä.

Vatten, avlopp, el och fiber

Gårdens bostadshus betjänas av en borrad brunn från 2019 med god vattentillgång, avloppsanläggningen är från 2009 med trekammarbrunn och markbädd med efterföljande fosforfälla. Samtlig el är utbytt till bostadshusen där ny matning går till garaget, som därifrån har en separat matning till respektive byggnad. Loge och stall har vattenförsörjning från en grävd brunn men det är förberett för att kunna ansluta till den borrade brunnen. Bredband via fiber är indraget.

Energideklaration

Energideklaration har ej upprättats och kommer inte att upprättas av säljaren.

Driftskostnader

Uppvärmning/Hushållsel: 35 000 kr 30 kbm ved à 500 kr samt 20 000 kr i el.
Renhållning: 1 732 kr/år
Vatten och avlopp: 1 500 kr för slamtömning 1 ggr/år
Försäkring: 16 478 kr varav näringsdel 7100 kr
Fastighetsavgift: 9 264 kr (2019)

Ekonomibyggnader

Garage

15 m väster om mangårdsbyggnaden ligger garaget med isolerad och gjuten platta med byggnadsmåtten 13 x 6,5 m, uppförd på gammalt byggnadssätt med grovtimmer sammansatt halvt i halvt och genom dymling, fasad med träpanel i varierande bredder från Lillevrå såg under tak med tvåkupigt lertegel. Byggnaden inrymmer en öppen carportdel på 6 x 6 m samt en trappa som leder upp till övervåningen, där långbord finns för festligheter.
I ena änden av garaget finns gårdens panncentral med Vedolux vedpanna från 2009, ackumulatortankar samt expansionskärl. Rationell vedhantering via ett vedförråd med gjuten platta intill pannrummet. Mitt i byggnaden finns även ett utrymme förberett med el, vatten och avlopp som kan inredas till ett framtida kontor eller gästrum, denna del är vinterbonad och används idag till förvaring.

Verkstad

Byggnaden är belägen intill mangårdsbyggnaden och är renoverad 2006. Byggnadsmåtten är 5,2 x 4,6 m och den har reglad stomme på gjuten platta, träpanel och tak av tvåkupigt lertegel samt indragen el med 16A.

Magasin

20 m norr om mangårdsbyggnaden ligger magasinet som är gårdens äldsta byggnad, uppförd på 1800-talet. Byggnaden är renoverad och murstocken murades om 2011. Timrad stomme, fasad med träpanel och tak av tvåkupigt lertegel. Byggnadsmåtten är 7,5 x 4,9 m. Byggnaden inrymmer en restaurerad tvättstuga med eldstad, det gamla magasinet med ett rum med vedkamin samt en trappa som leder upp till övervåningen som är ett trevligt sommarrum och festlokal.

Stall och loge

Ladugården är placerad cirka 50 m väster om mangårdsbyggnaden, är utbyggd i olika omgångar och har även ett vagnslider i ena änden. Byggnaden är uppförd i vinkel med trästomme och träpanel under tak av plåt. Byggnadsmåtten är 22 x 8 m samt ytterligare 13 x 8 m för vagnslidret. Vinkelbyggnaden är 25 x 8 m. Byggnaden inrymmer sedvanliga utrymmen för förvaring. Vinkelbyggnaden används idag som enklare stall med lösdrift. Mindre gjuten gödselplatta finns i anslutning till stallet.

Norr om byggnaden finns en hårdgjord yta förberedd för att bygga ett nytt stall, rör är framdragna för att kunna installera vatten och el.

Intill stallet ligger den belysta ridbanan med måtten 18 x 50 m med underlag av Paddex. Till ridbanan går en stensatt väg direkt från stallet.

Slaktbod

Utmed Fågelsundsvägen sydväst om gårdscentrum ligger slaktboden, som är en enklare byggnad med reglad stomme och fasad av träpanel under tak av tegel. I utrymmet finns 16 A el installerat och nuvarande ägare använder det till förvaring av dieseltank. Byggnaden har kvar golvbrunn mm samt generös takhöjd för att kunna fungera som slakteri. Bakom slaktboden finns en enklare träbyggnad för exempelvis vedförvaring med måtten 6 x 6 m samt en hårdgjord yta runt husen.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Byggnaderna ligger samlade mitt i fastigheten och i norr och västerut från gårdscentrum finns åker och betesmarken som omfattar 4,59 ha åker och 1,32 ha bete enligt SAM-ansökan. Nuvarande ägare har marken insådd med inriktning på bete och foderproduktion till egna hästar.
För 2020 söks gårdsstöd för motsvarande 5,91 ha, vilket ger ett bidrag om cirka 16 000 kr. Stödrätter motsvarande årets SAM-ansökan kommer att övergå vederlagsfritt till köparen i anslutning till tillträdet. Enligt taxeringsuppgifterna har åkermarken normal beskaffenhet för området och avviker max 30 % samt är tillfredsställande dränerad eller självdränerad.

Skogsmark

Grinda gård omfattar totalt cirka 3,9 ha skogsmark. Skogsmarken är uppmätt via karta i SeSverige och virkesvolymerna uppskattade i fält. Det totala virkesförrådet uppgår till cirka 600 m3sk, vilket ger ett snittförråd om ca 150 m3sk/ha. En avverkning har utförts 2020 där man har tagit bort äldre gran för att förhindra spridning av granbarkborre. Kvarvarande virkesförråd består i huvudsak av välskött tallskog med inslag av lövträd. Ett område med fröträd om ca 1,2 ha norr om vägen är eventuellt i behov av föryngringsåtgärd.

Jakt

Grinda gård är belägen i en del av Södermanland med goda viltstammar, vilket skapar spännande jakttillfällen. Förutom småvilt finns inom markerna älg, kron- och dovvilt, rådjur och vildsvin.

Fastigheten ingår för närvarande inte i något älg- och kronskötselområde.

För en ny ägare av Grinda gård kan, om så önskas, sannolikt möjligheter finnas till jaktsamverkan med något av de jaktlag som finns kring fastigheten och även ansluta marken till älg- och kronskötselområdet.

Jakträtten är tillgänglig för en ny ägare från tillträdesdagen.

Övrigt

Vägarna och diken ägs av en samfällighet som sköter underhållet. Snöröjning och underhåll sköts väl. Ingen kostnad för detta men momsen för kostnaden fördelas proportionerligt mellan fastigheterna och har senaste åren varit ca 300 kr/år.

Runt Grinda gård finns goda möjligheter för ridturer och det går många fina ridvägar utmed Långhalsen. Utöver den egna ridbanan finns möjligheter att hyra ridhus i närheten.

Stenbro musteri finns i närmiljön där nuvarande ägare brukar lämna in äpplen för att göra egen must. Det finns även ett flertal trevliga gårdsbutiker inom 10 minuters bilväg från gården, bland annat Ändebols gård, Ekenäs trädgård och Bergs gård.

Det finns gott om trevliga fik i närheten, några som kan nämnas är Kvarnen Café och antik, Munters Café och Hedenlunda Slott.

Bettna är närmaste tätort, cirka 2,5 km åt sydväst, där service finns med mataffär, lunchrestaurang, gym, förskola, skola 1-6 år, äldreboende, aktiv idrottsförening och badplats. Det finns även en bygghandel 1,5 km från Grinda med eget hyvleri.
Närmaste städer är Flen, Katrineholm och Nyköping inom 22, 32 respektive 33 km där handel, sjukvård, skolor med mera finns tillgängligt.

Snabbaste bilvägen till Stockholm är via Nyköping, vilket innebär en restid om cirka 1,5 timme. Goda pendlingsförutsättningar finns med regelbunden trafik från både Nyköping och Flen till Stockholms central.

Rättsförhållande

Fastighet

Flen Källtorp 2:1

Ägare

Jeanette Apelstig 1/2
Anders Apelstig 1/2

Areal

Areal enligt uppmätning på SeSverige Produktiv skogsmark 3,9 ha Impediment skog 0,0 ha Inäga/åker 5,9 ha Väg och kraftledning 0,0 ha Övrig landareal 1,1 ha Summa landareal 10,9 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2017
Åkermark 240 000 kr
Betesmark 43 000 kr
Skogsmark 156 000 kr
Tomtmark 350 000 kr
Bostadsbyggnader 1 215 000 kr
Ekonomibyggnader 135 000 kr
Summa: 2 139 000 kr

Inteckningar

Fastigheten omfattas av fyra penninginteckningar om sammanlagt 3 819 000 kr. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Jens Agensjö
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
08-678 40 80
070-567 40 80

Mäklarassistent

Markus Forsbäck
Jägmästare
070-402 91 07

Jag är intresserad av fastigheten Grinda Gård och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning