Pengfors

Gård med skog och åker
Areal: 149 ha
Kommun: Vännäs
Objektstyp: Gård
Prisidé: 5 950 000 SEK

Vackert beläget i byn Pengfors, ca 8 kilometer nordväst om Vännäs samhälle ligger denna virkesrika lantbruksfastighet som rymmer ett gårdscentrum med bostadshus, gårdshus, västerbottensgård, ladugård samt flera ytterligare ekonomibyggnader. Här finns bra möjligheter för enklare djurhållning samt mycket generösa förvaringsutrymmen. För den som önskar finns möjlighet till uthyrning av ytorna i ekonomibyggnaderna. Från gårdscentrum bjuds man på en fin utsikt ut över en levande landsbygd.

Enligt skogsbruksplanen mäter fastigheten ca 149 ha varav ca 123 ha produktiv skogsmark och ca 17 ha åkermark. Det totala virkesförrådet uppgår till ca 16 400 m3sk. Med fastigheten följer jakt och fiskerätt. Närområdet bjuder på en mycket fin natur och i Vännäs samhälle finns skola och barnomsorg samt all den närservice du kan önska dig. Fastigheten erbjuder bra odlingsmöjligheter och är ett fantastiskt ställe för den som vill njuta av en levande landsbygd.

Fredrik Norlin

Ekonom
Reg. fastighetsmäklare

Pengfors

Fredrik Norlin

Ekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-229 60 74

Bilder

Visa alla 33 bilder
Visa alla 33 bilder

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

Bostadshuset har trevligt läge med vacker utsikt. Byggnaden har källargrund, träfasad, plåttak, självdrag och 2-glasfönster. Huset värms med jordvärme (2009), har kommunalt vatten, enskilt avlopp samt bredband.

Driftkostnaden är enligt schablon ca: 30 000 kr / år.

Bottenvåningen består av en välkomnande hall med avhängningsyta. Badrummet har golvvärme, plastmatta på golv/väggar, dusch, wc, handfat och badkar. Vidare når vi ett trivsamt vardagsrum med ekparkett och bra ljusinsläpp från fönster - härifrån når vi altanen med utsikt ut över öppna och brukade fält. På bottenvåningen finns även ett allrum/sovrum med ekparkett och garderober, ett ytterligare sovrum med ekparkett och garderober samt ett trevligt kök med bra ljusinsläpp från fönster, kyl/frys (halvhöjd), spis (defekt), fläkt, skafferi och städskåp.

Källarvåningen har ett allrum, pannrum, tvättstuga med torkrum och wc, matförvaring med två frysboxar, ett kylskåp och ett skafferi.

Övervåningen utgörs i dagsläget av en vind med sågspån.

Gårdshus

När man kommer in på gården så möts man av ett gult gårdshus. Byggnaden har torpargrund med matkällare, plåttak, träfasad, 2-glasfönster, självdrag samt kommunalt vatten och enskilt avlopp (föreläggande finns).

Bottenvåningen bjuder på en stor hall med avhängningsyta, ett rymligt och trivsamt lantkök med bra ljusinsläpp (murstocken bör kontrolleras). Här finns även ett badrum med plastmatta på golv/väggar, dusch, wc, handfat samt ett trevligt vardagsrum med bra ljusinsläpp från fönster.

Övervåningen har två sovrum med klädkammare och alkov, här finns även utgång till balkongen. På övervåningen finns även ett allrum med ingång till en klädkammare.

Äldre Västerbottensgård

Vacker gammal byggnad med timmerstomme, plankgolv, plåttak och träfasad. Byggnaden har inget vatten/avlopp och ingen el. Här finns ett stort lantkök och mycket bra förvaringsyta.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Rymlig ladugård med bra förvaringsyta. Byggnaden har plåttak, trä-/betongfasad, gjutet-/plankgolv, vind med uppfart, (bör åtgärdas), gamla båsplatser, korntork samt indragen el.

Maskinhall

Byggnaden är uppförd i början på 1980-talet och har plåttak, träfasad, gjutet golv, indragen el samt två portar varav en är av högre modell.

Garage/Vagnslider

Byggnad med plåttak, träfasad, grus-/trägolv samt indragen el. Här finns mycket bra förvaringsyta.

Jordkällare

Jordkällare med gjutet valv, plåttak och träfasad.

Bagarstuga

Charmig bagarstuga med trägolv, träfasad, plåttak och bakugn (bör kontrolleras).

Skog och mark

Skogsmark

Fastigheterna består av fyra skiften och enligt skogsbruksplanen uppgår arealen till ca 149 ha varav ca 124 ha är produktiv skogsmark och 17 ha är åkermark. Virkesförrådet mäter ca 16 400 m3sk vilket ger ett medeltal om ca 133 m³sk per hektar och medelboniteten beräknas till ca 3,7 m3sk per hektar och år. Barrträden har en klar dominans då trädslagsfördelningen är ca 77 % tall, 16 % gran och 7 % löv. Tyngdpunkten i virkesförrådet ligger på medelålders skog med bra tillväxt.

Skogsvårdsåtgärder

Enligt skogsbruksplanen finns skogsvårdsåtgärder i form av ca 2,3 ha markberedning och ca 3,7 ha plantering. Markberedningen kommer utföras av Norra Skog och betalas av säljaren. Planteringen åligger nye ägaren.

Fastighetens gränser

Köparen är medveten om att fastigheternas gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Naturvärden

Enligt skogsbruksplanen har 5,9 % av den produktiva arealen fått målklassen naturvård.

Forn- och kulturlämningar

Enligt skogsbruksplanen finns fornlämningar registrerade på fastigheterna i form av ett f.d. stenbrott, boplatser och boplatsgropar. På fastigheterna finns även en tjärdal/tjärgrop.

Åkermark

På fastigheten finns ca 16,8 ha inäga/åker. Åkermarken är i dagsläget brukad och utarrenderad (arrendeavtalet är uppsagt).

Jakt

Fastigheten ingår i dagsläget i Pengfors/Hällfors jaktklubb – ca 750 ha. Jakten omfattar älg- och småviltjakt. Tilldelningen för älgjakten är för närvarande 2 vuxna + 1 kalv. Möjlighet för ny ägare att ansöka om medlemskap.

Fiske

I närområdet finns bra fiskevatten, såväl insjöar som strömmande vattendrag.

Vägar

Fastigheten har del i några enklare brukningsvägar. Kostnad uppstår vid behov.

Samfällighet

Fastigheten har del i en mindre yta samfälld skog.

Grustäkt

På fastigheten finns en tidigare grustäkt. Täkten är avslutad och återställd.

Rättsförhållande

Fastighet

Vännäs Pengfors 1:23 / Vännäs Hällfors 1:8

Ägare

Elsy Ingegärd Artursson - Dödsbo 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 151,2 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 123,6 ha
Impediment 2,4 ha
Väg och kraftledning 2,8 ha
Inägomark 16,8 ha
Övrigmark 3,3 ha
Summa: 148,9 ha

Taxeringsvärde

För taxeringsvärde se prospekt.

Inteckningar

Det finns penninginteckningar om 573 000 kr varav skriftliga pantbrev om 220 000 kr. Dödning av skriftliga pantbreven är påbörjade.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs ej.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Intresseanmälan senast

2022-08-22
För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Umeå

Kaserngatan 3
903 47   Umeå
Alla objekt från Umeå

Ansvarig mäklare

Fredrik Norlin
Fredrik Norlin
Ekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-229 60 74

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Pengfors & vill bli kontaktad

Mäklaren för Pengfors kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier