Ingasäter

Ingasäter
Areal: 162 ha
Kommun: Skövde
Objektstyp: Gård
Prisidé: 37 000 000 SEK
Anbudsdag: 30/9 2022
Enastående egendom i Billingens nordostsluttning. Växtliga skogar och flera permanentboenden.

Ingasäter är en praktfull egendom med lång historik som kan härledas ända tillbaka till 1500-talet. Gården är belägen vid Billingens fot i mycket vackra omgivningar bara en dryg mil norr om Skövde.

På Ingasäter möts man av trevlig gårdsbild där den rymlig mangårdsbyggnad i två plan flankeras av två flygelbyggnader med permanentboende för uthyrning eller eget nyttjande. Dessutom finns ett naturskönt beläget torp renoverat till bra standard.

Förutom ett enastående boendemiljö får man också sammanlagt 162 ha väl arronderad landareal. Skogen som utgör 117 ha utmärker sig med stor andel skog som kan avverkas på bördiga marker. Inägomarken omgärdar gårdscentrum och utgör 18 ha åkermark och 22 ha betesmark som till viss del är belägen i Ingasäter- Rödegårdens naturreservat.

Kontakta Areal

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Ingasäter

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Video

Bilder

Visa alla 79 bilder
Visa alla 79 bilder

Fastighetsuppgifter

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Ladugård
Ingasäters största ekonomibyggnad är en vinkelbyggd ladugård med trästomme och murad djurdel med bra plåttak. Ladugården innehåller logdel med eget lagringsutrymme eller för uthyrning. Djurdelen har äldre inredning för 28 uppbundna kor, mjölkrum och höränne med höhiss och höfördelare.

Garage
Garagebyggnad med trä/murad stomme på gjuten platta och nyanlagt tak 2011 med enkupigt lertegel. Byggnaden är indelad i 3 avdelningar med plats för en bil eller för förvaring. Idag hyrs två av garagen ut för 3000 kr/år vardera. I denna byggnad finns även en mindre gårdsverkstad samt traktorgarage.

Stall
Före detta häststall med nytt lertegeltak från 2012. Innehåller snickarlokal, vedbod samt förrådsutrymmen.

Övriga ekonomibyggnader
Bilgarage med en plats i anslutning till mangårdsbyggnaden.

Jordkällare i kalksten med välvt tak.

En bit söder om gårdscentrum finns en gammal sågverksbyggnad i behov av upprustning.

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Ingasäters mangårdsbyggnad är uppfört 1939 i två plan med trästomme ståendes på stenfot/källargrund och putsad fasad. Utvändigt har byggnaden nyligen målats om och belagts med nytt tak av betongpannor. Dessutom har det grävts ny dränering runt källdelen samt avledning av dagvatten. Fönstren är av typen 2-glas.

Bostaden är mycket rymlig med boende i två delar i två fulla plan. Boendet är uppdelat i två delar där den sammanlagda boytan uppgår till ca 400 kvm. Största delen av boendet utgör ca 300 kvm och är tillgänglig för nya ägaren. Ca 100 kvm är en lägenhet som för närvarande hyrs ut.

Invändigt genomfördes en omfattande renovering 1978, vilket i huvudsak är dess nuvarande standard. Nedre plan når man via huvudentrén som leder till en stor hall med bred trapp till övre plan. I hallen finns även en gästtoalett. Till vänster om hallen ligger matsalen som leder vidare till ett sällskapsrum och till den rymliga storsalen som har en öppen spis i kinnekullesten. Till höger om hallen ligger ett kontor och det fullutrustade köket med snickerier från 1978 som via serveringsgång leder tillbaka till storsalen. Innanför köket ligger köksentrén, tvättstugan och ett mindre badrum.

På övre plan finns en rymlig, möblerbar hall, 4 sovrum samt ett badrum med wc, tvättställ och nyrenoverad dusch.
Dessutom finns garderobsutrymmen.

Källare under halva byggnaden innehållande grovkök och bakstuga med godkänd bakugn. Här finns även gårdens fibercentral som förser gårdens samtliga bostäder med egen fiberanslutning med möjlighet till egna val av leverantör och hastighet. I pannrummet finns den gamla flispannan kvar men som ersatts av en bergvärmeanläggning som installerades 2012 med 2 borrhål. I källaren finns också matkällare, förråd m.m.
​I mangårdsbyggnaden finns även en lägenhet om 3 rum, kök och badrum. Lägenheten har egen entré med ingång från byggnadens ena gavel där hallen är på nedre plan och på övre plan finns kök, matrum, vardagsrum och sovrum. Lägenheten hyrs ut med en månadshyra om 6 200 kr exklusive elförbrukning.

Samtliga bostäder på Ingasäter har kommunalt vatten och avlopp. Det finns även enskilt vatten från djupborrad brunn invid dammen som ligger väster om Ingasäters byggnation.

Flygelbyggnader

Mangårdsbyggnaden flankeras av två flygelbyggnader båda inredda med bostäder för permanentboende.

​Södra flygelbyggnaden är uppförd 1904 i timmer, ståendes på källare med lertegel på taket och är för närvarande uthyrd för 7500 kr/månaden exklusive värme. Bostaden, som renoverats 2021, håller god standard och omfattar ca 160 kvm boarea. Uppvärmmingen sker via egen bergvärmeanläggning från 2012 med eget borrhål.
Nedre plan rymmer entré till hall med toalett, rymligt vardagsrum i två delar med öppen spis, allrum med öppen spis, sovrum, fullutrustat kök med spis, fläkt, diskmaskin, kyl, frys och skafferi samt en köksentré med tvättstuga. Övre plan har en mindre hall, 4 sovrum, badrum och en vinterbonad garderob. Källare med förrådsutrymmen.​

Norra flygelbyggnaden är ett före detta magasin med ursprung från 1600-talet med timrad stomme, ståendes på stenplintar och med enkupigt lertegeltak, omlagt 2008. Idag är byggnaden inredd med boende med permanentstandard i 3 rum och kök.
Invändigt möts man av en hall, ett kök med spis, spisfläktkombinerad kyl/frys, diskmaskin och vespis godkänd att elda i. Det stora, rymliga vardagsrummet har värmande braskamin, frilagda timmerväggar och plankgolv. Dessutom finns två sovrum samt en nyligen renoverat badrum med wc, tvättställ och dusch där även tvättmaskin och torktumlare placerats.
​Boarean uppgår till ca 105 kvm och boendet hyrs ut för 6 700 kr/mån exklusive el. Uppvärmning sker via luftvärmepump, eldstäder och el.
På loftet finns förrådsutrymmen.​

Torp

Mysigt torp, troligen från selkelskiftet, med högt och fritt läge inom Ingasäters marker. Torpet har murad grund efter att huset flyttats på 1960-talet, trästomme, lertegeltak samt två-glasfönster. Omfattande renovering har skett på senare år med nytt badrum, upprustat kök m.m.

Boytan uppgår till 76 kvm enligt taxeringsinformationen. På nedre plan finns hall med uppgång till övre plan, ett vardagsrum med nyligen installerad braskamin, kök med utrustning, ett sovrum samt ett nytt badrum med wc, tvättställ, duschplats, tvättmaskin och torktumlare. Via vardagsrummet når man en altan på bostadens södersida. Övre plan har två sovrum med snedtak.
Uppvärmningen sker med luftvärmepump, elelement och eldstad i vardagsrummet. Kommunalt vatten och avlopp.

​En enklare förrådsbod finns också på tomten.

Skog och mark

Skogsmark

Skogen på Ingasäter utgör 117,6 ha produktiv skogsmark och är belägen i ett samlat skifte bortsett från ca 9 ha som ligger i ett skifte söder om gården. Stor del av skogsmark är belägen i sluttningar med friska marker där välväxande granbestånd dominerar. Längre österut domineras skogen av olika lövbestånd. Virkesförrådet är uppskattat till drygt 29 500 m3sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd om höga 251 m3sk/ha.

Den beräknade medelboniteten uppgår till 8,9 m3sk/ha och den årliga tillväxten uppgår till 631 m3sk. Åldersfördelningen är bra med skog i alla åldersklasser med övervikt av föryngringsavverkningsmogna bestånd år med hög löpande tillväxt. Skötseln är mycket bra där röjningsbehovet för närvarande är litet. Avverkningsförslaget under planperioden är på 16 252 m3sk där uttaget till största del utgörs av föryngringsavverkning.
Det dominerande trädslaget är gran, 62 %, följt av björk 24 %, al 8 % ek 6 % och övriga trädslag 4%.
Ovanstående information är tagen ur bifogad skogsbruksplan som upprättades i mars 2022.

Åkermark

Ingasäters inägomark ligger väl samlad runt gårdscentrum. Sammanlagt uppgår åkermarksarealen enligt
Jordbruksverkets blockareal till ca 18,6 ha. Jordarna är behovsdikade eller självdränerande och utgörs av moränjordar med steninblandning. Marken är utarrenderad till och med 2022-12-31 och tillgänglig om ägaren själv önskar bruka marken. Om nya ägaren ej vill bruka marken vill arrendatorn komma överens om ev fortsatt brukande. Ingasäters betesmark enligt jordbruksverkets blockareal uppgår till ca 22 ha. Notera då att ca 14 ha av denna betesmark då även är klassad som produktiv skogsmark i skogsbruksplanen.
Den samlade årliga arrendeintäkten uppgår till 46 000 kr + moms.

Jakt

På Ingasäter bedrivs det kontinuerlig jakt under jaktsäsongen där den varierande biotopen är väl försett med älg, rådjur och på senare år även hjort och vildvin.
Älgjakten bedriv i eget licensområde. Jakten är tillgänglig för köparen till jaktsäsongen 2023.

Övrigt

​Damm
På Ingasäter finns en grävd damm med bevattningsmöjligheter som anlades på den tid det var jordgubbsodling på gården. Idag innehåller dammen kräftor och fisk. Bevattningsstammar finns delvis nedgrävda men har ej använts på senare tid.

​​Miljö​
Miljön runt gårdens ägor är varierande med natur och kulturvärden. Trädgårdsparken med dess mäktiga lövträd är naturminnesskyddade. På markerna finns också ett registrerat biotopskydd om 4,7 ha samt Ingasäter-Rödegårdens naturreservat som omfattar ca 9,3 ha.

Ekonomi
Gårdens samlade hyres och arrendeintäkter uppgår idag till ca 379 000 kr.

Rättsförhållande

Fastighet

Skövde Ingasäter 1:1, 4:1, 5:1, 6:1, 9:1, 2:1, Berg 7:1, 7:11, Bäcken 1:1, Sörberget 1:1

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skog med restriktion 14,0 ha
Inägomark 26,8 ha
Betesmark 3,8 ha
Skogsmark 117,6 ha
Summa: 162,2 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Ekonomibyggnader 308 000 kr
Bostadsbyggnader 3 727 000 kr
Summa: 4 035 000 kr

Inteckningar

Antal 2 st
Totalt belopp 13 600 000 kr

Karta

Mäklare

Areal | Skövde

Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Alla objekt från Skövde

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier